E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε

Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση

Δημοσίευση 23/11/2020 | 18:47

Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε

Την κατάσταση που επικρατεί με βάση τα στοιχεία και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα γενικού lockdown, περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση που παρουσιάζει η εικόνα της πανδημίας σε γενικές γραμμές, επεσήμανε ωστόσο ότι σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένονταν. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα δίχως καμία έκπτωση και απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία ή σχέδιο για την άρση του lockdown, το οποίο, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες γίνει λόγος για την άρση των μέτρων. Η απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι η διαφύλαξη της ζωής και της υγείας. Η ύπουλη αυτή απειλή δεν διαχωρίζει ηλικίες. Η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση. Κάποιες περιοχές ίσως σημεία βελτίωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις των μέτρων. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλητα τα μέτρα. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα, μένουν σπίτι και βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς απέφυγε να δώσει ημερομηνία ή σχέδιο για την άρση του lockdown στη χώρα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών και τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσοστά «ορφανής» ιχνηλάτισης, είπε:

«Έχουμε κάνει 190 προσλήψεις στην ιχνηλάτιση και θα προσληφθούν άλλοι 190. Δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%, όπως ειπώθηκε και στη Βουλή. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται επαρκώς.

Δεν ξέρω αν θα ήταν χρήσιμοι 3.000 ιχνηλάτες, ή που στηρίζεται η έκθεση του CDC. Η ιχνηλάτιση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατεύσουμε το σύστημα Υγείας».

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφερθεί σε απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων, αλλά και στο ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ. Από την αναφορά της, αποδεικνύεται η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και κάθε ένα νοσοκομείο ξεχωριστά, καθώς παραμένει πολύ υψηλός ο αριθμός εισαγωγών των περιπτώσεων Covid-19:

«Σήμερα έχουμε 1.388 κρούσματα, συνολικά 549 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 84 θανάτους. Συνολικά σε όλη τη χώρα, 4.400 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν 86% πληρότητα. Στην Αττική, οι ΜΕΘ έχουν 81% πληρότητα και στη Βόρεια Ελλάδα 99%».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ηλικίες που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση από την πανδημία στη χώρα και αυτές δεν είναι άλλες από την ομάδα 40 με 65 και από τους άνω των 65 ετών.

Πρόσθεσε δε, ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η διασπορά είναι ευρύτατη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαπλωθεί, σε οποιοδήποτε σημείο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζωγράφου: Μυστήριο με τους θανάτους μητέρας και κόρης – Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Ελλάδα 02.04.2026
Οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το γεγονός να έγινε κάποιο επεισόδιο με τον 54χρονο και την μητέρα του και αυτός να τη δολοφόνησε

CNN: Τα «μεγάλα, πιεστικά ερωτήματα» στα οποία δεν απάντησε ο Τραμπ στο διάγγελμά του

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε «τα καλύτερα επιχειρήματά του» υπέρ του πολέμου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το πώς θα τελειώσει

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος ‑ Οι τιμές σε αρνί, κοκορέτσι, τσουρέκι

Ελλάδα 02.04.2026
Ακριβότερο κατά 14% με 20% το πασχαλινό τραπέζι για φέτος

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Κόσμος 02.04.2026
Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία στη Βουλή για ακόμη δύο εν ενεργεία βουλευτές

Ελλάδα 02.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που αφορά στους εν ενέργεια βουλευτές περιλαμβάνει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις από νόμιμες παρακολουθήσεις

Σε Αττική και Ρόδο τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ελλάδα 02.04.2026
Εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 50% των ελέγχων στη Ρόδο και έπεσαν πρόστιμα 65.000 ευρώ - Στα 40.000 ευρώ τα πρόστιμα στην Αττική

Βέροια: Πέθαvε ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά

Ελλάδα 02.04.2026
Ο 7χρονος είχε τραυματιστεί βαριά την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την κοινή κηδεμονία των κατοικιδίων μετά το διαζύγιο

Κόσμος 02.04.2026
Τι προβλέπει ο νέος νόμος και ποιες οι εξαιρέσεις

Πανσέληνος Απριλίου: Απόψε το «ροζ φεγγάρι» ‑ Πώς πήρε το όνομά του

Ελλάδα 02.04.2026
Την Πέμπτη 2 Απριλίου αναμένεται να φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το ροζ φεγγάρι

Τι λέει ο CEO με το μαντρί στην ταράτσα στους Αμπελόκηπους ‑«Υπήρχε και κλιματισμός για το καλοκαίρι!»

Ελλάδα 02.04.2026
Απάντηση σε δημοσιεύματα που αφορούν τα ζώα που εντοπίστηκαν σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους δίνει εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη των ζώων

Η απάτη με τις «έξυπνες» κάμερες – Πώς να ξεχωρίσετε το αληθινό SMS από το Gov

Tech + Science 02.04.2026
Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα επιτήδειων

Το σημείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 54χρονος, «βγήκε έξω και τον παρέσυρε το νερό», λέει φίλος του

Ελλάδα 02.04.2026
Eπιχείρησε να γαντζωθεί από τα κάγκελα στην αυλή του σπιτιού του