E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυρώσεις κατά Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τους S400

Οι κυρώσεις είναι εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) και άλλων τριών αξιωματούχων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2020 | 20:44

Κυρώσεις κατά Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τους S400

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον το βράδυ της Δευτέρας (14/12).

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στον πρόεδρο της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαϊλ Ντεμίρ και κατά τριών ακόμη μελών του οργανισμού. Επίσης, περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

Σε δήλωσή του, ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο για τις ΗΠΑ. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Αναλυτικά η πλήρης δήλωση του Μάικ Πομπέο:

«Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς και του προσωπικού της και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στο ρωσικό αμυντικό τομέα, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία, ωστόσο, αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρότι υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές, τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ώστε να ικανοποιήσει τις αμυντικές της απαιτήσεις. Η απόφαση αυτή έθεσε εκτός την Τουρκία από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

H σημερινή απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας. Καλώ επίσης την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχίσουμε την εδώ και δεκαετίες παραγωγική συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής των S-400 από την Τουρκία, όσο το δυνατόν συντομότερα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα – Υπομονή για ραντεβού από το… καλοκαίρι

Ελλάδα 13.01.2026
Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα

Σε πορεία σύγκρουσης η κυβέρνηση με τα μπλόκα που λένε όχι στο διάλογο ‑Στις 3 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

Πολιτική 13.01.2026
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»

Εξαφάνιση 16χρονης: Μυστικές πωλήσεις, συνάντηση με άγνωστο και ταξί για Αθήνα

Ελλάδα 13.01.2026
Ολα τα σκοτεινά σημεία που εξετάζονται

Xωρίς ταξί η Αθήνα σήμερα και αύριο λόγω 48ωρης απεργίας

Ελλάδα 13.01.2026
Χειρόφρενο τραβούν σήμερα και αύριο τα ταξί στην Αττική, λόγω της νέας απεργίας των αυτοκινητιστών.

Καρυστιανού: Την παραίτησή της από την προεδρία του Συλλόγου των Τεμπών ζητά το ΔΣ ‑ Είναι παράτυπο, απαντά

Ελλάδα 13.01.2026
`Περιμένω να μου ζητηθεί επισήμως να αποχωρήσω - Εφόσον μου ζητηθεί, ωστόσο, θα παραμέινω` είχε πει η Μαρία Καρυστιανού

Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγορά από τον Τραμπ: «Θα αμυνθούμε μέσω του NATO»

Κόσμος 13.01.2026
«Το νησί αποτελεί «μέρος του βασιλείου της Δανίας» και, υπό αυτή την ιδιότητα, είναι «ως μέρος της δανικής κοινοπολιτείας, μέλος του ΝΑΤΟ»

Καιρός: Τελειώνει το τσουχτερό κρύο, άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά

Καιρός 13.01.2026
Κολυδάς, Τσατραφύλλιας και Καλλιάνος εξηγούν την εξέλιξη του καιρού

Τα Best of της 16ης αγωνιστικής στη Super League: Γκολ, Ασίστ και Αποκρούσεις

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τα καλύτερα Γκολ, τις Ασίστ και τις Αποκρούσεις του διημέρου

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα Χτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.