E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα

Οι προϋποθέσεις για σταδιακή άρση της καραντίνας

Δημοσίευση 8/11/2020 | 13:02

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα
Pexels

Δεύτερο 24ωρο της γενικευμένης καραντίνας και πολλοί σκέπτονται ήδη πότε θα μπει τέλος σε αυτό το «μαρτύριο» του εγκλεισμού και πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των πολιτών είναι αν τελικά το δεύτερο lockdown θα κρατήσει 3 εβδομάδες ή θα τραβήξει χρονικά πολύ περισσότερο.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεξεργάζονται καθημερινά τα νέα δεδομένα σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους και σε ορίζοντα 10 ημερών, θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της διασποράς, δεδομένου ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Δηλαδή είναι πολύ πιθανό σε δύο εβδομάδες να βλέπουμε ακόμη αυξητική τάση στα κρούσματα που θα αντανακλά την κατάσταση προ 10-15 ημερών.

Θα εκτιμήσουν δηλαδή κατά πόσο τα νέα σκληρά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και εάν έχει αρχίσει στους δείκτες να αποτυπώνεται θετικά η επίπτωση του lockdown. Όπως και να έχει οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι η άρση των μέτρων σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Ουσιαστικά, ουδείς μπορεί επί της ουσίας να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός και γι’ αυτό οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν ότι ο κορονοϊός έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αφήνοντας ανοικτή ακόμη και την παράταση του lockdown.

Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να μπαίνει στο τραπέζι η σταδιακή άρση των μέτρων;

Όλα θα κριθούν από το τρίπτυχο νέα κρούσματα- θάνατοι και εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Θα σταθμιστούν τα εξής:

· Αριθμός των διασωληνωμένων – νοσηλευομένων. Καίριο είναι το ισοζύγιο εισαγωγών στα νοσοκομεία και αριθμού των εξιτηρίων. Εκτιμάται, ότι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώνει αυτόματα τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες.

· Τα ημερήσια κρούσματα θα πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από 1000.

· Ο δείκτης μεταδοτικότητας RT πρέπει να πέσει κάτω από 1.

Η τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και η απότομη έξαρση του κορονοϊού αποτυπώθηκαν και στον χθεσινό δραματικό νέο απολογισμό, όπου καταγράφηκαν 2.556 νέες μολύνσεις στη χώρα, 207 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε και αρνητικό ρεκόρ με 34 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Ο πρωθυπουργός κάνει έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και όπως τονίζει «οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι τρεις εβδομάδες δύσκολες αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει θα τα τηρήσουν οι συμπολίτες μας, θα περιορίσουμε αυτή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά με έξυπνο τρόπο το Δεκέμβριο θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας όμως όλοι πάρει πια το μήνυμα, ότι αυτός ο ιός συνέχεια καραδοκεί, είναι συνέχεια επικίνδυνος και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με αμεριμνησία ή με εφησυχασμό, όπως ενδεχομένως όλοι να κάναμε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και ήδη επεξεργάζονται με τη συμβολή της ομάδας των λοιμωξιολόγων ένα πρώτο σχέδιο για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Όταν συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και όταν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς για επανεκκίνηση θα πρέπει όλα να γίνουν πολύ προσεκτικά και στην κατάλληλη «χειρουργική» δοσολογία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πρώτα άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή τέλος στην τηλεκπαίδευση και επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Στη συνέχεια θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με αυστηρούς κανόνες χρήσης μάσκας και αποστάσεων (συγκεκριμένο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος), για να τονωθεί η αγορά και να αλλάξει η ψυχολογία ενόψει εορτών και στο τέλος θα ανοίξει η εστίαση, καθώς εκεί υπάρχει ανησυχία για τον μέγιστο συγχρωτισμό και την χαλαρότητα λόγω ανάγκης για διασκέδαση, παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: 12χρονη πέθανε μετά από καβγά με κοπέλα στον δρόμο, bullying καταγγέλλει η μητέρα της

Κόσμος 11.03.2026
Σύμφωνα με όσα ακούγονται στο βίντεο, ο καβγάς ξεκίνησε αφού τα δύο κορίτσια διώχθηκαν από το σχολικό λεωφορείο

Τραμπ: Υπονοεί σύντομο τέλος στον πόλεμο με το Ιράν εν μέσω πιέσεων από το πετρέλαιο και τις εκλογές

Κόσμος 11.03.2026
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και η πτώση της στήριξης των Αμερικανών ενισχύουν τα σενάρια αναζήτησης εξόδου από τη σύγκρουση

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Ο χειρότερος εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία - Στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 3.200 τάνκερ - Προειδοποίηση από Τραμπ

Στασιμοπληθωρισμός 2.0: Πώς το πετρέλαιο μας γυρίζει βίαια στη δεκαετία του ’70

Οικονομία Χτες
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει το πετρέλαιο, αναζωπυρώνει τον στασιμοπληθωρισμό και φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε αδιέξοδο, θυμίζοντας τη δεκαετία του ’70

Το σαδιστικό δίκτυο «The Com» που αποπλανεί ανηλίκους: Βάζει παιδιά να δολοφονούν και να αυτοκτονούν

Κόσμος Χτες
Ψηφιακή αποπλάνηση ανηλίκων, σeξουαλική εκβίαση, βανδαλισμοί, επιθέσεις με μαχαίρι και υποκίνηση δολοφονιών: η «μαύρη λίστα» δραστηριοτήτων του δικτύου

Forbes: Αυτοί είναι οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα για το 2026

Ελλάδα Χτες
Η λίστα Forbes 2026 περιλαμβάνει 21 Έλληνες bilionnaires

Δημοσιεύθηκε η φετινή λίστα Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2026

Κόσμος Χτες
Οι αριθμοί ρεκόρ των περιουσιών των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη

Το νερό του Ιράν τελειώνει: Πώς ο πόλεμος άνοιξε την πόρτα στην απόλυτη κατάρρευση

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος μετατρέπει το νερό σε νέο όπλο στον Περσικό, ενώ το Ιράν βυθίζεται σε μια χρόνια, δομική υδατική κρίση με άδεια φράγματα, κατεστραμμένους υδροφορείς

Ιωάννινα: 29χρονος προσποιούνταν τον μοναχό – Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλι και Ευαγγέλιο

Ελλάδα Χτες
Τα ψέματα που φέρεται να έλεγε στους πιστούς προκειμένου να αποσπάσει χρήματα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά τα πλήγματα σε διυλιστήρια

Κόσμος Χτες
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις