E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορονοϊός: Τι παρενέργειες είχαν οι πρώτοι 400.000 που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer

Στοιχεία για τις παρενέργειες που παρουσίασαν οι πρώτοι 400.000 άνθρωποι

Δημοσίευση 22/12/2020 | 12:18

Κορονοϊός: Τι παρενέργειες είχαν οι πρώτοι 400.000 που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer

Στοιχεία για τις παρενέργειες που παρουσίασαν οι πρώτοι 400.000 άνθρωποι, οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο των εταιρειών Pfize/BioNTech για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία αφορούν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Τα αμερικανικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν από μέλη της αρμόδιας επιτροπής εμβολιασμών, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που είχε στις 19 Δεκεμβρίου 2020.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της Pfizer

Τα βρετανικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν δύο ημέρες νωρίτερα από την εταιρεία BioNTech στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κίνδυνος αναφυλαξίας

Σύμφωνα με αυτά, οι έως τώρα παρενέργειες του εμβολίου είναι οι αναμενόμενες. Ειδικά όσον αφορά την πιο σοβαρή απ’ όλες, την σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), έχουν υπάρξει οκτώ περιπτώσεις:

  • Δύο στη Βρετανία, επί συνόλου 140.000 εμβολιασθέντων έως τις 17 Δεκεμβρίου 2020
  • Έξι στις ΗΠΑ, επί συνόλου 272.000 εμβολιασθέντων έως τις 19 Δεκεμβρίου 2020

Από τους έξι ασθενείς στις ΗΠΑ, ο ένας είχε ιστορικό αναφυλαξίας μετά από παλαιότερο εμβολιασμό κατά της λύσσας.

Οι άλλες παρενέργειες

Για τη συχνότητα των άλλων παρενεργειών που μπορεί να έχει το εμβόλιο, παρουσιάσθηκαν αναλυτικά στοιχεία στην έκτακτη συνεδρίαση της αμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Πρακτικές Εμβολιασμού (ACIP).

Όπως είπε ο επιδημιολόγος Dr Thomas A. Clark, από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2020 το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είχαν κάνει 112.807 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 3.150 είχαν αντιδράσεις οι οποίες:

  • Τους εμπόδιζαν να εκτελέσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους
  • Τους εμπόδιζαν να εργασθούν
  • Τους ανάγκασαν να ζητήσουν φροντίδα από έναν γιατρό

Φυσικά οι αντιδράσεις αυτές δεν ήταν αλλεργικά σοκ (αναφυλαξία). Ήταν πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πυρετός, γενικότερα παροδικά αλλά αρκετά έντονα συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο εμβόλιο. Οι αντιδράσεις αυτές διήρκησαν 1-2 μέρες και υποχώρησαν πλήρως.

Και στη Βρετανία

Για τη Βρετανία, η κυρία Özlem Türeci, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας της BioNTech, ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ ότι οι παρενέργειες στους πρώτους 140.000 εμβολιασθέντες ήταν οι αναμενόμενες. Ταίριαζαν επίσης με εκείνες που είχαν παρατηρηθεί κατά τις κλινικές μελέτες.

Οι παρενέργειες αυτές ήταν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας και παροδικές. Είναι επίσης παρόμοιες με εκείνες που μπορεί κάποιος να έχει με τα εμβόλια για άλλες νόσους.

Στις παρενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνεται τοπική αντίδραση (π.χ. πόνος, κοκκίνισμα, οίδημα) στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο. Άλλες παρενέργειες είναι κόπωση, πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετός.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Ωστόσο οι ειδικοί συνεχίζουν την παρακολούθηση και καταγραφή όλων όσων το κάνουν. Αυτό είναι σημαντικό για να καταγραφεί κάθε πιθανή και απίθανη σπάνια παρενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών