E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Ανησυχία για την επαρχία, φόβος για τα Χριστούγεννα

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:19

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Επτά τουλάχιστον περιοχές στη χώρα μας παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η κυβέρνηση για αυτό το σενάριο lockdown «δύο ταχυτήτων».   

Tα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα κρίνουν την όποια άρση περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό με τον χρονικό ορίζοντα να μην έχει προς το παρόν προσδιοριστεί σαφώς. Δεν αποκλείεται τελικά, να εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να ανοίξει όπου κρίνεται εφικτό η αγορά.   

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να παραμείνουν σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.   

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι επτά «κόκκινες» περιοχές   

Η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Μαγνησία, είναι σε οριακή κατάσταση καθώς τελειώνουν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λέσβο υπάρχει μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και τέλος στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού. Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο συνωστισμού ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοέμβρη.   Χτες είχαμε τις πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από την Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα λόγω της ασφυκτικής πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μεταφορά των τριών ηλικιωμένων ανδρών από τη Δράμα κρίθηκε αναγκαία καθώς νοσούν βαριά και δεν υπάρχουν κενές θέσεις ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή.   

«Είμαστε απόλυτα πλήρεις. Όποιος χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία γίνεται διακομιδή και επιλαμβάνεται το συντονιστικό κέντρο που θα συνεχίσει τη νοσηλεία του», δήλωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.   

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν γίνει συνολικά 50 αεροδιακομιδές κυρίως από νησιά, είναι όμως η πρώτη από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα. «Πολύς κόσμος με συμπτώματα πηγαίνει στις δουλειές για να μη χάσει το μεροκάματο, άλλοι έχουν εντολές από εργοδότες να κρύβουν συμπτώματα και έρχονται καθυστερημένα με βαριά συμπτώματα», αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εξίσου δραματική καθώς η πληρότητα φτάνει το 100%.   

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι της 7 Δεκεμβρίου   

Η μέχρι στιγμής κατάσταση δεν φέρεται να επιτρέπει την άρση του απαγορευτικού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.018 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ωστόσο αυξήθηκαν, φτάνοντας τους 608, δηλαδή σε νέο αρνητικό ρεκόρ.   

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από τους βασικούς λόγους που παρατάθηκε το lockdown τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. «Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το πρωί. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα 17.03.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα 17.03.2026
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος 17.03.2026
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν

Αποκάλυψη της Washington Post για το Ισραήλ

Κόσμος 17.03.2026
Το Ισραήλ καλεί τους Ιρανούς να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, αν και γνωρίζει ότι τους στέλνει σε μαζική σφαγή

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Μαρία Καρρά, χήρα του Γιώργου Τράγκα

Ελλάδα 17.03.2026
Αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Τραμπ: Δεν «χρειαζόμαστε» πλέον ούτε επιθυμούμε τη βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ

Κόσμος 17.03.2026
Σε παραδοχή πως οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν θέλουν να εμπλακούν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, προχώρησε σε οργίλο ύφος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ισόβια στον 22χρονο μητροκτόνο της Λάρισας – Καμία αντίδραση στο άκουσμα της απόφασης

Ελλάδα 17.03.2026
Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία ο 22χρονος

Το τελευταίο μήνυμα Λαριτζανί πριν τον θάνατό του από τον ισραηλινό στρατό

Κόσμος 17.03.2026
«Ζητώ από τον Θεό να απονείμει στους μάρτυρες τις υψηλότερες τιμές»

Παραίτηση‑ μαχαιριά για τον Τραμπ – Έφυγε ο Τζόζεφ Κεντ λόγω Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των ΗΠΑ, Τζόζεφ Κεντ, παραιτήθηκε λόγω του πολέμου στο Ιράν

ΗΠΑ: Ένοχη για τη δολοφονία του συζύγου της η συγγραφέας που έγραψε βιβλίο για το πένθος

Κόσμος 17.03.2026
Η Κούρι Ρίτσινς καταδικάστηκε για τη δηλητηρίαση του συζύγου της με δόση φαιντανύλης

Αφθώδης πυρετός: Επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ελλάδα 17.03.2026
Ο αφθώδης πυρετός είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα που προσβάλλει βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους, καθώς και ορισμένα άγρια είδη

Πόσα ενοίκια χρειάζονται για να αγοράσεις σπίτι – Αναλυτικά τα στοιχεία για την Αττική

Ελλάδα 17.03.2026
Το επενδυτικό “εργαλείο”, το πρώτο “Θερμόμετρο” των ακινήτων παρουσίασαν οι CEO του Spitogatos