E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του χρόνου

Δημοσίευση 3/12/2020 | 10:37

Τόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου

Η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου η πιο επιβαρυμένη από τον κορονοϊό περιοχή της Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού αριθμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 εκείνης της ημέρας. Κάτι που σημαίνει ότι για να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη σε μια σχετικώς ικανοποιητική και διαχειρίσιμη υγειονομική κατάσταση υπάρχει μπροστά μας αρκετό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του χρόνου, που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr, βασίζονται σε τρεις παραδοχές. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% - 50%.

Με αυτά τα δεδομένα η πρόβλεψη είναι η ακόλουθη:

  • Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 του μηνός 700 – 800.
  • Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περί τα 200. Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδεχομένως τα στοιχεία για την Αθήνα να διαφοροποιηθούν, καθώς από τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου, αν και τις επόμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση του περιορισμού των μετακινήσεων.
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.
  • Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.
  • Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14/12, 3 στις 21/12 και ένα στις 31/12. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -στο Μεσολόγγι και τα πέριξ-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.

Αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία την οποία σαφώς και υπάρχει περίπτωση να επιλέξει τελικά η κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Bενετία: «Καταραμένο» παλάτι του 15ου αιώνα βγήκε στο σφυρί για 20 εκατομμύρια ευρώ ‑ Συνδέθηκε με φρικτά εγκλήματα

Κόσμος 23.01.2026
Ένα ιστορικό παλάτι του 15ου αιώνα στη Βενετία, που σύμφωνα με τους θρύλους είναι «στοιχειωμένο» βγαίνει προς πώληση για 19 εκατομμύρια δολάρια

Ισπανία: Πρώτη έκθεση για τη σιδηροδρομική τραγωδία ‑ Πώς εκτροχιάστηκαν τα τρένα

Κόσμος 23.01.2026
Πρώτα συμπεράσματα των αρμόδιων αρχών για το τι προκάλεσε τον εκτροχιασμό των δύο τρένων στην Ισπανία - Σπασμένη η ράγα πριν περάσει το τρένο Iryo

Οι ΗΠΑ αποχωρούν και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ‑ «Eπιστημονικά απερίσκεπτη» απόφαση

Κόσμος 23.01.2026
Οι ΗΠΑ αποχωρούν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα (23/1) ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι

Francis Buchholz: Πέθανε ο θρυλικός μπασίστας των Scorpions

Κόσμος 23.01.2026
Η συγκινιτική ανάρτηση της οικογένειά τους για τη θλιβερή είδηση του θανάτου του

Ελάφι «εισέβαλε» σε τράπεζα από το... παράθυρο

Κόσμος 23.01.2026
Νέα Υόρκη: Το ελάφι έσπασε ένα παράθυρο του ισογείου και «μπούκαρε» στην τράπεζα

Καθαρά Δευτέρα: Πότε πέφτει ‑ Όλες οι αργίες και τα τριήμερα της χρονιάς

Ελλάδα 23.01.2026
Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2026, ενώ η Τσικνοπέμπτη θα γιορταστεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου

Χρήματα πριν το τέλος του μήνα: Τα επιδόματα που πληρώνονται έως 29 Ιανουαρίου

Οικονομία 23.01.2026
Αναλυτικά τα επιδόματα που θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Πώς θα αποζημιωθείτε από την κακοκαιρία: Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Οικονομία 23.01.2026
Έχουν ξεκινήσει η καταγραφή και οι αυτοψίες γύρω από τις ζημιές σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία

Το τελευταίο «αντίο» στον Βαλεντίνο: Η Ρώμη αποχαιρετά τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας

Κόσμος 23.01.2026
Ο «αυτοκράτορας» της μόδας θα ταφεί στο νεκροταφείο Πρίμα Πόρτα

Μυστηριώδες αεροσκάφος σε σχήμα UFO εντοπίστηκε πάνω από την Περιοχή 51, ενώ ακούγεται παράξενος στρατιωτικός κωδικός

Κόσμος 23.01.2026
«Βλέπουμε μια απόρρητη δοκιμαστική πτήση ή μια συνηθισμένη εκπαιδευτική αποστολή;»