E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποστηρίξουν το click away

Σήμερα μόνο το 15% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης έχει τεχνολογικά τη δυνατότητα να υποστηρίξει το click-away

Δημοσίευση 11/12/2020 | 16:33

Θεσσαλονίκη: 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποστηρίξουν το click away

Την εκτίμηση ότι πάνω από οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 85%) δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το click-away, καθώς δεν διαθέτουν διαδικτυακή παρουσία, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, επικεφαλής και της Ομοσπονδίας Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Γνωστοποιεί παράλληλα ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί ο ΕΣΘ, με στόχο ακριβώς να προσφέρει διαδικτυακή παρουσία σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν e-shop, αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο, μετά από καθυστερήσεις που σημειώθηκαν λόγω των lockdown.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την απόφαση που ανακοινώθηκε το πρωί, για λειτουργία του λιανεμπορίου με click-away (σ.σ. προπαραγγελία και μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας του) ώς τις 7 Ιανουαρίου, ο κ.Φιλιππίδης υποστηρίζει πως «σήμερα μόνο το 15% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης έχει τεχνολογικά τη δυνατότητα να υποστηρίξει το click-away», άρα πάνω από οκτώ στις δέκα δεν θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν, στερούμενες τον όποιο γιορτινό τζίρο. «Για τις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, ο μήνας των εορτών, ο Δεκέμβριος, απέφερε το 15%-20% του ετήσιου τζίρου. Για τα παιχνιδάδικα μέχρι και το 80% του κύκλου εργασιών κάθε χρονιάς, ενώ για καταστήματα εποχιακών ειδών ήταν προφανώς το απόγειο του έτους» επισημαίνει.

Το 10%-15% του χριστουγεννιάτικου τζίρου προερχόταν από τα Βαλκάνια και τους γύρω νομούς
Στο μεταξύ, αντί για χριστουγεννιάτικες γιρλάντες και φωτάκια, στις βιτρίνες 17 καταστημάτων στην Τσιμισκή, τον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, φιγουράρει η επιγραφή «Ενοικιάζεται». Τα 15 την ανάρτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ στα άλλα δύο έμεινε «αμανάτι» από την εποχή της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Σε άλλους δρόμους της πόλης, όπως η Εγνατία ή η Βενιζέλου, τα κλειστά καταστήματα είναι πολύ περισσότερα.

Ερωτηθείς πόσα εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ο κ.Φιλιππίδης επισημαίνει πως δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση, καθώς ο αριθμός αλλάζει κάθε μέρα: «σκεφτείτε πως τον Αύγουστο αρχίσαμε μια καταγραφή και πέντε ημέρες μετά, ήμασταν ήδη 17% έξω, δηλαδή σε πέντε ημέρες είχαν κλείσει 17% περισσότερα καταστήματα από όσα είχαμε καταγράψει».

Το γεγονός ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά στην περίοδο των εορτών θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, εκτιμά. Αν η αγορά λειτουργούσε ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσβλέπουν σε κάποια αγοραστική κίνηση, προερχόμενη από τους ντόπιους καταναλωτές.

Ακόμα βέβαια και αν αυτό γινόταν, θα είχαν έτσι και αλλιώς χάσει -λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων- το μερίδιο του τζίρου τους, που παραδοσιακά προέρχεται τέτοιες μέρες από τους Βαλκάνιους τουρίστες και τους αγοραστές από άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο διόλου ευκαταφρόνητο είναι, αφού υπολογίζεται στο 10%-15% του γιορτινού κύκλου εργασιών.

