E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιδεινώσει τα οδοντιατρικά προβλήματα που έχει ένας ασθενής

Δημοσίευση 27/11/2020 | 11:19

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη προβλήματα με τα δόντια τους μπορεί να δουν επιδείνωση της κατάστασης στο στόμα τους, ακόμη και να χάσουν δόντια, λόγω της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, υποστηρίζουν ορισμένοι ασθενείς και Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατηρήθηκε, μερικοί άνθρωποι που αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και είχαν ήδη χαλαρά δόντια, μερικά τους έπεσαν, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Άλλοι παρατήρησαν ότι μετά από μία λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όντως η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή συναφή προβλήματα. Όμως, αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν τέτοια προβλήματα στο στόμα τους.

Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, ότι από μόνη της η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. «Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά παραδέχθηκε ότι τα προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν ως συνέπεια της Covid-19.

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», ανέφερε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν πέφτουν δόντια χωρίς καθόλου αιμορραγία, αυτό είναι ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Λι, ο οποίος θεωρεί πιθανό πως ο νέος κορωνοϊός, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, όπως λέει, συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών.

Ένα συναδές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα. «Η ουλίτιδα είναι πολύ ευαίσθητη στις υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις και όσοι ταλαιπωρούνται για καιρό από την Covid-19 ασφαλώς εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία», σύμφωνα με τον ειδικό στην Προσθετική Οδοντιατρική δρα Μάικλ Σέρερ από την Καλιφόρνια.

Οι Αμερικανοί οδοντίατροι δεν έχουν δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις ασθενών και ορισμένοι αρνούνταν ότι υπάρχουν. Όμως, άλλοι γιατροί, όπως ο δρ Λι, υποστηρίζουν ότι η Covid-19 έχει αποδειχθεί πως κρύβει πολλές εκπλήξεις, όσον αφορά τους διαφορετικούς τρόπους που επηρεάζει το σώμα, συνεπώς οι οδοντίατροι καλά θα κάνουν να έχουν το νου τους όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Ελλάδα 15.02.2026
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Ελλάδα 15.02.2026
Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα

Ηράκλειο: Δέντρα καταπλάκωσαν πέντε αυτοκίνητα στον Μασταμπά λόγω θυελλωδών ανέμων

Ελλάδα 15.02.2026
Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα οχήματα ενώ από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός

Περιστατικό κακοποίησης παιδιού με εγκεφαλική παράλυση από φυσικοθεραπεύτρια καταγράφηκε σε βίντεο

Ελλάδα 15.02.2026
Το καταγγελλόμενο περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται κι από σχετικό βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό, φέρεται να έγινε πριν από έξι χρόνια

Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρινάκου στον Ημιμαραθώνιο

Αθλητικά Νέα 15.02.2026
Η Αναστασία Μαρινάκου με χρόνο 1.11.37 στον αγώνα της Βαρκελώνης πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ

ΠΑΟΚ: Πένθος στον μπασκετικό «δικέφαλο» για τον Αλέκο Παρασκευά

Αθλητικά Νέα 15.02.2026
Σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή και να τον κοιτάξει κατάματα

Κόσμος 15.02.2026
Να κοιτάξει στα μάτια τον πρώην σύζυγο και κακοποιητή της και να μάθει αν κακοποιούσε την κόρη τους, σχεδιάζει η Ζιζέλ Πελικό

Ήχησε το «112» στη Χίο: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ελλάδα 15.02.2026
Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν την μετακίνηση τους στις παράκτιες περιοχές

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθη 40χρονη με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Ελλάδα 15.02.2026
Με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα στη βαλίτσα της πιάστηκε μια 40χρονη Ουκρανή

Πέθανε η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ελλάδα 15.02.2026
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Ελλάδα 15.02.2026
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα 15.02.2026
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα