E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: Μεταξύ ζωής και θανάτου

Καθηλώνουν οι μαχητές της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία

Δημοσίευση 23/11/2020 | 12:28

Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: Μεταξύ ζωής και θανάτου

Ασθενείς που δεν γνωρίζουν αν θα βγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο, εξαντλητικά ωράρια, συνάδελφοι που νοσούν ο ένας μετά τον άλλο, ψυχοφθόρα περιστατικά. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί ανάμεσα στους υγειονομικούς, στους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν την μητέρα των μαχών ενάντια στον κορονοϊό και προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες.

Οι προσωπικές τους μαρτυρίες στο Thesstoday.gr για όλα όσα βιώνουν στις βάρδιες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι συγκλονιστικές: “Είναι πολύ δύσκολο γιατί ζούμε σε αυτό το περιβάλλον. Είναι οι σχέσεις μας από εκεί μέσα, οι φιλίες μας από εκεί μέσα. Ας πούμε έχω μια φίλη που αυτή τη στιγμή εφημερεύει. Με πήρε πριν τηλέφωνο για να μιλήσουμε λίγο και με το που αρχίσαμε την ακούω να λέει από μέσα: ‘Όχι, μην παραδίδεις τον νεκρό πριν βγει το δεύτερο τεστ‘. Για να δούμε πώς θα γραφτεί, αν ήταν από κορωνοϊό. Πώς μπορεί να έχεις καλή διάθεση στη δουλειά;”, διερωτάται η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος εργαζομένων στο Παπανικολάου.

Και προσθέτει: “Υπάρχει μια ανησυχία, μια στενοχώρια. Χθες σε ένα γραφείο βρισκόμουν εγώ κι άλλες δύο. Φορούσαμε βέβαια τις μάσκες μας, είπαμε δύο κουβέντες. Εγώ πήγα να πάρω κάποια έγγραφα, συναντηθήκαμε και είπαμε να πούμε μια καλημέρα. Ήταν η ώρα 12:00. Στις 2:00 δέχομαι μήνυμα που έλεγε: ‘Η μαμά μου θετικοποιήθηκε μέσα στο νοσοκομείο, στην καρδιολογική κλινική και τώρα έχει πάει στην Covid‘. Και βγήκε θετική και η νοσηλεύτρια οπότε πρέπει να πάει σπίτι. Και η μαμά να μείνει μόνη της”.

Όσον αφορά τους υγειονομικούς που νοσούν και οι ίδιοι από κορωνοϊό, η κα. Σιώτου ανέφερε: “Κάποιοι από τους συναδέλφους που νόσησαν και επιστρέφουν, δεν μπορούν να είναι τόσο αποδοτικοί γιατί πέρασαν τη νόσο βαριά. Έχουν πολύ μεγάλη κόπωση. Η ασθένεια τούς άφησε κομμένες δυνάμεις. Μια φίλη μου που νόσησε, επέστρεψε στη δουλειά και μου έλεγε: ‘Μόλις πω να ανέβω πέντε σκαλοπάτια, πρέπει να ξεκουραστώ δεν μπορώ‘. Ενώ δεν έχει ούτε θετικό PCR, ούτε πυρετό. Έχει επιστρέψει, είναι γερή”.

“Οι άνθρωποι νοσηλεύονται μόνοι τους, απομονωμένοι, μακριά από τους δικούς τους. Και βλέπουν ένα ‘απρόσωπο’ προσωπικό, αφού μπαίνουν με τις μάσκες, τα σκουφιά και τις στολές για να κάνουν κάποια εργασία. Δεν υπάρχει ανθρώπινη επαφή. Δεν μπορούν να δούν το πρόσωπο του άλλου, το χαμόγελό του, να πουν μια κουβέντα συμπάθειας. Επειδή υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και είναι πολλά τα περιστατικά, ο χρόνος των εργαζομένων είναι πιεστικός. Πολλοί ασθενείς οδηγούνται έτσι σε παραίτηση από την προσπάθεια να βελτιωθούν. Λένε: ‘Με βάλατε εδώ μέσα ουσιαστικά για να πεθάνω‘”. Αυτή την κατάσταση περιγράφει ο κ. Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος εργαζομένων στο Παπαγεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: Καταδικάστηκε 51χρονος που χτύπησε την κόρη και τη γυναίκα του με πατερίτσα

Ελλάδα 12.12.2025
Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών

Γαλλία: Και οι Γάλλοι αγρότες στα μπλόκα

Κόσμος 12.12.2025
Σε αποκλεισμούς οδικών αξόνων προχώρησαν Γάλλοι αγρότες που αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,

Συνελήφθη στο Ιράν η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος 12.12.2025
Η 53χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί έλαβε το Νόμπελ το 2023 για τον «αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» -

Πανελλαδική απεργία 16/12: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ελλάδα 12.12.2025
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας

«Πόλεμος» με Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Ο Γιάννης είναι δειλός»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την υπόθεση του trade του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική με τον Κέντρικ Πέρκινς να τον χαρακτηρίζει δειλό λόγω της συμπεριφοράς του.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα Oreo Cheesecakes

Ελλάδα 12.12.2025
Δεν αναγραφόταν στα ελληνικά ότι «μπορεί να περιέχει ίχνη από καρπούς με κέλυφος»

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030

Κόσμος 12.12.2025
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Προσοχή απάτη! Μηνύματα SMS και emails που χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Αθηναίων

Οικονομία 12.12.2025
Alert από τον Δήμο Αθηναίων για νέα απάτη

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού

Κόσμος 12.12.2025
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο

Μαθητής στο νοσοκομείο μετά από ρίψη κροτίδας σε σχολείο στο Ναύπλιο

Ελλάδα 12.12.2025
Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σχολείο της περιοχής