E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε

Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση

Δημοσίευση 23/11/2020 | 18:47

Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε

Την κατάσταση που επικρατεί με βάση τα στοιχεία και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα γενικού lockdown, περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση που παρουσιάζει η εικόνα της πανδημίας σε γενικές γραμμές, επεσήμανε ωστόσο ότι σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένονταν. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα δίχως καμία έκπτωση και απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία ή σχέδιο για την άρση του lockdown, το οποίο, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες γίνει λόγος για την άρση των μέτρων. Η απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι η διαφύλαξη της ζωής και της υγείας. Η ύπουλη αυτή απειλή δεν διαχωρίζει ηλικίες. Η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση. Κάποιες περιοχές ίσως σημεία βελτίωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις των μέτρων. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλητα τα μέτρα. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα, μένουν σπίτι και βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς απέφυγε να δώσει ημερομηνία ή σχέδιο για την άρση του lockdown στη χώρα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών και τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσοστά «ορφανής» ιχνηλάτισης, είπε:

«Έχουμε κάνει 190 προσλήψεις στην ιχνηλάτιση και θα προσληφθούν άλλοι 190. Δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%, όπως ειπώθηκε και στη Βουλή. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται επαρκώς.

Δεν ξέρω αν θα ήταν χρήσιμοι 3.000 ιχνηλάτες, ή που στηρίζεται η έκθεση του CDC. Η ιχνηλάτιση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατεύσουμε το σύστημα Υγείας».

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφερθεί σε απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων, αλλά και στο ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ. Από την αναφορά της, αποδεικνύεται η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και κάθε ένα νοσοκομείο ξεχωριστά, καθώς παραμένει πολύ υψηλός ο αριθμός εισαγωγών των περιπτώσεων Covid-19:

«Σήμερα έχουμε 1.388 κρούσματα, συνολικά 549 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 84 θανάτους. Συνολικά σε όλη τη χώρα, 4.400 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν 86% πληρότητα. Στην Αττική, οι ΜΕΘ έχουν 81% πληρότητα και στη Βόρεια Ελλάδα 99%».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ηλικίες που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση από την πανδημία στη χώρα και αυτές δεν είναι άλλες από την ομάδα 40 με 65 και από τους άνω των 65 ετών.

Πρόσθεσε δε, ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η διασπορά είναι ευρύτατη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαπλωθεί, σε οποιοδήποτε σημείο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουτράκι: Kαρχαρίας κολυμπάει σε ρηχά νερά δίπλα στην παραλία

Ελλάδα Χτες
Συχνές πλέον οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες κοντά στις ακτές

Τι είναι το flashover που οδήγησε στον όλεθρο του Κραν Μοντανά;

Κόσμος Χτες
Ενώ αρχικά μαρτυρίες ανέφεραν για κερί, για πυροτέχνημα μίλησε αργότερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για το 2026 ‑ Αναμένεται να είναι από τις θερμότερες χρονιές της Ιστορίας

Κόσμος Χτες
Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Χάος στο Ιράν: Ο λαός στους δρόμους κατά των Αγιατολάχ, τρεις νεκροί και εσωτερικές ρωγμές στο καθεστώς

Κόσμος Χτες
Οι πρώτες κοινωνικές εκρήξεις έκαναν την εμφάνισή τους την περσινή άνοιξη

Πρωτοχρονιάτικος πολιτικός καφές Μητσοτάκη‑Τασούλα στο Κολωνάκι – Με ευχές και συνομιλίες με πολίτες ξεκίνησε το 2026

Πολιτική Χτες
Η παρέα συμπληρώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη

Δείτε βίντεο: Η στιγμή που ξεκινάει η φωτιά μέσα στο μπαρ στο Κραν Μοντανά

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: «Σερβιτόρος στους ώμους συναδέλφου του έβαλε φωτιά στο ταβάνι του μπαρ με βεγγαλικό» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Κόσμος Χτες
Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις στιγμές που προηγήθηκαν της φονικής έκρηξης και πυρκαγιάς με τους 40 νεκρούς

Big‑4: Τα ευρωπαϊκά «διαμάντια» που μας μάγεψαν στη League Stage

Αθλητικά Νέα Χτες
Μια απολαυστική αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές των τεσσάρων «μεγάλων» της Super League στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του φετινού χειμώνα

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική στην είσοδο του 2026 – Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός Χτες
Παγετός σε πολλές περιοχές, χαμηλές μέγιστες τιμές και ισχυροί βοριάδες, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Κόσμος Χτες
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Προχτές
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης