E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Η απόφαση αφορά Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Δημοσίευση 16/12/2020 | 08:29

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Έκπτωση ενοικίου στο 80% από 40% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση “πιάνει” Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για ποιους ισχύει και για ποιους όχι.

Νέα ανάσα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και το lockdown, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, μετά την χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με κυβερνητική απόφαση θα έχουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% και όχι 40% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα η κυβέρνηση αναλαμβάνει να πληρώσει το 60% του αρχικού ενοικίου, ενώ σήμερα πλήρωνε ουσιαστικά το 20%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες. Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η εξέλιξη αυτή δίνει απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς που ζητούσαν από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (λιανεμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία, αθλητισμός, πολιτισμός). Οι εν λόγω επιχειρήσεις μετρούν τις πληγές τους από το δεύτερο lockdown.

Δεν ισχύει για τους εργαζόμενους η μείωση
Να σημειωθεί πάντως ότι το μέτρο δεν ισχύει για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή εργασίας δεν θα ισχύσει η μείωση κατά 80% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία τους. Διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

Η εν λόγω απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αυτό διότι το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 θα ισχύσει ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί το δεύτερο lockdown. Δηλαδή όσες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά με το δεύτερο lockdown θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Η μείωση στα ενοίκια κατά 80% δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι στον 5ο κύκλο που θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου μένα, θα υπάρχει ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Βοστώνη: Ανδρας εγκλωβίστηκε σε κυλιόμενες σκάλες και πέθανε ‑ Αδιάφοροι οι περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Σοκ από το βίντεο που αποτυπώνει τον 40χρονο πατέρα δύο παιδιών να παγιδεύεται στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού

Ιαπωνία: Συνελήφθησαν δύο Αμερικανοί που εισέβαλαν στο κλουβί του viral πιθήκου Punch

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ο ένας μπήκε στον χώρο των πιθήκων ενώ ο άλλος κατέγραφε βίντεο - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας μετά το περιστατικό

Ισπανία: Πυροβολισμοί στο Ελ Εχίδο με δύο νεκρούς και τέσσερις σοβαρά τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ανάμεσα στους τραυματίες δύο ανήλικοι - το περιστατικό σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα

Πάτρα: Βίαιος ξυλοδαρμός γυναίκας – Την χτύπησαν με κοτρώνες και την έριξαν σε χαντάκι

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Οι δράστες έσπασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου της, την χτύπησαν άγρια και της άρπαξαν την τσάντα σε συντονισμένη επίθεση

Τραγωδία στο Περιστέρι: 38χρονος σκοτώθηκε μετά από παράσυρση

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε σημείο με περιορισμένο φωτισμό

Μακελειό σε Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο: Πέντε οι νεκροί, ανάμεσά τους οι δύο έφηβοι δράστες

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Τα κίνητρα και τις συνθήκες της νέας επίθεσης που συγκλονίζει τις ΗΠΑ ερευνούν οι αρχές

Η κόλαση του Αφγανιστάν: Πουλάνε τα παιδιά τους για να επιβιώσουν ‑ Μωρά πεθαίνουν από πείνα

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον επίπεδα πείνας ρεκόρ

«Πάγωσε» στο παρά πέντε η επίθεση στο Ιράν – «Ή συμφωνία ή ολοκληρωτική επίθεση» λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Παρασκήνιο έντονων πιέσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη - Νέα άνοδος του πετρελαίου

Ο Τσίπρας το… πάτησε: «Την άλλη Τρίτη θα ανοίξουμε πανιά σε νέους ορίζοντες»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
«Στις 8 το βράδυ, στην Πλατεία Θησείου, θα τα πούμε πιο αναλυτικά»

Βορίζια: «Όποιος δεν υπέκυπτε έτρωγε ξύλο της αρκούδας»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Σε τουλάχιστον 40 ανέρχονται τα θύματα

Τραγικός θάνατος για 33χρονη τουρίστρια στην Ινδία: Καταπλακώθηκε από ελέφαντες που «καυγάδιζαν»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Eχει ξεκινήσει λεπτομερής έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας

Βόμβα στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Αποχωρεί ο Γκουαρντιόλα από τη Σίτι στο τέλος της σεζόν

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ποιος είναι φαβορί για να τον αντικαταστήσει