E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Τι ισχύει για ενοίκια και επιδοτήσεις

Δημοσίευση 5/1/2021 | 08:43

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Με την ελληνική οικονομία να είναι ακόμη σε μερικό lockdown και να είναι άγνωστη η ημερομηνία εξόδου από αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να υψώσουν τείχη απέναντι στις επιπτώσεις που πλήττουν επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Το οπλοστάσιο από το νέο πακέτο έχει εμπλουτιστεί με νέα εργαλεία, που σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να μετριάσει στις συνέπειες της πανδημίας.

Το νέο ισχυρό «όπλο» είναι τα μηδενικά ενοίκια για τον Ιανουάριο, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κυβερνητική εντολή έως και τις 11 Ιανουαρίου. Σε λίγες ακολουθεί η επιστρεπτέα 5 για νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άμεσα μπαίνουν σε εφαρμογή κρατικές ενισχύσεις για τον δανεισμό μικρών εταιριών, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, ενώ παραμένει σε ισχύ η αναστολή εργασίας.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι διατηρείται εν ισχύ το μέτρο για μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όσες επιχειρήσεις, πληττόμενες παραμένουν ανοικτές.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Ας δούμε αναλυτικά όλα εκείνα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ:

Χωρίς ενοίκιο τον Ιανουάριο είναι όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου με κρατική εντολή, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη. Το 80% θα το πληρώσει το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα το επωμιστεί ως ζημιά ο ιδιοκτήτης. Μερικές κατηγορίες επιχειρήσεων είναι:

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα βιβλιοπωλεία.

Τα γυμναστήρια.

Επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,

Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40%: Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές, θα δικαιούνται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μείωση ενοικίου 40% για τον Ιανουάριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ενοίκια εταιριών – ιδιοκτητών: Για πρώτη φορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Η ελάχιστη ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, που υπολογίζεται χρονικά να γίνουν έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Αναστολή εργασίας: Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ. Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

Εγγυήσεις: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων: Ξεκίνησε σήμερα 4 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ..

Επιδοτήσεις για e-shop: Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Επιδόματα επιστημόνων: Εντός Ιανουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Νέα εποχή στις αθλητικές μεταδόσεις: Το Disney+ εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Champions League

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Μετά τη δημοπρασία για 19 τηλεοπτικές αγορές που αφορούν την περίοδο 2027-2031

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν

Θεσσαλονίκη: Μαθητής έσωσε με λαβή Χάιμλιχ γυναίκα που παραλίγο να πνιγεί από γαρίδα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η παρέμβασή του αποδείχθηκε καθοριστική

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 14χρονης από τον ράπερ

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε αγοράσει φτυάρι και αλυσοπρίονα για να τη διαμελίσει

Πρωτομαγιά: Τι ισχύει με τις τράπεζες αύριο

Οικονομία 30.04.2026
Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καθάρισαν την πλατεία Ναυαρίνου μετά τον τελικό με την Μπιλμπάο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Γιώργου Δημαρέλου έδωσε τα εύσημα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

Ving Rhames: Κατέρρευσε σε εστιατόριο ο γνωστός ηθοποιός ‑ Τα νεότερα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Ο 66χρονος ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες Mission: Impossible και Pulp Fiction, κατέρρευσε στο εστιατόριο Granville

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους ‑ Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Βάσει των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση