E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Ανησυχία για την επαρχία, φόβος για τα Χριστούγεννα

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:19

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Επτά τουλάχιστον περιοχές στη χώρα μας παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η κυβέρνηση για αυτό το σενάριο lockdown «δύο ταχυτήτων».   

Tα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα κρίνουν την όποια άρση περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό με τον χρονικό ορίζοντα να μην έχει προς το παρόν προσδιοριστεί σαφώς. Δεν αποκλείεται τελικά, να εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να ανοίξει όπου κρίνεται εφικτό η αγορά.   

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να παραμείνουν σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.   

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι επτά «κόκκινες» περιοχές   

Η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Μαγνησία, είναι σε οριακή κατάσταση καθώς τελειώνουν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λέσβο υπάρχει μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και τέλος στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού. Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο συνωστισμού ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοέμβρη.   Χτες είχαμε τις πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από την Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα λόγω της ασφυκτικής πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μεταφορά των τριών ηλικιωμένων ανδρών από τη Δράμα κρίθηκε αναγκαία καθώς νοσούν βαριά και δεν υπάρχουν κενές θέσεις ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή.   

«Είμαστε απόλυτα πλήρεις. Όποιος χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία γίνεται διακομιδή και επιλαμβάνεται το συντονιστικό κέντρο που θα συνεχίσει τη νοσηλεία του», δήλωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.   

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν γίνει συνολικά 50 αεροδιακομιδές κυρίως από νησιά, είναι όμως η πρώτη από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα. «Πολύς κόσμος με συμπτώματα πηγαίνει στις δουλειές για να μη χάσει το μεροκάματο, άλλοι έχουν εντολές από εργοδότες να κρύβουν συμπτώματα και έρχονται καθυστερημένα με βαριά συμπτώματα», αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εξίσου δραματική καθώς η πληρότητα φτάνει το 100%.   

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι της 7 Δεκεμβρίου   

Η μέχρι στιγμής κατάσταση δεν φέρεται να επιτρέπει την άρση του απαγορευτικού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.018 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ωστόσο αυξήθηκαν, φτάνοντας τους 608, δηλαδή σε νέο αρνητικό ρεκόρ.   

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από τους βασικούς λόγους που παρατάθηκε το lockdown τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. «Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το πρωί. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Κόσμος Χτες
Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Κόσμος Χτες
Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

Σάλος από βίντεο με διαλόγους για μίζες στο προεδρικό της Κύπρου

Κόσμος Χτες
Προϊόν λάσπης, απαντά η Λευκωσία

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Ελλάδα Χτες
Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα