E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα

Δημοσίευση 20/12/2020 | 13:13

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων. Δείτε αναλυτικούς πίνακες σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Αυξάνονται οι Έλληνες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, ωστόσο ο δισταγμός και οι επιφυλάξεις παραμένουν.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της τρίτης έρευνας της διαΝΕΟσις (σε συνέχεια των δύο προηγούμενων «Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία»), που διενεργήθηκε από κοινού με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ το 27,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου το 42% δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς και αρχίσει να διατίθεται δωρεάν.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι τα ποσοστά των συμπολιτών μας που σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%.

Παράλληλα, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές» το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνούν «απολύτως».

Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Όπως εξηγεί για λογαριασμό της Metron Analysis o Στράτος Φανάρας «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Εμβόλιο κορονοϊού: Επιφυλάξεις και δισταγμοί

Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους»- μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

Παράλληλα το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες. Πράγματι, φέτος η ζήτηση για το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδέχεται να φτάσει ως και 1 εκατ. περισσότερες δόσεις από ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Όπως είναι αναμενόμενο, από όσους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 84,1% δηλώνουν ότι θα κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία 17.04.2026
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα 17.04.2026
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της

Ιράν: Ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ για όσο διαρκεί η εκεχειρία Ισραήλ ‑ Λιβάνου

Κόσμος 17.04.2026
Κίνηση καλής θέλησης από την Τεχεράνη – Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Τιτανικός: Σωσίβιο επιζώντα βγαίνει σε δημοπρασία ‑ Η αξία του μπορεί να ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ

Κόσμος 17.04.2026
Σωσίβιο από τον Τιτανικό, που ανήκε σε επιβάτιδα πρώτης θέσης, βγαίνει σε δημοπρασία με εκτιμώμενη αξία έως και 558.000 ευρώ.

Κεφαλονιά: Αυτή την ώρα το τελευταίο «αντίο» στην 19χρονη Μυρτώ ‑ «Καλό ταξίδι αγγελούδι μου»

Ελλάδα 17.04.2026
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν την Μυρτώ στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Αργοστολίου

Όταν η Σαχάρα «κατάπιε» την Κρήτη – Η μέρα που ο ουρανός έγινε πορτοκαλί από την αφρικανική σκόνη

Κόσμος 17.04.2026
Όταν η «εισβολή» της Σαχάρας σκέπασε την Κρήτη, σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια

Αφθώδης πυρετός: Στη Μυτιλήνη 10 κτηνίατροι για επιτήρηση της νόσου – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Ελλάδα 17.04.2026
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Μαργαρίτη Σχοινά

Θάνατος Μυρτώς: Η απολόγια του 26χρονου αρσιβαρίστα

Ελλάδα 17.04.2026
«Έβαλα το χέρι μου στο στόμα της για να μην της γυρίσει η γλώσσα» - Τι είπε για τον τρίτο κατηγορούμενο που βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο

Πάτρα: 16χρονος μπήκε σε σπίτι, ξυλοκόπησε 20χρονο και τον λήστεψε

Ελλάδα 17.04.2026
Ο ανήλικος φέρεται, μαζί με συνεργό του, να άσκησε βία και απειλές πριν αρπάξει χρήματα και κινητό τηλέφωνο