E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Τι μέτρα έρχονται

Δημοσίευση 17/12/2020 | 08:25

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Με δεδομένο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέο σχεδιασμό με ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Ήδη μία πρόγευση δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακοίνωσε μειωμένα ενοίκια για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα επανασχεδιάζεται ο προγραμματισμός από το οικονομικό επιτελείο με πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας αλλά τα νοικοκυριά που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με για υπάρχουσες πληροφορίες, εκτός από τα ενοίκια που θα είναι κουρεμένα κατά 80% στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα έχουμε έναν ακόμη κύκλο, τον έκτο στην σειρά, των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο, ενώ εξετάζονται και νέες παρεμβάσεις. Την φορά αυτή θα είναι πιο στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο τους να παρουσιάζει δραματική πτώση, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο το πότε τελικά θα επαναλειτουργήσει η αγορά.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως αυτός περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές, προβλέπει για το 2021 κονδύλια 7,5 δις ευρώ για τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο είναι προφανές ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία, θα κάνουν το ποσό αυτό ξεπερασμένο.

Κλειδί τα δημόσια έσοδα

Από δημοσιονομική πλευράς και το 2021 θα υπάρχει η δυνατότητα απόκλισης, ωστόσο η κάθε χώρα έχει τα δικά της όρια και αυτό έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες να το καταστήσουν σαφές. Όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το κλειδί για το 2021, είναι η πορεία των εσόδων και κυρίως των φορολογικών.

Κομβικής σημασίας θέμα είναι οι εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης εν μέσω οικονομικής στενότητας στην αγορά και την δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία με δεδομένο μάλιστα ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και ανέρχονται σε πάνω από 3 δις. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν παγώσει. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για φόρους 3,659 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με τη πρόβλεψη του νέου προυπολογισμού το δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα άνω των 3,5 δις. ευρώ το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προυπολογισμού το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία σημειώνοντας «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μις Υφήλιος: Στην εντατική η Μις Τζαμάικα μετά την πτώση της από τη σκηνή ‑ Δεν τα πάει καλά

Κόσμος 23.11.2025
Παραμένει στην εντατική με τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο

Πένθος στο NBA: Πέθανε ο Ρόντνεϊ Ρότζερς

Αθλητικά Νέα 23.11.2025
Στο πένθος βυθίστηκε το NBA, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ρόντνεϊ Ρότζερς.

Λουτράκι: «Ίσως να είχα εμπάθεια με το παιδάκι, αλλά με θώπευσε», λέει η δασκάλα

Ελλάδα 23.11.2025
Η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο μαθητή για θώπευση στο Λουτράκι, παραδέχτηκε πιθανή υπερβολική αυστηρότητα, αλλά τόνισε ότι το περιστατικό συνέβη

Ήπειρος: Εικόνες Βιβλικής καταστροφής ‑ Κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Ελλάδα 23.11.2025
Με δυσκολία συνεχίζεται η αποκατάσταση την ώρα που από τη Δευτέρα νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη Δυτική Ελλάδα

Τραγικός θάνατος 64χρονης: Της επιτέθηκε ελάφι που φρόντιζε επί χρόνια

Κόσμος 23.11.2025
Η γυναίκα ήταν γνωστή φιλόζωος και διατηρούσε στη φάρμα της πολλά ελάφια

ΗΠΑ: Δεύτερος νεκρός από την γρίπη των πτηνών

Κόσμος 23.11.2025
Ο ασθενής, που περιγράφτηκε ως «ηλικιωμένο πρόσωπο με υποκείμενα νοσήματα», είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στην αρχή του μήνα, ανέφερε προχθές Παρασκευή το πολιτειακό υπουργείο Υγείας.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου και το επίδομα των 250 ευρώ ‑ Όλες οι πληρωμές

Οικονομία 23.11.2025
Επίδομα 250 ευρώ, συντάξεις Δεκεμβρίου και όλα τα επιδόματα

Νέο Ηράκλειο: Συμπλοκή μαθητών με μαχαίρι ‑ Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Ελλάδα 23.11.2025
Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ που έφτασαν στο σημείο δεν βρήκαν κανέναν από τους μαθητές, οι οποίοι είχαν σκορπίσει προς διαφορετικές κατευθύνσεις

Σικάγο: Πυροβολισμοί στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου – Ένας 14χρονος νεκρός, αρκετοί τραυματίες

Κόσμος 23.11.2025
Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο περιστατικό ισχυριζόμενος ότι σημειώθηκαν μαζικά εγκλήματα και ταραχές

Πέθανε ο Πολ Κοστέλο

Κόσμος 23.11.2025
Ο Ιρλανδός σχεδιαστής μόδας Πολ Κοστέλο πέθανε σε ηλικία 80 ετών

Κακοκαιρία: Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Ελλάδα Χτες
Ποιοι δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης