E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Απαγόρευση συγκεντρώσεων ‑ Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ τίθεται σε ισχύ στις 5 το πρωί της Κυριακής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2020 | 12:13

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Απαγόρευση συγκεντρώσεων ‑ Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ενόψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αρχηγός της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν την Κυριακή στις 8.00 οι σταθμοί  Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Βικτώρια στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό . Από τους σταθμούς αυτούς οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση. Το Τραμ θα λειτουργήσει κανονικά.

Παράλληλα με την απαγόρευση των συναθροίσεων από σήμερα το πρωί έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο από τα 12 χρόνια της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι επιτελείς της Κατεχάκη, φοβούνται καταδρομικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, σε αστυνομικά τμήματα, αλλά και δικαστικούς στόχους, γι' αυτό και η Αθήνα θα είναι σε στενό κλοιό και οι περιπολίες συνεχείς.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα και Αίαντες, επιστρατεύονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο από τη δολοφονία Γρηγοροπουλου που θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Επίσης, στο σημείο που βρήκε τραγικό θάνατο ο μαθητής, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως Προπύλαια, Κλαυθμώνος, Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, θα απλωθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτσι ώστε να μη γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες.

Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πλάνο που αποκλείει τις εκδηλώσεις και η λογική βασίζεται πάνω στα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ευέλικτες ομάδες αστυνομικών ταχείας επέμβασης θα πραγματοποιούν ελέγχους σε άτομα που κατευθύνονται προς το κέντρο προκειμένου να μην τους αφήνουν να πλησιάσουν εκεί όπου υπάρχουν καλέσματα. Ένα μέτρο που στην περίπτωση του Πολυτεχνείου πριν λίγες ημέρες ήταν αποτελεσματικό.

Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπέρ-μετάδοσης του ιού είναι ορατός. Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου υπάρχουν διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις. Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν Online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες‑πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Κόσμος 19.04.2026
Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ

Τραμπ: Προειδοποίηση σε Ιράν – «Αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, θα ανατινάξουμε ολόκληρη τη χώρα»

Κόσμος 19.04.2026
Η Τεχεράνη δεν έχει αποφασίσει προς το παρόν αν θα στείλει διαπραγματευτική ομάδα στο Πακιστάν, ο Τραμπ στέλνει Βανς, Γουίτκοφ και Κούσνερ

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 3‑0: Τον διέλυσε και αγκάλιασε το πρωτάθλημα

Αθλητικά Νέα 19.04.2026
Η ομάδα του Νίκολιτς είχε την απόλυτη υπεροχή του αγώνα και με αυτογκόλ του Κεντζιόρα και γκολάρα του Κοϊτά πήρε το τρίποντο

Πέθανε ο Νίκος Καραγεωργίου, ο ιδρυτής της «3 άλφα»

Ελλάδα 19.04.2026
Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 17 Απριλίου, ο Νίκος Καραγεωργίου ιδρυτής της «3 άλφα» και Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Μυρτώ: Νέα πρόσωπα στο στόχαστρο για τον θάvατό – «Έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας» λέει ο πατέρας της

Ελλάδα 19.04.2026
Η οικογένεια της Μυρτούς αμφισβητεί ευθέως τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η 19χρονη με τον 66χρονο, γιαστημένο σχέδια μιλά ο πατέρας της

Τι απαντά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στις φήμες ότι δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο

Πολιτική 19.04.2026
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος διαψεύδει φήμες περί έλλειψης πανεπιστημιακού πτυχίου, δηλώνοντας ότι είναι απόφοιτος του ΕΑΠ και κάτοχος διπλώματος δημοσιογραφίας

Πικροδάφνη και άλλα τοξικά φυτά: Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά σε σχολεία και δημόσιους χώρους

Ελλάδα 19.04.2026
«Ναι» στην εγρήγορση αλλά «όχι» σε υπερβολές, επισημαίνεται στο μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις ‑ Ανανεώνει το οπλοστάσιό του ταχύτερα απ` ό,τι πριν τον πόλεμο

Κόσμος 19.04.2026
Στο επεξεργασμένο βίντεο Ιρανός αξιωματούχος εμφανίζεται να επιθεωρεί υπόγεια εγκατάσταση πυραύλων, χωρίς να προσδιορίζεται η τοποθεσία

Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται, τι ισχύει φέτος

Ελλάδα 19.04.2026
Φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει ημέρα Παρασκευή και δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και μαθητές για μία ακόμα τριήμερη απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας

Γατάκι 6 εβδομάδων διασώθηκε από ένα δοχείο κόλλας ‑ «Το μόνο που θέλει είναι αγάπη»

Κόσμος 19.04.2026
Χρειάστηκαν περίπου 7 ώρες για να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της κόλλας