E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαλαρώνει το lockdown: Οι ημερομηνίες που εξετάζονται για εστίαση και σχολεία

Έρχονται τα επόμενα βήματα για την… απελευθέρωση

Δημοσίευση 20/1/2021 | 08:25

Χαλαρώνει το lockdown: Οι ημερομηνίες που εξετάζονται για εστίαση και σχολεία

Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα βήματα της απελευθέρωσης της επόμενης εβδομάδας και της χαλάρωσης του lockdown.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δίνουν το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι στην κορυφή της ατζέντας φαίνεται πως βρίσκονται – λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα – δραστηριότητες όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, το κυνήγι και το ψάρεμα.

Είναι δε πολύ πιθανό ότι οι αποφάσεις θα συνδυαστούν με άρση του περιορισμού μετακινήσεων από νομό σε νομό μόνο για όσους έχουν π.χ. αποδεικτικό κράτησης και όχι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, στα χιονοδρομικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν καφέ και εστιατόρια, αλλά μόνο οι αθλητικές δραστηριότητες.

Από 1η Φεβρουαρίου τα υπόλοιπα σχολεία

Tο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρεται για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πρακτικά, δηλαδή, για την 1η Φεβρουαρίου κι εφόσον ασφαλώς το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα φανεί το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Το μήνυμα, άλλωστε, από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: η αναζωπύρωση του ιού φέρνει νέα απαγορευτικά, τα οποία δεν θέλει κανείς και δεν αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Ικανοποίηση για το άνοιγμα της αγοράς

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει πάντως στην κυβέρνηση για τις δύο πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι θετική, καθώς δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες περιπτώσεις συνωστισμού σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα ή δρόμους και η γενικότερη κινητικότητα κρίνεται ικανοποιητική, όπως και η συμμόρφωση καταστηματαρχών και πελατών στα μέτρα.

Το ίδιο ικανοποιητικό, όμως, θα πρέπει να είναι σε 10-15 ημέρες από σήμερα και το αποτύπωμα στους επιδημιολογικούς δείκτες, ούτως ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα και επιστροφή στο μοντέλο του click away.

Από τις 15 Φεβρουαρίου και… αν το άνοιγμα της εστίασης

Από εκεί και πέρα, εάν το τεστ είναι θετικό και ληφθεί απόφαση να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, απομένει η εστίαση.

Θα χρειαστούν έτσι άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ήτοι το άνοιγμα της εστίασης προβλέπεται σε κάθε περίπτωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου και με αυστηρούς όρους – εκτός ασφαλώς από τα λεγόμενα «ορθάδικα» (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

Οι επόμενοι πολίτες που θα εμβολιαστούν

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, χθες έσπασε το φράγμα των 90.000, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 400.000 ραντεβού και η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί ξεπερνά το 95%. Έτσι, σύντομα θ’ ανοίξει η πλατφόρμα για όσους είναι μεταξύ 80 και 84 ετών, ενώ ήδη ξεκίνησε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι. Από σήμερα προστίθενται, επίσης, 144 νέα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ το Φεβρουάριο αφενός θα λειτουργήσουν τα τέσσερα μεγάλα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δυναμικότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως, αφετέρου θα έχει καλυφθεί η επικράτεια στο σύνολό της.

Όπως τόνισε, όμως, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης για τους εμβολιασμούς στην Πολιτική Προστασία – εφιστώντας παράλληλα την προσοχή όλων για να μην υπάρξει εφησυχασμός, παρά τους εμβολιασμούς – ο ρυθμός ακολουθεί αυστηρά τον αριθμό των παραλαβών εμβολίων και η παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών δεν είναι ακόμη σταθερή. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χαρακτηριστικά στο newsit.gr ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα έτοιμη επιχειρησιακά για να δεχθεί τις ροές εμβολίων και από αυτές και μόνο εξαρτάται η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της κάλυψης του 70% του πληθυσμού για την επίτευξη της ανοσίας αποτελεί πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό στόχο.

Ζήτημα έγκρισης των άλλων εμβολίων στην Σύνοδο Κορυφής

Αυτός είναι και λόγος για τον οποίο στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της ταχύτερης έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των εμβολίων και άλλων εταιρειών, με πρώτη την Astra Zeneca. Ενώ θα παρουσιάσει και την πρότασή του για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός ΕΕ, του οποίου η έκδοση στην Ελλάδα ξεκίνησε χθες. Σημειώνεται ότι την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό στηρίζει και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ζάκυνθο: Νεκρό παιδί 18 μηνών μετά από επίθεση σκύλου

Ελλάδα 06.12.2025
Το παιδί βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ

Κάρι Χιρογιούκι Ταγκάουα: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Mortal Kombat» και άλλων θρυλικών ταινιών

Κόσμος 06.12.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές λόγω εγκεφαλικού σε ηλικία 75 ετών

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο

Ελλάδα 06.12.2025
Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας

Forbes: Ο Έρικ Τραμπ έγινε 10 φορές πλουσιότερος μετά την επανεκλογή του πατέρα του

Κόσμος 06.12.2025
Η εντυπωσιακή άνοδος της περιουσίας του δεύτερου γιου του προέδρου των ΗΠΑ μέσω του Bitcoin και των στρατηγικών επενδύσεων

Η στιγμή που οδηγός χάνει τον έλεγχο εν μέσω βροχής και πέφτει πάνω στις μπάρες της Εθνικής Αθηνών ‑ Λαμίας

Ελλάδα 06.12.2025
Προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους

Εκκενώθηκε οικισμός κοντά στα Φάρσαλα γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας

Ελλάδα 06.12.2025
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν φουσκώσει τα ποτάμια της περιοχής

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Κόσμος Χτες
Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα