E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα

Οι προϋποθέσεις για σταδιακή άρση της καραντίνας

Δημοσίευση 8/11/2020 | 13:02

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα
Pexels

Δεύτερο 24ωρο της γενικευμένης καραντίνας και πολλοί σκέπτονται ήδη πότε θα μπει τέλος σε αυτό το «μαρτύριο» του εγκλεισμού και πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των πολιτών είναι αν τελικά το δεύτερο lockdown θα κρατήσει 3 εβδομάδες ή θα τραβήξει χρονικά πολύ περισσότερο.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεξεργάζονται καθημερινά τα νέα δεδομένα σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους και σε ορίζοντα 10 ημερών, θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της διασποράς, δεδομένου ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Δηλαδή είναι πολύ πιθανό σε δύο εβδομάδες να βλέπουμε ακόμη αυξητική τάση στα κρούσματα που θα αντανακλά την κατάσταση προ 10-15 ημερών.

Θα εκτιμήσουν δηλαδή κατά πόσο τα νέα σκληρά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και εάν έχει αρχίσει στους δείκτες να αποτυπώνεται θετικά η επίπτωση του lockdown. Όπως και να έχει οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι η άρση των μέτρων σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Ουσιαστικά, ουδείς μπορεί επί της ουσίας να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός και γι’ αυτό οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν ότι ο κορονοϊός έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αφήνοντας ανοικτή ακόμη και την παράταση του lockdown.

Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να μπαίνει στο τραπέζι η σταδιακή άρση των μέτρων;

Όλα θα κριθούν από το τρίπτυχο νέα κρούσματα- θάνατοι και εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Θα σταθμιστούν τα εξής:

· Αριθμός των διασωληνωμένων – νοσηλευομένων. Καίριο είναι το ισοζύγιο εισαγωγών στα νοσοκομεία και αριθμού των εξιτηρίων. Εκτιμάται, ότι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώνει αυτόματα τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες.

· Τα ημερήσια κρούσματα θα πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από 1000.

· Ο δείκτης μεταδοτικότητας RT πρέπει να πέσει κάτω από 1.

Η τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και η απότομη έξαρση του κορονοϊού αποτυπώθηκαν και στον χθεσινό δραματικό νέο απολογισμό, όπου καταγράφηκαν 2.556 νέες μολύνσεις στη χώρα, 207 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε και αρνητικό ρεκόρ με 34 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Ο πρωθυπουργός κάνει έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και όπως τονίζει «οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι τρεις εβδομάδες δύσκολες αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει θα τα τηρήσουν οι συμπολίτες μας, θα περιορίσουμε αυτή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά με έξυπνο τρόπο το Δεκέμβριο θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας όμως όλοι πάρει πια το μήνυμα, ότι αυτός ο ιός συνέχεια καραδοκεί, είναι συνέχεια επικίνδυνος και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με αμεριμνησία ή με εφησυχασμό, όπως ενδεχομένως όλοι να κάναμε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και ήδη επεξεργάζονται με τη συμβολή της ομάδας των λοιμωξιολόγων ένα πρώτο σχέδιο για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Όταν συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και όταν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς για επανεκκίνηση θα πρέπει όλα να γίνουν πολύ προσεκτικά και στην κατάλληλη «χειρουργική» δοσολογία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πρώτα άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή τέλος στην τηλεκπαίδευση και επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Στη συνέχεια θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με αυστηρούς κανόνες χρήσης μάσκας και αποστάσεων (συγκεκριμένο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος), για να τονωθεί η αγορά και να αλλάξει η ψυχολογία ενόψει εορτών και στο τέλος θα ανοίξει η εστίαση, καθώς εκεί υπάρχει ανησυχία για τον μέγιστο συγχρωτισμό και την χαλαρότητα λόγω ανάγκης για διασκέδαση, παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος Χτες
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα Χτες
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα