E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

120 δόσεις, ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων, αποζημίωση για τα «χαμένα» ενοίκια

Όλες οι αλλαγές

Δημοσίευση 2/12/2020 | 17:51

120 δόσεις, ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων, αποζημίωση για τα «χαμένα» ενοίκια

Την επανένταξη στη ρύθμιση για τις 100 και τις 120 δόσεις των οφειλετών που τις έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου, προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επίσης, πέρα από τις 120 δόσεις και σύμφωνα με την τροπολογία είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη η αποζημίωση που θα καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το 50% των ενοικίων που απώλεσαν λόγω της πανδημίας, ενώ καθιερώνεται η ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων για όσα οχήματα τεθούν σε ακινησία.

Ειδικότερα η τροπολογία, με σειρά ρυθμίσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα για τις 120 δόσεις

– Τη δυνατότητα επανένταξης, οφειλετών με οφειλές στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης ( 100 και 120 δόσεις) για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης, εφόσον απώλεσαν το συγκεκριμένο ευεργέτημα κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020, αντί Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 που ισχύει σήμερα.

Ενοίκια και οικονομικές ενισχύσεις

– Το ποσό της επιστροφής του 50% της μείωσης των μισθωμάτων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COV1D-19, είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται, και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

– Αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες θα είναι οι ενισχύσεις που θα καταβληθούν στο πλαίσιο δράσεων επιχορήγησης επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου.

– Απαλλάσσεται από τη φορολογία το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν αλλοδαποί αξιωματικοί και αλλοδαπό κατώτερο πλήρωμα, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού με ελληνική σημαία, τα οποία εκτελούν αποκλειστικά διεθνείς πλόες.

– Παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων, που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων, σε αλιείς, δικαιούχους απαλλαγής του Ε.Φ.Κ. καυσίμων, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας. Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Χαρακτηρίζεται ως απλή τελωνειακή παράβαση κάθε πράξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση από το Δημόσιο δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων υγρών καυσίμων, που εισπράττονται από τις τελωνειακές αρχές και που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα πενήντα ευρώ, και τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο των διαφυγουσών επιβαρύνσεων, το οποίο δεν δύναται να είναι κατώτερο των εκατό ευρώ.

Φόροι και… απαλλαγές

– Επανακαθορίζονται κατηγορίες προϊόντων στα οποία επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης και ειδικότερα αυτές των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και των οριζόμενων περιπτώσεων καφέ.

– Επεκτείνονται απαλλαγές από τον Ε.Φ.Κ. αιθυλικής αλκοόλης, σε περίπτωση χρησιμοποίησής της και για την παρασκευή πρώτης ύλης των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση.

– Θεσπίζονται οι προϋποθέσεις για τη διακίνηση, υπό καθεστώς αναστολής, των υποκειμένων σε Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, που προορίζονται για εξαγωγή μέσω βυτιοφόρων οχημάτων και ορίζεται το ύψος του προστίμου για κάθε περίπτωση παραβίασής τους.

– Εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) και άλλα αγαθά όπως (i) μουστάρδα παρασκευασμένη, παρασκευάσματα διατροφής που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού, με εξαίρεση τα συμπληρώματα διατροφής σε οποιαδήποτε μορφή παρουσιάζονται, σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, άλλα από εκείνα που γίνονται με βάση ευώδεις ουσίες, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών.

– Επιστρέφεται το τέλος ταξινόμησης σε αυτούς που το κατέβαλαν, σε περίπτωση οχημάτων, τα οποία δεν ταξινομήθηκαν, με συνέπεια να μην κυκλοφορήσουν στο εσωτερικό της χώρας, λόγω εξαγωγής σε τρίτες χώρες ή αποστολής τους σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Συμπληρώνονται διατάξεις αναφορικά με τη θέση σε ακινησία επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων και μοτοσυκλετών. Ειδικότερα μεταξύ άλλων:
– Δηλώνεται, εφεξής, ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.), η ακινησία για τα ως άνω μηχανοκίνητα μέσα, από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο αυτών. Επίσης, ορίζεται ο χρόνος δήλωσης της ακινησίας για την απολαβή της σχετικής έκπτωσης από τα τέλη κυκλοφορίας.

– Επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε., πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ, εάν εντοπισθεί όχημα να κυκλοφορεί ή να είναι σταθμευμένο και να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, ενώ έχει δηλωθεί σε ακινησία. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

– Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας, με κοινή απόφαση των οριζόμενων οργάνων, ειδικού ιστότοπου στην gov.gr – Ε.Ψ.Π., όπου με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας τους στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων και άλλες πληροφορίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Καρυστιανού δηλώνει αποφασισμένη: «Πάμε για κάτι πολύ μεγάλο» – «Καμία συνεργασία με το παλιό πολιτικό σύστημα»

Ελλάδα Χτες
«Στις εκλογές πρέπει να υπάρχει εναλλακτική που να είναι 100% διαφορετική απ` όλες τις υπόλοιπες», είπε

Πέθανε ο ηθοποιός Αντονι Γκίρι σε ηλικία 78 ετών

Κόσμος Χτες
Ο ηθοποιός ήταν γνωστός για την συμμετοχή του στη σειρά General Hospital στην οποία υποδύθηκε τον Λουκ Σπένσερ

Σημαντική αλλαγή έρχεται στις συναλλαγές με κάρτες: Θα κάνουμε αναλήψεις χρημάτων ακόμη κι από τα σούπερ μάρκετ

Οικονομία Χτες
Δεν θα υπάρχει χρέωση ενώ παράλληλα θα μειωθεί η εξάρτηση από τα ΑΤΜ – Ήδη η MasterCard εφαρμόζει την πρακτική αυτή σε άλλες χώρες

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή ίσως να μην είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική Χτες
Τι αναφέρει ο Πέτρο Κουσουλό στην εκπομπή «Αποκαλύψεις»

Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Πολιτισμός Χτες
Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα

Δεκαπέντε κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί σε φυλακή του Ισημερινού

Κόσμος Χτες
Ένα μακάβριο περιστατικό συνέβη στη φυλακή Λιτοράλ του Γουαγιακίλ

«Ουρανία Α»: Το αλιευτικό ιδιοκτησίας του «Έλληνα Εσκομπάρ» με τους 3 τόνους κοκαΐνης

Κόσμος Χτες
Το αλιευτικό «Ουρανία Α», που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και φορτώθηκε στον Ατλαντικό, ανήκει στον φερόμενο ως «Έλληνα Εσκομπάρ»

Η καλύτερη τοιχογραφία του κόσμου βρίσκεται στην Καλαμάτα και είναι για τη Μαρία Κάλας

Πολιτισμός Χτες
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Street Art Cities

Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, Ειρήνη

Ελλάδα Χτες
Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στον Αγιο Νικόλαο, στον Πειραιά

«Δύσκολες» οι συνομιλίες στο Βερολίνο: «Πετάνε το μπαλάκι» στο Κίεβο για το εδαφικό

Κόσμος Χτες
Οι ΗΠΑ επιμένουν για απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ

Κρήτη: «Να μην έχει καταλήξει, φοβάμαι», λέει ο πατέρας του 33χρονου ιατρού που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές αλλά και στους συγγενείς του 33χρονου γιατρού, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, από την περιοχή κατοικίας του στην Κρήτη