E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Ισόβια σε 25 πιλότους για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν

Σχεδόν 500 ήταν οι κατηγορούμενοι της πιο προβεβλημένης δίκης των τελευταίων ετών στην Τουρκια

Δημοσίευση 26/11/2020 | 13:10

Τουρκία: Ισόβια σε 25 πιλότους για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα ποινές ισόβιας κάθειρξης σε μερικούς από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων στρατηγών και ιπταμένων, οι οποίοι δικάζονταν με κατηγορίες ότι διηύθυναν και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σε 25 πιλότους αεροπλάνων F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες διαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 79χρονος ιερρωμένος, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην. Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαφάνιση 16χρονης: Μυστικές πωλήσεις, συνάντηση με άγνωστο και ταξί για Αθήνα

Ελλάδα 13.01.2026
Ολα τα σκοτεινά σημεία που εξετάζονται

Xωρίς ταξί η Αθήνα σήμερα και αύριο λόγω 48ωρης απεργίας

Ελλάδα 13.01.2026
Χειρόφρενο τραβούν σήμερα και αύριο τα ταξί στην Αττική, λόγω της νέας απεργίας των αυτοκινητιστών.

Καρυστιανού: Την παραίτησή της από την προεδρία του Συλλόγου των Τεμπών ζητά το ΔΣ ‑ Είναι παράτυπο, απαντά

Ελλάδα 13.01.2026
`Περιμένω να μου ζητηθεί επισήμως να αποχωρήσω - Εφόσον μου ζητηθεί, ωστόσο, θα παραμέινω` είχε πει η Μαρία Καρυστιανού

Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγορά από τον Τραμπ: «Θα αμυνθούμε μέσω του NATO»

Κόσμος 13.01.2026
«Το νησί αποτελεί «μέρος του βασιλείου της Δανίας» και, υπό αυτή την ιδιότητα, είναι «ως μέρος της δανικής κοινοπολιτείας, μέλος του ΝΑΤΟ»

Καιρός: Τελειώνει το τσουχτερό κρύο, άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά

Καιρός 13.01.2026
Κολυδάς, Τσατραφύλλιας και Καλλιάνος εξηγούν την εξέλιξη του καιρού

Τα Best of της 16ης αγωνιστικής στη Super League: Γκολ, Ασίστ και Αποκρούσεις

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τα καλύτερα Γκολ, τις Ασίστ και τις Αποκρούσεις του διημέρου

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα Χτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Ελλάδα Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές