E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιδεινώσει τα οδοντιατρικά προβλήματα που έχει ένας ασθενής

Δημοσίευση 27/11/2020 | 11:19

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη προβλήματα με τα δόντια τους μπορεί να δουν επιδείνωση της κατάστασης στο στόμα τους, ακόμη και να χάσουν δόντια, λόγω της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, υποστηρίζουν ορισμένοι ασθενείς και Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατηρήθηκε, μερικοί άνθρωποι που αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και είχαν ήδη χαλαρά δόντια, μερικά τους έπεσαν, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Άλλοι παρατήρησαν ότι μετά από μία λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όντως η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή συναφή προβλήματα. Όμως, αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν τέτοια προβλήματα στο στόμα τους.

Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, ότι από μόνη της η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. «Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά παραδέχθηκε ότι τα προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν ως συνέπεια της Covid-19.

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», ανέφερε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν πέφτουν δόντια χωρίς καθόλου αιμορραγία, αυτό είναι ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Λι, ο οποίος θεωρεί πιθανό πως ο νέος κορωνοϊός, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, όπως λέει, συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών.

Ένα συναδές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα. «Η ουλίτιδα είναι πολύ ευαίσθητη στις υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις και όσοι ταλαιπωρούνται για καιρό από την Covid-19 ασφαλώς εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία», σύμφωνα με τον ειδικό στην Προσθετική Οδοντιατρική δρα Μάικλ Σέρερ από την Καλιφόρνια.

Οι Αμερικανοί οδοντίατροι δεν έχουν δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις ασθενών και ορισμένοι αρνούνταν ότι υπάρχουν. Όμως, άλλοι γιατροί, όπως ο δρ Λι, υποστηρίζουν ότι η Covid-19 έχει αποδειχθεί πως κρύβει πολλές εκπλήξεις, όσον αφορά τους διαφορετικούς τρόπους που επηρεάζει το σώμα, συνεπώς οι οδοντίατροι καλά θα κάνουν να έχουν το νου τους όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Δεύτερη σορός εντοπίστηκε στο σπίτι που κάηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανησυχία πως πρόκειται για το παιδί που ήταν αγνοούμενο

Ακτή Ελεφαντοστού ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ σφραγίζει την πρόκριση και οι Βίκινγκς πάνε στους «16»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τον σταρ της Σίτι να κάνει τη διαφορά, η Νορβηγία νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στη φάση των «16»

Θαύμα ζωής στα ερείπια της Βενεζουέλας: Παιδί 3 ετών ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 6 ημέρες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παγιδευμένο 6 ημέρες στα συντρίμμια ο μικρός βγήκε νικητής

Τραγωδία στη Λητή Θεσσαλονίκης: Νεκρός άνδρας, τραυματισμένη γυναίκα και αγνοούμενο ανήλικο παιδί στη μεγάλη πυρκαγιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αν και κατά το τελευταίο διάστημα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ανθρωποκυνηγητό για τον «Μπατμαν του Μεξικό»: Δένει κλέφτες σε κολώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι μεξικανικές αρχές αναζητούν έναν μυστηριώδη τιμωρό στην πολιτεία Χαλίσκο

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Μπερν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Βρετανός ηθοποιός του «Ιντιάνα Τζόουνς» και του «Χάρι Πότερ» πέθανε στα 82 του χρόνια

Τραγωδία στην Ιταλία: Σκότωσε ιδιοκτήτη πιτσαρίας για μια δωρεάν... πίτσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δράστης φέρεται να ζήτησε από το θύμα μια πίτσα δωρεάν και, βλέποντας την άρνηση, αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι. Τραυματίστηκε επίσης η αδελφή του πιτσαδόρου, η οποία επενέβη προσπαθώντας να σώσει τον αδελφό της.

Αγνοούμενο παιδί μετά τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη – Συναγερμός στις Αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εντατικές έρευνες για αγνοούμενο παιδί έπειτα από την πυρκαγιά στη Λητή του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

Πετράλωνα: Καρέ – καρέ η στιγμή της κατάρρευσης της πολυκατοικίας, δείτε εικόνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στις φωτογραφίες, φαίνεται το κτήριο να καταρρέει τη στιγμή που στη διπλανή οικοδομή μία πρέσα εκτελεί εργασίες

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τον αποκλεισμό τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αθλήματα

Κόσμος Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τις απαγορεύσεις συμμετοχής τρανσέξουαλ αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή σε δεκάδες πολιτείες.

Κιλκίς: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς που καίει κοντά στα ελληνικά σύνορα

Ελλάδα Χτες
Πυροσβεστικές δυνάμεις ανοίγουν προληπτικά αντιπυρικές ζώνες κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκδόθηκε μήνυμα 112 για τους κατοίκους της περιοχής Ακρίτας.

Αλβανία: Ταραχές κατά της επένδυσης του γαμπρού Τραμπ ‑ Πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών

Κόσμος Χτες
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κοινοβούλιο του Εγκλήματος», «35 χρόνια καταστροφής, διαφθοράς, κλοπής και μείωσης του πληθυσμού» και «Για το μέλλον της Αλβανίας, η αλβανική πολιτική πρέπει να ξεριζωθεί».