E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα

Δημοσίευση 20/12/2020 | 13:13

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων. Δείτε αναλυτικούς πίνακες σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Αυξάνονται οι Έλληνες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, ωστόσο ο δισταγμός και οι επιφυλάξεις παραμένουν.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της τρίτης έρευνας της διαΝΕΟσις (σε συνέχεια των δύο προηγούμενων «Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία»), που διενεργήθηκε από κοινού με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ το 27,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου το 42% δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς και αρχίσει να διατίθεται δωρεάν.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι τα ποσοστά των συμπολιτών μας που σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%.

Παράλληλα, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές» το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνούν «απολύτως».

Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Όπως εξηγεί για λογαριασμό της Metron Analysis o Στράτος Φανάρας «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Εμβόλιο κορονοϊού: Επιφυλάξεις και δισταγμοί

Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους»- μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

Παράλληλα το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες. Πράγματι, φέτος η ζήτηση για το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδέχεται να φτάσει ως και 1 εκατ. περισσότερες δόσεις από ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Όπως είναι αναμενόμενο, από όσους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 84,1% δηλώνουν ότι θα κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

Κόσμος Χτες
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

E-Daily 3.Left Χτες
Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.