E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν την άρση του lockdown

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 19/11/2020 | 14:08

Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή

Μένουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα - Εντατικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις και σε χώρους δουλειάς, ειδικά στη Β. Ελλάδα - Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν την άρση του lockdown

Νέα μέτρα για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ετσι, κλείνουν τα χερσαία σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή και θα γίνονται rapid test σε όσους μπαίνουν στη χώρα. Ειδικοί έλεγχοι προβλέπονται στους χώρους δουλειάς, αλλά και στις μετακινήσεις.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Πρώτον αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από αύριο, στις 06.00 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας».

«Η κυβέρνηση εκφράζει τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όπως ξέρετε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου με τον Αρχιεπίσκοπο. Είχαν προηγηθεί τεστ κορωνοϊού τα οποία ήταν αρνητικά και για τον πρωθυπουργό και για τον αρχιεπίσκοπο. Ο πρωθυπουργός έκανε ξανά τεστ το οποίο ήταν επίσης αρνητικό πριν την αναχώρησή του για τα ΗΑΕ. Ο έλεγχός του με τεστ είναι συνεχής και ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με αυτά τα δεδομένα η εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Στο μεταξύ ολόκληρη η Ευρώπη κι όχι μόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με το νέο πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο κύμα κορονοϊού. Σε πολλά κράτη παρά τα περιοριστικά μέτρα οι καμπύλες κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων αποδεικνύονται άκαμπτες. Σε κάποια κράτη τα συστήματα υγείας φθάνουν στα όριά τους και σε άλλα δηλώνουν το τέλος της αντοχής τους».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, «στην Ελβετία για παράδειγμα, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό έχουν καταληφθεί και η αρμόδια υπηρεσία της χώρας, μ' ένα απ' τα πιο σύγχρονα και ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο λέει στους πολίτες ότι δεν μπορεί να τους περιθάλψει στις ΜΕΘ. Στη Γερμανία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Στην Πορτογαλία, η υπουργός Υγείας δηλώνει ότι το σημερινό επίπεδο διασποράς θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο σύστημα υγείας». Και υπογράμμισε: «Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στη χώρα μας. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρά συμπεριφορά απ' ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown. Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα».

«Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι συνθήκες πολέμου, αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια», είπε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε ότι χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown θα το κρίνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πρόσθεσε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι τα έως τώρα δεδομένα δεν οδηγούν στην ανάγκη να κλείσουν τα αεροδρόμια.

Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «φιάσκο» που χρησιμοποίησε για την τηλεκπαίδευση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Πέτσας είπε ότι ο κ.Τσίπρας επενδύει στην καταστροφολογία και ότι τα προβλήματα επιλύονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»

Έπεσε η υπογραφή Τραμπ: Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ

Κόσμος 04.02.2026
Και επίσημα «τελεία» μπήκε για το shutdown

Ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην Κούβα

Κόσμος 04.02.2026
Nέο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο

Δασκάλα γιόγκα ανατίναζε αυτοκίνητα εκβιάζοντας για χρήματα

Ελλάδα 04.02.2026
Στο παρελθόν η 56χρονη είχε κάψει και το αμάξι του πατέρα της

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας