E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορική ημέρα: Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά του Covid‑19

Σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Δημοσίευση 27/12/2020 | 10:22

Ιστορική ημέρα: Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά του Covid‑19

Μια ιστορική ημέρα ξεκινάει στην χώρα μας καθώς σήμερα το μεσημέρι ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά του Covid-19.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Αττικό Νοσοκομείο, το Θριάσιο και το Ασκληπιείο της Βούλας.

Συμβολικά πρώτοι θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πρόκειται για την νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη που «ανοίγει» τους εμβολιασμούς στις 13:00 και ακολουθεί ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Έπειτα θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσίας της χώρας και εκπρόσωποι της επιστημονικής και εκκλησιαστικής κοινότητας. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η χορήγηση του εμβολίου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του γραμματέα Μέρα25 Γιάνη Βαρουφάκη, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου. Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech έφτασαν νωρίς χθες το πρωί στην Αθήνα. Παράλληλα παραδόθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτη ξεκίνησε τους εμβολιασμούς η Ουγγαρία, ενώ τελευταία αναμένεται να εκκινήσει την διαδικασία η Ολλανδία. Γερμανία και η Σλοβακία ξεκίνησαν επίσης χθες την διαδικασία.

Στη Γερμανία, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μια γυναίκα 101 ετών, η Έντιτ Κβοϊτσάλα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Στην Ουγγαρία, ήταν η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο South Pest της πρωτεύουσας Βουδαπέστης που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε.

Στη Σλοβακία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας λοιμωξιολόγος, ο Βλαντίμιρ Κρτσμέρι, στην πόλη Νίτρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων της Pfizer, που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, προβλέπει 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο για το ένα εμβόλιο, αυτό των Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προστεθούν σήμερα στις επτά χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Δείτε εδώ ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Bloomberg, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 4,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου σε επτά χώρες. Η παράδοση δισεκατομμυρίων δόσεων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν αναληφθεί ποτέ στον κλάδο των logistics.

Η Ρωσία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες το όριο των 3 εκατομμυρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή, μεταξύ άλλων χωρών, ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο. Η Κίνα ήταν η πρώτη που άρχισε, ήδη από το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται

Χειρουργικό θαύμα για δίδυμα αγόρια που άκουσαν τη φωνή της μητέρας τους για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Σε μια πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση 8 ωρών, δύο κωφά πρόωρα βρέφη απέκτησαν κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή τους

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Η ιατροδικαστική ανατρέπει τα πάντα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Μεταθανάτιες οι μαχαιριές στο σώμα της

Καβάλα: Κατέρρευσαν ναυαγοσωστικοί πύργοι λόγω κακοκαιρίας, τραυματίστηκε 21χρονη ναυαγοσώστρια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και πτώσεις πύργων σε τέσσερις γνωστές παραλίες της περιοχής

Δράμα στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: «Έδωσες τη δική σου ζωή για την κόρη μας», γράφει ποδοσφαιριστής για τη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα δύο ποδοσφαιριστές και η μητέρα πρώην Μις Βενεζουέλα

Προς ενοικίαση το 75% των εξοχικών στην Ελλάδα: Ένας στους δύο τουρίστες μένει στα... «σπίτια» μας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Πάνω από 400.000 από τις 626.000 εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τουριστική μίσθωση

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο