E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΟΔΥ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid‑19

Για το μητρώο των ασθενών αλλά και τα δύο στρατόπεδα Χαρδαλιά-Τσίόδρα εναντίον Κικίλια- Αρκουμανέα

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:39

ΕΟΔΥ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid‑19

Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα   Κατά τον οργανισμό, τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα αποτελούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». 

Για «διπλά βιβλία» κάνει λόγο η εφημερίδα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για διαμάχη μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και του Παναγιώτη Αρκουμανέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία» με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.   

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο, αν όμως το κρούσμα εντοπιστεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με «άλλη λογική και με άλλο ρυθμό, καθώς στοχεύει στο να δημιουργήσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.»   

Ο ΕΟΔΥ απαντά πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή».

Ο Οργανισμός διαμαρτύρεται πως οι συγκεκριμένες εφημερίδες συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, «οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».   

Επιμένει δε πως υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. «Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.»   

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων, εξηγεί ο οργανισμός. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερνά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ. 

«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων.»   

Βήμα: Αδύναμος Κρίκος ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης του Βήματος, με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», υπάρχουν κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.   

Μάλιστα αναφέρεται δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση. Το εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζει πως υπάρχει μία συγκρουσιακή κατάσταση με δύο στρατόπεδα: «Τσίοδρας- Χαρδαλιάς» από τη μία πλευρά και «Κικίλιας- Αρκουμανέας» από την άλλη. Ως βασικό σημείο τριβής δε, αναφέρεται το μητρώο ασθενών COVID 19.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο. Αν όμως το κρούσμα εντοπιστεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με «άλλη λογική και με άλλο ρυθμό, καθώς στοχεύει στο να δημιουργήσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.»   

Σύμφωνα με το Βήμα, ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες. 

Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα.   

Το Βήμα δε, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν αναφέρει ότι οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής.   

Δημοκρατία: «Διπλά βιβλία»

Για «διπλά βιβλία» κάνει λόγο η Δημοκρατία παρουσιάζοντας σενάρια διαμάχης μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και του Παναγιώτη Αρκουμανέα.   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.   

Αποτέλεσμα, οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρει η εφημερίδα.   

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Π. Αρκουμανέας ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα την συλλογή των στοιχείων από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας.   

«Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή. Δεν είναι τυχαίο που πληθώρα επιστημόνων όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας.»   

«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι λοιμοξιωλόγοι είναι στα κάγκελα και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι οργισμένος καθώς οι επιλογές των πολιτικών θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των επιστημόνων», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ένοχος και για τη δεύτερη υπόθεση revenge ρorn

Ελλάδα 18.11.2025
Στον παρουσιαστή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή

Πέθανε η Μανουέλα Βαρδινογιάννη, σύζυγος του Νίκου Βαρδινογιάννη, ιδρυτή του επιχειρηματικού ομίλου

Ελλάδα 18.11.2025
Ο Νίκος Βαρδινογιάννης είχε ιδρύσει τον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειάς του, πριν φύγει από τη ζωή πρόωρα και αναπάντεχα

Η απίστευτη ιστορία ενός εργάτη που θάφτηκε ζωντανός σε φέρετρο για 61 ημέρες

Κόσμος 18.11.2025
Μέσα στο φέρετρο, ακολουθούσε μια καθημερινή ρουτίνα