E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Ποιες αλλαγές έρχονται στις Πανελλαδικές

Δημοσίευση 20/12/2020 | 12:25

Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

«Προγραμματισμός και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» τόνισε μιλώντας στο MEGA η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία υπογράμμισε ότι περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς η σύστασή τους με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορωνοϊό.

«Θα συμβουλευτούμε τους ειδικούς και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι πρέπει «να τηρήσουμε τα μέτρα για να δώσουμε στους ειδικούς να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο».

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα Voucher των 200 ευρώ για την αγορά υπολογιστή ή tablet και στις αλλαγές σε Πανεπιστήμια και Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην προσπάθεια πέντε συναρμόδιων υπουργείων για τα Voucher 200 ευρώ που θα δοθούν σε 560.000 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές από 4-24 ετών και θα αφορά την αγορά υπολογιστή ή tablet για την τηλεκπαίδευση.

Πρόκειται για ποσό 112 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί με στόχο «να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης και το τεράστιο ψηφιακό άλμα που έγινε». Το επόμενο διάστημα θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει πλατφόρμα και πώς οι επωφελούμενοι θα προμηθευθούν από καταστήματα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Η ίδια αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «περιπτώσεις εισαγωγής φοιητών με βαθμό 0,6 στα 20 δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο και η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο σπουδών».

«Η πρόταση που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής», είπε η κ. Κεραμέως διευκρινίζοντας ότι η βάση δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. «Προβλέπεται κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου» επισήμανε. Ετσι, θα δοθεί «για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να ορίσουν το ακαδημαϊκό προφίλ που θέλουν».

Πρόθεση είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής να ισχύσει από το καλοκαίρι, συμπλήρωσε η υπουργός.

Επίσης σε συζήτηση έχει τεθεί ακόμη μία αλλαγή – να υπάρχει όριο στις επιλογές που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό.

Το μέτρο είναι υπό συζήτηση και η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ίσως οι επιλογές να οριστούν περίπου στις 15. Στόχος είναι «να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές και να φοιτούν στα τμήματα όσοι πραγματικά θέλουν να φοιτούν εκεί. Ετσι θα εξασφαλίζονται θέσεις για τους φοιτητές που θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένα τμήματα».

Σημείωσε εξάλλου ότι προχωρά η προεκλογική δέσμευση για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, θέμα στο οποίο είναι θετικοί και οι πρυτάνεις. Επίσης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, προχωρά «η θέσπιση ομάδας προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για να μπει τέλος σε παθογένειες δεκαετιών» και το ακαδημαϊκο περιβάλλον να γίνει πιο ασφαλές.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ύλη για τις Πανελλαδικές και αν υπάρχει πρόθεση μείωσης, τόνισε ότι όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τη δια ζώσης εκπαίδευση, θα πρέπει τα σχολεία «να δουν πώς έχει προχωρήσει η ύλη και ενδεχομένως να δουν αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Προσαρμογές, εκτός από την ύλη, ενδεχεται να χρειαστούν και σε θέματα όπως το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές, πώς θα γίνουν τα τετράμηνα και άλλες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Σάμος: «Καζάνι που βράζει» για 300 νέους λαθρομετανάστες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τοπικοί φορείς κατά Πλεύρη

Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός 45χρονος τουρίστας έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στελέχη του Λιμενικού

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις μωβ μέδουσες

Τρεις νεκρές αρκούδες σε ένα 24ωρο σε Φλώρινα και Κοζάνη: Οι δύο φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα Χτες
Ο θάνατος του άλλου ζώου φέρεται να προήλθε από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος

Αίγιο: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ιταλός για τη διπλή δολοφονία μητέρας και γιου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η προφυλάκισή του βασίστηκε στην έλλειψη στοιχείων για την υπόθεση

Athens Pride 2026: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, δείτε φωτογραφίες

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αθήνα κινείται σήμερα στους ρυθμούς του Athens Pride 2026 - Μεγάλη συναυλία στις 21:00 με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών

Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στη Χαλκιδική για το δυστύχημα με τον 19χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ομόφωνα ένοχοι είχαν κριθεί ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του, ένοχος για απλή συνέργεια ο μηχανικός, για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο ο χειριστής - Ελεύθεροι ως το Εφετείο οι τρεις πλην του ιδιοκτήτη