E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:59

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου

Η σημερινή μέρα κρίνει το αν οι ειδικοί θα δώσουν το “πράσινο” φως για να βγούμε από την καραντίνα. Πρόθεση της κυβέρνησης ένας “οδικός χάρτης” που θα εκτείνεται και μετά τα Χριστούγεννα. Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού.

Η αναμενόμενη παράταση του lockdown για (τουλάχιστον) μία εβδομάδα ανακοινώθηκε επισήμως χθες, αλλά η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση των βημάτων που θ’ ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.

Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, τότε θ’ αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το σχέδιο «εξόδου» από τους περιορισμούς, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και έχουν περιγραφεί όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, άλλωστε, βαρύ σε συγκεκριμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβος – ενώ τα κρούσματα αποκλιμακώνονται μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι θα ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να παραμένει μεγάλη.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί πάντως η παρουσίαση ενός αναλυτικού «οδικού χάρτη» για την άρση των περιορισμών, ο οποίος πιθανότατα θα εκτείνεται πέραν της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δίχως ν’ αποκλείεται ακόμη και το σενάριο του «ακορντεόν», αν αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας.

Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει – όπως τόνισε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας – από την άνοιξη του 2021, μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αν και τα σχολεία βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας όσων θ’ ανοίξουν μετά το τέλος του lockdown, ο πρωθυπουργός προτίμησε χθες και γι’ αυτό να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Σε διαδικτυακή συζήτησή του με μαθητές από τα Χανιά τόνισε ότι τα σχολεία θ’ ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι ειδικοί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει σταδιακό άνοιγμα και να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

«Την επόμενη εβδομάδα ίσως να έχουμε καλύτερες ειδήσεις», είπε χαρακτηριστικά στους μικρούς μαθητές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα πως η ανάγκη να περιοριστεί η κυκλοφορία και ο συγχρωτισμός και όχι το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία ήταν αυτή που υπαγόρευσε την απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, οι διεθνείς εξελίξεις συνηγορούν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ακόμη και ως τα τέλη του έτους. Τούτο, όμως, δεν αναιρεί το σχέδιο που υπάρχει για τον εμβολιασμό πρώτα των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, όπερ σημαίνει πως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το σύνολο του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και πλήρως προστατευμένο το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Μεγάλη συζήτηση θα προκαλέσει, βέβαια, το επόμενο διάστημα η στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό όσων δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αγγίζει ακόμη και το 40%!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ούτως ώστε να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική θωράκιση του πληθυσμού από τον κορονοϊό, η οποία θα επιτρέψει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δίχως αστερίσκους και περιορισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις ‑ Οι δικαιούχοι

Ελλάδα 19.04.2026
Πέρυσι, 1 εκατομμύριο είχαν υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα - Τι αλλάζει φέτος

Ολλανδία: 7 εκατομμύρια τουλίπες στο πιο διάσημο ανοιξιάτικο πάρκο της Ευρώπης

Κόσμος 19.04.2026
«Ο Κήπος της Ευρώπης» στην Ολλανδία άνοιξε - Αναμένονται εκατομμύρια επισκέπτες

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς τα ανατολικά

Κόσμος 19.04.2026
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα Χτες
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα Χτες
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα Χτες
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα Χτες
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα Χτες
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα