E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Η απόφαση αφορά Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Δημοσίευση 16/12/2020 | 08:29

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Έκπτωση ενοικίου στο 80% από 40% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση “πιάνει” Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για ποιους ισχύει και για ποιους όχι.

Νέα ανάσα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και το lockdown, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, μετά την χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με κυβερνητική απόφαση θα έχουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% και όχι 40% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα η κυβέρνηση αναλαμβάνει να πληρώσει το 60% του αρχικού ενοικίου, ενώ σήμερα πλήρωνε ουσιαστικά το 20%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες. Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η εξέλιξη αυτή δίνει απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς που ζητούσαν από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (λιανεμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία, αθλητισμός, πολιτισμός). Οι εν λόγω επιχειρήσεις μετρούν τις πληγές τους από το δεύτερο lockdown.

Δεν ισχύει για τους εργαζόμενους η μείωση
Να σημειωθεί πάντως ότι το μέτρο δεν ισχύει για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή εργασίας δεν θα ισχύσει η μείωση κατά 80% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία τους. Διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

Η εν λόγω απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αυτό διότι το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 θα ισχύσει ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί το δεύτερο lockdown. Δηλαδή όσες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά με το δεύτερο lockdown θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Η μείωση στα ενοίκια κατά 80% δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι στον 5ο κύκλο που θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου μένα, θα υπάρχει ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια

Κόσμος Χτες
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα ‑ Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποια είδη και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους