E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορική ημέρα: Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά του Covid‑19

Σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Δημοσίευση 27/12/2020 | 10:22

Ιστορική ημέρα: Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά του Covid‑19

Μια ιστορική ημέρα ξεκινάει στην χώρα μας καθώς σήμερα το μεσημέρι ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά του Covid-19.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Αττικό Νοσοκομείο, το Θριάσιο και το Ασκληπιείο της Βούλας.

Συμβολικά πρώτοι θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πρόκειται για την νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη που «ανοίγει» τους εμβολιασμούς στις 13:00 και ακολουθεί ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Έπειτα θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσίας της χώρας και εκπρόσωποι της επιστημονικής και εκκλησιαστικής κοινότητας. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η χορήγηση του εμβολίου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του γραμματέα Μέρα25 Γιάνη Βαρουφάκη, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου. Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech έφτασαν νωρίς χθες το πρωί στην Αθήνα. Παράλληλα παραδόθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτη ξεκίνησε τους εμβολιασμούς η Ουγγαρία, ενώ τελευταία αναμένεται να εκκινήσει την διαδικασία η Ολλανδία. Γερμανία και η Σλοβακία ξεκίνησαν επίσης χθες την διαδικασία.

Στη Γερμανία, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μια γυναίκα 101 ετών, η Έντιτ Κβοϊτσάλα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Στην Ουγγαρία, ήταν η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο South Pest της πρωτεύουσας Βουδαπέστης που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε.

Στη Σλοβακία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας λοιμωξιολόγος, ο Βλαντίμιρ Κρτσμέρι, στην πόλη Νίτρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων της Pfizer, που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, προβλέπει 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο για το ένα εμβόλιο, αυτό των Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προστεθούν σήμερα στις επτά χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Δείτε εδώ ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Bloomberg, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 4,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου σε επτά χώρες. Η παράδοση δισεκατομμυρίων δόσεων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν αναληφθεί ποτέ στον κλάδο των logistics.

Η Ρωσία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες το όριο των 3 εκατομμυρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή, μεταξύ άλλων χωρών, ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο. Η Κίνα ήταν η πρώτη που άρχισε, ήδη από το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Ελλάδα Χτες
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Ελλάδα Χτες
Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα

Ηράκλειο: Δέντρα καταπλάκωσαν πέντε αυτοκίνητα στον Μασταμπά λόγω θυελλωδών ανέμων

Ελλάδα Χτες
Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα οχήματα ενώ από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός

Περιστατικό κακοποίησης παιδιού με εγκεφαλική παράλυση από φυσικοθεραπεύτρια καταγράφηκε σε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Το καταγγελλόμενο περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται κι από σχετικό βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό, φέρεται να έγινε πριν από έξι χρόνια

Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρινάκου στον Ημιμαραθώνιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Αναστασία Μαρινάκου με χρόνο 1.11.37 στον αγώνα της Βαρκελώνης πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ

ΠΑΟΚ: Πένθος στον μπασκετικό «δικέφαλο» για τον Αλέκο Παρασκευά

Αθλητικά Νέα Χτες
Σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή και να τον κοιτάξει κατάματα

Κόσμος Χτες
Να κοιτάξει στα μάτια τον πρώην σύζυγο και κακοποιητή της και να μάθει αν κακοποιούσε την κόρη τους, σχεδιάζει η Ζιζέλ Πελικό

Ήχησε το «112» στη Χίο: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ελλάδα Χτες
Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν την μετακίνηση τους στις παράκτιες περιοχές

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθη 40χρονη με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Ελλάδα Χτες
Με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα στη βαλίτσα της πιάστηκε μια 40χρονη Ουκρανή

Πέθανε η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα Χτες
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα