E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Η πρώτη πραγματική φωτογραφία του SARS‑CoV‑2

Πρόκειται για πραγματική απεικόνιση του ιού σε τρισδιάστατη μορφή και όχι για animation

Δημοσίευση 19/1/2021 | 11:52

Κορωνοϊός: Η πρώτη πραγματική φωτογραφία του SARS‑CoV‑2

Δεν πρόκειται για μοντέλο στον υπολογιστή αλλά για την πρώτη απεικόνιση του κορωνοϊού που έχει κάνει άνω - κάτω τον πλανήτη με τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid στις περισσότερες χώρες.

Οι ερευνητές κατάφεραν να απαθανατίσουν τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid- 19, για πρώτη φορά με τον φακό τους, ο οποίος μάλιστα είναι ορατός σε τρισδιάστατη μορφή.

Πίσω από την ανακάλυψη βρίσκεται η αυστριακή εταιρεία «Nanographics», παρακλάδι του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που χρησιμοποίησε τη νέα τεχνολογία για να απεικονίσει σε τρισδιάστατη μορφή τον ιό με την βοήθεια κατεψυγμένων δειγμάτων του.

Για την εταιρεία «Nanographics», η δημιουργία και απεικόνιση δομικών μοντέλων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική έρευνα ρίχνοντας άπλετο φως στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η νόσος Covid.

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το αυστριακό δίκτυο «ORF», o Iβάν Ιβιόλα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η μελέτη έγινε με την βοήθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

«Έγινε εκχύλιση «άθικτων» σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα, και εν συνεχεία έγινε σάρωση με την μέθοδο της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (Cryo-EM) στην οποία το δείγμα καταψύχεται και βομβαρδίζεται από ηλεκτρόνια. Η εκτροπή των ηλεκτρονίων λόγω αλληλεπίδρασης με το δείγμα δίνει μια εικόνα της δομής του του ιού», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα εξηγώντας την μέθοδο φωτογραφικής αποτύπωσης του κορωνοϊού που εφάρμοσε η αυστριακή εταιρεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οχήματα της Google βγαίνουν στους δρόμους της Ελλάδας: Δες πότε και πού θα σε «καταγράψουν»

Tech + Science 04.02.2026
Πρόσωπα και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων θα εμφανίζονται θολωμένα

Τραγωδία στη Χίο: Το σκάφος του Λιμενικού είχε κάμερα, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία

Ελλάδα 04.02.2026
Η κάμερα που υπήρχε στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού δεν είχε ενεργοποιηθεί από το πλήρωμα – Οι Αρχές ερευνούν αν ο Μαροκινός διασωθείς ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου.

Συνελήφθη δασκάλα γιόγκα στα βόρεια προάστια που ανατίναζε αυτοκίνητα συγγενών της

Ελλάδα 04.02.2026
Το 2016 φέρεται να είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο του πατέρα της

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Ελλάδα 04.02.2026
Κλιματισμός και «δεύτερη ζωή» με νέες αναβαθμίσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για το παλαιότερο τροχαίο υλικό της Αθήνας

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»