E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Πιθανό νέο μήνυμα Μητσοτάκη τα επόμενα 24ωρα

Δημοσίευση 24/11/2020 | 10:31

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών. Στο “τραπέζι” η επίταξη και σε άλλες περιοχές πέρα από την Θεσσαλονίκη. Πως θα ξεκινήσει να “ανοίγει” η καραντίνα.

Κάθε πράγμα στον καιρό του: έτσι και η συζήτηση για το «άνοιγμα» της οικονομίας, η οποία, με την “τριάδα” κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μοιάζει άκαιρη.

Η διαφαινόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων πάντως, δείχνει ν’ αφήνει περιθώρια για να γίνει αυτή η συζήτηση προς τα τέλη της εβδομάδας, αφού πρώτα θα έχει γίνει η σχετική αξιολόγηση από τους ειδικούς και θα έχουν διατυπωθεί οι ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Τούτων δοθέντων, αυτό που έχει σημασία τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα είναι να αντιμετωπιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Η ενόχληση την οποία εξέφρασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας ότι μόλις οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνδράμουν στο σύστημα υγείας προφανώς δεν συνιστά τυχαίο γεγονός. Στο τραπέζι έτσι βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα: ακόμη και αυτό της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, πέραν της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα συμβεί και αυτό», δηλώνουν χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές, καθώς το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις γεμάτες ΜΕΘ, αλλά και με τους υγειονομικούς που βγαίνουν εκτός μάχης λόγω της επαφής τους με τον κορονοϊό. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση μιλούν παραστατικά για «πόλεμο», θέλοντας ν’ αναδείξουν την ανάγκη για συμβολή όλων στην προσπάθεια του ΕΣΥ.

Βουλευτές στη μάχη κατά του κορονοϊού

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας και Κωνσταντίνος Μπλούχος ζήτησαν ν’ απαλλαγούν των καθηκόντων τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Οι κύριοι Λαμπρούλης και Κέλλας, μάλιστα, προέρχονται από τη Λάρισα, η οποία έχει χτυπηθεί σφοδρά από την πανδημία και δεν αποκλείεται να υπάρξει κι εκεί επίταξη ιδιωτικών κλινικών τα επόμενα 24ωρα. Το ίδιο και στη Μαγνησία, όπου ήδη συνδράμουν στις ιατρικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το μόνο βέβαιο είναι πως – όπως έγραψε και τις προηγούμενες ημέρες το newsit.gr – το σενάριο άρσης των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο Βασίλης Κικίλιας: «Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή LiveNews του Mega. Επιβεβαίωσε δε ότι «τις τελευταίες τρεις μέρες φαίνεται να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη μια ‘επιπέδωση’ της καμπύλης κρουσμάτων», με την ίδια διαπίστωση να κάνει και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση. Μολαταύτα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε».

Πως θα “χαλαρώσει” το lockdown

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και η αρχή για την άρση των περιορισμών θα γίνει από τα σχολεία – είτε μόνο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία είτε και τα Γυμνάσια και Λύκεια μαζί.

Μελετάται, μάλιστα, και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται προληπτικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο.

Μήνυμα Μητσοτάκη στο τέλος της εβδομάδας;

Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα τέλη της εβδομάδας, στο οποίο θα περιγράφει τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από το lockdown, εφόσον πράγματι η εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες είναι η επιθυμητή και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις σχετικές αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα 11.07.2026
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 11.07.2026
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Κόσμος 11.07.2026
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής