E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

Δείτε γιατί

Δημοσίευση 31/12/2020 | 15:00

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

O «χορός της κοιλιάς» αποτελεί πλέον έθιμο στην Αίγυπτο: σε γαμήλια δεξίωση ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στη χώρα, επαγγελματίες χορεύτριες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους κουνώντας με χάρη τη λεκάνη τους.

Όμως, οι Αιγύπτιες καταφεύγουν πλέον σε άλλα, πιο συντηρητικά επαγγέλματα. Τη θέση τους στην... πίστα παίρνουν Ανατολικοευρωπαίες, Ρωσίδες και Βραζιλιάνες.

Η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Αναστάζια Μπιζέροβα, εμφανιζόταν -προ κορωνοϊού- κάθε βράδυ, σε νυχτερινό κέντρο στο Κάιρο φορώντας μία ημιδιάφανη φούστα κι ένα κοντό μπλουζάκι. Με το διάφανο ροζ σάλι της χάριζε ένα αξέχαστο θέαμα με το κοινό να το επιβραβεύει με παρατεταμένο χειροκρότημα. Το σόου τώρα καταγράφεται σε βίντεο και ανεβαίνει στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να εκτιμά τόσο πολύ το χορό της κοιλιάς όπως η Αίγυπτος», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πλέον, στην Αίγυπτο υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να προσκαλούμε ξένους χορευτές της κοιλιάς σε γάμους, νυχτερινά κέντρα και άλλες εκδηλώσεις», προσθέτει. Η Μπιζέροβα ήρθε στο Κάιρο πριν από τέσσερα χρόνια κι έχει κάνει ήδη «όνομα». Όπως εξηγεί, οι χορευτές της κοιλιάς που δίνουν παραστάσεις σε κέντρα διασκέδασης στην Αίγυπτο, έρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική.

Όμως, η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει δει τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται ο αριθμός των ντόπιων γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό της κοιλιάς. Κι αυτό η Αίγυπτος έχει γίνει πιο συντηρητική τον τελευταίο μισό αιώνα.

Το επάγγελμα δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην προσωρινή αναστολή μεγάλων γάμων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων -αν και πολλοί χορευτές συνέχισαν να γοητεύουν το κοινό με βίντεο που ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Η χορεύτρια της κοιλιάς από τη Βραζιλία, Mαρία Λουρντιάνα Άλβες Ντέχιας, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι χρειάστηκε χρόνος για να πείσει τους Αιγύπτιους ότι είναι καλή στη δουλειά της. «Υπάρχουν ορισμένοι που δεν με βλέπουν ως επαγγελματία - ή (που πιστεύουν) ότι δεν είχα την κατάλληλη εκπαίδευση και το κάνω μόνο και μόνο για να δείξω το σώμα μου κερδίζοντας χρήματα»,
όπως λέει. «Ήταν πολύ δύσκολο και λυπηρό γιατί πέρασα χρόνια για να μάθω την τέχνη», προσθέτει.

Ο χορός της κοιλιάς της Αιγύπτου άκμασε τον περασμένο αιώνα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αιγυπτιακή κοινωνία έχει δει σε μεγάλο βαθμό τον χορό ως ψυχαγωγία κι όχι ως επάγγελμα. «Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από τη λαϊκή κουλτούρα και τις ταινίες που απεικόνιζαν χορεύτριες της κοιλιάς ως πόρνες», δήλωσε η Σάζα Γεχία, συγγραφέας βιβλίου για την ιστορία του χορού.

Το γεγονός ότι πολλές Αιγύπτιες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο στο Διαδίκτυο με τις ίδιες να λικνίζονται στο χορό της κοιλιάς, ερέθισε την κοινωνία της με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν σέβονται τις «οικογενειακές αξίες ή ότι δεν δείχνουν ευπρέπεια».

Αλλά και οι αλλοδαπές χορεύτριες έχουν πέσει θύματα γενικής κατακραυγής. Το 2018, η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Εκατερίνα Αντρέεβα - γνωστή ως Γιοχάρα - συνελήφθη από την αστυνομία επειδή φορούσε ένα κοστούμι που ήταν πολύ αποκαλυπτικό, όταν ανέβηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με την ίδια να πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Με δικογραφία απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα 20.12.2025
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με ανοιχτά διόδια για τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρωσικό drone στην Τουρκία

Κόσμος 20.12.2025
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα

Ελλάδα 20.12.2025
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής

Ελλάδα 20.12.2025
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων

Ελλάδα 20.12.2025
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ελλάδα 20.12.2025
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Ο Σπανούλης ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου της Μονακο: «Καλησπέρα στον κανέναν», δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 20.12.2025
Με χιούμορ αντιμετώπισε ο Έλληνας τεχνικός το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Μονακό – Μπάγερν

Σεισμός 2 Ρίχτερ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ελλάδα 20.12.2025
O σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική

Έξαρση ιώσεων στις γιορτές με ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης Α

Ελλάδα 20.12.2025
Ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο - Τα μέτρα προστασίας

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα 20.12.2025
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από το απόγευμα – Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στη νότια Ελλάδα και τα νησιά

Καιρός 20.12.2025
Σε νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη και το βράδυ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τα πιο έντονα φιανόμενα