E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Τι ισχύει για ενοίκια και επιδοτήσεις

Δημοσίευση 5/1/2021 | 08:43

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Με την ελληνική οικονομία να είναι ακόμη σε μερικό lockdown και να είναι άγνωστη η ημερομηνία εξόδου από αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να υψώσουν τείχη απέναντι στις επιπτώσεις που πλήττουν επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Το οπλοστάσιο από το νέο πακέτο έχει εμπλουτιστεί με νέα εργαλεία, που σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να μετριάσει στις συνέπειες της πανδημίας.

Το νέο ισχυρό «όπλο» είναι τα μηδενικά ενοίκια για τον Ιανουάριο, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κυβερνητική εντολή έως και τις 11 Ιανουαρίου. Σε λίγες ακολουθεί η επιστρεπτέα 5 για νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άμεσα μπαίνουν σε εφαρμογή κρατικές ενισχύσεις για τον δανεισμό μικρών εταιριών, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, ενώ παραμένει σε ισχύ η αναστολή εργασίας.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι διατηρείται εν ισχύ το μέτρο για μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όσες επιχειρήσεις, πληττόμενες παραμένουν ανοικτές.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Ας δούμε αναλυτικά όλα εκείνα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ:

Χωρίς ενοίκιο τον Ιανουάριο είναι όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου με κρατική εντολή, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη. Το 80% θα το πληρώσει το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα το επωμιστεί ως ζημιά ο ιδιοκτήτης. Μερικές κατηγορίες επιχειρήσεων είναι:

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα βιβλιοπωλεία.

Τα γυμναστήρια.

Επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,

Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40%: Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές, θα δικαιούνται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μείωση ενοικίου 40% για τον Ιανουάριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ενοίκια εταιριών – ιδιοκτητών: Για πρώτη φορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Η ελάχιστη ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, που υπολογίζεται χρονικά να γίνουν έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Αναστολή εργασίας: Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ. Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

Εγγυήσεις: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων: Ξεκίνησε σήμερα 4 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ..

Επιδοτήσεις για e-shop: Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Επιδόματα επιστημόνων: Εντός Ιανουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα αιολικά: Απαγόρευση και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200μ.

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Τι ορίζει το νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε στην Αττική Οδό: Χτύπησε σε καθρέφτη παρκαρισμένου περιπολικού και «καρφώθηκε» σε φορτηγό

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα μετά τα διόδια της Ανθούσας

«Ο βασιλιάς Κάρολος πέθανε»: Σοκ στη Βρετανία μετά από λάθος ανακοίνωση ραδιοφωνικού σταθμού

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το πρόγραμμα διακόπηκε ξαφνικά και ακούστηκε το «God Save the King»

«Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο

Πώς έγινε το έγκλημα στο Δαφνί: «Όσοι νοσηλευτές και να ήταν, δεν μπορούσε να ανατραπεί»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Στον νεκρό διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση

Πέθανε ο τραγουδιστής των Boston, Τόμι Ντε Κάρλο, σε ηλικία 60 ετών

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Eίχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Σεπτέμβριο του 2025 και έδωσε μάχη με την ασθένεια μέχρι το τέλος

Συντριβή αεροσκάφους της UPS: Νέο βίντεο δείχνει κινητήρα να αποκολλάται κατά την απογείωση

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα στο Λούισβιλ το 2025 κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν αν η αποκόλληση του κινητήρα προκλήθηκε από φθορά σε μεταλλικό εξάρτημα στήριξης

Ομογενής πρώην γιατρός στην Αυστραλία κατηγορείται για 148 υποθέσεις βιασμών και σeξουαλικών επιθέσεων

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ο οικογενειακός γενικός ιατρός εργαζόταν σε ιατρικό κέντρο μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2021 και απολύθηκε από τη θέση του διευθυντή πέρυσι

Τέλος τα Airbnb στη Βαρκελώνη: «Μέσα σε έναν χρόνο θα δείτε τη νέα Boquería»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
«Mόνο τυχαία δεν είναι» η αλλαγή στάσης, σχολιάζει ο Guardian - Τα μέτρα για τον υπερτουρισμό

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται νέο τριήμερο έντονης αστάθειας, τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ο άστατος καιρός θα μας «συντροφεύει» μέχρι κα το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Ηράκλειο: Κατασκευάστηκε «η μεγαλύτερη κρητική λύρα στον κόσμο»

Ελλάδα 20.05.2026
Χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρωθεί!