E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Τι μέτρα έρχονται

Δημοσίευση 17/12/2020 | 08:25

Lockdown για άλλους δύο μήνες δείχνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών

Με δεδομένο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέο σχεδιασμό με ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Ήδη μία πρόγευση δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακοίνωσε μειωμένα ενοίκια για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα επανασχεδιάζεται ο προγραμματισμός από το οικονομικό επιτελείο με πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας αλλά τα νοικοκυριά που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με για υπάρχουσες πληροφορίες, εκτός από τα ενοίκια που θα είναι κουρεμένα κατά 80% στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα έχουμε έναν ακόμη κύκλο, τον έκτο στην σειρά, των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο, ενώ εξετάζονται και νέες παρεμβάσεις. Την φορά αυτή θα είναι πιο στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο τους να παρουσιάζει δραματική πτώση, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο το πότε τελικά θα επαναλειτουργήσει η αγορά.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως αυτός περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές, προβλέπει για το 2021 κονδύλια 7,5 δις ευρώ για τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο είναι προφανές ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία, θα κάνουν το ποσό αυτό ξεπερασμένο.

Κλειδί τα δημόσια έσοδα

Από δημοσιονομική πλευράς και το 2021 θα υπάρχει η δυνατότητα απόκλισης, ωστόσο η κάθε χώρα έχει τα δικά της όρια και αυτό έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες να το καταστήσουν σαφές. Όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το κλειδί για το 2021, είναι η πορεία των εσόδων και κυρίως των φορολογικών.

Κομβικής σημασίας θέμα είναι οι εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης εν μέσω οικονομικής στενότητας στην αγορά και την δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία με δεδομένο μάλιστα ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και ανέρχονται σε πάνω από 3 δις. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν παγώσει. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για φόρους 3,659 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με τη πρόβλεψη του νέου προυπολογισμού το δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα άνω των 3,5 δις. ευρώ το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προυπολογισμού το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία σημειώνοντας «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: 43χρονη ζούσε σαν κρατούμενη – Σύζυγος και πεθερά στο εδώλιο

Ελλάδα 28.01.2026
Κατέθεσε ότι υπέστη επανειλημμένα σωματική και λεκτική κακοποίηση

Τρύπες σε σωλήνες προπανίου εντοπίστηκαν στο υπόγειο του εργοστασίου Βιολάντα

Ελλάδα 28.01.2026
Στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού ερευνούν την έκρηξη

Τι αποκαλύπτουν ρουμανικά Μέσα για το τροχαίο με τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ

Κόσμος 28.01.2026
Ως «το χειρότερο τροχαίο των τελευταίων έξι ετών στους ρουμανικούς δρόμους» χαρακτηρίζουν στη Ρουμανία την τραγωδία με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Η μεγάλη τραγωδία του 1999 – Έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Τα τραγικά νέα από το τροχαίο στην Ρουμανία, «ξύπνησαν» σπαρακτικές μνήμες από το δυστύχημα του 1999 στα Τέμπη, όταν έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν την ζωή τους επιστρέφοντας από την Αθήνα

Θρήνος στην Αλεξάνδρια Ημαθίας για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: «Προχτές κόψαμε βασιλόπιτα μαζί»

Ελλάδα Χτες
Για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μίλησε ο Στέφανος Δελιόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Βιολάντα: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο προϊστάμενος της βάρδιας για την πολύνεκρη τραγωδία

Ελλάδα Χτες
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας με πέντε νεκρές εργαζόμενες – Βαριές κατηγορίες και έρευνα σε πλήρη εξέλιξη

Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από εργαζόμενους που σώθηκαν – «Η κόρη μου είναι σε σοκ»

Ελλάδα Χτες
Σοκαρισμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι που είδαν τις πέντε συναδέλφους τους να χάνονται μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα και οι ίδιοι να σώζονται από καθαρή τύχη

Μελάνια Τραμπ: «Έκοψε» μόλις ένα εισιτήριο στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της στη Βρετανία

Κόσμος Χτες
«Χαμηλές» στη Βρετανία οι πωλήσεις εισιτηρίων για το νέο ντοκιμαντέρ της Μελάνια Τραμπ

Κατολίσθηση στη Σικελία αφήνει μια πόλη στο χείλος του γκρεμού

Κόσμος Χτες
Σπίτια κρέμονται σε μήκος τεσσάρων χλμ

Ακραίο ψύχος στις ΗΠΑ: 30 νεκροί ‑ Είκοσι πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κόσμος Χτες
Πολικές θερμοκρασίες και προβλήματα στις υποδομές αφήνουν χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ρεύμα - Στους 30 νεκρούς ανέβηκε ο τραγικό απολογισμός από το ακραίο ψύχος