E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Η απόφαση αφορά Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Δημοσίευση 16/12/2020 | 08:29

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Έκπτωση ενοικίου στο 80% από 40% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση “πιάνει” Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για ποιους ισχύει και για ποιους όχι.

Νέα ανάσα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και το lockdown, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, μετά την χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με κυβερνητική απόφαση θα έχουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% και όχι 40% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα η κυβέρνηση αναλαμβάνει να πληρώσει το 60% του αρχικού ενοικίου, ενώ σήμερα πλήρωνε ουσιαστικά το 20%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες. Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η εξέλιξη αυτή δίνει απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς που ζητούσαν από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (λιανεμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία, αθλητισμός, πολιτισμός). Οι εν λόγω επιχειρήσεις μετρούν τις πληγές τους από το δεύτερο lockdown.

Δεν ισχύει για τους εργαζόμενους η μείωση
Να σημειωθεί πάντως ότι το μέτρο δεν ισχύει για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή εργασίας δεν θα ισχύσει η μείωση κατά 80% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία τους. Διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

Η εν λόγω απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αυτό διότι το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 θα ισχύσει ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί το δεύτερο lockdown. Δηλαδή όσες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά με το δεύτερο lockdown θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Η μείωση στα ενοίκια κατά 80% δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι στον 5ο κύκλο που θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου μένα, θα υπάρχει ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ ‑ Παναθηναϊκός 4‑0: Ιστορικό «καρέ» του Γιόβιτς και κορυφή για την Ένωση

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Σέρβος επιθετικός διέλυσε την άμυνα των «πρασίνων» φτάνοντας τα 7 γκολ εναντίον τους φέτος

Εκτροχιασμός τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 100 τραυματίες, «έμοιαζε με σεισμό» λένε επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Στα τρένα επέβαιναν πάνω από 300 άνθρωποι - Η κυκλοφορία στη γραμμή υψηλής ταχύτητας από την Ανδαλουσία στη Μαδρίτη έχει ανασταλεί

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μέσα στις φυλακές «σφαγεία» του Ιράν: Ομαδικοί βιασμοί, εικονικές εκτελέσεις και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα

Κόσμος Χτες
Μία κόλαση επί γης περιμένει τους Ιρανούς διαδηλωτές που θα φυλακιστούν στα «σφαγεία» του Ιράν

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Οικονομία Χτες
Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής ‑ Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ

Κόσμος Χτες
Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Παράνοια στην Αγγλία: Απολύουν νοσοκόμα γιατί αποκάλεσε... «κύριο» τρανς παιδόφιλο!

Κόσμος Χτες
Η Woke παράνοια κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θρίλερ στα 2.000 μέτρα στον Ταΰγετο: 4 από τους 8 εγκλωβισμένους ορειβάτες έχουν τραυματιστεί

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ορειβατών από δύσβατο σημείο στον Ταΰγετο

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Κόσμος Χτες
Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Καιρός Χτες
Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Ελλάδα Χτες
H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση