E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν τα γερμανικά χρέη αποφέρουν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ

Τα απροσδόκητα έσοδα για το γερμανικό δημόσιο μέσα στο 2020

Δημοσίευση 16/12/2020 | 21:42

Όταν τα γερμανικά χρέη αποφέρουν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ

Απροσδόκητα έσοδα για το γερμανικό δημόσιο: Λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων η Γερμανία άντλησε το 2020 από την έκδοση κρατικών ομολόγων τόκους συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Για τους κοινούς θνητούς η διαδικασία έχει ως εξής: αφού πάρει κανείς ένα δάνειο καλείται στη συνέχεια να το επιστρέψει υπό τη μορφή δόσεων. Ένα μέρος διοχετεύεται στην αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου, στο λεγόμενο χρεολύσιο και το άλλο μέρος στην αποπληρωμή των τόκων. Στην περίπτωση των διαχειρισθέντων από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς κρατικών ταμείων όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική: για το γερμανικό κράτος η ανάληψη χρέους το 2020 όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε από την καταβολή τόκων, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε δυσθεώρητα και απροσδόκητα κέρδη.

Τεράστια ζήτηση παρά τις απώλειες

Μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους η έκδοση κρατικών ομολόγων απέφερε έσοδα από τόκους ύψους συνολικά επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Με απλά λόγια: οι επενδυτές πλήρωσαν φέτος περί τα 7 δις ευρώ στη Γερμανία για να της δανείσουν χρήματα. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με το Ρόιτερς από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε επερώτηση του βουλευτή της Αριστεράς Φάμπιο ντε Μάζι. Όπως αναφέρει στην απάντησή του το υπουργείο, τα απροσδόκητα έσοδα οφείλονται «στα ιστορικά εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια».

«Χάρη στα αρνητικά επιτόκια το κράτος κερδίζει από την πώληση ομολόγων», σχολιάζει ο βουλευτής της Αριστεράς. Και παρότι τα γερμανικά ομόλογα αποφέρουν ουσιαστικά ζημίες στους αγοραστές τους, παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή. Οι προσφορές των επενδυτών υπερκαλύπτουν συνήθως κατά 2 φορές την έκδοση .

Με το τριπλό ΑΑΑ από τους Οίκους Αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θεωρείται άριστη. Πέραν της εξαιρετικής αυτής βαθμολογίας όμως είναι γεγονός ότι η αγορά ομολόγων είναι και πολύ μεγάλη. Μεταξύ των αγοραστών βρίσκονται συνταξιοδοτικά ταμεία, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλοι θεσμικοί επενδυτές. Όντας από τα πιο ασφαλή λιμάνια λοιπόν και ελλείψει εναλλακτικών που αποφέρουν κέρδος, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δανείσουν στη Γερμανία βγαίνοντας ακόμη και ζημιωμένοι. Αξιοσημείωτο ότι στις 30 Νοεμβρίου η μέση απόδοση των γερμανικών ομολόγων κυμαινόταν στο μείον 0,56%.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Ένας από τους βασικούς λόγους του φαινομένου των αρνητικών επιτοκίων είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκαταλέγεται στους κύριους αγοραστές που προχωρά συστηματικά σε μαζική αγορά χρεογράφων. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει η ζήτηση που με τη σειρά της μειώνει τις αποδόσεις. Μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές PSPP, η ΕΚΤ είχε αγοράσει μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο γερμανικά χρεόγραφα (κρατικά ομόλογα, χρεόγραφα κρατιδίων αλλά και ινστιτούτων) συνολικού ύψους 562 δις. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 125 δις ευρώ του έκτακτου λόγω πανδημίας προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP.

«Η ΕΚΤ κάνει τη δουλειά της και κρατά χαμηλά τα επιτόκια για τις χώρες της Ευρωζώνης», σχολιάζει ο ντι Μάζι. «Το ύψος των επιτοκίων είναι ιστορικά χαμηλό και το ποσοστό του χρέους χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα της οικονομικής κρίσης. Μπορούμε να επωφεληθούμε από τα χρέη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα η επιστροφή στο χρεόφρενο (σσ. συνταγματικά κατοχυρωμένο πλαφόν στον νέο δανεισμό του γερμανικού δημοσίου) θα συνιστούσε οικονομικό παραλογισμό».

