E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοίγουν από σήμερα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Επαναλειτουργούν από σήμερα και τα ΚΤΕΟ

Δημοσίευση 14/12/2020 | 08:23

Ανοίγουν από σήμερα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Πρεμιέρα μετά από πέντε εβδομάδες lockdown έκανε μέσω του click away το λιανεμπόριο την Κυριακή, με την αγορά να ελπίζει σε μία μερική αναζωογόνηση του τζίρου ενόψει Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, καταστηματάρχες και καταναλωτές καλούνται να εντάξουν στην αγοραστική τους ρουτίνα έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο αγοραπωλησίας.

Χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου οι πολίτες με μάσκες έξω από τα καταστήματα έδωσαν μία πρώτη «γεύση» του click away. Ωστόσο ο άστατος καιρός δεν επέτρεψε στους καταστηματάρχες και τους παράγοντες της αγοράς να βγάλουν συμπεράσματα για την νέα αυτή πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι περίπου στις 12:00, στην καρδιά της Αθήνας, την Ερμού, η κίνηση ήταν περιορισμένη με την εικόνα να είναι παρόμοια και στην Θεσσαλονίκη.

Από σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίξαν ρολά βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια με το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους να είναι από τις 7:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Επίσης άνοιξαν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων και η αναλογία πληθυσμού ανά τ.μ

Κομμωτήρια - κουρεία

- Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
- Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.
- Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 20-27 Δεκεμβρίου.
- Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων δεν θα συνοδεύεται από τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Βιβλιοπωλεία

- Εως 100 τ.μ. 4 άτομα
- Ανω των 100 τ.μ. +1 άτομο ανά 15 τ.μ.

ΚΤΕΟ

- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας
- Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού

Τι μήνυμα στέλνουμε στο 13033
Η μετακίνηση πρέπει να γίνεται με την αποστολή SMS 2 στο 13033.

Άνοιξαν τα ΚΤΕΟ - Πώς θα λειτουργήσουν

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η προθεσμία των 70 ημερολογιακών ημερών που είχε χορηγηθεί για όλα τα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) που είχαν ισχύ έως τις 13 Δεκεμβρίου, εξακολουθεί να ισχύει.

Επίσης, οχήματα με Δελτίο χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης την 30η Οκτωβρίου 2020 και προγενέστερα, καθώς και οχήματα με ημερομηνία υποχρέωσης για περιοδικό, τεχνικό έλεγχο για πρώτη φορά την 30η Οκτωβρίου 2020 και προγενέστερα, δύνανται να ελεγχθούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία (παράταση των 70 ημερών). Οι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων οχημάτων για τα οποία έχει επιτραπεί η ταξινόμηση τους χωρίς την προσκόμιση ΔΤΕ, μπορούν να περάσουν τα οχήματα για τεχνικό έλεγχο έως την ημερομηνία που αναγράφεται επί της χορηγηθείσας αδείας.

Προβληματισμός στην αγορά

Οι έμποροι πάντως, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το click away μπορεί να αποδώσει. Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτζής, μιλώντας στο MEGA την Κυριακή, σημείωσε χαρακτηριστικά πως το click away είναι «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» και δημιουργεί σύγχυση στον εμπορικό κόσμο. Υπενθυμίζεται δε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μετά από έκτακτη συνεδρίασή της το Σάββατο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε την διαμαρτυρία της για «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την οικονομική αποδοτικότητα του μέτρου, καθώς παραδοσιακά η κορύφωση στην αγορά ερχόταν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ακόμα κι αν για κάποιους μοιάζει πολύπλοκη διαδικασία, σίγουρα αρκετοί είναι αυτοί που θα το προτιμήσουν με δεδομένο πως οι μεταφορικές εταιρείες έχουν φτάσει στο maximum των δυνατοτήτων τους αυξάνοντας κατά πολύ τον χρόνο αναμονής για παράδοση.

