E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

Δείτε γιατί

Δημοσίευση 31/12/2020 | 15:00

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

O «χορός της κοιλιάς» αποτελεί πλέον έθιμο στην Αίγυπτο: σε γαμήλια δεξίωση ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στη χώρα, επαγγελματίες χορεύτριες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους κουνώντας με χάρη τη λεκάνη τους.

Όμως, οι Αιγύπτιες καταφεύγουν πλέον σε άλλα, πιο συντηρητικά επαγγέλματα. Τη θέση τους στην... πίστα παίρνουν Ανατολικοευρωπαίες, Ρωσίδες και Βραζιλιάνες.

Η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Αναστάζια Μπιζέροβα, εμφανιζόταν -προ κορωνοϊού- κάθε βράδυ, σε νυχτερινό κέντρο στο Κάιρο φορώντας μία ημιδιάφανη φούστα κι ένα κοντό μπλουζάκι. Με το διάφανο ροζ σάλι της χάριζε ένα αξέχαστο θέαμα με το κοινό να το επιβραβεύει με παρατεταμένο χειροκρότημα. Το σόου τώρα καταγράφεται σε βίντεο και ανεβαίνει στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να εκτιμά τόσο πολύ το χορό της κοιλιάς όπως η Αίγυπτος», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πλέον, στην Αίγυπτο υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να προσκαλούμε ξένους χορευτές της κοιλιάς σε γάμους, νυχτερινά κέντρα και άλλες εκδηλώσεις», προσθέτει. Η Μπιζέροβα ήρθε στο Κάιρο πριν από τέσσερα χρόνια κι έχει κάνει ήδη «όνομα». Όπως εξηγεί, οι χορευτές της κοιλιάς που δίνουν παραστάσεις σε κέντρα διασκέδασης στην Αίγυπτο, έρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική.

Όμως, η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει δει τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται ο αριθμός των ντόπιων γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό της κοιλιάς. Κι αυτό η Αίγυπτος έχει γίνει πιο συντηρητική τον τελευταίο μισό αιώνα.

Το επάγγελμα δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην προσωρινή αναστολή μεγάλων γάμων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων -αν και πολλοί χορευτές συνέχισαν να γοητεύουν το κοινό με βίντεο που ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Η χορεύτρια της κοιλιάς από τη Βραζιλία, Mαρία Λουρντιάνα Άλβες Ντέχιας, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι χρειάστηκε χρόνος για να πείσει τους Αιγύπτιους ότι είναι καλή στη δουλειά της. «Υπάρχουν ορισμένοι που δεν με βλέπουν ως επαγγελματία - ή (που πιστεύουν) ότι δεν είχα την κατάλληλη εκπαίδευση και το κάνω μόνο και μόνο για να δείξω το σώμα μου κερδίζοντας χρήματα»,
όπως λέει. «Ήταν πολύ δύσκολο και λυπηρό γιατί πέρασα χρόνια για να μάθω την τέχνη», προσθέτει.

Ο χορός της κοιλιάς της Αιγύπτου άκμασε τον περασμένο αιώνα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αιγυπτιακή κοινωνία έχει δει σε μεγάλο βαθμό τον χορό ως ψυχαγωγία κι όχι ως επάγγελμα. «Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από τη λαϊκή κουλτούρα και τις ταινίες που απεικόνιζαν χορεύτριες της κοιλιάς ως πόρνες», δήλωσε η Σάζα Γεχία, συγγραφέας βιβλίου για την ιστορία του χορού.

Το γεγονός ότι πολλές Αιγύπτιες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο στο Διαδίκτυο με τις ίδιες να λικνίζονται στο χορό της κοιλιάς, ερέθισε την κοινωνία της με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν σέβονται τις «οικογενειακές αξίες ή ότι δεν δείχνουν ευπρέπεια».

Αλλά και οι αλλοδαπές χορεύτριες έχουν πέσει θύματα γενικής κατακραυγής. Το 2018, η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Εκατερίνα Αντρέεβα - γνωστή ως Γιοχάρα - συνελήφθη από την αστυνομία επειδή φορούσε ένα κοστούμι που ήταν πολύ αποκαλυπτικό, όταν ανέβηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με την ίδια να πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Σάμος: «Καζάνι που βράζει» για 300 νέους λαθρομετανάστες

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Τοπικοί φορείς κατά Πλεύρη

Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός 45χρονος τουρίστας έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στελέχη του Λιμενικού

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις μωβ μέδουσες

Τρεις νεκρές αρκούδες σε ένα 24ωρο σε Φλώρινα και Κοζάνη: Οι δύο φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα 13.06.2026
Ο θάνατος του άλλου ζώου φέρεται να προήλθε από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος

Αίγιο: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ιταλός για τη διπλή δολοφονία μητέρας και γιου

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η προφυλάκισή του βασίστηκε στην έλλειψη στοιχείων για την υπόθεση

Athens Pride 2026: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, δείτε φωτογραφίες

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Η Αθήνα κινείται σήμερα στους ρυθμούς του Athens Pride 2026 - Μεγάλη συναυλία στις 21:00 με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών

Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στη Χαλκιδική για το δυστύχημα με τον 19χρονο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ομόφωνα ένοχοι είχαν κριθεί ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του, ένοχος για απλή συνέργεια ο μηχανικός, για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο ο χειριστής - Ελεύθεροι ως το Εφετείο οι τρεις πλην του ιδιοκτήτη