E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φάουτσι: Oι Αγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος αντιδρά στην απόφαση της αρμόδιας βρετανικής αρχής

Δημοσίευση 4/12/2020 | 08:21

Φάουτσι: Oι Αγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

Ευρύ πεδίο αντιπαραθέσεων άνοιξε η έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Βρετανίας για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer.

Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ότι το Brexit συνέβαλε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εξαγρίωσε τη Γερμανία που απάντησε σαφώς ενοχλημένη με τη φράση: «το θέμα δεν είναι να είσαι πρώτος».

Στο θέμα της εξάντλησης του ζητήματος της ασφάλειας στάθηκε η Κομισιόν, η οποία δια στόματος της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προέταξε το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τη θέση ότι η ασφάλεια προέχει της ταχύτητας στην έγκριση ευθυγραμμίστηκε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Ο επιδημιολόγος επέκρινε τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καταλογίζοντάς της βιασύνη.

«Πήραν τα δεδομένα από τη Pfizer και αντί να τα εξετάσουν προσεκτικά, είπαν ''εντάξει ας εγκρίνουμε το εμβόλιο''», δήλωσε για τον βρετανικό οργανισμό ο Φάουτσι στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στα τελευταία μέτρα. Πραγματικά βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση», συμπλήρωσε.

Για πολλούς, οι παραδοσιακά αργοί ρυθμοί αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έπρεπε δεδομένων των συνθηκών να εγκαταλειφθούν. Η EMA γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της Moderna. Ενδεχομένως αυτή η διατύπωση, ότι η απόφαση θα ληφθεί το αργότερ» ως τις 29 Δεκεμβρίου, επιτρέπει στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να «βιαστεί» κατά κάποιες ημέρες.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις για το «βιαστικό» της απόφασης του Λονδίνου να εγκρίνει το εμβόλιο, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (MHRA) διαβεβαίωσε ότι αξιολόγησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ξεκαθαρίσει ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», αναφέρει η γενική διεύθυνση της ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα 29.03.2026
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας

Επεισόδιο τα ξημερώματα στα Εξάρχεια: 114 προσαγωγές

Ελλάδα 29.03.2026
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σε διμοιρία των ΜΑΤ

Κατέρρευσε ο Λουτσέσκου κατά τη διάρκεια της προπόνησης ‑ Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αθλητικά Νέα 29.03.2026
Περιπέτεια με την υγεία του αντιμετωπίζει ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος κατέρρευσε στην προπόνηση της Εθνικής Ρουμανίας

Λουκέτο σε αλυσίδα καφέ στο Ιράν επειδή τα ποτήρια παρέπεμπαν στον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ

Κόσμος 29.03.2026
Στη διακοσμητική εικόνα του ποτηριού απεικονιζόταν μία άδεια καρέκλα, που ερμηνεύτηκε ως απουσία ηγεσίας

Ξύπνησαν μνήμες Κραν Μοντανά ‑ Στις φλόγες κλαμπ με 750 θαμώνες κοντά στο Στρασβούργο

Κόσμος 29.03.2026
Αγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς - Πρόλαβαν να απομακρυνθούν οι θαμώνες και το προσωπικό, τρεις ελαφρά τραυματίες

Ιωάννινα: «Ασπρισε» το Πάπιγκο από το χαλάζι‑ Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό

Ελλάδα 29.03.2026
Η χαλαζόπτωση είχε διάρκεια λίγα λεπτά αλλά ήταν αρκετή για να μετατρέψει την περιοχή σε χειμωνιάτικο τοπίο

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την τραγωδία στην Εγνατία Οδό: 54χρονος και 73χρονη οι δύο νεκροί

Ελλάδα 29.03.2026
Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για το τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος δραπέτης από τις φυλακές Κασσάνδρας

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 39χρονος ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή φυλάκισης έξι ετών, για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τι αλλάζει από αύριο για τους ταξιδιώτες εκτός Σένγκεν

Ελλάδα 29.03.2026
Το νέο σύστημα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν μέχρι πρότινος η ταυτοποίηση των ταξιδιωτών

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 82χρονος που είχε καταγγείλει ότι τον κακοποιούσε η 77χρονη σύζυγός του

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 82χρονος εντοπίστηκε νεκρός μία ημέρα μετά την αθώωση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία

Αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο του Αγρινίου: Πληροφορίες για τραυματισμό νεαρού από μαχαίρι

Ελλάδα 29.03.2026
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον τραυματισμένο στο νοσοκομείο Αγρινίου

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ελλάδα 29.03.2026
Πού εντοπίζεται το επίκεντρο