E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:59

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου

Η σημερινή μέρα κρίνει το αν οι ειδικοί θα δώσουν το “πράσινο” φως για να βγούμε από την καραντίνα. Πρόθεση της κυβέρνησης ένας “οδικός χάρτης” που θα εκτείνεται και μετά τα Χριστούγεννα. Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού.

Η αναμενόμενη παράταση του lockdown για (τουλάχιστον) μία εβδομάδα ανακοινώθηκε επισήμως χθες, αλλά η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση των βημάτων που θ’ ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.

Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, τότε θ’ αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το σχέδιο «εξόδου» από τους περιορισμούς, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και έχουν περιγραφεί όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, άλλωστε, βαρύ σε συγκεκριμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβος – ενώ τα κρούσματα αποκλιμακώνονται μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι θα ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να παραμένει μεγάλη.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί πάντως η παρουσίαση ενός αναλυτικού «οδικού χάρτη» για την άρση των περιορισμών, ο οποίος πιθανότατα θα εκτείνεται πέραν της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δίχως ν’ αποκλείεται ακόμη και το σενάριο του «ακορντεόν», αν αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας.

Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει – όπως τόνισε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας – από την άνοιξη του 2021, μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αν και τα σχολεία βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας όσων θ’ ανοίξουν μετά το τέλος του lockdown, ο πρωθυπουργός προτίμησε χθες και γι’ αυτό να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Σε διαδικτυακή συζήτησή του με μαθητές από τα Χανιά τόνισε ότι τα σχολεία θ’ ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι ειδικοί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει σταδιακό άνοιγμα και να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

«Την επόμενη εβδομάδα ίσως να έχουμε καλύτερες ειδήσεις», είπε χαρακτηριστικά στους μικρούς μαθητές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα πως η ανάγκη να περιοριστεί η κυκλοφορία και ο συγχρωτισμός και όχι το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία ήταν αυτή που υπαγόρευσε την απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, οι διεθνείς εξελίξεις συνηγορούν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ακόμη και ως τα τέλη του έτους. Τούτο, όμως, δεν αναιρεί το σχέδιο που υπάρχει για τον εμβολιασμό πρώτα των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, όπερ σημαίνει πως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το σύνολο του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και πλήρως προστατευμένο το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Μεγάλη συζήτηση θα προκαλέσει, βέβαια, το επόμενο διάστημα η στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό όσων δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αγγίζει ακόμη και το 40%!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ούτως ώστε να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική θωράκιση του πληθυσμού από τον κορονοϊό, η οποία θα επιτρέψει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δίχως αστερίσκους και περιορισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεστίδης: «Στο τηλέφωνο φαίνονται ποιοι με έπαιρναν από τη ΝΔ – Είχα ανοιχτή ακρόαση»

Ελλάδα 23.12.2025
«Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση για ευνόητους λόγους. Γι αυτά που έλεγα, μέσα από το δικό μου πρόσωπο προσπαθούν να σπάσουν τον αγώνα των αγροτών»

Αμύνταιο: Μαθητές αποχώρησαν χωρίς να πουν τα κάλαντα στον Γεωργιάδη ‑ Θερμά χειροκροτήματα από τους διαδηλωτές

Ελλάδα 23.12.2025
Αρκετοί γονείς φώναζαν «ντροπή», καταγγέλλοντας ότι γινόταν φιέστα με τα παιδιά τους

Γιατί και ποια λέξη αφαίρεσε η Ιταλία από τον εθνικό ύμνο της;

Κόσμος 23.12.2025
Πηγή της ιταλικής Προεδρίας διευκρίνισε ότι η τροποποίηση δεν υπαγορεύτηκε από πολιτικά κίνητρα

Ποιοι κάθονται και ποιοι δουλεύουν τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Κόσμος 23.12.2025
Δείτε τη λίστα με όλες τις χώρες

Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Κόσμος 23.12.2025
Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σeξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών

Στη φυλακή η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτία στην Αλεξανδρούπολη

Ελλάδα 23.12.2025
Αγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας στην περιοχή Τέρμα Αβανος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές

SOS εκπέμπει το Τσέρνομπιλ: «Η σαρκοφάγος ίσως καταρρεύσει αν δεχθεί νέα επίθεση από πύραυλο ή drone»

Κόσμος 23.12.2025
«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το στέγαστρο θα παραμείνει όρθιο μετά από οποιοδήποτε πλήγμα» είπε ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού

Βρετανία: Χειροπέδες στη Γκρέτα Τούνμπεργκ για επίδειξη πλακάτ ‑ Η στιγμή της σύλληψης

Κόσμος 23.12.2025
Η επιγραφή που κρατούσε η Σουηδή ακτιβίστρια

Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία: 100.000 ευρώ σε 12 τυχερούς – Δείτε εάν κερδίσατε

Οικονομία 23.12.2025
Ποιοι αποκλείονται από τη φορολοταρία

Ζωγράφου: Τραυματίστηκε σοβαρά ένας άνδρας σε ασανσέρ σε σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 23.12.2025
Απεγκλωβίστηκε επίσης και μία γυναίκα από ασανσέρ στο δήμο Καλλιθέας και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