E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Η απόφαση αφορά Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Δημοσίευση 16/12/2020 | 08:29

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Έκπτωση ενοικίου στο 80% από 40% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση “πιάνει” Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για ποιους ισχύει και για ποιους όχι.

Νέα ανάσα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και το lockdown, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, μετά την χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με κυβερνητική απόφαση θα έχουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% και όχι 40% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα η κυβέρνηση αναλαμβάνει να πληρώσει το 60% του αρχικού ενοικίου, ενώ σήμερα πλήρωνε ουσιαστικά το 20%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες. Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η εξέλιξη αυτή δίνει απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς που ζητούσαν από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (λιανεμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία, αθλητισμός, πολιτισμός). Οι εν λόγω επιχειρήσεις μετρούν τις πληγές τους από το δεύτερο lockdown.

Δεν ισχύει για τους εργαζόμενους η μείωση
Να σημειωθεί πάντως ότι το μέτρο δεν ισχύει για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή εργασίας δεν θα ισχύσει η μείωση κατά 80% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία τους. Διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

Η εν λόγω απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αυτό διότι το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 θα ισχύσει ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί το δεύτερο lockdown. Δηλαδή όσες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά με το δεύτερο lockdown θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Η μείωση στα ενοίκια κατά 80% δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι στον 5ο κύκλο που θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου μένα, θα υπάρχει ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

SOS για καύσωνα: Ο Λυκαβηττός «φλέγεται» στους 50°C – Πού αλλού χτυπάει κόκκινο

Κόσμος Χτες
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 26-28°C στα αστικά κέντρα ενώ την ίδια στιγμή, η σχετική υγρασία θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Ανατριχίλα στη Φωκίδα: Το καμπαναριό που ακούγεται σε 100 χλμ. σήμανε ξανά!

Ελλάδα Χτες
Όταν χτυπάει συνολικά το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, ακούγεται έως την Πάτρα

Σάλος στη Λίβερπουλ: Η κίνηση του Λουίς Ντίας που θεωρήθηκε ασέβεια στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Λουίς Ντίας εξόργισε τους φίλους της Λίβερπουλ, καθώς το θεώρησαν ασέβεια προς τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Τέξας: Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρο σπίτι – Συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Η στιγμή που ο χείμαρρος σαρώνει ολόκληρο σπίτι στο πέρασμά του

Τραγωδία στο Αγρίνιο: 46χρονος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του

Ελλάδα Χτες
O άτυχος 46χρονος εντοπίστηκε από οικεία πρόσωπα στην αυλή του σπιτιού του

Αγρίνιο: Τρόμος σε σχολείο ‑ Πυροβολούσε με αεροβόλο πάνω από τα κεφάλια παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 65χρονος άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο 65χρονος

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καπάνι ‑ Ζημιές σε τρία μαγαζιά, στο νοσοκομείο 4 πυροσβέστες

Ελλάδα Χτες
Τουλάχιστον τρία καταστήματα υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά - Τέσσερις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Χιόνισε στην έρημο Ατακάμα ‑ Σε «κατάσταση επιβίωσης» το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Κόσμος Χτες
Στην περιοχή βρίσκεται μία από τις κορυφαίες συστοιχίες τηλεσκοπίων στον κόσμο

Ζέττα Μακρή: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίασε τη βουλευτή

Ελλάδα Χτες
Ο γνωστός δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση της Εισαγγελέως Βόλου - Δικάζεται αύριο στο Αυτόφωρο

Μίλτος Τεντόγλου: Νικητής στα «Δρόμεια 2025» στο τελευταίο του άλμα ‑ «Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω»

Αθλητικά Νέα Χτες
Τη νίκη μέσα από τα… χέρια του Νικόλα Σταματονικολού «έκλειψε» στο τελευταίο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου στα «Δρόμεια 2025»

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο Καπάνι – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η περιοχή έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας