E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δυσοίωνη πρόβλεψη για πάνω από 12.000 νεκρούς στην Ελλάδα μέχρι την 1η Απριλίου

Τα δυο όπλα που θα ανατρέψουν την πρόβλεψη αυτή

Δημοσίευση 29/12/2020 | 12:09

Δυσοίωνη πρόβλεψη για πάνω από 12.000 νεκρούς στην Ελλάδα μέχρι την 1η Απριλίου

Μια πρόβλεψη που όλοι εύχονται να διαψευστεί είναι αυτή του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αυτή όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τους 12.300 νεκρούς μέχρι την 1η Απριλίου. Οι προβλέψεις αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Όλα έχουν να κάνουν με την χρήση μάσκας

Όπως αναφέρει, τα πιθανά σενάρια που αναπτύσσει το ινστιτούτο βασίζονται σε δεδομένα από κάθε χώρα και διαφοροποιούνται με βάση τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού – π.χ. το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της μάσκας.

Όπως τονίζεται, αν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν μέχρι τον Απρίλιο, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού θα φτάσουν τους 12.325 – περίπου 8.000 περισσότεροι από τώρα.

Σημειώνει ακόμα ότι σήμερα το 89% του πληθυσμού στη χώρα φοράει μάσκα αναφέροντας πως οι μάσκες μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης στο ένα τρίτο.

Αν το ποσοστό όσων φορούν μάσκα τώρα μέχρι τον Απρίλιο φτάσει το 95% ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τις 11.528.

Αν γίνει πιο γρήγορα ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο προβλεπόμενος αριθμός είναι στις 11.722.

Αν όμως τα μέτρα χαλαρώσουν, το ινστιτούτο προβλέπει την εκτόξευση των θανάτων στη χώρα. Τους πηγαίνει στους 19.107 έως τον Απρίλιο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Αυστρία ο μέγιστος αριθμός προβλεπόμενων θανάτων είναι 15.482 μέχρι τον Απρίλιο, στο Βέλγιο είναι 26.790, στη Γαλλία οι θάνατοι προβλέπεται να διπλασιαστούν, ξεπερνώντας τις 125.000.

Η χώρα με τα περισσότερα μέτρα στην Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα περισσότερα μέτρα. Είναι κλειστά: σχολεία, εστιατόρια, χώροι γυμναστικής. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10.

Τέλος, τονίζεται ότι τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν έως τον Απρίλιο και αν η χρήση μάσκας γίνει ακόμα πιο διευρυμένη ή αρχίσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται, οι ημερήσιοι θάνατοι μπορεί να πέσουν στους 18 έως τον Απρίλιο. Εάν όμως υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, οι ημερήσιοι θάνατοι θα ανεβαίνουν σταθερά, φθάνοντας σε μια κορύφωση της τάξης των 196 θανάτων ημερησίως τον Μάρτιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία «Kristin»: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλάζι, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Καιρός 29.01.2026
Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Kristin»

Τύμπανα πολέμου στο Ιράν: «Τελειώνει ο χρόνος σας» λέει ο Τραμπ ‑ Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Κόλπο

Κόσμος 29.01.2026
Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες «με τα δάχτυλα στη σκανδάλη» απαντάει η Τεχεράνη

Δήμαρχος στις Φιλιππίνες δέχθηκε επίθεση με RPG! ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 29.01.2026
Δύο από τα μέλη της ασφάλειας του δημάρχου τραυματίστηκαν, ενώ τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν λίγο αργότερα σε επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας

Αγιαξ – Ολυμπιακός 1‑2: Θρυλική πρόκριση και φουλ για τους «16»

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Μεγάλη βραδιά για τους «ερυθρόλευκους»

Τι αλλάζει στα ενοίκια από την 1η Απριλίου: Δεν θα ισχύει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ για ποσά που προέρχονται από μισθώματα

Οικονομία Χτες
Τέλος οι συναλλαγές «στο χέρι» καθώς παύουν να αναγνωρίζονται οι πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος – Ποιες οι συστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Γαλλία: Ένοχος ο πρώην γερουσιαστής που νάρκωσε βουλεύτρια με MDMA

Κόσμος Χτες
Στόχος της πράξης του φέρεται πως ήταν να της επιτεθεί σeξουαλικά

Έκρηξη στη Βιολάντα: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες

Ελλάδα Χτες
Όταν η δικογραφία ολοκληρωθεί και φτάσει πλήρης στην εισαγγελική αρχή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και για το αν θα ασκηθούν επιπλέον διώξεις

Με λευκά τριαντάφυλλα η ομάδα του Αρη στην Τούμπα, τίμησε τη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Αρης, με επικεφαλής τους Ρέγες και Γκουγκουλιά, έδωσε το «παρών» στη Τούμπα, όπου και εναπόθεσε λουλούδια προς τιμήν των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στο δυστύχημα της Ρουμανίας.

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Γιάννης Μπουτέας ‑ Ποιο έργο του βλέπουμε καθημερινά στη στάση Κεραμεικός του Μετρό

Ελλάδα Χτες
Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας

Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τις νεκρές γυναίκες στη Μενεμένη ‑ Αναφορά για θανατηφόρο βιασμό της 46χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο 52χρονος κρατείται και εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, σε εκτέλεση του οποίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί

Μάικ Τζέιμς: «Κατά τη γνώμη μου, είμαι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Euroleague»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αμερικανός σταρ της Μονακό μίλησε στο podcast «Euroinsiders» εκφράζοντας τη γνώμη του, όσον αφορά τον GOAT της ιστορία της Euroleague, απαντώντας τον εαυτό του

Ο Ιβάν Σαββίδης καλύπτει όλα τα έξοδα των αδικοχαμένων φιλάθλων του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου του Βορρά