E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα

Θα μοιραστούν 250-300 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση 17/11/2020 | 15:57

Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα

Μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ενδεχομένως οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι έμειναν εκτός των αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αναμένεται να περιλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και όσοι δεν έχουν ενισχυθεί ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν από τα μέτρα στήριξης αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία θα λάβουν το «χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα», το ύψος του οποίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 250 – 300 εκατ. ευρώ.

Τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ1) και το σχετικό κονδύλι θα αποτυπώνεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Οπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των φετινών Χριστουγέννων θα αφορά «περιπτώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τα μέχρι στιγμής μέτρα. Ομάδες πολιτών που έχουν πιεστεί από την κρίση του κορωνοϊού και δεν έχουν καλυφθεί».

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία των oλυμπιακών ακινήτων
Ετσι, στην πρώτη γραμμή για να λάβουν το χριστουγεννιάτικο επίδομα βρίσκονται:

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για περισσότερα από 270.000 νοικοκυριά.
Χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οι οποίοι επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν από τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στη νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Περιορισμένες, χωρίς να αποκλείεται, είναι οι πιθανότητες στους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος Χριστουγέννων να περιλαμβάνονται oι χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ που δεν έλαβαν αναδρομικά.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται πρόταση για αύξηση της συμμετοχής του κράτους στο δώρο Χριστουγέννων με στόχο οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι σε αναστολή να λάβουν πλήρες δώρο. Οι δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες δεν φαίνεται να επιτρέπουν την επιδότηση από το κράτος του 13ου μισθού στο ύψος του ονομαστικού μισθού για όλους τους εργαζομένους σε αναστολή. Ετσι υπάρχουν σκέψεις πλήρες δώρο, υπολογισμένο επί του ονομαστικού τους μισθού στο 100%, να λάβουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με ονομαστικό μισθό, για παράδειγμα, έως 1.000 ευρώ. Εφόσον όμως ούτε αυτή η άσκηση βγει δημοσιονομικά, τότε το μερίδιο του κράτους στο δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί επί των ποσών της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή επί των 534 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι άνεργοι και πώς υπολογίζεται το ποσό

Οικονομία Χτες
Η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη - Δεν δικαιούνται το Δώρο Πάσχα όσοι λαμβάνουν ειδικά βοηθήματα

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Αντιμέτωπος με ισόβια – Σε επίδειξη μόδας ο Κάρολος μετά την σύλληψη του αδερφού του

Κόσμος Χτες
Ο πρίγκιπας Αντριου συνελήφθη για κατάχρηση δημόσιου αξιώματος, με το ενδεχόμενο ακόμη και ισόβιας κάθειρξης

Επίδομα 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ ‑ Ποιοι το δικαιούνται

Οικονομία Χτες
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων - Ποιοι μπορούν να το διεκδικήσουν

Πένθος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σεπ Πιόντεκ

Αθλητικά Νέα Χτες
Πένθος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Σεπ Πιόντεκ, ο οποίος άφησε ανεξίτηλό το αποτύπωμα του στην εθνική Δανίας

Ψάχνεις ήλιο και remote δουλειά; Αυτή η χώρα σου δίνει βίζα για ζωή σε παραλίες‑καρτ ποστάλ

Κόσμος Χτες
Το νέο όνειρο για freelancers: Βίζα, παραλίες και χαμηλό κόστος ζωής

Κοινωνικός Τουρισμός: Vouchers για διακοπές έναν μήνα νωρίτερα – Τι να προσέξετε

Οικονομία Χτες
Γιατί η έναρξη μεταφέρεται την 1η Μαΐου;

Ισπανία: Ανδρας πέθανε μετά από χρήση taser από την αστυνομία

Κόσμος Χτες
Ο 47χρονος πέθανε αφού ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία με χρήση taser - Είχαν πάει σπίτι του γιατί ήταν εκτός ελέγχου

Σφοδρό τροχαίο στη Λαμία: Επιχείρησε προσπέραση σε κεντρικό δρόμο και προκάλεσε καραμπόλα

Ελλάδα Χτες
Από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος σοβαρός τραυματισμός

Πατέρας Αντώνιος: Αδυνατώ να καταβάλλω την εγγύηση των 60.000 ευρώ, ελπίζω στην βοήθεια των συνανθρώπων μου

Ελλάδα Χτες
Από τα 9,5 έτη που επιβλήθηκαν στον πατέρα Αντώνιο, εκτιτέα είναι τα 8 χρόνια ενώ έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει λίγα περισσότερα από 60.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου

Η δημόσια συγγνώμη της παρουσιάστριας μετά τη… μεθυσμένη ζωντανή σύνδεση στους Χειμερινούς Αγώνες

Αθλητικά Νέα Χτες
Παραδέχθηκε δημόσια ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν βγει ζωντανά στον αέρα