E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα δείχνουν παράταση καραντίνας ‑ Αλλιώτικα Χριστούγεννα με πανδημία

Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο ειδικά στη βόρειο Ελλάδα τονίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2020 | 09:14

Όλα δείχνουν παράταση καραντίνας ‑ Αλλιώτικα Χριστούγεννα με πανδημία

Όλο και πιο μακριά μοιάζει να βρίσκεται η αρχική πρόβλεψη για άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου, καθώς η εικόνα από την εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με την πίεση στο σύστημα υγείας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο» ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, παραδέχτηκε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα, όπως και ότι το ενδεχόμενο άρσης του γενικού απαγορευτικού συνιστά συνάρτηση αυτής της κατάστασης.

«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων» εξήγησε χθες το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη είχαν ανοίξει από νωρίς το πρωί -και για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά- παράθυρο επέκτασης της καραντίνας λόγω του υψηλού αριθμού των νέων κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων που προστίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε ημερήσια βάση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε χθες ότι «η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα», προσδιορίζοντας την επόμενη εβδομάδα ως το χρονικό σημείο, οπότε «θα γίνουν εκτεταμένες αναλύσεις των δεδομένων». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα».

Κοιτώντας το ημερολόγιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υποστήριξε χθες με τη σειρά του ότι η «1η Δεκέμβρη δεν είναι ρεαλιστικός στόχος» και ξεκαθάρισε από κυβερνητικής πλευράς ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», φάσεις τις οποίες κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

Συμπλέοντας με τους συναδέλφους του, «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας» υποστήριξε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσγειώνοντας όσους διατηρούσαν τυχόν προσδοκίες για πατροπαράδοτο εορτασμό των Χριστουγέννων.

Στον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, «τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν» διευκρίνισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης, για να ακολουθήσουν το λιανικό εμπόριο και τελικά η εστίαση, μια ανάσα -από ό,τι φαίνεται- πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη, όμως, και η επανεκκίνηση σε μια μερική κανονικότητα, ειδικά για τις ημέρες των γιορτών, δεν θα επιτρέπει διασκεδάσεις του παρελθόντος, αλλά άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους, δηλαδή 4 άτομα το μέγιστο ανά τραπέζι, με τη λήψη αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών και χωρίς τους ήχους της μουσικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρασύρουν τους θαμώνες σε μακράς διαρκείας γλέντι, κάτι που φαίνεται να «ξορκίζουν» οι ειδικοί.

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα» περιέγραψε, άλλωστε, χθες η λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, αποτυπώνοντας την έντονη αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, αδιαφορώντας για το αν κοντεύουν Χριστούγεννα, μπροστά στο διακύβευμα της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών.

Με βάση την επιδημιολογική, αυτή εικόνα της χώρας, είναι εμφανές ότι το lockdown θα επεκταθεί προέβλεψε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η επιτροπή εισηγείται, και εμείς αποφασίζουμε» αναφορικά με τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης της λήψης ειδικών μέτρων για τη Βόρεια Ελλάδα.

Παράταση και κάτι περισσότερο

Την ίδια ώρα, παρά το καθαρό μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό κέντρο για παράταση της καραντίνας, ακόμη και η λήψη της σχετικής απόφασης δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τους λοιμωξιολόγους.

Στον αντίποδα, να γίνουμε… Ουχάν ζήτησε χθες δημόσια ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν». Με αυτά τα ιικά δεδομένα, «χρειάζεται αυστηρότερο lockdown, όμοιο με εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Κίνα» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος, συνεχίζοντας πως πρέπει «να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού». Μάλιστα, ο Καθηγητής υπέδειξε ως λύση το γεγονός πως στην Ουχάν κάθε πολίτης έβγαινε από το σπίτι του μια φορά την εβδομάδα για προμήθεια τροφίμων, συστήνοντας παράλληλα να επιτρέπεται η έξοδος ενός ατόμου και για μία ώρα ανά τρεις ημέρες, για την εξασφάλιση των απαραίτητων αγαθών.

Σχεδόν επιβεβλημένη χαρακτήρισε από πλευράς του την παράταση της καραντίνας κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει αφού σταθεροποιηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων, δηλαδή φτάσουν περίπου στα 500.

Επιπλέον, επισημαίνοντας ότι «θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, η Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι «υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας», μνημονεύοντας και την προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες να εντοπιστεί μέσω τεστ ο ακριβής αριθμός των ασυμπτωματικών στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρέφος με μηνιγγίτιδα στη Ζάκυνθο: «Δεν θα μου πείτε πότε θα έρθω» ‑ Νέες μαρτυρίες για την παιδίατρο

Ελλάδα 27.02.2026
Υπάρχουν και άλλοι γονείς που στο παρελθόν είχαν εκφράσει σοβαρά παράπονα για τη συμπεριφορά της ίδιας γιατρού

Λέρος: Θύμα συστηματικής κακοποίησης από τον πατέρα του ο 18χρονος ‑ Τον χτυπούσε με σφυρί

Ελλάδα 27.02.2026
Υπήρχε αναφορά και στο Χαμόγελο του Παιδιού για την κακοποίηση

Ασλανίδης για βίντεο Καρυστιανού για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη: «Όσοι γονείς το είδαν σοκαρίστηκαν»

Ελλάδα 27.02.2026
«Η γυναίκα μου έκλαιγε, είδε εικόνες που δεν είχε ξαναδεί», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών

Λουτράκι: Νεκρός 17χρονος από μαχαιριές, τραυματίας ακόμη ένας νεαρός

Ελλάδα 27.02.2026
Ένας 19χρονος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι - Εκτιμάται ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ τους

Ξεναγός συνελήφθη μετά από βίντεο που τον δείχνει να βεβηλώνει 4.000 ετών πυραμίδα στη Σακκάρα της Αιγύπτου

Κόσμος 27.02.2026
Τέθηκε προσωρινά σε αναστολή εργασίας και ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή και περισσότερο

Ανοίγει η βεντάλια των φοροελαφρύνσεων για τους επαγγελματίες

Οικονομία 27.02.2026
Στο 30% η μείωση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους πωλητές λαϊκών αγορών - Ποιοι κερδίζουν εκπτώσεις και ποιοι βγαίνουν εκτός τεκμαρτού εισοδήματος

Λέρος: 18χρονος ομολόγησε πως σκότωσε τον 50χρονο πατέρα του

Ελλάδα 27.02.2026
O 50χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο συνεργείο του

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία με νέα επιστολή στον ΟΗΕ ‑ Πώς απαντά η Αθήνα

Κόσμος 27.02.2026
Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η Αγκυρα πέντε ημέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο «μικροσκόπιο» του ελληνικού FBI η δολιοφθορά στα καλώδια τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στο Πλατύ – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα 27.02.2026
Η βλάβη αποκαταστάθηκε και οι εργασίες συνεχίζονται και σήμερα ώστε να καλυφθούν εκ νέου τα καλώδια με τσιμέντο

Θρίλερ με τη σορό που εντοπίστηκε στη Χαλκιδική: Παραμένει αγνώστων στοιχείων, σήμερα η εξέτασή της από ιατροδικαστή

Ελλάδα 27.02.2026
Tα πρώτα στοιχεία συγκλίνουν στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας

Λόρα: Συνεχής φύλαξη, ψυχολογική αξιολόγηση και οι εξελίξεις για την επιστροφή της στην Ελλάδα

Ελλάδα 27.02.2026
Πώς μετά από σχεδόν δύο μήνες οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τη 16χρονη