E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτσας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα έως τις αρχές Ιανουαρίου

Σχολεία, εστίαση, δικαστήρια, διασκέδαση μετά τα Χριστούγεννα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 7/12/2020 | 13:36

Πέτσας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα έως τις αρχές Ιανουαρίου

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την συνέχιση του lockdown που ισχύει μέχρι και σήμερα στα σχολεία και στην εστίαση, τα οποία θα ανοίξουν με τη νέα χρονιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων διασποράς κορονοϊού σε ό,τι αφορά στα σχολεία μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία των μαθητών στις σχολικές αίθουσες όλων των βαθμίδων μετατίθεται για την 7η Ιανουαρίου του 2021.

Αναφορικά με την εστίαση, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι συνεχίζει να υφίσταται το «λουκέτο» λόγω της διαμορφωθείσας επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία δεν επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου, που συνεχίζει να πλήττεται ανεπανόρθωτα. Παράλληλα, κλειστή παραμένει η ψυχαγωγία, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα δικαστήρια. Παρατείνεται η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Παραμένει η τηλεργασία στο 50% και η ατομική άσκηση υπό όρους.

Αξιολογώντας την πορεία της πανδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, θα αποφασισθεί στο τέλος της εβδομάδας, πότε και πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες, για τις οποίες θα υπάρξει και επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το άνοιγμα των κομμωτηρίων και του λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:

- τα σχολεία,

- η εστίαση,

- η ψυχαγωγία,

- τα δικαστήρια,

- οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),

- τα χιονοδρομικά κέντρα.

Τα σχολεία αποφασίστηκε να μην ανοίξουν επειδή θα υπήρχε μεγαλύτερη αναστάτωση και ένα ρίσκο για λίγες ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η ανάπαυλα των γιορτών, όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις μεταξύ νομών και τη νυχτερινή κυκλοφορία

Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

Εξακολουθούν να ισχύουν και οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλεργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

«Είναι βέβαιο πως τα sms θα συνεχίσουν να υπάρχουν» σημείωσε σε σχετική ερώτηση, δίνοντας το στίγμα του «οδικού χάρτη» που καταρτίζει η κυβέρνηση τόσο για την περίοδο των Χριστουγέννων όσο και γενικότερα για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Τι θα γίνει με εκκλησίες, κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες, ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Ειδικά για τις εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι ισχύει για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Η επιστροφή στον μόνιμο τόπο κατοικίας

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250 ευρώ ‑ Ποιοι θα το λάβουν

Οικονομία 02.02.2026
Έρχεται οικονομική ενίσχυση ενόψει Πάσχα - Θα βασιστεί σε εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων

Final Four Αθήνα: Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων ‑ Οι τιμές των εισιτηρίων

Αθλητικά Νέα 02.02.2026
H EuroLeague έκανε γνωστή την ημερομηνία διάθεσης των εισιτηρίων για το Final Four της Αθήνας

Παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή: Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση ΗΠΑ ‑ Ιράν για τα πυρηνικά

Κόσμος 02.02.2026
Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, υπό την πίεση Τουρκίας, Κατάρ και Αιγύπτου

Κυνηγός πυροβολήθηκε κατά λάθος από φίλο του στη Μαγνησία

Ελλάδα 02.02.2026
Είχαν πάει να κυνηγήσουν αγριογούρουνα

Δημήτρης Καιριδής και Χρήστος Κατσώτης «σφάχτηκαν» on air: «Θα μας στείλετε φυλακή», «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε»

Ελλάδα 02.02.2026
Η ατάκα του «γαλάζιου» βουλευτή για τα «κόκκινα συνδικάτα» που κατέστρεψαν το Πέραμα προκάλεσαν την έκρηξη του βουλευτή του ΚΚΕ

Συνελήφθη στο Όσλο ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, λίγο πριν κάτσει στο εδώλιο για υποθέσεις βιασμών

Κόσμος 02.02.2026
Η νέα σύλληψη αφορά κατηγορίες για επίθεση σε γυναίκα, απειλές με μαχαίρι και παραβίαση περιοριστικών όρων

«Γιατί σκότωσες το παιδί μου;»: Σπάραξε η μάνα της Δώρας από το Αγρίνιο

Ελλάδα 02.02.2026
Η γυναίκα έχει χάσει έναν γιο το 2010 σε τροχαίο δυστύχημα και η κόρη της δολοφονήθηκε - Τραγική ειρωνεία σήμερα που ξεκίνησε η δίκη ήταν τα γενέθλια της άτυχης Δώρας

Eurostat: Σχεδόν 1 στους 5 δεν έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι ‑ «Πρωτιά» για Ελλάδα και Βουλγαρία

Κόσμος 02.02.2026
Το 9,2% του πληθυσμού της ΕΕ δυσκολεύεται να κρατήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό

Επίθεση Τραμπ στα Grammys: Ο Επστάιν, η Γροιλανδία και το σχόλιο που τον εξόργισε

Κόσμος 02.02.2026
Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί με μήνυση τον Τρέβορ Νόα για αναφορά στην υπόθεση Έπσταϊν στα Grammy

Υπερχείλισε ο Πηνειός έξω από τη Λάρισα: Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις ‑ Βίντεο

Ελλάδα 02.02.2026
Οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τη στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Θεσσαλίας

Ιράν: Συνελήφθη ο σεναριογράφος του πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» ‑ Έχει προταθεί για Όσκαρ

Κόσμος 02.02.2026
Ο Μεχντί Μαχμουντιάν, σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» («It Was Just an Accident»), συνελήφθη στο Ιράν

Επίδομα γέννησης έως 15.000 ευρώ ‑ Ο Δήμος που το χορηγεί

Οικονομία 02.02.2026
Η «απάντηση» του δήμου Θέρμου στην υπογεννητικότητα - Αναλυτικά τα ποσά ανά παιδί