E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα

Δημοσίευση 20/12/2020 | 13:13

«Ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά με επιφυλάξεις λένε οι Έλληνες

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων. Δείτε αναλυτικούς πίνακες σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Αυξάνονται οι Έλληνες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, ωστόσο ο δισταγμός και οι επιφυλάξεις παραμένουν.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της τρίτης έρευνας της διαΝΕΟσις (σε συνέχεια των δύο προηγούμενων «Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία»), που διενεργήθηκε από κοινού με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ το 27,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου το 42% δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς και αρχίσει να διατίθεται δωρεάν.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι τα ποσοστά των συμπολιτών μας που σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%.

Παράλληλα, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές» το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνούν «απολύτως».

Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Όπως εξηγεί για λογαριασμό της Metron Analysis o Στράτος Φανάρας «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Εμβόλιο κορονοϊού: Επιφυλάξεις και δισταγμοί

Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους»- μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

Παράλληλα το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες. Πράγματι, φέτος η ζήτηση για το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδέχεται να φτάσει ως και 1 εκατ. περισσότερες δόσεις από ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Όπως είναι αναμενόμενο, από όσους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 84,1% δηλώνουν ότι θα κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα 03.02.2026
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών

Σοκ στη Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά την καθηγήτριά του

Κόσμος 03.02.2026
Ο μαθητής συνελήφθη και κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Λόρα: «Όσο βοήθησα, βοήθησα... Εσείς αν θέλετε να την ψάξετε, ψάξτε την» λέει ο πατέρας της 16χρονης

Ελλάδα 03.02.2026
Την ίδια ώρα, ο πατέρας της 16χρονης παραμένει στο Ρίο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ταξιδέψει στη Γερμανία για να αναζητήσει την κόρη του

Δύο συλλήψεις για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία, Έλληνας από τη Θράκη ο ένας

Κόσμος 03.02.2026
Οι συλλήψεις έγιναν στο Αμβούργο και σε χωριό της Ροδόπης - Είχαν ρίξει πάνω από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στον κινητήρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε σωληνώσεις παροχής φρέσκου νερού, αφαίρεσαν καπάκια δεξαμενών καυσίμων

Νέα Πέραμος: Ο 27χρονος δέχτηκε 9 σφαίρες στην πλάτη και την χαριστική βολή στο κεφάλι – Τι δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση

Ελλάδα 03.02.2026
Κακώσεις από γροθιές στα χείλη και ανάμεσα στα φρύδια που παραπέμπουν σε βασανιστήρια, τροφή στο στομάχι που «μαρτυρά» το πως έμεινε 6 μέρες ζωντανός έδειξε η ιατροδικαστική του 27χρονου θύματος

Τα 6 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τις βασικές ανάγκες με το μηνιαίο εισόδημα

Οικονομία 03.02.2026
Η ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα συνεχίζει να συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, οδηγώντας σε περιορισμό δαπανών για ψυχαγωγία και ένδυση

Τα επιδόματα που δικαιούνται οι νέοι από το κράτος

Οικονομία 03.02.2026
Δείτε αναλυτικά τα στοχευμένα επιδόματα και προγράμματα στήριξης για τους νέους

Πένθος στην ΑΕΚ: Πέθανε ο Βαγγέλης Πετράκης

Αθλητικά Νέα 03.02.2026
Στο πένθος βυθίστηκε η «οικογένεια» της ΑΕΚ, καθώς έφυγε από τη ζωή ο πρώην τερματοφύλακας της ομάδας, Βαγγέλης Πετράκης

Πώς ένα… πιθάρι άλλαξε τη ζωή μίας 91χρονης και των συγγενών της – Νόμιζε ότι άξιζε μόνο 100 δολάρια

Κόσμος 03.02.2026
Πώς ένα ξεχασμένο αντικείμενο στη βεράντα μετετράπη σε ένα απρόσμενο δώρο γενεθλίων αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων

Γαλλία: Η εισαγγελία καλεί τον Έλον Μασκ για κατάθεση – Τι ψάχνει στο Χ η δικαστική έρευνα

Κόσμος 03.02.2026
Μετά τις αποκαλύψεις για την ΑΙ Grok του Χ η εισαγγελία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του Χ στο Παρίσι

Ταξί: Σε εξέλιξη η πορεία των αυτοκινητιστών – Προειδοποίηση για απεργία διαρκείας

Ελλάδα 03.02.2026
Πορεία προς το Μαξίμου πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αυτοκινητιστές ταξί. Προειδοποιούν με απεργία διαρκείας.