E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φάουτσι: Oι Αγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος αντιδρά στην απόφαση της αρμόδιας βρετανικής αρχής

Δημοσίευση 4/12/2020 | 08:21

Φάουτσι: Oι Αγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

Ευρύ πεδίο αντιπαραθέσεων άνοιξε η έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Βρετανίας για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer.

Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ότι το Brexit συνέβαλε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εξαγρίωσε τη Γερμανία που απάντησε σαφώς ενοχλημένη με τη φράση: «το θέμα δεν είναι να είσαι πρώτος».

Στο θέμα της εξάντλησης του ζητήματος της ασφάλειας στάθηκε η Κομισιόν, η οποία δια στόματος της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προέταξε το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τη θέση ότι η ασφάλεια προέχει της ταχύτητας στην έγκριση ευθυγραμμίστηκε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Ο επιδημιολόγος επέκρινε τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καταλογίζοντάς της βιασύνη.

«Πήραν τα δεδομένα από τη Pfizer και αντί να τα εξετάσουν προσεκτικά, είπαν ''εντάξει ας εγκρίνουμε το εμβόλιο''», δήλωσε για τον βρετανικό οργανισμό ο Φάουτσι στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στα τελευταία μέτρα. Πραγματικά βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση», συμπλήρωσε.

Για πολλούς, οι παραδοσιακά αργοί ρυθμοί αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έπρεπε δεδομένων των συνθηκών να εγκαταλειφθούν. Η EMA γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της Moderna. Ενδεχομένως αυτή η διατύπωση, ότι η απόφαση θα ληφθεί το αργότερ» ως τις 29 Δεκεμβρίου, επιτρέπει στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να «βιαστεί» κατά κάποιες ημέρες.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις για το «βιαστικό» της απόφασης του Λονδίνου να εγκρίνει το εμβόλιο, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (MHRA) διαβεβαίωσε ότι αξιολόγησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ξεκαθαρίσει ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», αναφέρει η γενική διεύθυνση της ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάντσεστερ Σίτι ‑ Τέλος εποχής

E-Daily 3.Left 22.05.2026
«Τι υπέροχες στιγμές περάσαμε μαζί!»

Θρίλερ σε παραλία: Εντοπίστηκαν νεκρές τρείς αδελφές

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σε συνέντευξή τους στους Times, συγγενείς δήλωσαν ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν γιατί οι αδελφές ταξίδεψαν εκείνο το πρωινό στο Μπράιτον

Ένταση στη Βουλή για τις υποκλοπές: Με 151 βουλευτές η απόφαση για σύσταση Εξεταστικής ‑ Αποχώρησε η αντιπολίτευση

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Νέες ταυτότητες: Μπλόκο λόγω ελλιπών στοιχείων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Ελλάδα 22.05.2026
Τι πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη

Καραγκιούλ: «Τα νησιά θα αλλάξουν χέρια σε μία εβδομάδα»

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Νέο ανθελληνικό παραλήρημα του συνεργάτη του Ερντογάν με αφορμή την άσκηση EFES-2026

Τρόμος για 22χρονη στο Ηράκλειο: Την απειλούσε ο πρώην σύντροφός της, συνελήφθη έξω από το σπίτι της με μαχαίρια

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε η νεαρή, ο 26χρονος δεν ξεπέρασε ποτέ το γεγονός ότι του ζήτησε να χωρίσουν

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 23χρονος που θώπευσε 24χρονη σε λεωφορείο

Ελλάδα 22.05.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 23χρονο και όπως προέκυψε στο παρελθόν είχε προβεί σε αντίστοιχες πράξεις

Αγρίνιο: Ηλικιωμένη πέταξε από το μπαλκόνι 36.000 ευρώ και κοσμήματα για να «καταγραφούν»

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Για να πείσει την ηλικιωμένη, ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι τα κοσμήματα έχουν κωδικούς και τα χρήματα είναι «τσιπαρισμένα» και πρέπει να δηλωθούν

Μαρμάρινο κεφάλι Αφροδίτης 2.000 ετών ανακαλύφθηκε θαμμένο σε παραλία

E-Daily 3.Left 22.05.2026
Η εκπληκτική ανακάλυψη έβαλε σε παύση τις εργασίες ανάπλασης της παραλίας που προετοιμαζόταν για το καλοκαίρι

Σοκαριστικές εικόνες: Η Μις Βενεζουέλα αιμόφυρτη μετά από άγριο καυγά με στιλίστα διασημοτήτων στις Κάννες

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Η αρχική λογομαχία μετατράπηκε σε σωματική πάλη μέσα σε ξενοδοχείο των Καννών