E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας μετά από δολοφονική επίθεση

Ήταν ο «εγκέφαλος» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2020 | 21:36

Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας μετά από δολοφονική επίθεση

Νεκρός είναι ο Ιρανός κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματα από ένοπλη επίθεση.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή», αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο διακεκριμένος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τραυματίστηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, «οι τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα.

Η ιρανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε άμεσα για το περιστατικό, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ για τον θάνατο του διακεκριμένου επιστήμονα. «Αυτή η πράξη δειλίας – με σοβαρές ενδείξεις για ισραηλινή ανάμιξη – δείχνει την απελπισμένη πολεμική διάθεση των δραστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με κοινοποίηση του στο Twitter.

«Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα – και ειδικά την ΕΕ – να δώσουν τέλος στα ντροπιαστικά δύο μέτρα και δύο σταθμά και να καταδικάσουν αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας», προσέθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής του Ισραήλ.

«Εγκέφαλος» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο «εγκέφαλος» ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να ενισχύσει το οπλοστάσιο του με πυρηνικά όπλα.

Ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει ατομικές βόμβες, σε μία έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από το 2011. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα την εποχή εκείνη, οκτώ χρόνια μετά τον τερματισμό του απόρρητου προγράμματος.

Ο Φαχριζαντέχ, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ. Μάλιστα, η υπηρεσία ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Περαιτέρω, ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.

Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικές χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Μάιο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Φαχριζαντέχ: έδειχνε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, όμως δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί η γνησιότητά της από άλλη, ανεξάρτητη πηγή. Σύμφωνα με το NCRI, ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης. Ήταν κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.

Τεχεράνη: Το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει πόλεμο

Σημειώνεται, επίσης, ότι στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον Φαχριζαντέχ με στόχο να προκαλέσει πόλεμο.

Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του (…) συμμάχου τους (σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) οι σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο», έγραψε στο Twitter ο διοικητής Χοσεΐν Ντεγάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραβείο Χορν και Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της φετινής σεζόν

E-Daily 3.Left Χτες
Οι δύο σημαντικές διακρίσεις του ελληνικού θεάτρου απονεμήθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πέθανε ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Βρέθηκε πυροβολημένος στο γραφείο του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο πρατήριό του στην Αλάνια και υπέκυψε μετά από δώδεκα μέρες νοσηλείας

ΗΠΑ: Νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο – Αυστηρότεροι έλεγχοι για τον Έμπολα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ενήλικας που πέθανε από χανταϊό δεν σχετίζεται με το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος και η Ελένη Αυλωνίτου ‑ «Θα ξανασυναντηθούμε γρήγορα!»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου – «Νέο ξεκίνημα» προαναγγέλλει

Ηράκλειο: Ανδρας έπνιξε αδέσποτη γάτα και την πέταξε σε κάδο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας επέστρεψε, πήρε το νεκρό ζώο από τον κάδο, το έβαλε σε σακούλα και το πέταξε σε άγνωστο σημείο, όπου το σώμα της γάτας δεν βρέθηκε

Κάλυμνος: Θρίλερ με τον 48χρονο ψαρά που βρέθηκε νεκρός ‑ Ερευνάται δολοφονία μετά από καυγά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην Κάλυμνο, 47χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά από σοβαρό περιστατικό σε αλιευτικό σκάφος όπου επέβαινε με άλλον άνδρα

«Μαχαίρωσέ τον»: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών με ματσέτες μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες ωμής βίας καταγράφηκαν μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Λονδίνου χθες, σε μια δολοφονική επίθεση που έγινε μπροστά σε δεκάδες οικογένειες με παιδιά που εκείνη την ώρα απολάμβαναν τη βόλτα τους

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιασμών και παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Θείος και ανιψιοί έδερναν και εκβίαζαν αγρότες

Ελλάδα Χτες
Η σπείρα από τα Βορίζια είχε εισπράξει από παράνομες επιδοτήσεις 586.000 ευρώ ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και περιουσίες αγροτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η Αβάνα προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει «αιματοχυσία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση «εξαιρετική απειλή» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρεξαν με νεροπίστολα, έδειραν και βιντεοσκόπησαν 22χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νεαροί κατέγραψαν το περιστατικό με κινητά τηλέφωνα και κατηγορείται για παραβίαση νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, εξύβριση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη: Θα πλησιάσει πιο κοντά από το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη

Tech + Science Χτες
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια