E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Τι μέτρα έρχονται

Δημοσίευση 17/12/2020 | 08:25

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Με δεδομένο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέο σχεδιασμό με ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Ήδη μία πρόγευση δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακοίνωσε μειωμένα ενοίκια για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα επανασχεδιάζεται ο προγραμματισμός από το οικονομικό επιτελείο με πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας αλλά τα νοικοκυριά που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με για υπάρχουσες πληροφορίες, εκτός από τα ενοίκια που θα είναι κουρεμένα κατά 80% στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα έχουμε έναν ακόμη κύκλο, τον έκτο στην σειρά, των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο, ενώ εξετάζονται και νέες παρεμβάσεις. Την φορά αυτή θα είναι πιο στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο τους να παρουσιάζει δραματική πτώση, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο το πότε τελικά θα επαναλειτουργήσει η αγορά.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως αυτός περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές, προβλέπει για το 2021 κονδύλια 7,5 δις ευρώ για τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο είναι προφανές ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία, θα κάνουν το ποσό αυτό ξεπερασμένο.

Κλειδί τα δημόσια έσοδα

Από δημοσιονομική πλευράς και το 2021 θα υπάρχει η δυνατότητα απόκλισης, ωστόσο η κάθε χώρα έχει τα δικά της όρια και αυτό έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες να το καταστήσουν σαφές. Όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το κλειδί για το 2021, είναι η πορεία των εσόδων και κυρίως των φορολογικών.

Κομβικής σημασίας θέμα είναι οι εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης εν μέσω οικονομικής στενότητας στην αγορά και την δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία με δεδομένο μάλιστα ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και ανέρχονται σε πάνω από 3 δις. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν παγώσει. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για φόρους 3,659 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με τη πρόβλεψη του νέου προυπολογισμού το δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα άνω των 3,5 δις. ευρώ το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προυπολογισμού το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία σημειώνοντας «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η κρυφή κόρη του Φρέντι Μέρκιουρι σε ηλικία 48 ετών

Κόσμος 15.01.2026
Η ύπαρξη της κόρης του Φρέντι Μέρκιουρι, του θρυλικού frontman των Queen, κρατήθηκε κρυφή επί 48 χρόνια

Συνελήφθη η αθλήτρια του βόλεϊ Ντεριά Τσαϊργκάν, τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι είναι ερωμένη του Ιμάμογλου

Κόσμος 15.01.2026
Σήμερα ξεκινά η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης για το πτυχίο του, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ εστιάζουν στην κατάθεση μιας influencer για την προσωπική του ζωή

Εξαφάνιση 16χρονης: Ενδέχεται να έχει αλλάξει την εμφάνισή της

Ελλάδα 15.01.2026
Κορυφώνεται η αγωνία για την ανήλικη

Συγκλονιστικό βίντεο από τη σύγκρουση πλοίων και την έκρηξη που ακολούθησε

Κόσμος 15.01.2026
Δεξαμενόπλοιο εμβολίζεται από πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Στο παρά 5′ ο Τραμπ ανέβαλε την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος 15.01.2026
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν την κατάρρευση του καθεστώτος μετά από μια επίθεση

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Φόβοι πώς η «ασθένεια Χ» θα εμφανιστεί μέσα στο 2026

Κόσμος 15.01.2026
Οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο κόσμος είναι απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ξέσπασμα μολυσματικής νόσου

Η πρώτη φρεγάτα Belharra «Κίμων» στον ελληνικό στόλο – Νέα εποχή ναυτικής ισχύος

Ελλάδα 15.01.2026
Η σημερινή ημέρα, καταγράφεται ως ιστορική για το Πολεμικό Ναυτικό

Ερέτρια: Αγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από εννέα ανήλικους ‑ Με αφορμή μία κοπέλα

Ελλάδα 15.01.2026
Ο μαθητής δέχθηκε άγρια επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά

IRIS: Αλλαγές από σήμερα στις μεταφορές χρημάτων

Οικονομία 15.01.2026
Τι ισχύει για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες

Σέρρες: Συγκλονίζει ο πατέρας του 17χρονου Αγγελου ‑ `Το παιδί μου έφυγε μαρτυρικά`

Ελλάδα 15.01.2026
`Δε με νοιάζει αν τον χτύπησαν ένας ή πέντε, το παιδί μου δεν ξαναγυρίζει`, λέει ο τραγικός πατέρας.