E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε δύο ταχύτητες η άρση του lockdown

Τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία

Δημοσίευση 30/11/2020 | 08:27

Σε δύο ταχύτητες η άρση του lockdown

Την άρση των μέτρων σε «δύο ταχύτητες» πρότεινε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία, μάλιστα, υποστήριξε ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, ενώ πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Όπως πληροφόρησε η ίδια, αυτές τις μέρες συνεδριάζει καθημερινά η επιτροπή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταλήξει και να αποφασίσει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. «Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαευαγγέλου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άρσης των δημοτικών και όπως είπε, η επιτροπή έχει στη διάθεσή της και εξετάζει λεπτομερώς τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα κρούσματα είχαν καταγραφεί όταν τα σχολεία λειτουργούσαν.

Επιπλέον, η ίδια ανέφερε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» και για αυτό θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών ανά περιοχή και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η καθηγήτρια, έφερε και ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων».

«Οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας».

Σχετικά με τα εμβόλια, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση, δηλαδή τη σειρά σύμφωνα με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις αρχές του έτους. Συμπλήρωσε πως αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια,τα οποία είναι έτοιμα και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε».

«Να ανοίξουν μετά τις γιορτές τα σχολεία και να γίνονται τεστ» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στον ΘΕΜΑ 104,6

Τον Ιανουάριο προτείνει το πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ.

Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο Δεκέμβριος πρέπει να είναι ο μήνας που θα λυθούν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση. Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσούχλος είπε ότι οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας για τα κρούσματα που βρέθηκαν στην σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Ενώ 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Μάλιστα, είναι πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

Παράλληλα, παρουσίασε μια καταγγελία, για την Ειδική Αγωγή στο Περιστέρι, όπου όπως είπε το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό παρότι οι μαθητές λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, δεν υπάρχει αίθουσα COVID, και επιπλέον τα δρομολόγια γίνονται με πληρότητα 100%.

Δερμιτζάκης: Επικίνδυνη η ενδεχόμενη διασπορά στις μικρές κοινωνίες

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στο MEGA.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορωνοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης υπογραμμίζοντας πως στις μικρές κοινωνίες, ενδεχόμενη διασπορά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. «Δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότετα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.

Τέλος μιλώντας για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, επισημαίνοντας πως εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλάνδρι: 17χρονος έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τα αίτια της πτώσης του εξετάζονται

Μεσσηνία: Πώς έγινε η τραγωδία με τον πνιγμό του 6χρονου στην πισίνα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Δραματικές στιγμές ζει η μητέρα του 6χρονου παιδιού που πνίγηκε σε πισίνα στη Μεσσηνία με την 32χρονη να μην μπορεί να πιστέψει ότι το μικρό της αγγελούδι δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Γνωστός τράπερ, διάσημο μοντέλο‑επιχειρηματίας και influencer κατηγορούνται για παράνομη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορική επικοινωνία τυχερών παιγνίων που διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, ως διαφημιστές, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

Εθνικιστικό ντελίριο στον τουρκικό Τύπο για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα ανησυχίας και να προλάβουν τυχόν εξελίξεις στο Κυπριακό επιδίδονται κορυφαίοι αρθρογράφοι του τουρκικού

Πάνω από τρεις οι δράστες του φονικού χτυπήματος σε βάρος στελεχών της ΝΔ: Tα στοιχεία που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τα ευρήματα από τα σημεία των επιθέσεων, αλλά και το υλικό που έχει συλλεχθεί, προκειμένου να φτάσουν στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων

«Πού είναι οι γονείς σου;»: 8χρονος έκανε μόνος του τζετ σκι στον ωκεανό

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Ο πατέρας του παιδιού παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως η οδήγηση ήταν πιθανώς παράνομη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλημμέλημα.

Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες: Ποιος νόμος καταργείται μετά από 97 χρόνια και τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατάτμηση και ένωση διαμερισμάτων, είσπραξη κοινοχρήστων και υπερεξουσίες διαχειριστών στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το φθινόπωρο.

Νέα Υόρκη: Καύσωνας 46°C και ο δήμαρχος θέλει οικονομία στα κλιματιστικά

Κόσμος 03.07.2026
Η αίσθηση της θερμοκρασίας στην πόλη αναμένεται να φτάσει τους 43°C, ενώ στα προάστια μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 46°C

Χρήματα από την κόρη στον πατέρα, φόρος στον... γαμπρό: Το λάθος που μπορεί να κοστίσει ακριβά στις οικογενειακές δωρεές

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Η ΑΑΔΕ έκρινε ότι τη δωρεά ήταν του γαμπρού και όχι της κόρης - Χάθηκε το αφορολόγητο και επιβλήθηκαν φόρος και πρόστιμο

Σοβαρό επεισόδιο με αρπαγή και ξυλοδαρμό ανήλικου στη Στυλίδα, συλλήψεις και προσαγωγές

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις έντεκα το βράδυ στην Αγία Μαρίνα. Ένας 25χρονος κάτοικος Λαμίας, παρεξηγήθηκε με τον 19χρονο Στυλιδιώτη και τον χτύπησε με μπουνιά

Κεραυνός χτύπησε γυναίκα έξω από εκκλησία – Τι έπαθε και πώς κατάφερε να επιβιώσει

Κόσμος 03.07.2026
Η 54χρονη Τζίνα Μένα έπαθε καρδιακή ανακοπή στο πάρκινγκ εκκλησίας στη Τζόρτζια όταν κεραυνός χτύπησε δέντρο δίπλα της, και σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση διασωστών.

Φονική φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Βίντεο αποτυπώνει την έναρξη της πυρκαγιάς – Δύο νεκροί

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι Αρχές εξετάζουν τρία οχήματα και μαρτυρίες για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε πατέρα και γιο