E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΟΔΥ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid‑19

Για το μητρώο των ασθενών αλλά και τα δύο στρατόπεδα Χαρδαλιά-Τσίόδρα εναντίον Κικίλια- Αρκουμανέα

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:39

ΕΟΔΥ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid‑19

Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα   Κατά τον οργανισμό, τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα αποτελούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». 

Για «διπλά βιβλία» κάνει λόγο η εφημερίδα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για διαμάχη μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και του Παναγιώτη Αρκουμανέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία» με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.   

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο, αν όμως το κρούσμα εντοπιστεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με «άλλη λογική και με άλλο ρυθμό, καθώς στοχεύει στο να δημιουργήσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.»   

Ο ΕΟΔΥ απαντά πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή».

Ο Οργανισμός διαμαρτύρεται πως οι συγκεκριμένες εφημερίδες συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, «οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».   

Επιμένει δε πως υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. «Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.»   

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων, εξηγεί ο οργανισμός. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερνά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ. 

«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων.»   

Βήμα: Αδύναμος Κρίκος ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης του Βήματος, με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», υπάρχουν κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.   

Μάλιστα αναφέρεται δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση. Το εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζει πως υπάρχει μία συγκρουσιακή κατάσταση με δύο στρατόπεδα: «Τσίοδρας- Χαρδαλιάς» από τη μία πλευρά και «Κικίλιας- Αρκουμανέας» από την άλλη. Ως βασικό σημείο τριβής δε, αναφέρεται το μητρώο ασθενών COVID 19.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο. Αν όμως το κρούσμα εντοπιστεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με «άλλη λογική και με άλλο ρυθμό, καθώς στοχεύει στο να δημιουργήσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.»   

Σύμφωνα με το Βήμα, ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες. 

Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα.   

Το Βήμα δε, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν αναφέρει ότι οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής.   

Δημοκρατία: «Διπλά βιβλία»

Για «διπλά βιβλία» κάνει λόγο η Δημοκρατία παρουσιάζοντας σενάρια διαμάχης μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και του Παναγιώτη Αρκουμανέα.   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.   

Αποτέλεσμα, οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρει η εφημερίδα.   

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Π. Αρκουμανέας ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα την συλλογή των στοιχείων από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας.   

«Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή. Δεν είναι τυχαίο που πληθώρα επιστημόνων όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας.»   

«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι λοιμοξιωλόγοι είναι στα κάγκελα και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι οργισμένος καθώς οι επιλογές των πολιτικών θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των επιστημόνων», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποκλεισμό 48 ωρών στα Τέμπη αποφάσισε το μπλόκο της Νίκαιας

Ελλάδα 07.01.2026
Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Αγρότες: Εμπαιγμός τα μέτρα, ειδικά η ρύθμιση για το ρεύμα – «Θέλουν να μας εξαφανίσουν» – Συσκέψεις στα μπλόκα

Ελλάδα 07.01.2026
Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Ελλάδα 07.01.2026
Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Κόσμος 07.01.2026
Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Νεκρός Ρώσος μεγιστάνας, το ελικόπτερό του έμπλεξε σε καλώδια και συνετρίβη

Κόσμος 07.01.2026
Νεκρός είναι ο Ιλίας Γκιμαντουτντίνοφ

Είχε σκύλο με λουρί να τρέχει έξω από το ΙΧ στη Θεσσαλονίκη – «Το ζώο το αγαπώ»

Ελλάδα 07.01.2026
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «κακοποίηση ζώου»

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy

Ελλάδα 07.01.2026
Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Αθλητικά Νέα 07.01.2026
Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Κόσμος 07.01.2026
«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική

Αμερικανοί κομάντος κατέλαβαν τάνκερ από τη Βενεζουέλα μετά από κυνηγητό δύο εβδομάδων, στην περιοχή ρωσικά πολεμικά

Κόσμος 07.01.2026
Το πετρελαιοφόρο έπλεε υπό ρωσική σημαία και κατελήφθη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Νέα απάτη μέσω QR codes ‑ Τι είναι το quishing και πώς να προστατευθείτε

Ελλάδα 07.01.2026
Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι πολίτες σε άγνωστα QR codes που μπορεί να εντοπίσουν σε δημόσιους χώρους