E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: Μεταξύ ζωής και θανάτου

Καθηλώνουν οι μαχητές της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία

Δημοσίευση 23/11/2020 | 12:28

Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: Μεταξύ ζωής και θανάτου

Ασθενείς που δεν γνωρίζουν αν θα βγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο, εξαντλητικά ωράρια, συνάδελφοι που νοσούν ο ένας μετά τον άλλο, ψυχοφθόρα περιστατικά. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί ανάμεσα στους υγειονομικούς, στους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν την μητέρα των μαχών ενάντια στον κορονοϊό και προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες.

Οι προσωπικές τους μαρτυρίες στο Thesstoday.gr για όλα όσα βιώνουν στις βάρδιες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι συγκλονιστικές: “Είναι πολύ δύσκολο γιατί ζούμε σε αυτό το περιβάλλον. Είναι οι σχέσεις μας από εκεί μέσα, οι φιλίες μας από εκεί μέσα. Ας πούμε έχω μια φίλη που αυτή τη στιγμή εφημερεύει. Με πήρε πριν τηλέφωνο για να μιλήσουμε λίγο και με το που αρχίσαμε την ακούω να λέει από μέσα: ‘Όχι, μην παραδίδεις τον νεκρό πριν βγει το δεύτερο τεστ‘. Για να δούμε πώς θα γραφτεί, αν ήταν από κορωνοϊό. Πώς μπορεί να έχεις καλή διάθεση στη δουλειά;”, διερωτάται η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος εργαζομένων στο Παπανικολάου.

Και προσθέτει: “Υπάρχει μια ανησυχία, μια στενοχώρια. Χθες σε ένα γραφείο βρισκόμουν εγώ κι άλλες δύο. Φορούσαμε βέβαια τις μάσκες μας, είπαμε δύο κουβέντες. Εγώ πήγα να πάρω κάποια έγγραφα, συναντηθήκαμε και είπαμε να πούμε μια καλημέρα. Ήταν η ώρα 12:00. Στις 2:00 δέχομαι μήνυμα που έλεγε: ‘Η μαμά μου θετικοποιήθηκε μέσα στο νοσοκομείο, στην καρδιολογική κλινική και τώρα έχει πάει στην Covid‘. Και βγήκε θετική και η νοσηλεύτρια οπότε πρέπει να πάει σπίτι. Και η μαμά να μείνει μόνη της”.

Όσον αφορά τους υγειονομικούς που νοσούν και οι ίδιοι από κορωνοϊό, η κα. Σιώτου ανέφερε: “Κάποιοι από τους συναδέλφους που νόσησαν και επιστρέφουν, δεν μπορούν να είναι τόσο αποδοτικοί γιατί πέρασαν τη νόσο βαριά. Έχουν πολύ μεγάλη κόπωση. Η ασθένεια τούς άφησε κομμένες δυνάμεις. Μια φίλη μου που νόσησε, επέστρεψε στη δουλειά και μου έλεγε: ‘Μόλις πω να ανέβω πέντε σκαλοπάτια, πρέπει να ξεκουραστώ δεν μπορώ‘. Ενώ δεν έχει ούτε θετικό PCR, ούτε πυρετό. Έχει επιστρέψει, είναι γερή”.

“Οι άνθρωποι νοσηλεύονται μόνοι τους, απομονωμένοι, μακριά από τους δικούς τους. Και βλέπουν ένα ‘απρόσωπο’ προσωπικό, αφού μπαίνουν με τις μάσκες, τα σκουφιά και τις στολές για να κάνουν κάποια εργασία. Δεν υπάρχει ανθρώπινη επαφή. Δεν μπορούν να δούν το πρόσωπο του άλλου, το χαμόγελό του, να πουν μια κουβέντα συμπάθειας. Επειδή υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και είναι πολλά τα περιστατικά, ο χρόνος των εργαζομένων είναι πιεστικός. Πολλοί ασθενείς οδηγούνται έτσι σε παραίτηση από την προσπάθεια να βελτιωθούν. Λένε: ‘Με βάλατε εδώ μέσα ουσιαστικά για να πεθάνω‘”. Αυτή την κατάσταση περιγράφει ο κ. Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος εργαζομένων στο Παπαγεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

Γυναίκα στη Θεσσαλονίκη δάγκωσε και έκοψε το αυτί του συντρόφου της

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί έντονος καυγάς μεταξύ του ζευγαριού

Ολυμπιακός: Οπαδός έβρισε στα ελληνικά τον Μπαρτζώκα και εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα για εξηγήσεις, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Επεισοδιακό φινάλε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντουμπάι

Meteo: Ρεκόρ βροχής στην Αττική – Έβρεξε σε 4 μήνες όσο σε ένα χρόνο

Ελλάδα Χτες
Ειδικά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών για την πρωτεύουσα

Επεισοδιακό φινάλε στην Εξεταστική: «Δεν είστε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος» ανέφερε η Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα Χτες
«Ακούμε πως θα έρθει νέα δικογραφία με 50 βουλευτές. Ανησυχούν μήπως και άλλα κόμματα; Θα συναινέσει η αντιπολίτευση στη συγκάλυψη;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών

Σοκ στη Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά την καθηγήτριά του

Κόσμος Χτες
Ο μαθητής συνελήφθη και κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Λόρα: «Όσο βοήθησα, βοήθησα... Εσείς αν θέλετε να την ψάξετε, ψάξτε την» λέει ο πατέρας της 16χρονης

Ελλάδα Χτες
Την ίδια ώρα, ο πατέρας της 16χρονης παραμένει στο Ρίο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ταξιδέψει στη Γερμανία για να αναζητήσει την κόρη του

Δύο συλλήψεις για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία, Έλληνας από τη Θράκη ο ένας

Κόσμος Χτες
Οι συλλήψεις έγιναν στο Αμβούργο και σε χωριό της Ροδόπης - Είχαν ρίξει πάνω από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στον κινητήρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε σωληνώσεις παροχής φρέσκου νερού, αφαίρεσαν καπάκια δεξαμενών καυσίμων