E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μειωμένα ενοίκια: Ακυρη η ενίσχυση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ‑ Γιατί κόπηκαν

Λαβράκια έβγαλε ο έλεγχος των δηλώσεων Covid

Δημοσίευση 11/12/2020 | 15:45

Μειωμένα ενοίκια: Ακυρη η ενίσχυση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ‑ Γιατί κόπηκαν

Επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 42,841 εκατ. ευρώ που συμψηφίστηκαν με οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ έλαβαν 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως τον Αύγουστο.

Ο έλεγχος των δηλώσεων Covid που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έβγαλε και λαβράκια καθώς εντοπίστηκαν περίπου 75.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κουρεμένο ενοίκιο από τους ενοικιαστές τους οι οποίοι όμως δεν δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου γιατί δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

Γιατί κόπηκαν

Συγκεκριμένα για 45.788 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο ενοικιαστής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος ενώ για 28.981 περιπτώσεις ενοικίου κύριας ή φοιτητικής κατοικίας ο εργαζόμενος δεν ήταν σε αναστολή και συνεπώς δεν δικαιούται μειωμένο ενοίκιο.

Επίσης, από την έκπτωση φόρου «κόπηκαν» περίπου 5.000 ιδιοκτήτες είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται φορο-έκπτωση, είτε γιατί δεν είχε συμπληρωθεί ΑΦΜ του μισθωτή , είτε γιατί ο εκμισθωτής είχε αποβιώσει. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση η ΑΑΔΕ κατ΄αρχήν απέρριψε 3.547 αιτήσεις, αναμένοντας την εμφάνιση των κληρονόμων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα έως τον Αύγουστο προκύπτει ακόμα:

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 338.528 δηλώσεις Covid εκ των οποίων επτά στις δέκα εγκρίθηκαν ( 70,79% ή 239.542) , 70.306 ( 23,43%) απορρίφθηκαν και 19.680 ( 5,81%) εκκρεμούν για διόρθωση. Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει email από την ΑΑΔΕ για να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Έχουν πραγματοποιηθεί 263.379 συμψηφισμοί φόρου σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 42,8 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 36,43% και ΦΠΑ με 0,11%. Η έκπτωση φόρου που κέρδισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά στο 30% των «χαμένων» ενοικίων.
Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση του ποσού από το δημόσιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου οι δηλώσεις Covid θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος 14.12.2025
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα 14.12.2025
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Χτες
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος Χτες
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος Χτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Ελλάδα Χτες
Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό

Η τεταμένη στιγμή ανάμεσα στον Τζέικομπ Ελόρντι και φωτογράφο: Μου το κάνετε πραγματικά πολύ δύσκολο να ζήσω

Αθλητικά Νέα Χτες
«Τζέικομπ, σε αγαπάμε», είπε παπαράτσι στον ηθοποιό με εκείνον να απαντά «Εγώ δεν σας αγαπώ»

Αποκάλυψη BBC για τα «μωρά των Βίκινγκ»: Βιομηχανία 2 δισ. δολαρίων πίσω από τον Δανό δότη σπέρματος

Κόσμος Χτες
Πώς εξηγείται η δημοφιλία του δανέζικου ή λεγόμενου «σπέρματος των Βίκινγκ» και χρειάζεται τελικά αυστηρότερος έλεγχος του κλάδου, αναρωτιέται το BBC