E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές ΗΠΑ: «Θρίλερ» στη Γερουσία, στους Δημοκρατικούς παραμένει η Βουλή

Το αποτέλεσμα με τις δύο έδρες που απομένουν για τον έλεγχο της Γερουσίας πρόκειται πλέον να κριθεί στην πολιτεία της Τζόρτζια

Δημοσίευση 11/11/2020 | 21:57

Εκλογές ΗΠΑ: «Θρίλερ» στη Γερουσία, στους Δημοκρατικούς παραμένει η Βουλή

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας, ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν πλέον το προβάδισμα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν 50 Γερουσιαστές, έναντι 48 που εκλέγουν οι Δημοκρατικοί.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πλέον χρειάζεται μόνο άλλη μια για να διατηρήσει την πλειοψηφία σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν επανεξελέγη στην Αλάσκα, έναντι του Αλ Γκρος, ενός ανεξάρτητου που κατέβηκε με τους Δημοκρατικούς.

Το αποτέλεσμα με τις δύο έδρες που απομένουν για τον έλεγχο της Γερουσίας πρόκειται πλέον να κριθεί στην πολιτεία της Τζόρτζια, στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στις 5 Ιανουαρίου.

Προκειμένου οι Δημοκρατικοί να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία θα πρέπει να τις κερδίσουν και τις δύο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισοψηφούν με τους Ρεπουμπλικάνους και την καθοριστική ψήφο θα κληθεί να δώσει η Δημοκρατική εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Μέχρι σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν 53 από τις συνολικά 100 έδρες της Ολομέλειας, ελέγχοντας την πλειοψηφία του σώματος.

Χωρίς την έγκριση της Γερουσίας δεν μπορεί να περάσει κανένας νόμος στις ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές εγκρίνουν επίσης τους υποψήφιους που προτείνει ο πρόεδρος για διάφορα υψηλά αξιώματα: υπουργούς, πρεσβευτές, δικαστές.

Αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που υπήρξε μέλος της επί 36 χρόνια, θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μαζί της κάθε φορά που θα θέλει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.

Στους Δημοκρατικούς μένει η Βουλή

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το έτερο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, μένει στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 218 έδρες, έναντι 203 των Ρεπουμπλικάνων, σε σύνολο 435 εδρών

Μέχρι σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων τελούσε υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, οι οποίοι διατηρούσαν 232 έδρες έναντι 197 των Ρεπουμπλικανών.

Ο έλεγχος της Βουλής θεωρείται μεγάλης σημασίας για τα δύο κόμματα, καθώς μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κυβερνητική και πολιτική ατζέντα, κάτι το οποίο διαφάνηκε και από την τρέχουσα θητεία της Νάνσυ Πελόζι (σ.σ. Δημοκρατικοί) στο αξίωμα της επικεφαλής του Σώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βρετανία φέρνει «plug‑in» φωτοβολταϊκά για τα σπίτια για να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στο Ιράν

Κόσμος 26.03.2026
Η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με Amazon και Lidl - Είναι εύκολα στην εγκατάσταση και δεν χρειάζεται η παρουσία ηλεκτρολόγου

Καλαμαριά: Η απολογία του 19χρονου φίλου του Κλεομένη ‑ «Δεν καταλάβαμε ότι τον μαχαίρωσε»

Ελλάδα 26.03.2026
Οδηγήθηκε στις φυλακές μετά την απολογία του ο 19χρονος

«Καμπανάκι» από Κομισιόν: Σε κλοιό ελέγχου το Snapchat και pornhub

Κόσμος 26.03.2026
Έρευνα για την ελλιπή προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Κολωνάκι: Συνελήφθη 54χρονη για ληστεία μαμούθ σε σπίτι ηλικιωμένης με λεία 200.000 ευρώ

Ελλάδα 26.03.2026
Στο σπίτι της βρέθηκαν κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, ναρκωτικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και δύο οχήματα

ΟΑΣΘ: Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα λεωφορεία

Ελλάδα 26.03.2026
Πώς μπορείτε να μειώσετε το πρόστιμο του ΟΑΣΘ στο μισό

Καρχαρίες γεμάτοι με κοκαΐνη και καφεΐνη: Τι βρήκαν οι επιστήμονες σε τουριστικό «παράδεισο»

Κόσμος 26.03.2026
Μελέτη στις Μπαχάμες εντόπισε καφεΐνη, κοκαΐνη και παυσίπονα σε καρχαρίες, ανοίγοντας νέα ερωτήματα για τη ρύπανση των θαλασσών.

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων οι τρανς αθλήτριες: Νέα απόφαση της ΔΟΕ ενόψει Λος Αντζελες 2028

Αθλητικά Νέα 26.03.2026
Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με σχετικό εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα γυναικεία αθλήματα

Δόθηκε εντολή κράτησης για την Τουρκάλα ηθοποιό Χαντέ Ερτσέλ

Κόσμος 26.03.2026
Εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έκανε δώρο ένα τουφέκι στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Για παν ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν εχθροί»

Κόσμος 26.03.2026
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν

Δίδυμοι γορίλες γεννήθηκαν στο Κονγκό σε ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στη φύση

Κόσμος 26.03.2026
Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί και τον Ιανουάριο στο ίδιο πάρκο, με τη γέννηση δύο αρσενικών

Κολυδάς: Η «Deborah» πλήττει και την Αττική, 1η Απριλίου η πιο αξιόλογη επιδείνωση

Καιρός 26.03.2026
Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τη νέα κακοκαιρία