E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιδεινώσει τα οδοντιατρικά προβλήματα που έχει ένας ασθενής

Δημοσίευση 27/11/2020 | 11:19

Κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν ακόμα και τα δόντια τους

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη προβλήματα με τα δόντια τους μπορεί να δουν επιδείνωση της κατάστασης στο στόμα τους, ακόμη και να χάσουν δόντια, λόγω της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, υποστηρίζουν ορισμένοι ασθενείς και Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατηρήθηκε, μερικοί άνθρωποι που αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και είχαν ήδη χαλαρά δόντια, μερικά τους έπεσαν, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Άλλοι παρατήρησαν ότι μετά από μία λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όντως η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή συναφή προβλήματα. Όμως, αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν τέτοια προβλήματα στο στόμα τους.

Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, ότι από μόνη της η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. «Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά παραδέχθηκε ότι τα προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν ως συνέπεια της Covid-19.

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», ανέφερε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν πέφτουν δόντια χωρίς καθόλου αιμορραγία, αυτό είναι ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Λι, ο οποίος θεωρεί πιθανό πως ο νέος κορωνοϊός, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, όπως λέει, συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών.

Ένα συναδές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα. «Η ουλίτιδα είναι πολύ ευαίσθητη στις υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις και όσοι ταλαιπωρούνται για καιρό από την Covid-19 ασφαλώς εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία», σύμφωνα με τον ειδικό στην Προσθετική Οδοντιατρική δρα Μάικλ Σέρερ από την Καλιφόρνια.

Οι Αμερικανοί οδοντίατροι δεν έχουν δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις ασθενών και ορισμένοι αρνούνταν ότι υπάρχουν. Όμως, άλλοι γιατροί, όπως ο δρ Λι, υποστηρίζουν ότι η Covid-19 έχει αποδειχθεί πως κρύβει πολλές εκπλήξεις, όσον αφορά τους διαφορετικούς τρόπους που επηρεάζει το σώμα, συνεπώς οι οδοντίατροι καλά θα κάνουν να έχουν το νου τους όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωταθλητής τζούντο πιάστηκε στην Εθνική Οδό με σακούλες γεμάτες 1,15 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τι είπε στους αστυνομικούς και τα σενάρια που εξετάζονται

Καιρός: Επιστρέφει η άνοιξη – Έως 21 βαθμούς η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Μόνο στην Κρήτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Αγιος Δημήτριος:«Έλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι», φέρεται να είπε ο δράστης στο θύμα πριν τη συμπλοκή

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τέσσερις οι συλλήψεις για την υπόθεση δολοφονίας του γιου του αστυνομικού

Κρήτη: Ο 40χρονος ήθελε να πετάξει το πτώμα της Ελευθερίας σε γκρεμό αλλά του κόλλησε το αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο που ήταν το σώμα της Ελευθερίας κόλλησε σε βραχώδη σημείο με αποτέλεσμα ο δράστης να μην τα καταφέρει

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος Χτες
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος