E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μειωμένα ενοίκια: Ακυρη η ενίσχυση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ‑ Γιατί κόπηκαν

Λαβράκια έβγαλε ο έλεγχος των δηλώσεων Covid

Δημοσίευση 11/12/2020 | 15:45

Μειωμένα ενοίκια: Ακυρη η ενίσχυση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ‑ Γιατί κόπηκαν

Επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 42,841 εκατ. ευρώ που συμψηφίστηκαν με οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ έλαβαν 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως τον Αύγουστο.

Ο έλεγχος των δηλώσεων Covid που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έβγαλε και λαβράκια καθώς εντοπίστηκαν περίπου 75.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κουρεμένο ενοίκιο από τους ενοικιαστές τους οι οποίοι όμως δεν δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου γιατί δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

Γιατί κόπηκαν

Συγκεκριμένα για 45.788 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο ενοικιαστής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος ενώ για 28.981 περιπτώσεις ενοικίου κύριας ή φοιτητικής κατοικίας ο εργαζόμενος δεν ήταν σε αναστολή και συνεπώς δεν δικαιούται μειωμένο ενοίκιο.

Επίσης, από την έκπτωση φόρου «κόπηκαν» περίπου 5.000 ιδιοκτήτες είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται φορο-έκπτωση, είτε γιατί δεν είχε συμπληρωθεί ΑΦΜ του μισθωτή , είτε γιατί ο εκμισθωτής είχε αποβιώσει. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση η ΑΑΔΕ κατ΄αρχήν απέρριψε 3.547 αιτήσεις, αναμένοντας την εμφάνιση των κληρονόμων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα έως τον Αύγουστο προκύπτει ακόμα:

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 338.528 δηλώσεις Covid εκ των οποίων επτά στις δέκα εγκρίθηκαν ( 70,79% ή 239.542) , 70.306 ( 23,43%) απορρίφθηκαν και 19.680 ( 5,81%) εκκρεμούν για διόρθωση. Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει email από την ΑΑΔΕ για να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Έχουν πραγματοποιηθεί 263.379 συμψηφισμοί φόρου σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 42,8 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 36,43% και ΦΠΑ με 0,11%. Η έκπτωση φόρου που κέρδισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά στο 30% των «χαμένων» ενοικίων.
Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση του ποσού από το δημόσιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου οι δηλώσεις Covid θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία – Αργεντινή 1‑0: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Φούριας Ρόχας

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Φεράν Τόρες σκόραρε στο 106` της παράτασης και χάρισε στην Ισπανία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, σε έναν τελικό όπου η «Φούρια Ρόχα» κυριάρχησε απόλυτα.

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αναμένεται να φθηνύνουν από τον Σεπτέμβριο

E-Daily 1.Hero 20.07.2026
Μετά τη λήξη του πλαφόν, τίθεται σε ισχύ συμφωνία πάγωματος τιμών σε 2.000 προϊόντα για Ιούλιο-Αύγουστο, με νέες μειώσεις να προγραμματίζονται από το φθινόπωρο.

Η Αγκυρα αντιδρά στην αναστολή λειτουργίας 11 σχολείων στη Θράκη και επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για καταπιεστικές αποφάσεις και πρακτικές που συνιστούν παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστό έρανο για την επιστροφή των σορών στη Μολδαβία, αύριο θα επιχειρήσουν οι γιατροί να ξυπνήσουν την 7χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η θεία που θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού - Η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του παιδιού σκοτώθηκαν όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Χαλκιδική

Μουντιάλ 2026: Πόσα εκατομμύρια θα εισπράξει η ομάδα που θα σηκώσει την κούπα

E-Daily 3.Left Χτες
Η FIFA διαθέτει φέτος τεράστια ποσά για τους νικητές - ο πρωταθλητής κόσμου θα φύγει με 37,1 εκατ. ευρώ, ενώ και ο φιναλίστ εξασφαλίζει κέρδος ρεκόρ.

Μελόνι για τον κοσμηματοπώλη‑δολοφόνο: «Ποιος μπορεί να κρίνει τον φόβο του ανθρώπου;»

Κόσμος Χτες
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος στον Μάριο Ροτζιέρο, που καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 χρόνια και 9 μήνες για τη δολοφονία δύο ληστών.

Ο Τσιτσιπάς επέστρεψε στην κορυφή: Πρώτος τίτλος μετά από 17 μήνες στο Γκστάαντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας τενίστας επικράτησε του Κολινιόν με 2-1 σετ στον τελικό του ATP 250 στην Ελβετία και κατέκτησε τον 13ο τίτλο της καριέρας του.

Σοκαριστικό βίντεο: Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τούμπαρε μετά από σύγκρουση με ΙΧ στα Χανιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ασθενοφόρο μετέφερε ασθενή με ανακοπή - ένας διασώστης τραυματίστηκε με κατάγματα στον θώρακα, ο ασθενής κατέληξε και τα αίτια ερευνά η Τροχαία Χανίων.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Σελίνια της Σαλαμίνας

Ελλάδα Χτες
Μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις επί τόπου - Οκτώ αεροσκάφη και ελικόπτερο επιχειρούν από αέρος

Ο Μέσι «μίλησε» πριν τον τελικό του Μουντιάλ ‑ το μήνυμα που συγκλόνισε εκατομμύρια

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αρχηγός της Αργεντινής ανάρτησε συγκινητικό μήνυμα λίγες ώρες πριν τον τελικό με την Ισπανία, εστιάζοντας στη διαδρομή της ομάδας και όχι στο τρόπαιο.

Ινδία: Πώς σχεδίασε η σύζυγος τον «τέλειο» θάνατο του άνδρα της με δηλητηριώδες φίδι

E-Daily 3.Left Χτες
Η 32χρονη Νταμίνι, μαζί με τον εραστή της και δύο γητευτές φιδιών, φέρεται να νάρκωσε τον σύζυγό της και στη συνέχεια άφησε κράιτ να τον δαγκώσει ώστε ο θάνατος να μοιάζει με ατύχημα.

Τελικός Μουντιάλ 2026: Efood και Wolt σταματούν τις παραδόσεις – Από τι ώρα και γιατί

Ελλάδα Χτες
Οι διανομείς των δύο μεγάλων πλατφορμών κηρύσσουν στάση εργασίας από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 20χρονου συναδέλφου τους.