Λόγω πανδημίας η Γερμανία δανείστηκε φέτος το ποσό ρεκόρ των 406,5 δις ευρώ από τις αγορές. Η παρούσα κρίση προκαλεί φορολογική τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δαπανά τεράστια ποσά για να στηρίξει την οικονομία και να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Η έκδοση των νέων ομολόγων έχει στόχο να καλύψει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών. Παράλληλα όμως πρέπει να εξυπηρετηθούν και παλιά δάνεια ύψους 248 δις ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το σκοτεινό δίκτυο «764» φτάνει στην Ελλάδα: Εκβιασμοί, βία και στρατολόγηση ανηλίκων

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση της εξτρεμιστικής οργάνωσης που στοχεύει ανήλικα κορίτσια - Πώς οι Αρχές έφτασαν στις συλλήψεις 17χρονων σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

Μεγάλη διάκριση: Μαθητές από την Πάτρα κατέκτησαν το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ιστορική επιτυχία για τον ελληνικό σχολικό αθλητισμό και την Πάτρα, με τους μαθητές-αθλητές της «Αναγέννησης» να ανεβαίνουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης της ISF στη Σερβία

Πυροβολισμοί σε σχολείο στις Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί, πέντε τραυματίες ‑ Έχουν συλληφθεί οι δράστες

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ένας από τους δράστες, ένας ανήλικος μαθητής ηλικίας 15 ετών, συνελήφθη λίγο μετά το περιστατικό, ενώ ο δεύτερος παραδόθηκε αργότερα στις αρχές

Νέο τέλος στα ακίνητα από το 2027: Ποια θα επιβαρυνθούν περισσότερο

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το νέο σύστημα δημοτικών εσόδων αντικαθιστά ΤΑΠ και ΦΗΧ και συνδέει τη φορολόγηση με τις αποφάσεις κάθε Δήμου.

Παναθηναϊκός: Η νέα εποχή ξεκινάει με την επίσημη παρουσίαση της μεγάλης επιστροφής Ομπράντοβιτς

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η μεγάλη επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, «σφραγίζεται» με την επίσημη παρουσίαση, σηματοδοτώντας παράλληλα και την έναρξη της νέας εποχής στο «τριφύλλι».

Τραγωδία στην Ημαθία: Ανδρας ανασύρθηκε νεκρός από αυτοκίνητο που έπεσε σε αρδευτικό κανάλι

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Τα αίτια κάτω από τα οποία το όχημα κατέληξε στο αρδευτικό κανάλι, στο Νησέλλι στην Ημαθία, διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Ομολογία σοκ από τον Σκοπιανό: Τη μαχαίρωσα και είπα ότι πέθανε αλλά εκείνη φώναξε βοήθεια, τη χτύπησα με κούτσουρο και δεν ξαναμίλησε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Περιέγραψε βήμα προς βήμα το χρονικό του εγκλήματος, την απόπειρα συγκάλυψης και τη μεταφορά της σορού σε χωράφι – «Έκανα χασίς και σκεφτόμουν πού να πάω το πτώμα χωρίς να με πιάσει η αστυνομία»

Γιατί ακυρώθηκε το Φεστιβάλ Ολυμπίων στο Ζάππειο: Ξηλώθηκε η εξέδρα μετά από αντιδράσεις

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης της μεγάλης εξέδρας που είχε τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο στο Ζάππειο, μετά από αντιδράσεις για το Φεστιβάλ Ολυμπίων.

Νέο Ηράκλειο: Εμπορος έπαιρνε προκαταβολές για αμάξια και μετά γινόταν καπνός

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
«Δεν το έχουμε πάρει ποτέ στα χέρια μας, το ίδιο αμάξι το έχει πουλήσει 3 φορές» ανέφερε ένα από τα φερόμενα θύματα του εμπόρου.

Χανιά: Πώς «έσπασε» ο 43χρονος και ομολόγησε τη δολοφονία

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Οι αστυνομικοί τον είχαν κρίνει από την πρώτη στιγμή ως τον βασικό ύποπτο και σήμερα (21/06) ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία της 45χρονης στα Χανιά.

Πάτρα: Συνελήφθη η μητέρα του βρέφους που νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με κάταγμα και μώλωπες στο μέτωπο

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο

«Τον φοβόμουν μη με βαρέσει»: Τι κατέθεσε στις Αρχές ο 13χρονος που έδωσε 370.000 ευρώ στον 34χρονο που τον εκβίαζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Τον απειλούσαν και για την οικογένειά του, ότι θα έχει προβλήματα αν το μάθουν ότι είχε ρίξει ένα βεγγαλικό σε προαύλιο εκκλησίας