E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Πιθανό νέο μήνυμα Μητσοτάκη τα επόμενα 24ωρα

Δημοσίευση 24/11/2020 | 10:31

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών. Στο “τραπέζι” η επίταξη και σε άλλες περιοχές πέρα από την Θεσσαλονίκη. Πως θα ξεκινήσει να “ανοίγει” η καραντίνα.

Κάθε πράγμα στον καιρό του: έτσι και η συζήτηση για το «άνοιγμα» της οικονομίας, η οποία, με την “τριάδα” κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μοιάζει άκαιρη.

Η διαφαινόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων πάντως, δείχνει ν’ αφήνει περιθώρια για να γίνει αυτή η συζήτηση προς τα τέλη της εβδομάδας, αφού πρώτα θα έχει γίνει η σχετική αξιολόγηση από τους ειδικούς και θα έχουν διατυπωθεί οι ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Τούτων δοθέντων, αυτό που έχει σημασία τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα είναι να αντιμετωπιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Η ενόχληση την οποία εξέφρασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας ότι μόλις οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνδράμουν στο σύστημα υγείας προφανώς δεν συνιστά τυχαίο γεγονός. Στο τραπέζι έτσι βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα: ακόμη και αυτό της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, πέραν της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα συμβεί και αυτό», δηλώνουν χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές, καθώς το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις γεμάτες ΜΕΘ, αλλά και με τους υγειονομικούς που βγαίνουν εκτός μάχης λόγω της επαφής τους με τον κορονοϊό. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση μιλούν παραστατικά για «πόλεμο», θέλοντας ν’ αναδείξουν την ανάγκη για συμβολή όλων στην προσπάθεια του ΕΣΥ.

Βουλευτές στη μάχη κατά του κορονοϊού

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας και Κωνσταντίνος Μπλούχος ζήτησαν ν’ απαλλαγούν των καθηκόντων τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Οι κύριοι Λαμπρούλης και Κέλλας, μάλιστα, προέρχονται από τη Λάρισα, η οποία έχει χτυπηθεί σφοδρά από την πανδημία και δεν αποκλείεται να υπάρξει κι εκεί επίταξη ιδιωτικών κλινικών τα επόμενα 24ωρα. Το ίδιο και στη Μαγνησία, όπου ήδη συνδράμουν στις ιατρικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το μόνο βέβαιο είναι πως – όπως έγραψε και τις προηγούμενες ημέρες το newsit.gr – το σενάριο άρσης των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο Βασίλης Κικίλιας: «Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή LiveNews του Mega. Επιβεβαίωσε δε ότι «τις τελευταίες τρεις μέρες φαίνεται να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη μια ‘επιπέδωση’ της καμπύλης κρουσμάτων», με την ίδια διαπίστωση να κάνει και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση. Μολαταύτα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε».

Πως θα “χαλαρώσει” το lockdown

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και η αρχή για την άρση των περιορισμών θα γίνει από τα σχολεία – είτε μόνο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία είτε και τα Γυμνάσια και Λύκεια μαζί.

Μελετάται, μάλιστα, και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται προληπτικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο.

Μήνυμα Μητσοτάκη στο τέλος της εβδομάδας;

Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα τέλη της εβδομάδας, στο οποίο θα περιγράφει τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από το lockdown, εφόσον πράγματι η εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες είναι η επιθυμητή και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις σχετικές αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεκινά το νέο MEGA Voucher για εργαζομένους – Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

Ελλάδα 03.03.2026
Η μεγάλη πρόσκληση της ΔΥΠΑ για το 2026 είναι προ των πυλών

ΥΠΕΞ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, διαρκής η στήριξη στην Κύπρο

Ελλάδα 03.03.2026
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα αιτήματα επαναπατρισμού Ελλήνων στη Μέση Ανατολή είναι μερικές χιλιάδες και δεν υπάρχει κανένα αίτημα από το Ιράν

Κύπρος: Καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν σακίδιο έκτακτης ανάγκης ‑ Τα μέτρα αυτοπροστασίας

Κόσμος 03.03.2026
Το σακίδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά είδη όπως τρόφιμα, νερό, πρώτες βοήθειες, καθώς και προσωπικά έγγραφα

Τραγωδία στη Λεμεσό: Γονείς εντόπισαν νεκρό το βρέφος τους

Κόσμος 03.03.2026
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το περιστατικό καταγράφηκε ως αιφνίδιος θάνατος

Λονδίνο: Ουρές στα βενζινάδικα έν μέσω φόβων για εκτόξευση των τιμών

Κόσμος 03.03.2026
Αυξάνονται οι ουρές στα βενζινάδικα του Λονδίνου εν μέσω φόβων για αύξηση των τιμών που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πένθος στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε ο Γκι Ρόζε Νάνγκα

Ελλάδα 03.03.2026
Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ η είδηση του θανάτου του Γκι Ρόζε Νάνγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 53 ετών

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία με πτήση μαχητικών αεροσκαφών ‑ Τι ισχύει

Ελλάδα 03.03.2026
Εκατοντάδες πολίτες ανησύχησαν όταν είδαν τα αεροπλάνα στον αέρα

Υπό κράτηση ο Γεωργιανός ύποπτος για κατασκοπεία στη Σούδα

Ελλάδα 03.03.2026
Στην Αθήνα o 36χρονος αζερικής καταγωγής – Τα στοιχεία της ΕΥΠ και οι έρευνες για πιθανές επαφές με το Ιράν

Το Netflix θα εξαφανιστεί αθόρυβα από 87 εκατομμύρια συσκευές σήμερα

Tech + Science 03.03.2026
Οι χρήστες που επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση στη συσκευή τους

Μέση Ανατολή: Εντολή σε Αμερικανούς πολίτες για άμεση εγκατάλειψη 12 χωρών

Κόσμος 03.03.2026
Οι χώρες «κινδύνου» για τους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως την 1η Ιουνίου ‑ Πώς γίνεται η αυτόματη αντιστοίχιση

Οικονομία 03.03.2026
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ενάρξεων, μεταβολών και διακοπών εργασιών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών

«Ουρές» στα βενζινάδικα: Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος

Ελλάδα 03.03.2026
Το ράλι περνά ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να βλέπουν νέες επιβαρύνσεις στην αντλία και στους λογαριασμούς