E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

Δείτε γιατί

Δημοσίευση 31/12/2020 | 15:00

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

O «χορός της κοιλιάς» αποτελεί πλέον έθιμο στην Αίγυπτο: σε γαμήλια δεξίωση ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στη χώρα, επαγγελματίες χορεύτριες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους κουνώντας με χάρη τη λεκάνη τους.

Όμως, οι Αιγύπτιες καταφεύγουν πλέον σε άλλα, πιο συντηρητικά επαγγέλματα. Τη θέση τους στην... πίστα παίρνουν Ανατολικοευρωπαίες, Ρωσίδες και Βραζιλιάνες.

Η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Αναστάζια Μπιζέροβα, εμφανιζόταν -προ κορωνοϊού- κάθε βράδυ, σε νυχτερινό κέντρο στο Κάιρο φορώντας μία ημιδιάφανη φούστα κι ένα κοντό μπλουζάκι. Με το διάφανο ροζ σάλι της χάριζε ένα αξέχαστο θέαμα με το κοινό να το επιβραβεύει με παρατεταμένο χειροκρότημα. Το σόου τώρα καταγράφεται σε βίντεο και ανεβαίνει στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να εκτιμά τόσο πολύ το χορό της κοιλιάς όπως η Αίγυπτος», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πλέον, στην Αίγυπτο υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να προσκαλούμε ξένους χορευτές της κοιλιάς σε γάμους, νυχτερινά κέντρα και άλλες εκδηλώσεις», προσθέτει. Η Μπιζέροβα ήρθε στο Κάιρο πριν από τέσσερα χρόνια κι έχει κάνει ήδη «όνομα». Όπως εξηγεί, οι χορευτές της κοιλιάς που δίνουν παραστάσεις σε κέντρα διασκέδασης στην Αίγυπτο, έρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική.

Όμως, η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει δει τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται ο αριθμός των ντόπιων γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό της κοιλιάς. Κι αυτό η Αίγυπτος έχει γίνει πιο συντηρητική τον τελευταίο μισό αιώνα.

Το επάγγελμα δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην προσωρινή αναστολή μεγάλων γάμων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων -αν και πολλοί χορευτές συνέχισαν να γοητεύουν το κοινό με βίντεο που ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Η χορεύτρια της κοιλιάς από τη Βραζιλία, Mαρία Λουρντιάνα Άλβες Ντέχιας, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι χρειάστηκε χρόνος για να πείσει τους Αιγύπτιους ότι είναι καλή στη δουλειά της. «Υπάρχουν ορισμένοι που δεν με βλέπουν ως επαγγελματία - ή (που πιστεύουν) ότι δεν είχα την κατάλληλη εκπαίδευση και το κάνω μόνο και μόνο για να δείξω το σώμα μου κερδίζοντας χρήματα»,
όπως λέει. «Ήταν πολύ δύσκολο και λυπηρό γιατί πέρασα χρόνια για να μάθω την τέχνη», προσθέτει.

Ο χορός της κοιλιάς της Αιγύπτου άκμασε τον περασμένο αιώνα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αιγυπτιακή κοινωνία έχει δει σε μεγάλο βαθμό τον χορό ως ψυχαγωγία κι όχι ως επάγγελμα. «Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από τη λαϊκή κουλτούρα και τις ταινίες που απεικόνιζαν χορεύτριες της κοιλιάς ως πόρνες», δήλωσε η Σάζα Γεχία, συγγραφέας βιβλίου για την ιστορία του χορού.

Το γεγονός ότι πολλές Αιγύπτιες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο στο Διαδίκτυο με τις ίδιες να λικνίζονται στο χορό της κοιλιάς, ερέθισε την κοινωνία της με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν σέβονται τις «οικογενειακές αξίες ή ότι δεν δείχνουν ευπρέπεια».

Αλλά και οι αλλοδαπές χορεύτριες έχουν πέσει θύματα γενικής κατακραυγής. Το 2018, η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Εκατερίνα Αντρέεβα - γνωστή ως Γιοχάρα - συνελήφθη από την αστυνομία επειδή φορούσε ένα κοστούμι που ήταν πολύ αποκαλυπτικό, όταν ανέβηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με την ίδια να πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγικό περιστατικό στην Κρήτη: Σκύλος πέθανε αφού έφαγε λαγοκέφαλο!

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Μέσα από συγκινητική ανάρτηση στα social media, η ιδιοκτήτρια του ζώου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επαγρυπνούν

Ηράκλειο: Φωτιά κοντά στο αεροδρόμιο ‑ Κάηκε ολοσχερώς λεωφορείο (Βίντεο)

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε χώρο στάθμευσης κοντά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Τοξικό νέφος πάνω από τη Θεσσαλονίκη, οδηγίες προστασίας στους πολίτες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η μυρωδιά καμένου πλαστικού έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές - Συστάσεις για κλειστά παράθυρα και περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των καπνών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 6 περιφέρειες – «Πορτοκαλί» συναγερμός και για Αττική

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες και Δήμοι – Τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες και ποιες οδηγίες ισχύουν

Επίδομα ενοικίου ΟΠΕΚΑ: Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το πάρετε

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή αίτησης στο Επίδομα Στέγασης μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους λόγους απόρριψης.

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Το αυτοκίνητο του 76χρονου που προκάλεσε την πυρκαγιά ‑ ομολόγησε ότι έγινε άθελά του

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνελήφθη αυτόφωρο ο άνδρας - Η Πυροσβεστική διαπίστωσε εμφανείς ενδείξεις μέθης - Το καμένο όχημά του βρέθηκε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο μετά από ολονύχτια μάχη ‑ Κάηκαν επιχειρήσεις, 4 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνεχίζεται η κατάσβεση στα δύο εργοστάσια, ένα υφασμάτων και το δεύτερο της ανακύκλωσης - Τοξικό νέφος έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη -  Συνεχίζουν να επιχειρούν 160 πυροσβέστες, εναέρια μέσα και η ομάδα «Δευκαλίων» του στρατού

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Εκκενώσεις οικισμών, εκρήξεις και ζημιές σε εργοστάσια και βιοτεχνίες

Ελλάδα 05.07.2026
Νύχτα μάχης με τις φλόγες - Εργοστάσια και κατοικίες στις φλόγες - Μήνυμα 112 για καπνούς σε όλη τη Θεσσαλονίκη

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

Κόσμος Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί