E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα

Οι προϋποθέσεις για σταδιακή άρση της καραντίνας

Δημοσίευση 8/11/2020 | 13:02

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα
Pexels

Δεύτερο 24ωρο της γενικευμένης καραντίνας και πολλοί σκέπτονται ήδη πότε θα μπει τέλος σε αυτό το «μαρτύριο» του εγκλεισμού και πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των πολιτών είναι αν τελικά το δεύτερο lockdown θα κρατήσει 3 εβδομάδες ή θα τραβήξει χρονικά πολύ περισσότερο.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεξεργάζονται καθημερινά τα νέα δεδομένα σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους και σε ορίζοντα 10 ημερών, θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της διασποράς, δεδομένου ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Δηλαδή είναι πολύ πιθανό σε δύο εβδομάδες να βλέπουμε ακόμη αυξητική τάση στα κρούσματα που θα αντανακλά την κατάσταση προ 10-15 ημερών.

Θα εκτιμήσουν δηλαδή κατά πόσο τα νέα σκληρά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και εάν έχει αρχίσει στους δείκτες να αποτυπώνεται θετικά η επίπτωση του lockdown. Όπως και να έχει οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι η άρση των μέτρων σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Ουσιαστικά, ουδείς μπορεί επί της ουσίας να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός και γι’ αυτό οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν ότι ο κορονοϊός έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αφήνοντας ανοικτή ακόμη και την παράταση του lockdown.

Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να μπαίνει στο τραπέζι η σταδιακή άρση των μέτρων;

Όλα θα κριθούν από το τρίπτυχο νέα κρούσματα- θάνατοι και εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Θα σταθμιστούν τα εξής:

· Αριθμός των διασωληνωμένων – νοσηλευομένων. Καίριο είναι το ισοζύγιο εισαγωγών στα νοσοκομεία και αριθμού των εξιτηρίων. Εκτιμάται, ότι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώνει αυτόματα τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες.

· Τα ημερήσια κρούσματα θα πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από 1000.

· Ο δείκτης μεταδοτικότητας RT πρέπει να πέσει κάτω από 1.

Η τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και η απότομη έξαρση του κορονοϊού αποτυπώθηκαν και στον χθεσινό δραματικό νέο απολογισμό, όπου καταγράφηκαν 2.556 νέες μολύνσεις στη χώρα, 207 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε και αρνητικό ρεκόρ με 34 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Ο πρωθυπουργός κάνει έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και όπως τονίζει «οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι τρεις εβδομάδες δύσκολες αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει θα τα τηρήσουν οι συμπολίτες μας, θα περιορίσουμε αυτή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά με έξυπνο τρόπο το Δεκέμβριο θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας όμως όλοι πάρει πια το μήνυμα, ότι αυτός ο ιός συνέχεια καραδοκεί, είναι συνέχεια επικίνδυνος και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με αμεριμνησία ή με εφησυχασμό, όπως ενδεχομένως όλοι να κάναμε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και ήδη επεξεργάζονται με τη συμβολή της ομάδας των λοιμωξιολόγων ένα πρώτο σχέδιο για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Όταν συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και όταν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς για επανεκκίνηση θα πρέπει όλα να γίνουν πολύ προσεκτικά και στην κατάλληλη «χειρουργική» δοσολογία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πρώτα άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή τέλος στην τηλεκπαίδευση και επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Στη συνέχεια θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με αυστηρούς κανόνες χρήσης μάσκας και αποστάσεων (συγκεκριμένο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος), για να τονωθεί η αγορά και να αλλάξει η ψυχολογία ενόψει εορτών και στο τέλος θα ανοίξει η εστίαση, καθώς εκεί υπάρχει ανησυχία για τον μέγιστο συγχρωτισμό και την χαλαρότητα λόγω ανάγκης για διασκέδαση, παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσκόπηση Alco: «Απογοήτευση και ανασφάλεια» τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Ελλάδα Χτες
Πώς κρίνουν οι πολίτες τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης; Τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης,

Ευάγγελος Βενιζέλος: Πρέπει η χώρα να καταστεί έστω τυπικά διακυβερνήσιμη πριν το Σύνταγμα καταστεί αναθεωρήσιμο

Πολιτική Χτες
«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι η βαθιά κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης»

Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250 ευρώ ‑ Ποιοι θα το λάβουν

Οικονομία Χτες
Έρχεται οικονομική ενίσχυση ενόψει Πάσχα - Θα βασιστεί σε εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων

Final Four Αθήνα: Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων ‑ Οι τιμές των εισιτηρίων

Αθλητικά Νέα Χτες
H EuroLeague έκανε γνωστή την ημερομηνία διάθεσης των εισιτηρίων για το Final Four της Αθήνας

Παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή: Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση ΗΠΑ ‑ Ιράν για τα πυρηνικά

Κόσμος Χτες
Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, υπό την πίεση Τουρκίας, Κατάρ και Αιγύπτου

Κυνηγός πυροβολήθηκε κατά λάθος από φίλο του στη Μαγνησία

Ελλάδα Χτες
Είχαν πάει να κυνηγήσουν αγριογούρουνα

Συνελήφθη στο Όσλο ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, λίγο πριν κάτσει στο εδώλιο για υποθέσεις βιασμών

Κόσμος Χτες
Η νέα σύλληψη αφορά κατηγορίες για επίθεση σε γυναίκα, απειλές με μαχαίρι και παραβίαση περιοριστικών όρων

«Γιατί σκότωσες το παιδί μου;»: Σπάραξε η μάνα της Δώρας από το Αγρίνιο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα έχει χάσει έναν γιο το 2010 σε τροχαίο δυστύχημα και η κόρη της δολοφονήθηκε - Τραγική ειρωνεία σήμερα που ξεκίνησε η δίκη ήταν τα γενέθλια της άτυχης Δώρας

Eurostat: Σχεδόν 1 στους 5 δεν έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι ‑ «Πρωτιά» για Ελλάδα και Βουλγαρία

Κόσμος Χτες
Το 9,2% του πληθυσμού της ΕΕ δυσκολεύεται να κρατήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό

Επίθεση Τραμπ στα Grammys: Ο Επστάιν, η Γροιλανδία και το σχόλιο που τον εξόργισε

Κόσμος Χτες
Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί με μήνυση τον Τρέβορ Νόα για αναφορά στην υπόθεση Έπσταϊν στα Grammy

Υπερχείλισε ο Πηνειός έξω από τη Λάρισα: Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τη στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Θεσσαλίας

Ιράν: Συνελήφθη ο σεναριογράφος του πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» ‑ Έχει προταθεί για Όσκαρ

Κόσμος Χτες
Ο Μεχντί Μαχμουντιάν, σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» («It Was Just an Accident»), συνελήφθη στο Ιράν