E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Τι ισχύει για ενοίκια και επιδοτήσεις

Δημοσίευση 5/1/2021 | 08:43

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Με την ελληνική οικονομία να είναι ακόμη σε μερικό lockdown και να είναι άγνωστη η ημερομηνία εξόδου από αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να υψώσουν τείχη απέναντι στις επιπτώσεις που πλήττουν επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Το οπλοστάσιο από το νέο πακέτο έχει εμπλουτιστεί με νέα εργαλεία, που σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να μετριάσει στις συνέπειες της πανδημίας.

Το νέο ισχυρό «όπλο» είναι τα μηδενικά ενοίκια για τον Ιανουάριο, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κυβερνητική εντολή έως και τις 11 Ιανουαρίου. Σε λίγες ακολουθεί η επιστρεπτέα 5 για νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άμεσα μπαίνουν σε εφαρμογή κρατικές ενισχύσεις για τον δανεισμό μικρών εταιριών, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, ενώ παραμένει σε ισχύ η αναστολή εργασίας.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι διατηρείται εν ισχύ το μέτρο για μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όσες επιχειρήσεις, πληττόμενες παραμένουν ανοικτές.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Ας δούμε αναλυτικά όλα εκείνα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ:

Χωρίς ενοίκιο τον Ιανουάριο είναι όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου με κρατική εντολή, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη. Το 80% θα το πληρώσει το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα το επωμιστεί ως ζημιά ο ιδιοκτήτης. Μερικές κατηγορίες επιχειρήσεων είναι:

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα βιβλιοπωλεία.

Τα γυμναστήρια.

Επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,

Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40%: Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές, θα δικαιούνται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μείωση ενοικίου 40% για τον Ιανουάριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ενοίκια εταιριών – ιδιοκτητών: Για πρώτη φορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Η ελάχιστη ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, που υπολογίζεται χρονικά να γίνουν έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Αναστολή εργασίας: Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ. Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

Εγγυήσεις: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων: Ξεκίνησε σήμερα 4 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ..

Επιδοτήσεις για e-shop: Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Επιδόματα επιστημόνων: Εντός Ιανουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τις ΗΠΑ: Ιγκουάνα παρέλυσαν από το κρύο και έπεσαν από τα δέντρα

Κόσμος 02.02.2026
Τα ιγκουάνα δεν πεθαίνουν από το κρύο αλλά αδυνατούν να κινηθούν ξανά προτού ανέβει αισθητά η θερμοκρασία

Κατολίσθηση στην Ιόνια Οδό: Κλειστό το τμήμα από Αρτα μέχρι Αμφιλοχία

Ελλάδα 02.02.2026
Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 127ο χιλιόμετρο της Ιονίας Οδού στο ύψος της Συκούλας, στα όρια των νομών Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας

Αντίστροφη μέτρηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι αλλαγές για υπουργούς, ΑΕΙ, Δημόσιο

Ελλάδα 02.02.2026
Η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινά σύντομα από την παρούσα Βουλή για να ολοκληρωθεί από την επόμενη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα

Εξαφάνιση Λόρα: Missing Alert και στη Γερμανία για τη 16χρονη ‑ Τι εξετάζουν οι Aρχές

Ελλάδα 02.02.2026
Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα ίχνη της 16χρονης Λόρα - Αγνοείται από τις 8 Ιανουαρίου

Θρασύτατη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο Λονδίνο: Έσπασαν τη βιτρίνα, την άδειασαν και έφυγαν σε 1 λεπτό

Κόσμος 02.02.2026
Στόχος δύο ληστών έγινε το πρωί του Σαββάτου το κοσμηματοπωλείο Gregory & Co

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 50% το 2026 και πλήρης κατάργηση σε μικρούς οικισμούς από το 2027

Οικονομία 02.02.2026
Πλήρη απαλλαγή από το 2027 σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, για να μείνουν οι κάτοικοι στην περιφέρεια.

Απορριμματοφόρο στην Ξάνθη βούλιαξε από καθίζηση στον δρόμο έσπασε αγωγό και τα νερά έφτασαν μέχρι τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 02.02.2026
Λόγω του ατυχήματος ο δρόμος έκλεισε για λόγους ασφαλείας ενώ το απορριμματοφόρο απομακρύνθηκε με τη βοήθεια οχήματος του Στρατού

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες

Καιρός 02.02.2026
Τι αναφέρει το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ

Θρήνος στην Κρήτη για τον 33χρονο Γιάννη που χάθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό

Ελλάδα 02.02.2026
Ο Γιάννης επέστρεψε στη Βοστώνη το 2015 και εργαζόταν ως επαγγελματίας ψαράς

Ιστορική αλλαγή στη Γαλλία: Τέλος στο «σeξουαλικό καθήκον» – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει «συζυγική εξαίρεση»

Η πόλη που γέμισε πατάτες: Το απίθανο ρεκόρ που έφερε δωρεάν διανομή

Ελλάδα Χτες
Πατάτες για όλους: Το αγροτικό ρεκόρ που έκανε την ευρωπαϊκή πόλη ένα απέραντο πανέρι