E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δυσοίωνη πρόβλεψη για πάνω από 12.000 νεκρούς στην Ελλάδα μέχρι την 1η Απριλίου

Τα δυο όπλα που θα ανατρέψουν την πρόβλεψη αυτή

Δημοσίευση 29/12/2020 | 12:09

Δυσοίωνη πρόβλεψη για πάνω από 12.000 νεκρούς στην Ελλάδα μέχρι την 1η Απριλίου

Μια πρόβλεψη που όλοι εύχονται να διαψευστεί είναι αυτή του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αυτή όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τους 12.300 νεκρούς μέχρι την 1η Απριλίου. Οι προβλέψεις αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Όλα έχουν να κάνουν με την χρήση μάσκας

Όπως αναφέρει, τα πιθανά σενάρια που αναπτύσσει το ινστιτούτο βασίζονται σε δεδομένα από κάθε χώρα και διαφοροποιούνται με βάση τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού – π.χ. το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της μάσκας.

Όπως τονίζεται, αν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν μέχρι τον Απρίλιο, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού θα φτάσουν τους 12.325 – περίπου 8.000 περισσότεροι από τώρα.

Σημειώνει ακόμα ότι σήμερα το 89% του πληθυσμού στη χώρα φοράει μάσκα αναφέροντας πως οι μάσκες μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης στο ένα τρίτο.

Αν το ποσοστό όσων φορούν μάσκα τώρα μέχρι τον Απρίλιο φτάσει το 95% ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τις 11.528.

Αν γίνει πιο γρήγορα ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο προβλεπόμενος αριθμός είναι στις 11.722.

Αν όμως τα μέτρα χαλαρώσουν, το ινστιτούτο προβλέπει την εκτόξευση των θανάτων στη χώρα. Τους πηγαίνει στους 19.107 έως τον Απρίλιο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Αυστρία ο μέγιστος αριθμός προβλεπόμενων θανάτων είναι 15.482 μέχρι τον Απρίλιο, στο Βέλγιο είναι 26.790, στη Γαλλία οι θάνατοι προβλέπεται να διπλασιαστούν, ξεπερνώντας τις 125.000.

Η χώρα με τα περισσότερα μέτρα στην Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα περισσότερα μέτρα. Είναι κλειστά: σχολεία, εστιατόρια, χώροι γυμναστικής. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10.

Τέλος, τονίζεται ότι τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν έως τον Απρίλιο και αν η χρήση μάσκας γίνει ακόμα πιο διευρυμένη ή αρχίσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται, οι ημερήσιοι θάνατοι μπορεί να πέσουν στους 18 έως τον Απρίλιο. Εάν όμως υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, οι ημερήσιοι θάνατοι θα ανεβαίνουν σταθερά, φθάνοντας σε μια κορύφωση της τάξης των 196 θανάτων ημερησίως τον Μάρτιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ για Βενεζουέλα: «Θα αρχίσουμε να κάνουμε χτυπήματα στην ξηρά»

Κόσμος 02.12.2025
Απευθείας χτυπήματα σε Βενεζουέλα και Κολομβία: Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για δράση «πολύ σύντομα»

Predator: Πρώην υπάλληλος της Intellexa κατέθεσε ότι προωθούσαν το λογισμικό σε δημόσιες αρχές στο εξωτερικό

Ελλάδα 02.12.2025
Νέα στοιχεία για το πώς το Predator έφτανε σε δημόσιες αρχές εκτός Ελλάδας

Απεργία Ταξί: Ο αυτοκινητιστές προαναγγέλλουν απεργία διαρκείας – Αντίσκηνα έξω από το υπουργείο Μεταφορών

Ελλάδα 02.12.2025
Ισχυρή αστυνομική δύναμη παραμένει έξω από το υπουργείο, ενώ η απεργία –η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Πέμπτης– φαίνεται πλέον πιθανό να παραταθεί

Πόπη Σεμερτζίδου για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: «Να αρχίσω απεργία πείνας έξω από τη Βουλή;»

Ελλάδα 02.12.2025
Σε μια προκλητική δήλωση προέβη η Πόπη Σεμερτζίδου με φόντο τη δέσμευση της περιουσίας της, με μια έμμεση αναφορά στον Πάνο Ρούτσι

«Ντροπή τους, μας πετάνε ψίχουλα» – Νέες εικόνες από την οργισμένη διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στη Λάρισα

Ελλάδα 02.12.2025
Παραγωγοί κάνουν λόγο για «αδιέξοδο», «ασφυκτικό κόστος παραγωγής» και πλήρη έλλειψη προοπτικής, ενώ αναμένεται γενική συνέλευση προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη δικαιοσύνη τα λαχεία των «τυχερών» μαρτύρων – Έλεγχος ΣΔΟΕ σε «χασάπη», Μαγειρία, Σεμερτζίδου

Ελλάδα 02.12.2025
Να προστατεύσει την αξιοπιστία που της έχει απομείνει επιχειρεί η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις αμαρτωλές κοινοτικές επιδοτήσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα όπλα ‑ Τι προβλέπει για τις μπαλωθιές

Ελλάδα 02.12.2025
Η τροπολογία αυστηροποιεί τις ποινές και έχει ως στόχο «να αποτρέψει τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές, να περιορίσει την κυκλοφορία όπλων» αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τραγουδίστρια σκοτώθηκε εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια ληστείας

Κόσμος 02.12.2025
Είχε ζητήσει από φίλο της να μην τη συνοδεύσει, γιατί «η περιοχή είναι επικίνδυνη»

Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο τώρα, η Ρωσία είναι έτοιμη

Κόσμος 02.12.2025
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «εμποδίζουν» τις προτάσεις των ΗΠΑ και ότι «δεν έχουν ειρηνική ατζέντα»

Δολοφονία Αλκη Καμπανού: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα συμμετείχα σε αυτή τη λέσχη»

Ελλάδα 02.12.2025
20 μήνες φυλάκιση σε καταδικασμένο για λειτουργία συνδέσμου