E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιδεινώσει τα οδοντιατρικά προβλήματα που έχει ένας ασθενής

Δημοσίευση 27/11/2020 | 11:19

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη προβλήματα με τα δόντια τους μπορεί να δουν επιδείνωση της κατάστασης στο στόμα τους, ακόμη και να χάσουν δόντια, λόγω της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, υποστηρίζουν ορισμένοι ασθενείς και Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατηρήθηκε, μερικοί άνθρωποι που αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και είχαν ήδη χαλαρά δόντια, μερικά τους έπεσαν, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Άλλοι παρατήρησαν ότι μετά από μία λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όντως η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή συναφή προβλήματα. Όμως, αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν τέτοια προβλήματα στο στόμα τους.

Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, ότι από μόνη της η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. «Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά παραδέχθηκε ότι τα προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν ως συνέπεια της Covid-19.

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», ανέφερε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν πέφτουν δόντια χωρίς καθόλου αιμορραγία, αυτό είναι ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Λι, ο οποίος θεωρεί πιθανό πως ο νέος κορωνοϊός, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, όπως λέει, συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών.

Ένα συναδές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα. «Η ουλίτιδα είναι πολύ ευαίσθητη στις υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις και όσοι ταλαιπωρούνται για καιρό από την Covid-19 ασφαλώς εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία», σύμφωνα με τον ειδικό στην Προσθετική Οδοντιατρική δρα Μάικλ Σέρερ από την Καλιφόρνια.

Οι Αμερικανοί οδοντίατροι δεν έχουν δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις ασθενών και ορισμένοι αρνούνταν ότι υπάρχουν. Όμως, άλλοι γιατροί, όπως ο δρ Λι, υποστηρίζουν ότι η Covid-19 έχει αποδειχθεί πως κρύβει πολλές εκπλήξεις, όσον αφορά τους διαφορετικούς τρόπους που επηρεάζει το σώμα, συνεπώς οι οδοντίατροι καλά θα κάνουν να έχουν το νου τους όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία

Ελλάδα Χτες
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία ‑ Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»

Κόσμος Χτες
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά

Μέση Ανατολή: Οι τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες

Ελλάδα Χτες
Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες πολίτες έχουν επικαιροποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα Χτες
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή

Νεφροπαθής κατέληξε στη φυλακή για πρόστιμο ΚΟΚ που του είχε επιβληθεί προ δεκαετίας

Ελλάδα Χτες
Η απίστευτη περιπέτεια αιμοκαθαιρόμενου Ηρακλειώτη

Έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα έως 250 ευρώ: Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομία Χτες
Ποιοι θα ωφεληθούν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος Χτες
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος Χτες
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα Χτες
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό