E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα

Δημοσίευση 20/12/2020 | 13:13

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων. Δείτε αναλυτικούς πίνακες σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Αυξάνονται οι Έλληνες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, ωστόσο ο δισταγμός και οι επιφυλάξεις παραμένουν.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της τρίτης έρευνας της διαΝΕΟσις (σε συνέχεια των δύο προηγούμενων «Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία»), που διενεργήθηκε από κοινού με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ το 27,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου το 42% δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς και αρχίσει να διατίθεται δωρεάν.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι τα ποσοστά των συμπολιτών μας που σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%.

Παράλληλα, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές» το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνούν «απολύτως».

Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Όπως εξηγεί για λογαριασμό της Metron Analysis o Στράτος Φανάρας «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Εμβόλιο κορονοϊού: Επιφυλάξεις και δισταγμοί

Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους»- μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

Παράλληλα το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες. Πράγματι, φέτος η ζήτηση για το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδέχεται να φτάσει ως και 1 εκατ. περισσότερες δόσεις από ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Όπως είναι αναμενόμενο, από όσους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 84,1% δηλώνουν ότι θα κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φαρμακείο αυτοκινήτου: Παράταση για τις νέες προδιαγραφές, τι αλλάζει για τους οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Τα 16 είδη που πρέπει να περιέχει - Oι οδηγοί αποκτούν περισσότερο χρόνο προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις του κανονισμού

Ουκρανία: Καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορική μονή Λαύρας των Σπηλαίων

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Για έγκλημα κατά του χριστιανικού πολιτισμού κάνει λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Κάλυμνος: Νεκρός 56χρονος από έκρηξη δυναμίτη σε γαμήλια εκδήλωση

Ελλάδα 15.06.2026
Ο άνδρας μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε στα τραύματά του

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος Βούλγαρος για κατασκοπεία

Ελλάδα 15.06.2026
Τι εντοπίστηκε στη μνήμη του drone του 35χρονου

Ένοχος για βiασμό ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση

Προφυλακίστηκαν δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Δασκαλάκη – Τι αποφασίστηκε για τον πατέρα

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Οι τρεις άνδρες απολογήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Μουντιάλ 2026: Η Ακτή Ελεφαντοστού «πάγωσε» το Εκουαδόρ στο 90ό λεπτό

Αθλητικά Νέα 15.06.2026
Νίκη με 1-0 για την Ακτή Ελεφαντοστού επί του Εκουαδόρ, με γκολ του Ντιαλό στο τελευταίο λεπτό

Ολλανδία – Ιαπωνία: Σοκ στους «οράνιε» και ισοπαλία στο ντέρμπι του 6ου ομίλου του Μουντιάλ 2026

Αθλητικά Νέα 15.06.2026
Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν χρειάστηκε 12 λεπτά στο δεύτερο μέρος για να σκοράρει δύο φορές

Ομόνοια: Κατάστημα τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Στο σημείο έσπευσαν 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα

Φωτιά στο Μενίδι: Πυρκαγιά σε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα επιχειρούν άμεσα στο σημείο

Ανακαίνιση Κατοικίας: Ξεκίνησε ο έλεγχος επιλεξιμότητας – Ποιοι μπορούν να πάρουν έως 36.000 ευρώ

Οικονομία 15.06.2026
Επιδότηση που αγγίζει το 95% για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Ο Κυρανάκης για το Athens Pride στο Μετρό: «Πρέπει ντε και καλά να μπουν αφίσες;»

Πολιτική 15.06.2026
Ο γραμματέας της ΝΔ αναρωτήθηκε δημόσια αν είναι «υποχρεωτικό» να διαφημίζεται το Pride στο Μετρό, αποφεύγοντας να σχολιάσει ουσιαστικά την καταγγελία του Athens Pride κατά της ΣΤΑΣΥ.