E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Ανησυχία για την επαρχία, φόβος για τα Χριστούγεννα

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:19

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Επτά τουλάχιστον περιοχές στη χώρα μας παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η κυβέρνηση για αυτό το σενάριο lockdown «δύο ταχυτήτων».   

Tα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα κρίνουν την όποια άρση περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό με τον χρονικό ορίζοντα να μην έχει προς το παρόν προσδιοριστεί σαφώς. Δεν αποκλείεται τελικά, να εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να ανοίξει όπου κρίνεται εφικτό η αγορά.   

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να παραμείνουν σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.   

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι επτά «κόκκινες» περιοχές   

Η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Μαγνησία, είναι σε οριακή κατάσταση καθώς τελειώνουν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λέσβο υπάρχει μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και τέλος στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού. Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο συνωστισμού ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοέμβρη.   Χτες είχαμε τις πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από την Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα λόγω της ασφυκτικής πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μεταφορά των τριών ηλικιωμένων ανδρών από τη Δράμα κρίθηκε αναγκαία καθώς νοσούν βαριά και δεν υπάρχουν κενές θέσεις ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή.   

«Είμαστε απόλυτα πλήρεις. Όποιος χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία γίνεται διακομιδή και επιλαμβάνεται το συντονιστικό κέντρο που θα συνεχίσει τη νοσηλεία του», δήλωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.   

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν γίνει συνολικά 50 αεροδιακομιδές κυρίως από νησιά, είναι όμως η πρώτη από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα. «Πολύς κόσμος με συμπτώματα πηγαίνει στις δουλειές για να μη χάσει το μεροκάματο, άλλοι έχουν εντολές από εργοδότες να κρύβουν συμπτώματα και έρχονται καθυστερημένα με βαριά συμπτώματα», αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εξίσου δραματική καθώς η πληρότητα φτάνει το 100%.   

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι της 7 Δεκεμβρίου   

Η μέχρι στιγμής κατάσταση δεν φέρεται να επιτρέπει την άρση του απαγορευτικού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.018 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ωστόσο αυξήθηκαν, φτάνοντας τους 608, δηλαδή σε νέο αρνητικό ρεκόρ.   

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από τους βασικούς λόγους που παρατάθηκε το lockdown τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. «Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το πρωί. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Ελλάδα 04.02.2026
Κλιματισμός και «δεύτερη ζωή» με νέες αναβαθμίσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για το παλαιότερο τροχαίο υλικό της Αθήνας

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»

Έπεσε η υπογραφή Τραμπ: Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ

Κόσμος 04.02.2026
Και επίσημα «τελεία» μπήκε για το shutdown

Ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην Κούβα

Κόσμος 04.02.2026
Nέο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο

Δασκάλα γιόγκα ανατίναζε αυτοκίνητα εκβιάζοντας για χρήματα

Ελλάδα 04.02.2026
Στο παρελθόν η 56χρονη είχε κάψει και το αμάξι του πατέρα της

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες