E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Πιθανό νέο μήνυμα Μητσοτάκη τα επόμενα 24ωρα

Δημοσίευση 24/11/2020 | 10:31

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών. Στο “τραπέζι” η επίταξη και σε άλλες περιοχές πέρα από την Θεσσαλονίκη. Πως θα ξεκινήσει να “ανοίγει” η καραντίνα.

Κάθε πράγμα στον καιρό του: έτσι και η συζήτηση για το «άνοιγμα» της οικονομίας, η οποία, με την “τριάδα” κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μοιάζει άκαιρη.

Η διαφαινόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων πάντως, δείχνει ν’ αφήνει περιθώρια για να γίνει αυτή η συζήτηση προς τα τέλη της εβδομάδας, αφού πρώτα θα έχει γίνει η σχετική αξιολόγηση από τους ειδικούς και θα έχουν διατυπωθεί οι ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Τούτων δοθέντων, αυτό που έχει σημασία τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα είναι να αντιμετωπιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Η ενόχληση την οποία εξέφρασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας ότι μόλις οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνδράμουν στο σύστημα υγείας προφανώς δεν συνιστά τυχαίο γεγονός. Στο τραπέζι έτσι βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα: ακόμη και αυτό της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, πέραν της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα συμβεί και αυτό», δηλώνουν χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές, καθώς το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις γεμάτες ΜΕΘ, αλλά και με τους υγειονομικούς που βγαίνουν εκτός μάχης λόγω της επαφής τους με τον κορονοϊό. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση μιλούν παραστατικά για «πόλεμο», θέλοντας ν’ αναδείξουν την ανάγκη για συμβολή όλων στην προσπάθεια του ΕΣΥ.

Βουλευτές στη μάχη κατά του κορονοϊού

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας και Κωνσταντίνος Μπλούχος ζήτησαν ν’ απαλλαγούν των καθηκόντων τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Οι κύριοι Λαμπρούλης και Κέλλας, μάλιστα, προέρχονται από τη Λάρισα, η οποία έχει χτυπηθεί σφοδρά από την πανδημία και δεν αποκλείεται να υπάρξει κι εκεί επίταξη ιδιωτικών κλινικών τα επόμενα 24ωρα. Το ίδιο και στη Μαγνησία, όπου ήδη συνδράμουν στις ιατρικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το μόνο βέβαιο είναι πως – όπως έγραψε και τις προηγούμενες ημέρες το newsit.gr – το σενάριο άρσης των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο Βασίλης Κικίλιας: «Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή LiveNews του Mega. Επιβεβαίωσε δε ότι «τις τελευταίες τρεις μέρες φαίνεται να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη μια ‘επιπέδωση’ της καμπύλης κρουσμάτων», με την ίδια διαπίστωση να κάνει και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση. Μολαταύτα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε».

Πως θα “χαλαρώσει” το lockdown

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και η αρχή για την άρση των περιορισμών θα γίνει από τα σχολεία – είτε μόνο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία είτε και τα Γυμνάσια και Λύκεια μαζί.

Μελετάται, μάλιστα, και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται προληπτικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο.

Μήνυμα Μητσοτάκη στο τέλος της εβδομάδας;

Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα τέλη της εβδομάδας, στο οποίο θα περιγράφει τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από το lockdown, εφόσον πράγματι η εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες είναι η επιθυμητή και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις σχετικές αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Οι IDF επιτέθηκαν σε στόχους του ιρανικού ναυτικού στη Κασπία Θάλασσα

Κόσμος Χτες
Το Ιράν μπορεί να εισάγει εμπορεύματα μέσω βόρειων λιμανιών όπως το Μπαντάρ Ανζάλι

Αίγινα: Το μαρτύριο της σταγόνας περνούν οι κάτοικοι‑ Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό στο νησί

Κόσμος Χτες
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά

Οι βενζινοπώλες απειλούν με λουκέτο στα πρατήρια εξαιτίας του πλαφόν

Ελλάδα Χτες
Η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την προετοιμασία κινητοποιήσεων

Ταξίδεψε μέχρι την Αλάσκα για να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του, αφού πρώτα δολοφόνησε τον πεθερό του

Κόσμος Χτες
Ο 61χρονος Matthew Thomas Becker εντοπίστηκε νεκρός 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που εντοπίστηκε η σορός του πεθερού του

Τρόμος στη Νέα Υόρκη για τον μασκοφόρο με μαχαίρι ‑ Επιτέθηκε σε γυναίκα στη μέση του δρόμου

Κόσμος Χτες
Στη δημοσιότητα πλάνα από την απρόκλητη επίθεση - Σε εξέλιξη έρευνες για τον ύποπτο με τη μάσκα σκι

Αγωνία για αγοράκι τριών ετών ‑ Κατάπιε ξυραφάκι

Ελλάδα Χτες
Η ακτινογραφία έδειξε ότι όντως υπήρχε ένα ξυραφάκι στο σώμα του παιδιού - Υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Οι δολοφόνοι του Αλί Λαριτζανί θα «πληρώσουν» σύντομα

Κόσμος Χτες
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τον διορισμό του στο αξίωμα, την περασμένη εβδομάδα

Ομολόγησε τη δολοφονία influencer o πρώην σύντροφός της

Κόσμος Χτες
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θάφτηκε ζωντανή μέσα σε βαλίτσα

Πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Το 2018‑2019 τα αιγοπρόβατα στην Κρήτη ήταν περισσότερα από τις μύγες

Ελλάδα Χτες
Ο Ευάγγελος Σημανδράκος κατέθεσε στο δικαστήριο πως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δήλωναν 1,5 εκατομμύριο και στο Ρέθυμνο μόνο, δήλωναν 7,5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα

Συντριβή καμπίνας σε χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας, ένας νεκρός

Κόσμος Χτες
Το δυστύχημα έγινε στο χιονοδρομικό κέντρο Ένγκελμπεργ

Προφυλακίστηκε ο 23χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Ελλάδα Χτες
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, έμεινε για περίπου δύο ώρες στο γραφείο της 1ης τακτικής ανακρίτριας και μετά τις εξηγήσεις που έδωσε κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος

Ανακάλυψη‑μυστήριο: Παιδιά θάφτηκαν σαν πολεμιστές με χάλκινες ζώνες πριν 2.500 χρόνια

Κόσμος Χτες
Αρχαιολόγοι στη νότια Ιταλία εντόπισαν τάφους δύο παιδιών θαμμένων με μεγάλες χάλκινες ζώνες, εύρημα σπάνιο για τη σαμνιτική προρωμαϊκή κουλτούρα