E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Πώς θα μετακινηθούμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε πρωτογνωρες συνθήκες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα μας εν μέσω lockdown λόγω κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2020 | 11:17

Lockdown: Πώς θα μετακινηθούμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε πρωτογνωρες συνθήκες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα μας εν μέσω lockdown λόγω κορονοϊού. Απαγορεύσεις, περιορισμοί και κανόνες συνοδεύουν αυτές τις γιορτινές ημέρες, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο για χαλάρωση.

Με δύο SMS θα πρέπει να μετακινηθούμε και σήμερα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ο κωδικός που πρέπει να στείλουμε στο 13033 είναι το 6 αλλά θα πρέπει να το στείλουμε δύο φορές. Μία όταν θα πηγαίνουμε σε συγγενικό σπίτι και άλλη μία για την επιστροφή μας. Κι όλα αυτά μόνο μέχρι τις 10 το βράδυ καθώς απο εκείνη την ώρα και μετά ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 5 το πρωί.

Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται οτι στο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως ιδανικό είναι να βρεθούμε μόνο με την οικογένειά μας, αλλιώς με μία οικογένεια ακόμη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να υπογραμμίζει τις προηγούμενες μέρες: "Θα ήταν καλό στις συγκεντρώσεις που θα κάνουμε στα σπίτια να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως".

Επίσης, ο κ. Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συναντηθούν κατά τις μεσημεριανές ώρες για τα τραπέζια τους παρά το βράδυ, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα τότε την Πρωτοχρονιά θα είναι πιο αυστηρά.

Οι αστυνομικοί έλέγχοι είναι πολύ αυστηροί με την αστυνομία να βρίσκεται παντού.

Πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με "επιστράτευση" όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Σχετικά με τα τραπέζια στα σπίτια, σε περίπτωση συγκέντρωσης που ξεπερνούν τα 9 άτομα η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Πρόκριση στους «16» του Europa League με 10 παίκτες και θρίλερ στα πέναλτι

Αθλητικά Νέα 26.02.2026
Οι «πράσινοι» επικράτησαν της Βικτόρια Πλζεν με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση

Δολιοφθορά στη γραμμή Αθήνα‑Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό FBI στις έρευνες ‑ Τι εξετάζεται

Ελλάδα 26.02.2026
Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει 20 ανάλογα περιστατικά τόσο στην Αθήνα όσο και στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο

Απεργία για τα Τέμπη: Κλείνουν το Σάββατο έξι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 26.02.2026
Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Aπάτη της Καμόρα σε νοσοκομείο: Σκηνοθετούσε τροχαία για να κλέβει ασφάλιστρα

Κόσμος 26.02.2026
Πτώματα μεταφέρονταν με μάσκες οξυγόνου, στρατολογούνταν ψευδομάρτυρες και κατέθεταν ψευδείς εκθέσεις ατυχήματος. H οργάνωση εκμεταλλευόταν το κυλικείο και τους αυτόματους πωλητές του νοσοκομείου

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε σακούλες

Ελλάδα 26.02.2026
Στο σημείο σπεύδει ιατροδικαστής

Μία καυτή νύχτα στο πιο αποκλειστικό σeξ κλαμπ του Λος Αντζελες: Πώς γίνεται κανείς μέλος του

Κόσμος 26.02.2026
Κρυμμένο ανάμεσα στους ελικοειδείς δρόμους των λόφων του Χόλιγουντ, σε μια αυστηρά φυλασσόμενη ιδιοκτησία με θέα που κόβει την ανάσα, λειτουργεί το Snctm

Γαλλία: Ο τερματοφύλακας της Ναντ προσποιήθηκε τραυματισμό για να φάνε οι μουσουλμάνοι συμπαίκτες του, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 26.02.2026
Ο Αντονι Λοπες βρέθηκε ξαφνικά στο χορτάρι χωρίς να έχει επαφή με κάποιον αντίπαλο, ωστόσο ο έμπειρος τερματοφύλακας έκανε θέατρο για καλό λόγο

Κρατούμενος έβαλε τέλος στη ζωή του στο ΑΤ Λιβαδειάς

Ελλάδα 26.02.2026
Απαγχονίστηκε με αυτοσχέδιο βρόγχο

Επίδομα 70 ευρώ για smartphone: Ποιοι έχουν δικαίωμα να το λάβουν

Οικονομία 26.02.2026
Ποιοι είναι δικαιούχοι

Η Λόρα στα χέρια της αστυνομίας

Ελλάδα 26.02.2026
Η 16χρονη εντοπίστηκε πριν από λίγο

Ισόβια στο δολοφόνο της Δώρας Ναστούλη στο Αγρίνιο

Ελλάδα 26.02.2026
Η απόφαση έγινε δεκτή με έντονη συναισθηματική φόρτιση από τη μητέρα της Δώρας, τον αδερφό της και τα τρία παιδιά της που όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαν δικαίωση για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της με βίαιο τρόπο