E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποζημιώσεις Δεκεμβρίου: Τα ποσά και οι παρατάσεις για όλους

Επιχειρήσεις, μισθωτούς, ανέργους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσίευση 8/12/2020 | 10:24

Αποζημιώσεις Δεκεμβρίου: Τα ποσά και οι παρατάσεις για όλους

“Ζεστό χρήμα” ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματική οικονομία αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown.

Τα πρόσθετα κονδύλια, που αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρω, θα χρηματοδοτήσουν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα δοθούν σε όσους εργαζόμενους τεθούν σε αναστολή σύμβασης αυτόν τον μήνα, τα επιδόματα ανεργίας που παρατείνονται ενώ, θα με τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί και μέρος της “χασούρας” που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την μείωση ενοικίων κατά 40%.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί εμμέσως και την αναστολή των δόσεων (που λήγουν αυτόν το μήνα) για ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο από επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά και από τους εργαζόμενους τους. Ειδικότερα, ο “λογαριασμός” για την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας για τον Δεκέμβριο έχει ως εξής:

Αποζημιώσεις 534 ευρω: Περίπου 800 εκατ ευρώ θα στοιχίσει στο κρατικό προϋπολογισμό η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Δόσεις ρυθμίσεων προς το Δημόσιο: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 93 εκατ. Ευρώ.

Τραπεζικά δάνεια: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους. Το μέτρο δεν έχει κόστος για του προϋπολογισμό

Τέλη κυκλοφορίας: Η μετάθεση της προθεσμίας πληρωμής μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου είναι δημοσιονομικά ουδέτερη καθώς η είσπραξης του πόσου θα γίνει εντός της τρέχουσας οικονομικής χρησης που λαμβάνει υπόψιν και τα έσοδα του Φεβρουαριου. Στο τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί μια νέα πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την «ψηφιακή» κατάθεση πινακίδων. Στην πλατφόρμα «My Car» οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους , αποστέλλοντας στη συνέχεια ταχυδρομικά στην εφορία τους τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Επιδόματα ανεργίας: Όσα επιδόματα ανεργίας λήγουν μέσα στο Δεκέμβριο θα επεκταθούν για άλλους δυο μήνες με κόστος 77 εκατ ευρω

Τηλεργασία: Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους, για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου. Το μέτρο δεν έχει κόστος για τον προϋπολογισμό.

Κούρεμα ενοικίων: Περίπου 30 εκατ ευρω θα στοιχίσει σε όρους εσόδων η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. “Πιάνει” δε την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Anthropic: Το Claude μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας

Tech + Science Χτες
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες μπορούν να αναθέτουν εντολές στο Claude ακόμη και από το κινητό τους, με το σύστημα να αναλαμβάνει στη συνέχεια να ολοκληρώσει την εργασία στον υπολογιστή

Τα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν σύμφωνα με την Κομισιόν: Ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963

Ελλάδα Χτες
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της

Ροζ «θάλασσα» στη Βέροια: Χιλιάδες επισκέπτες στην Ημαθία για τις ανθισμένες ροδακινιές

Ελλάδα Χτες
Οι ανθισμένες ροδακινιές μεταμορφώνουν μια έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Η ανθοφορία διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου

Ο Σαλάχ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αιγύπτιος επιθετικός με βίντεο που «ανέβασε» στους λογαριασμούς του στα social media ανακοίνωσε το οριστικό του τέλος από τους «κόκκινους»

Σίριαλ η κόντρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς: Παρέμβαση υπέρ του από την Ένωση Παικτών του NBA

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν συμφωνεί να μείνει εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν

Η Τουρκία στο χείλος νομισματικής κρίσης: Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα αποθέματα χρυσού

Κόσμος Χτες
Η Τουρκία καίει δισ. για να σώσει τη λίρα, ενώ εξετάζει swaps και πιθανές πωλήσεις χρυσού εν μέσω πολέμου στο Ιράν και έκρηξης στις τιμές ενέργειας

Fuel Pass 2026: Νέα απάτη με μηνύματα

Ελλάδα Χτες
Τα μηνύματα καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πολιτική Χτες
Διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χαρίτση στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο και φιάλη οξυγόνου στο «Πηγάδι του Θανάτου»

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εξετάζουν για το εάν πρόκειται για αντικείμενα του 34χρονου δύτη που αγνοείται

Πότε θα έχουμε αλλαγή της ώρας

Ελλάδα Χτες
Δυστυχώς θα χάσουμε μία ώρα ύπνο