E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαλαρώνει το lockdown: Οι ημερομηνίες που εξετάζονται για εστίαση και σχολεία

Έρχονται τα επόμενα βήματα για την… απελευθέρωση

Δημοσίευση 20/1/2021 | 08:25

Χαλαρώνει το lockdown: Οι ημερομηνίες που εξετάζονται για εστίαση και σχολεία

Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα βήματα της απελευθέρωσης της επόμενης εβδομάδας και της χαλάρωσης του lockdown.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δίνουν το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι στην κορυφή της ατζέντας φαίνεται πως βρίσκονται – λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα – δραστηριότητες όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, το κυνήγι και το ψάρεμα.

Είναι δε πολύ πιθανό ότι οι αποφάσεις θα συνδυαστούν με άρση του περιορισμού μετακινήσεων από νομό σε νομό μόνο για όσους έχουν π.χ. αποδεικτικό κράτησης και όχι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, στα χιονοδρομικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν καφέ και εστιατόρια, αλλά μόνο οι αθλητικές δραστηριότητες.

Από 1η Φεβρουαρίου τα υπόλοιπα σχολεία

Tο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρεται για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πρακτικά, δηλαδή, για την 1η Φεβρουαρίου κι εφόσον ασφαλώς το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα φανεί το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Το μήνυμα, άλλωστε, από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: η αναζωπύρωση του ιού φέρνει νέα απαγορευτικά, τα οποία δεν θέλει κανείς και δεν αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Ικανοποίηση για το άνοιγμα της αγοράς

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει πάντως στην κυβέρνηση για τις δύο πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι θετική, καθώς δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες περιπτώσεις συνωστισμού σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα ή δρόμους και η γενικότερη κινητικότητα κρίνεται ικανοποιητική, όπως και η συμμόρφωση καταστηματαρχών και πελατών στα μέτρα.

Το ίδιο ικανοποιητικό, όμως, θα πρέπει να είναι σε 10-15 ημέρες από σήμερα και το αποτύπωμα στους επιδημιολογικούς δείκτες, ούτως ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα και επιστροφή στο μοντέλο του click away.

Από τις 15 Φεβρουαρίου και… αν το άνοιγμα της εστίασης

Από εκεί και πέρα, εάν το τεστ είναι θετικό και ληφθεί απόφαση να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, απομένει η εστίαση.

Θα χρειαστούν έτσι άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ήτοι το άνοιγμα της εστίασης προβλέπεται σε κάθε περίπτωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου και με αυστηρούς όρους – εκτός ασφαλώς από τα λεγόμενα «ορθάδικα» (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

Οι επόμενοι πολίτες που θα εμβολιαστούν

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, χθες έσπασε το φράγμα των 90.000, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 400.000 ραντεβού και η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί ξεπερνά το 95%. Έτσι, σύντομα θ’ ανοίξει η πλατφόρμα για όσους είναι μεταξύ 80 και 84 ετών, ενώ ήδη ξεκίνησε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι. Από σήμερα προστίθενται, επίσης, 144 νέα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ το Φεβρουάριο αφενός θα λειτουργήσουν τα τέσσερα μεγάλα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δυναμικότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως, αφετέρου θα έχει καλυφθεί η επικράτεια στο σύνολό της.

Όπως τόνισε, όμως, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης για τους εμβολιασμούς στην Πολιτική Προστασία – εφιστώντας παράλληλα την προσοχή όλων για να μην υπάρξει εφησυχασμός, παρά τους εμβολιασμούς – ο ρυθμός ακολουθεί αυστηρά τον αριθμό των παραλαβών εμβολίων και η παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών δεν είναι ακόμη σταθερή. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χαρακτηριστικά στο newsit.gr ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα έτοιμη επιχειρησιακά για να δεχθεί τις ροές εμβολίων και από αυτές και μόνο εξαρτάται η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της κάλυψης του 70% του πληθυσμού για την επίτευξη της ανοσίας αποτελεί πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό στόχο.

Ζήτημα έγκρισης των άλλων εμβολίων στην Σύνοδο Κορυφής

Αυτός είναι και λόγος για τον οποίο στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της ταχύτερης έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των εμβολίων και άλλων εταιρειών, με πρώτη την Astra Zeneca. Ενώ θα παρουσιάσει και την πρότασή του για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός ΕΕ, του οποίου η έκδοση στην Ελλάδα ξεκίνησε χθες. Σημειώνεται ότι την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό στηρίζει και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χίος: Καυγάς με μαχαίρι στοίχισε τη ζωή σε 31χρονο – Ρήξη σπλήνας από τα τραύματα

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ο τραυματίας χειρουργήθηκε αμέσως, ωστόσο δεν κατάφερε να επιζήσει από τα τραύματά του

Ο Βρετανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων ‑ Το έργο και η πορεία του

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, μια από τις πλέον επιδραστικές φιγούρες της σύγχρονης τέχνης και σημαντικός Βρετανός καλλιτέχνης, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών

Θεσσαλονίκη: Δήμος μήνυσε νεκρή οδηγό για απείθεια 8 χρόνια μετά τον θάνατό της

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Η άνευ προηγουμένου υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Γ` Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου η νεκρή… αθωώθηκε

Ιράν – ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι 14 όροι που προβλέπει η μυστική συμφωνία ειρήνευσης

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσιοποίησαν το κείμενο του μνημονίου συνεννόησης 14 σημείων με τις ΗΠΑ, που προβλέπει παύση εχθροπραξιών, άρση κυρώσεων και αποδέσμευση δισεκατομμυρίων.

Θεσσαλονίκη: Τραγικό τέλος για ηλικιωμένο στο νοσοκομείο Παπανικολάου – Τι ερευνούν οι αρχές

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ο 79χρονος έπεσε από τον πρώτο όροφο του νοσοκομείου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και υπέκυψε στα τραύματά του.

Κοζάνη: Νεκρό αρκουδάκι 2,5 ετών – Το πυροβόλησαν τρεις φορές στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Το ζώο εντοπίστηκε στην περιοχή Πυλωρί του δήμου Βοΐου

Αεροδρόμιο Αμβούργου: Εκκενώθηκε τμήμα του λόγω μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης

Κόσμος 12.06.2026
Ύποπτο αντικείμενο στον έλεγχο επιβατών προκάλεσε συναγερμό στο αεροδρόμιο του Αμβούργου - η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή και ανεστάλησαν απογειώσεις και επιβιβάσεις.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες 6 περιοχές επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή συχνότητα κεραυνών

Ιλινόις: Τεράστιος ανεμοστρόβιλος κάλυψε τον ουρανό και άφησε ερείπια πίσω του (βίντεο)

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Τραυματισμένος απεγκλωβίστηκε άνδρας από τα ερείπια του κατεδαφισμένου σπιτιού του

Μυστήριο με τον πυροβολισμό 36χρονου στο Αγρίνιο: Το θύμα αλλάζει τις καταθέσεις του για το σημείο της επίθεσης

Ελλάδα 12.06.2026
Ο 36χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου και να εντοπίσουν τον δράστη

Παξοί: Συνελήφθη πλοίαρχος για τη φωτιά δύο τουριστικών σκαφών ‑ Προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση

Ελλάδα 12.06.2026
Από το συμβάν δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που καρχαρίας κατασπαράζει ψαροντουφεκά

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε την επίθεση, με το θύμα να ακούγεται να ουρλιάζει «βοήθεια» ενώ πάλευε μέσα στο νερό