Ελπίδες από την μείωση των κρουσμάτων, ανησυχία για το click away

Η χθεσινή μείωση των κρουσμάτων αποτελεί τον πρώτο θετικό δείκτη αποτελεσματικότητας του παρατεταμένου πλέον lockdown, ωστόσο η κόπωση των πολιτών καθώς και η μερική επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν παράγοντες που προκαλούν ανησυχία.

Η μείωση αυτή είναι πιθανό να συμβάλλει τις επόμενες ημέρες στη μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ καθώς 552 ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Έκδηλη είναι ωστόσο η ανησυχία για την πορεία του click away και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού που θα επιτρέψουν την ταχύτερη διάδοση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θοδωρής Βασιλακόπουλος σημείωσε στο ΜEGA πως: «Το lockdown αποδίδει με αργό ρυθμό. Έχει πολλούς αντιπάλους», ξεχωρίζοντας μεταξύ των «αντιπάλων» του το κρύο, «το οποίο αυξάνει την μεταδοτικότητα» αλλά και την κόπωση του κόσμου, «που δεν εφαρμόζει όπως θα έπρεπε στα μέτρα.

Καμία επέκταση στις ώρες μετακίνησης

Μπορεί πάντως, μέχρι χθες να υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για σκέψεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου μετακίνησης τις ημέρες των εορτών, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν πρόκειται να αποφασιστεί όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΜΕGA. «Επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δε θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το click away και τους κινδύνους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης, είπε: «Έχουμε πει ότι αν δούμε εικόνες συνωστισμού θα κλείσουμε αμέσως. Αφετέρου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, αν μας δώσουν σήμα θα κλείσουμε. Κάναμε την εναλλακτική πρόταση για την παράδοση εκτός των καταστημάτων, εμένα επιλογή μου ήταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά αυτό ήταν επιδημιολογικά αδύνατο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Έχασε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός, δεύτερη ήττα από την Βαλένθια στο ΟΑΚΑ και η σειρά σε πέμπτο ματς

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν ξανά από την Ισπανική ομάδα με 89-86 και η σειρά είναι στο 2-2

Ουκρανός βασάνιζε τους συγκρατούμενούς του σε φυλακή του Ντονέτσκ, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Του είχε ανατεθεί να αποσπά ομολογίες -Τους χτυπούσε, τους έκανε βασανιστήρια, χρησιμοποιούσε σeξουαλική βία και άλλες απάνθρωπες, εξευτελιστικές πράξεις

Αμερικανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ιρανικά τάνκερ που παραβίασαν τον αποκλεισμό ‑ Βίντεο της επίθεσης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ουάσιγκτον έχει αναχαιτίσει συνολικά 4 πλοία για προσπάθεια παραβίασης των αμερικανικών περιορισμών

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο ρουμπίνι 11.000 καρατιών ‑ Αξίζει εκατομμύρια

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρουμπίνια που έχουν βρεθεί

Βόλος: Προφυλακιστέος ο επίδοξος ληστής που ξυλοκόπησε και χτύπησε με σίδερο 55χρονο

Ελλάδα Χτες
Προφυλακιστέος κρίθηκε 48χρονος στον Βόλο, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 55χρονο στην πυλωτή πολυκατοικίας, σε περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε στη σύλληψή του μήνες αργότερα

Θεσσαλονίκη: Λύκος εμφανίστηκε στα Μετέωρα ‑ Καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το άγριο ζώο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού να κινείται στους δρόμους της περιοχής, πιθανότατα αναζητώντας τροφή ή κατεύθυνση προς πιο φυσικό περιβάλλον

Προφυλακίστηκε ο 25χρονος για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου με αυτισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Ντρέπομαι, ντρέπομαι»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο νεαρός στην απολογία του εμφανίστηκε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πτώση από πολυκατοικία 29χρονος στο Ρέθυμνο, πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
O νεαρός έμενε μαζί με τη σύντροφό του σε Airbnb στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και φέρεται να κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών

Κρήτη: Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια και ζητά από αγρότες επιστροφές από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕ

Ελλάδα Χτες
Μάλιστα η ΑΑΔΕ ζητά την άμεση καταβολή των επιστροφών από τους αγρότες