E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κροατία: Ανακλύφθηκε κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή

Στον τάφο του πολεμιστή βρέθηκε ένας θησαυρός από αντικείμενα και τα οστά μιας γυναίκας

Δημοσίευση 10/12/2020 | 12:48

Κροατία: Ανακλύφθηκε κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή

Ένα αρχαίο ελληνικό κράνος ανακαλυφθηκε πρόσφατα στην Κροατία, και πιο συγκεκριμένα σε έναν τάφο πολεμιστή μέσα σε βράχο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για ένα «ιλλυρικό κράνος» που έχει διατηρήσει μετά από τόσους αιώνες τον εμβληματικό σχεδιασμό του. Ο αρχαιολογικός όρος «ιλλυρικό κράνος» περιγράφει έναν τύπο ορειχάλκινης περικεφαλαίας που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα, ειδικά στην Πελοπόννησο, που ήταν και ο τόπος της πρωιμότερης εξέλιξής του. Το όνομα του το έχει πάρει, εσφαλμένα, από την Ιλλυρία, για το λόγο ότι από εκεί προέρχονταν πολλά τέτοια ευρήματα την εποχή που άρχισαν να τα μελετούν οι αρχαιολόγοι.

Ο τάφος με το σημαντικό εύρημα βρέθηκε στην πλαγιά ενός βουνού στο Zakotarac, στη Νότια Δαλματία.

Εκτός από την περικεφαλαία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό από αρχαία όπλα, στολίδια και αντικείμενα, αλλά και τα λείψανα μιας γυναίκας που είχε θαφτεί με ένα χάλκινο βραχιόλι στον καρπό της. Η προέλευση των περισσότερων ευρημάτων είναι ελληνική, και το γεγονός ότι επρόκειτο για πολυτελή είδη της εποχής μαρτυρούν το υψηλό στάτους του άνδρα που τάφηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Την ανακάλυψη έκαναν, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, σε συνεργασία με το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ. Η επιστημονική ομάδα πιστεύει οτι ο τάφος άνηκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, που τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του, η οποία ήταν και το μόνο που απέμεινε από εκείνον.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, ο συγκεκριμένος τύπος κράνους χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Έλληνες, αλλά και τους Ετρούσκους και τους Σκύθες, προτού υιοθετηθεί απο τους Ιλλύριους, που του έδωσαν και το όνομά του. Το «ιλλυρικό κράνος» έγινε επίσης δημοφιλές στην Ιταλία, όπου κατασκευαζόταν από ελεφαντόδοντο. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είχε πάψει να χρησιμοποιείται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ η χρήση του στην Ιλλυρία περιορίστηκε έναν αιώνα αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός Χτες
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα Χτες
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της