E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Ανησυχία για την επαρχία, φόβος για τα Χριστούγεννα

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:19

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Επτά τουλάχιστον περιοχές στη χώρα μας παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η κυβέρνηση για αυτό το σενάριο lockdown «δύο ταχυτήτων».   

Tα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα κρίνουν την όποια άρση περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό με τον χρονικό ορίζοντα να μην έχει προς το παρόν προσδιοριστεί σαφώς. Δεν αποκλείεται τελικά, να εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να ανοίξει όπου κρίνεται εφικτό η αγορά.   

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να παραμείνουν σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.   

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι επτά «κόκκινες» περιοχές   

Η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Μαγνησία, είναι σε οριακή κατάσταση καθώς τελειώνουν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λέσβο υπάρχει μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και τέλος στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού. Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο συνωστισμού ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοέμβρη.   Χτες είχαμε τις πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από την Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα λόγω της ασφυκτικής πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μεταφορά των τριών ηλικιωμένων ανδρών από τη Δράμα κρίθηκε αναγκαία καθώς νοσούν βαριά και δεν υπάρχουν κενές θέσεις ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή.   

«Είμαστε απόλυτα πλήρεις. Όποιος χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία γίνεται διακομιδή και επιλαμβάνεται το συντονιστικό κέντρο που θα συνεχίσει τη νοσηλεία του», δήλωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.   

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν γίνει συνολικά 50 αεροδιακομιδές κυρίως από νησιά, είναι όμως η πρώτη από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα. «Πολύς κόσμος με συμπτώματα πηγαίνει στις δουλειές για να μη χάσει το μεροκάματο, άλλοι έχουν εντολές από εργοδότες να κρύβουν συμπτώματα και έρχονται καθυστερημένα με βαριά συμπτώματα», αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εξίσου δραματική καθώς η πληρότητα φτάνει το 100%.   

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι της 7 Δεκεμβρίου   

Η μέχρι στιγμής κατάσταση δεν φέρεται να επιτρέπει την άρση του απαγορευτικού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.018 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ωστόσο αυξήθηκαν, φτάνοντας τους 608, δηλαδή σε νέο αρνητικό ρεκόρ.   

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από τους βασικούς λόγους που παρατάθηκε το lockdown τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. «Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το πρωί. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΝΤ: Η ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες δαπάνες σε άμυνα, ενέργεια και συντάξεις τα επόμενα 15 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Το δημόσιο χρέος στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2040 χωρίς μέτρα, εκτιμά το ΔΝΤ - Προτείνει μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και κοινό δανεισμό

Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της επόμενης πανδημίας – Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Νέα έκθεση προειδοποιεί ότι οι επιδημίες γίνονται συχνότερες και πιο επικίνδυνες, ενώ οι χώρες δεν είναι έτοιμες για την επόμενη μεγάλη υγειονομική κρίση

Σκάνδαλο με «ελληνικά» αρχαία αγαλματίδια στον Οίκο Sotheby’s: Πλαστά έγγραφα πρόδωσαν την απάτη των 680.000 λιρών

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
46χρονος άνδρας προσπάθησε να πουλήσει ψεύτικα αρχαία αγάλματα στον οίκο δημοπρασιών

Πλανητική παρέλαση: Το σπάνιο φαινόμενο που θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό ‑ Πότε θα σημειωθεί

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Έχετε την ευκαιρία να παρατηρήστε μια σπάνια ευθυγράμμιση Αφροδίτης, Δία και Ερμή

Iron Maiden στην Αθήνα: Ενημέρωση προς το κοινό που θα πάει στο ΟΑΚΑ σε περίπτωση βροχής

Πολιτισμός 23.05.2026
Για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπονται ομπρέλες οποιουδήποτε μεγέθους, καθώς και τσάντες ή σακίδια μεγαλύτερα από Α4 (21cm x 30cm)

Κορδελιό: Γονατιστός στις γραμμές καθόταν ο άνδρας που παρασύρθηκε από τρένο

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Δύο αυτοκτονίες σε μία εβδομάδα σε γραμμές τρένου στη δυτική Θεσσαλονίκη

Ουγκάντα: Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα στη χώρα

Κόσμος 23.05.2026
Υγειονομικός συναγερμός από τον ΠΟΥ

Τραγωδία στην Κίνα με 90 νεκρούς, σε ανθρακωρυχείο

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
«Καθώς τρέχαμε έβλεπα ανθρώπους να καταρρέουν»

Πέθανε στα 59 του ο ράπερ Rob Base – Έδινε μάχη με τον καρκίνο

Κόσμος 23.05.2026
Η απογείωση της καριέρας του

Βαθαίνει το ρήγμα Τραμπ – Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ αφήνουν το Ισραήλ εκτός διαπραγματεύσεων με το Ιράν»

Κόσμος 23.05.2026
Οι φορές που οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησής τους κατά του Ιράν

Αρχεία UFO: Viral το βίντεο με παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο που μοιάζει με «αιωρούμενο εξωγήινο»

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Νέα βίντεο με UFO από το αμερικανικό υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