E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας μετά από δολοφονική επίθεση

Ήταν ο «εγκέφαλος» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2020 | 21:36

Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας μετά από δολοφονική επίθεση

Νεκρός είναι ο Ιρανός κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματα από ένοπλη επίθεση.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή», αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο διακεκριμένος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τραυματίστηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, «οι τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα.

Η ιρανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε άμεσα για το περιστατικό, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ για τον θάνατο του διακεκριμένου επιστήμονα. «Αυτή η πράξη δειλίας – με σοβαρές ενδείξεις για ισραηλινή ανάμιξη – δείχνει την απελπισμένη πολεμική διάθεση των δραστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με κοινοποίηση του στο Twitter.

«Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα – και ειδικά την ΕΕ – να δώσουν τέλος στα ντροπιαστικά δύο μέτρα και δύο σταθμά και να καταδικάσουν αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας», προσέθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής του Ισραήλ.

«Εγκέφαλος» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο «εγκέφαλος» ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να ενισχύσει το οπλοστάσιο του με πυρηνικά όπλα.

Ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει ατομικές βόμβες, σε μία έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από το 2011. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα την εποχή εκείνη, οκτώ χρόνια μετά τον τερματισμό του απόρρητου προγράμματος.

Ο Φαχριζαντέχ, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ. Μάλιστα, η υπηρεσία ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Περαιτέρω, ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.

Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικές χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Μάιο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Φαχριζαντέχ: έδειχνε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, όμως δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί η γνησιότητά της από άλλη, ανεξάρτητη πηγή. Σύμφωνα με το NCRI, ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης. Ήταν κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.

Τεχεράνη: Το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει πόλεμο

Σημειώνεται, επίσης, ότι στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον Φαχριζαντέχ με στόχο να προκαλέσει πόλεμο.

Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του (…) συμμάχου τους (σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) οι σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο», έγραψε στο Twitter ο διοικητής Χοσεΐν Ντεγάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 5 βήματα για την αίτηση και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 28.03.2026
Η πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να γίνουν πριν τα μέσα Απριλίου.

Ηλεία: «Αν δεν επενέβαινε εισαγγελέας, το μωρό δεν θα ζούσε ‑ Οι γονείς να κάτσουν στο σκαμνί»

Ελλάδα Χτες
Αποκαλύψεις για την κακοποίηση του 10 μηνών βρέφους

Ευθύμης Λέκκας ‑ Σεισμός: «Στο Αγιο Όρος έχουμε έναν επιστημονικό γρίφο»

Ελλάδα Χτες
O καθηγητής περιέγραψε μια εξελισσόμενη κατάσταση

Έκλεψε εκκλησία και έκρυψε τα κλοπιμαία σε παρτέρι ‑ Πού τον τσάκωσαν

Ελλάδα Χτες
Είχε αφαιρέσει χρήματα και τιμαλφή

ΗΠΑ: Πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Μπάιντεν... πυροβολεί το πόδι του

Κόσμος Χτες
Η πρώην πρώτη κυρία βρισκόταν στο αεροδρόμιο αλλά δεν ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σύμφωνα με την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα ...βρήκε σκούρα με τα ελληνικά ονόματα ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Μπέρδεψε λίγο τα ονόματα όταν κλήθηκε να μιλήσει για τους Ελληνοαμερικανούς αξιωματούχους στην κυβέρνησή του, αλλά και για μέλη του Κογκρέσου.

Έφοδος του Ελληνικού FBI σε οίκους ανοχής στην Αθήνα ‑ Συνελήφθησαν 12 άτομα

Ελλάδα Χτες
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα, ενώ οι αρχές προχωρούν ξανά στη σφράγιση των χώρων

Ζάκυνθος: 62χρονος πυροβόλησε τη γειτόνισσά του ‑ Τραυματίστηκε η γυναίκα

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί

Αλλάζουν τα πάντα για τα τροχόσπιτα ‑ Αρση των περιορισμών για την στάση και την στάθμευση

Ελλάδα Χτες
Ο Σ.Ε.Α.Ρ.Τ.Ε. ανακοίνωσε την έκδοση της νέας διευκρινιστικής διαταγής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βόρεια Πίνδο – Νεκρά ζώα και παγίδες θανάτου παντού

Ελλάδα Χτες
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα