E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μειωμένα ενοίκια: Ακυρη η ενίσχυση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ‑ Γιατί κόπηκαν

Λαβράκια έβγαλε ο έλεγχος των δηλώσεων Covid

Δημοσίευση 11/12/2020 | 15:45

Μειωμένα ενοίκια: Ακυρη η ενίσχυση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ‑ Γιατί κόπηκαν

Επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 42,841 εκατ. ευρώ που συμψηφίστηκαν με οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ έλαβαν 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως τον Αύγουστο.

Ο έλεγχος των δηλώσεων Covid που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έβγαλε και λαβράκια καθώς εντοπίστηκαν περίπου 75.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κουρεμένο ενοίκιο από τους ενοικιαστές τους οι οποίοι όμως δεν δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου γιατί δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

Γιατί κόπηκαν

Συγκεκριμένα για 45.788 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο ενοικιαστής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος ενώ για 28.981 περιπτώσεις ενοικίου κύριας ή φοιτητικής κατοικίας ο εργαζόμενος δεν ήταν σε αναστολή και συνεπώς δεν δικαιούται μειωμένο ενοίκιο.

Επίσης, από την έκπτωση φόρου «κόπηκαν» περίπου 5.000 ιδιοκτήτες είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται φορο-έκπτωση, είτε γιατί δεν είχε συμπληρωθεί ΑΦΜ του μισθωτή , είτε γιατί ο εκμισθωτής είχε αποβιώσει. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση η ΑΑΔΕ κατ΄αρχήν απέρριψε 3.547 αιτήσεις, αναμένοντας την εμφάνιση των κληρονόμων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα έως τον Αύγουστο προκύπτει ακόμα:

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 338.528 δηλώσεις Covid εκ των οποίων επτά στις δέκα εγκρίθηκαν ( 70,79% ή 239.542) , 70.306 ( 23,43%) απορρίφθηκαν και 19.680 ( 5,81%) εκκρεμούν για διόρθωση. Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει email από την ΑΑΔΕ για να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Έχουν πραγματοποιηθεί 263.379 συμψηφισμοί φόρου σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 42,8 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 36,43% και ΦΠΑ με 0,11%. Η έκπτωση φόρου που κέρδισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά στο 30% των «χαμένων» ενοικίων.
Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση του ποσού από το δημόσιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου οι δηλώσεις Covid θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας και γιος οι δράστες της επίθεσης στο Σίδνει της Αυστραλίας – Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος 15.12.2025
Ο πατέρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο γιος παραμένει στο νοσοκομείο

Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2‑0: Ήταν κακός, έχασε και έπεσε στην 3η θέση

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιστροφή στις νίκες για τους Περιστεριώτες

Παναιτωλικός – ΑΕΚ 0‑5: Ασταμάτητο το… τρένο του Νίκολιτς

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιβλητική εμφάνιση από την Ένωση

Τροχαίο ατύχημα για τον Αρη Μουγκοπέτρο: «Για ακόμη μια φορά είχα άγιο»

Ελλάδα Χτες
Αντιμέτωπος με μια ακόμη δοκιμασία ήρθε σήμερα 14 Δεκεμβρίου ο Αρης Μουγκοπέτρος

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα Χτες
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα Χτες
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος Χτες
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος Χτες
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα Χτες
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Προχτές
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.