E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοιχτά από σήμερα τα εποχικά καταστήματα

Το ωράριο και το SMS που στέλνουμε

Δημοσίευση 7/12/2020 | 08:18

Ανοιχτά από σήμερα τα εποχικά καταστήματα

Ανοίγουν από σήμερα τα εποιχικά καταστήματα, κάνοντας τα φετινά Χριστούγεννα… ελάχιστα πιο “κανονικκά”.

Πρόκειται για συνολικά για 110 καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά ως τις 7 Ιανουαρίου και το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ.

Οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν στα καταστήματα, στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033, όπως δηλαδή κάνουν για να μεταβούν και στα σουπερμάρκετ.

Ποιοι ΚΑΔ ανοίγουν

Οπως έχει ανακοινωθεί θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).

Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021

Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων

Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

Με ποιο sms θα γίνεται η μετακίνηση και ποιο θα είναι το ωράριο
Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ασανσέρ. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

Ποια μαγαζιά θα είναι τα επόμενα

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά. «Δεν θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορονοϊού στο κρισιμότερο σημείο», γενικότερα όμως, όπως είπε, μόλις δοθεί, το πράσινο φως, από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα ανοίγουν τα μαγαζιά ανά 3-4 μέρες επειδή δεν επαρκεί ο χρόνος να επαναλειτουργούν ανά εβδομάδα.

Οι δραστηριότητες των οποίων θα προηγηθεί η επαναλειτουργία είναι κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ανθοπωλεία. Ειδικά για τα παιχνίδια, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα. «Τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών έχουν τεράστιο όγκο εμπορεύματος που επίσης έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους πωλείται κατά τη διάρκεια των εορτών», σημείωσε.

Αν όλα πάνε καλά, πρόσθεσε ο ίδιος, και δουλέψουμε 3-4 μέρες με ανοιχτά τα μαγαζιά «και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Ανάπτυξης θα ήθελε να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μέσα στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Σε ό,τι αφορά στα εμπορικά κέντρα, στην κλιμακωτή σειρά, είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Τέλος, ανέφερε ότι όσοι θα παραβιάζουν τα μέτρα, δε θα έχουν μόνο πρόστιμο, αλλά θα κλείνουν αυτόματα και θα παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τσιλιαδόροι» μπαίνουν στη θέση μεθυσμένων οδηγών και περνούν τα αλκοτέστ στα μπλόκα

Ελλάδα 19.02.2026
Κάποιοι οδηγοί αντί να συμμορφωθούν με τους νόμους αποφασίζουν να βρουν τρόπους να τους παρακάμψουν

Χωρίς ταξί για τρίτη μέρα ‑Το πρωί πορεία προς το Μαξίμου, επεισόδιο με απεργοσπάστη

Ελλάδα 19.02.2026
Ένταση με απεργοσπάστη και τραυματισμός οδηγού ταξί

Μυτιλήνη: Nηπιαγωγός τρομοκρατούσε παιδιά και συναδέλφους

Ελλάδα 19.02.2026
Για τη συγκεκριμένη νηπιαγωγό υπήρχαν πολλές καταγγελίες

CNN: Έτοιμες οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο

Κόσμος 19.02.2026
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του απόφαση, ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό δίκτυο

Αλλάζει το σκηνικό – Πώς θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία το τριήμερο

Καιρός 19.02.2026
Kαταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες στα δυτικά

Προφυλάκιση του ιδιοκτήτη του εργοστασίου Βιολάντα: Τα στοιχεία που τον «έκαψαν»

Ελλάδα 19.02.2026
Οι προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν και το πόρισμα «καταπέλτης» της Πυροσβεστικής

Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό καθώς εκτιμά πως επίκεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η αμερικανική υπομονή με το Ιράν μπορεί να εξαντληθεί πιο γρήγορα απ` ό,τι νομίζει η Τεχεράνη, ανέφερε διπλωματική πηγή

«Έξυπνες» κάμερες: Τα έξι σημεία που θα τοποθετηθούν ‑ Θα μπουν και σε λεωφορεία

Ελλάδα Χτες
Το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για τη βεβαίωση προστίμων κατά οδηγών που παραβιάζουν τον ΚΟΚ