«Η δημόσια υγεία φυσικά προέχει και, επειδή δεν είμαι ειδικός, δεν έχω ποτέ παρέμβει -και ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνω- σε θέματα υγείας. Εμείς, ως καταστηματάρχες, θα αναλάβουμε την ευθύνη μας για τη μη μετάδοση του ιού, αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει κι αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της για να αποζημιωθούν επαρκώς όσοι πλήττονται, γιατί σε λίγο κάποιοι δεν θα έχουν ούτε τα προς το ζην. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις να χωρίζονται σε δύο ταχυτήτων. Ως προς το πώς χρειάζεται να στηριχθούν, ήδη από τις 21 Απριλίου έχουμε καταθέσει σχετική αναλυτική πρόταση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας. Η στήριξη επείγει, καθώς μετά και τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν 100.000 μικρές επιχειρήσεις» σημειώνει, επικαλούμενος και εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενώ προσθέτει πως, μόνο στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, αυτή τη στιγμή τελούν σε (σ.σ. προσωρινή, λόγω των μέτρων) αναστολή λειτουργίας 8500 εμπορικές επιχειρήσεις (όχι καταστήματα εστίασης), που απασχολούν κατά μέσο όρο 2,3 εργαζόμενους έκαστη.

Ο κ.Φιλιππίδης υποστηρίζει ακόμα πως γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, εκμεταλλευόμενες «παράθυρο» για τις δια ζώσης αγορές, αυξάνουν εσχάτως τις πωλήσεις τους εις βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται και σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ανάπτυξης, πολλές επιχειρήσεις εξασφάλισαν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα χονδρικής, νόμιμα, με φυσική παρουσία του πελάτη στα καταστήματα, καθώς η δυνατότητα διανομής προϊόντων μέσω courier έχει φτάσει στο όριο.

«Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, διαθέτουν και άλλα προϊόντα, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν πωλήσεις χονδρικής με τιμολόγιο. Π.χ, οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες μπορούν να αγοράσουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσα από ένα κατάστημα χονδρικής πώλησης τέτοιων ειδών. Αρκεί να ζητήσουν την έκδοση τιμολογίου και όχι απόδειξης. Επομένως, πολλοί έμποροι με διπλούς ΚΑΔ (και χονδρικής και λιανικής πώλησης) εξυπηρετούν τους επαγγελματίες πελάτες τους, οι οποίοι ψωνίζουν κανονικά και με τον νόμο από το φυσικό κατάστημα, και όχι από το e-shop, με έκδοση τιμολογίου αντί απόδειξης. Ζημιωμένοι βγαίνουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες οι οποίοι ασκούν αποκλειστικά λιανικό εμπόριο» επισημαίνει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό βρέφος στην Ξάνθη: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ξάνθη συνελήφθη η 33χρονη μητέρα του - Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο τοπικό νοσοκομείο

Σοκ στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις σε ηλικία 29 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ξαφνικός θάνατος του Κλαρκ έρχεται σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Αρκανσο για αντικανονική προσπέραση, κατοχή ουσιών, φυγή και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως επίσης και διακίνηση ουσιών

Η στιγμή της ανάσυρσης του αυτοκινήτου που έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου, πρόλαβε και βγήκε ο οδηγός, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημα και είναι καλά στην υγεία του

Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοκ από το σημείωμα και το κρυμμένο ημερολόγιο

Μαρουσάκης: Προ των πυλών 10ημερο κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έρχονται ξανά βροχές, καταιγίδες και κρύο

Πόλεμος στο διαδίκτυο για τον υπνάκο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο: Κοιμήθηκε σε συνάντηση για τη μητρική υγεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο μικροσκόπιο και πάλι η υγεία του 80χρονου προέδρου λόγω ηλικίας - Δείτε το βίντεο

Αλέξης Τσίπρας: Τον Ιούνιο η ανακοίνωση του κόμματος, ετοιμάζεται για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο

Πολιτική Χτες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, ο άμεσος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να πάρει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ

«Πληρώστε €1,20 για να αποφύγετε πρόστιμο»: Νέο SMS απάτη που χρησιμοποιεί την επωνυμία του ΟΑΣΑ

Ελλάδα Χτες
Τα παραπλανητικά μηνύματα SMS αναφέρονται σε δήθεν οικονομικές οφειλές, πρόστιμα, δυσλειτουργία καρτών, παραπέμποντας σε συνδέσμους για καταβολή ποσών

Κινητά τηλέφωνα: Μεγάλες αλλαγές από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύει για iOS και Android

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νέοι κανόνες για τη μεταφορά δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα στοχεύουν να διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ smartphones με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την έκπτωση 4%

Οικονομία Χτες
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Μαΐου δικαιούνται έκπτωση 4%