E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Ποιες αλλαγές έρχονται στις Πανελλαδικές

Δημοσίευση 20/12/2020 | 12:25

Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

«Προγραμματισμός και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» τόνισε μιλώντας στο MEGA η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία υπογράμμισε ότι περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς η σύστασή τους με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορωνοϊό.

«Θα συμβουλευτούμε τους ειδικούς και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι πρέπει «να τηρήσουμε τα μέτρα για να δώσουμε στους ειδικούς να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο».

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα Voucher των 200 ευρώ για την αγορά υπολογιστή ή tablet και στις αλλαγές σε Πανεπιστήμια και Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην προσπάθεια πέντε συναρμόδιων υπουργείων για τα Voucher 200 ευρώ που θα δοθούν σε 560.000 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές από 4-24 ετών και θα αφορά την αγορά υπολογιστή ή tablet για την τηλεκπαίδευση.

Πρόκειται για ποσό 112 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί με στόχο «να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης και το τεράστιο ψηφιακό άλμα που έγινε». Το επόμενο διάστημα θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει πλατφόρμα και πώς οι επωφελούμενοι θα προμηθευθούν από καταστήματα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Η ίδια αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «περιπτώσεις εισαγωγής φοιητών με βαθμό 0,6 στα 20 δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο και η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο σπουδών».

«Η πρόταση που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής», είπε η κ. Κεραμέως διευκρινίζοντας ότι η βάση δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. «Προβλέπεται κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου» επισήμανε. Ετσι, θα δοθεί «για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να ορίσουν το ακαδημαϊκό προφίλ που θέλουν».

Πρόθεση είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής να ισχύσει από το καλοκαίρι, συμπλήρωσε η υπουργός.

Επίσης σε συζήτηση έχει τεθεί ακόμη μία αλλαγή – να υπάρχει όριο στις επιλογές που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό.

Το μέτρο είναι υπό συζήτηση και η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ίσως οι επιλογές να οριστούν περίπου στις 15. Στόχος είναι «να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές και να φοιτούν στα τμήματα όσοι πραγματικά θέλουν να φοιτούν εκεί. Ετσι θα εξασφαλίζονται θέσεις για τους φοιτητές που θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένα τμήματα».

Σημείωσε εξάλλου ότι προχωρά η προεκλογική δέσμευση για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, θέμα στο οποίο είναι θετικοί και οι πρυτάνεις. Επίσης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, προχωρά «η θέσπιση ομάδας προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για να μπει τέλος σε παθογένειες δεκαετιών» και το ακαδημαϊκο περιβάλλον να γίνει πιο ασφαλές.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ύλη για τις Πανελλαδικές και αν υπάρχει πρόθεση μείωσης, τόνισε ότι όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τη δια ζώσης εκπαίδευση, θα πρέπει τα σχολεία «να δουν πώς έχει προχωρήσει η ύλη και ενδεχομένως να δουν αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Προσαρμογές, εκτός από την ύλη, ενδεχεται να χρειαστούν και σε θέματα όπως το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές, πώς θα γίνουν τα τετράμηνα και άλλες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα

Η Ρωσία προειδοποιεί τους ξένους πολίτες στο Κίεβο: Εγκαταλείψτε αμέσως την ουκρανική πρωτεύουσα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Νωρίτερα, μια ρωσική επίθεση στην επαρχία του Χαρκόβου άφησε τουλάχιστον δύο νεκρούς και 19 τραυματίες, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που επιτέθηκαν και παρέσυραν με το ΙΧ τους τρανς γυναίκα στην Καλλιθέα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Προέβησαν σε υβριστικές επιθέσεις σε βάρος της, ενώ παράλληλα της έριξαν αυγά και αντικείμενα - Την επόμενη ημέρα επέστρεψαν και την παρέσυραν με το όχημά τους

Εξέταση DNA, εντάλματα σύλληψης και νέα δεδομένα στην υπόθεση του 3χρονου στο ΠΑΓΝΗ

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Δεν χτύπησε σε παιδική χαρά, αλλά ήταν βαριά κακοποιημένο

Μάριος Οικονόμου: «Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Ιωαννίνων

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Σύμφωνα με τον διοικητή, ο Μάριος Οικονόμου υπεβλήθη σε νέα αξονική τομογραφία

Το video της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στη φιέστα για την κατάκτηση της Euroleague, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 3.Left 25.05.2026
Στιγμές αποθέωσης για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του Ολυμπιακού

Θερμικός θόλος στην Ευρώπη: «Πρωτοφανές το κύμα καύσωνα» ‑ Πού έχει σημάνει κίτρινος συναγερμός

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί νωρίτερα και πιο έντονα κύματα καύσωνα, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας

Νεκρός εντοπίστηκε ο 25χρονος Ισπανός ορειβάτης στον Όλυμπο

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο νεαρός είχε δώσει τα τελευταία σημάδια ζωής το πρωί της περασμένης Τρίτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αποφάσισε τι θα κάνει με το Ευρωκοινοβούλιο και τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο

E-Daily 3.Left 25.05.2026
«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο» παραδέχθηκε ο Φειδίας Παναγιώτου μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Instagram Instants: Πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη νέα λειτουργία της πλατφόρμας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το Instagram λάνσαρε παγκοσμίως τη νέα λειτουργία, επιχειρώντας να επιστρέψει στην πιο αυθόρμητη κοινοποίηση φωτογραφιών, με περιεχόμενο που εξαφανίζεται και θυμίζει εφαρμογές όπως το BeReal και το Snapchat

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στον Τύρναβο, σε απόγνωση οι αγρότες

Ελλάδα 25.05.2026
Σήμερα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς