E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυρώσεις κατά Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τους S400

Οι κυρώσεις είναι εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) και άλλων τριών αξιωματούχων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2020 | 20:44

Κυρώσεις κατά Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τους S400

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον το βράδυ της Δευτέρας (14/12).

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στον πρόεδρο της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαϊλ Ντεμίρ και κατά τριών ακόμη μελών του οργανισμού. Επίσης, περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

Σε δήλωσή του, ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο για τις ΗΠΑ. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Αναλυτικά η πλήρης δήλωση του Μάικ Πομπέο:

«Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς και του προσωπικού της και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στο ρωσικό αμυντικό τομέα, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία, ωστόσο, αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρότι υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές, τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ώστε να ικανοποιήσει τις αμυντικές της απαιτήσεις. Η απόφαση αυτή έθεσε εκτός την Τουρκία από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

H σημερινή απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας. Καλώ επίσης την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχίσουμε την εδώ και δεκαετίες παραγωγική συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής των S-400 από την Τουρκία, όσο το δυνατόν συντομότερα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το 112 «αναστάτωσε» τη Βουλή: Η στιγμή που χτυπούν τα κινητά στην Ολομέλεια και η ατάκα για το μήνυμα

Πολιτική 21.01.2026
Αρχισαν να ηχούν ομαδικά τα κινητά των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα

Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο

Ελλάδα 21.01.2026
Ο 16χρονος κρατείται στις φυλακές Κασσαβέτειας - Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του

Σοκ στην Ανδαλουσία: Νεκρός πρώην παίκτης της Ατλέτικο και της Σεβίλλης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ανδαλουσία, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Κακοκαιρία: 112 για την Αττική

Καιρός 21.01.2026
Προσοχή από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ‑ Αγνοια δηλώνει ο ίδιος

Πολιτική 21.01.2026
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις καταγγελίες, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει

Ιτέα: Μαθητής βανδάλισε σχολείο δύο φορές σε 24 ώρες ‑ Έβαλε φωτιά και επέστρεψε για να συνεχίσει

Ελλάδα 21.01.2026
Οι ζημιές στο συγκεκριμένο σχολείο από συνεχείς βανδαλισμούς ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα αυξήσουν τη σύνταξή τους

Οικονομία 21.01.2026
Μέχρι πότε μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέξουν υψηλότερη σφαλιστική κλάση φέτος - Τι σημαίνει για τις συντάξεις τους

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη: Ο Χορτιάτης «βούλιαξε» στο χιόνι – Ποιοι δήμοι κλείνουν σχολεία

Ελλάδα 21.01.2026
Πυκνό χιόνι σκέπασε τον Χορτιάτη, ενώ με αποφάσεις δημάρχων κλείνουν σχολεία σε Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο λόγω παγετού και επικίνδυνων συνθηκών

Κακοκαιρία: Κοντέινερ αναποδογύρισε από τους ισχυρούς ανέμους στην Πάτρα

Ελλάδα 21.01.2026
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Έρευνα‑σοκ για τη φετινή γρίπη: Γιατί είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών

Ελλάδα 21.01.2026
Περισσότερα από 15 εκατομμύρια άτομα νόσησαν

«Πικρός» καφές στον Βόλο – 27χρονος κατέληξε στο Αυτόφωρο

Ελλάδα 21.01.2026
Ακριβά πλήρωσε την αγάπη του για τον στιγμιαίο καφέ ένας 27χρονος

Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσει την Τετάρτη το Δημόσιο

Ελλάδα 21.01.2026
Τηλεργασία και δικαιολογημένες απουσίες