E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Τι μέτρα έρχονται

Δημοσίευση 17/12/2020 | 08:25

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Με δεδομένο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέο σχεδιασμό με ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Ήδη μία πρόγευση δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακοίνωσε μειωμένα ενοίκια για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα επανασχεδιάζεται ο προγραμματισμός από το οικονομικό επιτελείο με πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας αλλά τα νοικοκυριά που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με για υπάρχουσες πληροφορίες, εκτός από τα ενοίκια που θα είναι κουρεμένα κατά 80% στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα έχουμε έναν ακόμη κύκλο, τον έκτο στην σειρά, των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο, ενώ εξετάζονται και νέες παρεμβάσεις. Την φορά αυτή θα είναι πιο στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο τους να παρουσιάζει δραματική πτώση, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο το πότε τελικά θα επαναλειτουργήσει η αγορά.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως αυτός περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές, προβλέπει για το 2021 κονδύλια 7,5 δις ευρώ για τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο είναι προφανές ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία, θα κάνουν το ποσό αυτό ξεπερασμένο.

Κλειδί τα δημόσια έσοδα

Από δημοσιονομική πλευράς και το 2021 θα υπάρχει η δυνατότητα απόκλισης, ωστόσο η κάθε χώρα έχει τα δικά της όρια και αυτό έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες να το καταστήσουν σαφές. Όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το κλειδί για το 2021, είναι η πορεία των εσόδων και κυρίως των φορολογικών.

Κομβικής σημασίας θέμα είναι οι εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης εν μέσω οικονομικής στενότητας στην αγορά και την δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία με δεδομένο μάλιστα ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και ανέρχονται σε πάνω από 3 δις. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν παγώσει. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για φόρους 3,659 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με τη πρόβλεψη του νέου προυπολογισμού το δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα άνω των 3,5 δις. ευρώ το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προυπολογισμού το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία σημειώνοντας «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα 31.12.2025
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Καιρός 31.12.2025
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Κόσμος 31.12.2025
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης ‑ Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ελλάδα 31.12.2025
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται

Κόσμος 31.12.2025
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»

Κιριμπάτι: Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού υποδέχθηκε πρώτη το 2026

Κόσμος 31.12.2025
Τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται ήδη το 2026

Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς: Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Κόσμος 31.12.2025
Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων

Επεισοδιακές ληστείες στην Αθήνα: Ανδρας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και λήστεψε αλλοδαπό

Ελλάδα 31.12.2025
Τέσσερις ξυλοκόπησαν 23χρονο για το κινητό και τα παπούτσια του

Γεωργιάδης: Τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση

Ελλάδα 31.12.2025
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και κάνει λόγο για καθαρά πολιτική πράξη με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία