E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Έγκριση από FDA για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Πυρετώδεις προετοιμασίες για άμεση έναρξη των εμβολιασμών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2020 | 08:41

ΗΠΑ: Έγκριση από FDA για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Οι αρχές των ΗΠΑ χορήγησαν το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου 12/12 στην Ελλάδα) την άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Την γνωστοποίηση έκανε η επιστημονική διευθύντρια του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) με επιστολή της.

Αναμένεται να αρχίσει αμέσως εφοδιαστική επιχείρηση γιγαντιαίων διαστάσεων για τη διανομή δόσεων του εμβολίου απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε απόλυτους αριθμούς.

Οι υγειονομικές αρχές, εταιρείες μεταφορών και νοσοκομεία των ΗΠΑ βρίσκονταν σε ετοιμότητα το βράδυ της Παρασκευής ενόψει της άμεσης έναρξης εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης, με διαστάσεις άνευ προηγουμένου.

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ πλησίαζε τους 300.000 νεκρούς, έπειτα από εβδομάδες έξαρσης των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία που έχουν φέρει τα συστήματα υγείας των αμερικανικών πολιτειών στα όρια των αντοχών τους.

Άλλοι 2.902 θάνατοι καταγράφηκαν την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το ρεκόρ 3.253 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, κι ο εφιαλτικός ρυθμός αυτός αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους δύο ως τρεις μήνες, ακόμα και καθώς θα κλιμακώνεται η εκστρατεία ανοσοποίησης και θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα εμβολίων.

Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει μέσα σε «λιγότερες από 24 ώρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αυτοπροβάλλεται ως η αιχμή του δόρατος της εκστρατείας για να νικηθεί η πανδημία, η οποία ανέτρεψε την καθημερινότητα στις ΗΠΑ και κατάφερε βαρύ πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Κινούμενος με ταχύτητα άνευ προηγουμένου, ο FDA ενέκρινε χθες την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε πράσινο φως (μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό). Αρμόδια επιτροπή του FDA αναμένεται να εξετάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, αυτού της Moderna.

Και άλλα υποψήφια εμβόλια είναι καθ’ οδόν καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια εκστρατεία ανοσοποίησης που συγκρίνεται με εκείνες εναντίον της πολιομυελίτιδας, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Οι UPS και FedEx διαβεβαιώνουν πως είναι έτοιμες να μεταφέρουν εκατομμύρια δόσεις σε όλη τη χώρα, εκτελώντας κρατικές συμβάσεις που προβλέπουν πως θα δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στη μεταφορά των εμβολίων με τα αεροσκάφη και τα φορτηγά τους. Η αστυνομία θα παρέχει ασφάλεια από τα εργοστάσια ως τους χώρους εμβολιασμού, θα συνοδεύει ακόμη και φορτηγά που θα διανέμουν τις δόσεις.

Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε σχέδιο για τη δημιουργία κέντρου συντονισμού της ανοσοποίησης απέναντι στο δημαρχείο μεθαύριο Δευτέρα, το οποίο θα αναλάβει την άμεση διανομή των δόσεων στη μεγαλύτερη μητρόπολη των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε 27 συνοικίες όπου κατοικούν μέλη εθνικών μειονοτήτων, που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα, εξήγησε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, κάνοντας λόγο για «ανεπανάληπτη» επιχείρηση που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να ανακτηθεί η «εμπιστοσύνη» και να εξασφαλιστεί η «ισότητα» στη διανομή του εμβολίου.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αναμένει 346.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna την 21η Δεκεμβρίου, πέραν των 170.000 δόσεων αυτού της Pfizer που λογαριάζει να παραλάβει το Σαββατοκύριακο, είπε ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι πιο ηλικιωμένοι αναμένεται ότι θα ανοσοποιηθούν στην πρώτη φάση. Η αρχική έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα περιμένει πολύ, πιθανόν μήνες, προτού να είναι διαθέσιμα γι’ αυτόν. Πάντως όποιος Αμερικανός ή Αμερικανίδα το επιθυμεί αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Μπρετ Τζιράρ, υφυπουργό Υγείας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες λόγω της επιφύλαξης πολλών Αμερικανών έναντι των εμβολίων γενικά: μόλις το 61% δηλώνει διατεθειμένο να ανοσοποιηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο μεταξύ τα μαύρα ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο, με πάνω από 200.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 να επιβεβαιώνονται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονταν ως την Πέμπτη σε 15,6 εκατομμύρια, κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ρόιτερς. Οι θάνατοι που οφείλονται στην COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τους 500.000 την 1η Απριλίου, κατά το μοντέλο του Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρίν Λεπέν: «Αν εκλεγώ, θα αποσύρω τη Γαλλία από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ»

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Η ίδια κίνηση είχε γίνει στο παρελθόν και από τον πρώην πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ

Κορδελιό Θεσσαλονίκης: Τραγικός θάνατος άνδρα – Τον παρέσυρε η αμαξοστοιχία 1635

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Τι αναφέρει η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της

Συναγερμός στο Μικρολίμανο: Πυροβολισμοί σε αστυνομικό έλεγχο – Όπλα και χειροβομβίδες σε ύποπτο

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Αστυνομικός άνοιξε πυρ όταν ο ύποπτος έστρεψε όπλο εναντίον του - Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία αδειάζει τους Βρετανούς ‑ Δεν υπάρχει φιρμάνι που να νομιμοποιεί την απόσπασή τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για πρώτη φορά η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αναγνωρίζει ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπέρ της Ελλάδας η πλειοψηφία των Κρατών που συμμετείχαν στην 25η Σύνοδό της

Όλυμπος: Αγνοείται για τρίτη ημέρα ο 25χρονος ορειβάτης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διακοπή των ερευνών λόγω καιρού

Ολυμπιακός ‑ Φενέρμπαχτσε 79‑61: Στο τελικό του Final Four 2026 οι «ερυθρόλευκοι»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Φενέρμπαχτσε και προκρίθηκε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης

Προκλητική παρέμβαση της Αγκυρας για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: «Απαράδεκτη ανοχή σε τρομοκράτη»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, καταδικασμένου ως αρχηγού της 17Ν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ανοχή» και ασκώντας κριτική στις ελληνικές αρχέ

ΗΠΑ: Μαλλιοτραβήγματα και ξύλο σε τελετή αποφοίτησης καθολικού νηπιαγωγείου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόντρα καταγράφηκε σε βίντεο και κάνει τον γύρο του διαδικτύου

«Χαιρόταν που είναι απατεώνας» ο αναισθησιολόγος που πιάστηκε να ζητά φακελάκι

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ήθελα να προστατέψω τη μάνα μου» – Ξέσπασε ο γιος της ασθενούς

Έμπολα στο Κονγκό: Αναβαθμίζεται σε «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος έξαρσης από τον ΠΟΥ

Κόσμος Χτες
Ποια αντιική θεραπεία εξετάζει η επιστημονική κοινότητα