E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Τι ισχύει για ενοίκια και επιδοτήσεις

Δημοσίευση 5/1/2021 | 08:43

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Με την ελληνική οικονομία να είναι ακόμη σε μερικό lockdown και να είναι άγνωστη η ημερομηνία εξόδου από αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να υψώσουν τείχη απέναντι στις επιπτώσεις που πλήττουν επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Το οπλοστάσιο από το νέο πακέτο έχει εμπλουτιστεί με νέα εργαλεία, που σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να μετριάσει στις συνέπειες της πανδημίας.

Το νέο ισχυρό «όπλο» είναι τα μηδενικά ενοίκια για τον Ιανουάριο, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κυβερνητική εντολή έως και τις 11 Ιανουαρίου. Σε λίγες ακολουθεί η επιστρεπτέα 5 για νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άμεσα μπαίνουν σε εφαρμογή κρατικές ενισχύσεις για τον δανεισμό μικρών εταιριών, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, ενώ παραμένει σε ισχύ η αναστολή εργασίας.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι διατηρείται εν ισχύ το μέτρο για μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όσες επιχειρήσεις, πληττόμενες παραμένουν ανοικτές.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Ας δούμε αναλυτικά όλα εκείνα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ:

Χωρίς ενοίκιο τον Ιανουάριο είναι όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου με κρατική εντολή, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη. Το 80% θα το πληρώσει το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα το επωμιστεί ως ζημιά ο ιδιοκτήτης. Μερικές κατηγορίες επιχειρήσεων είναι:

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα βιβλιοπωλεία.

Τα γυμναστήρια.

Επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,

Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40%: Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές, θα δικαιούνται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μείωση ενοικίου 40% για τον Ιανουάριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ενοίκια εταιριών – ιδιοκτητών: Για πρώτη φορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Η ελάχιστη ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, που υπολογίζεται χρονικά να γίνουν έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Αναστολή εργασίας: Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ. Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

Εγγυήσεις: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων: Ξεκίνησε σήμερα 4 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ..

Επιδοτήσεις για e-shop: Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Επιδόματα επιστημόνων: Εντός Ιανουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

Πολιτική Χτες
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

Ελλάδα Χτες
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους