E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα

Οι προϋποθέσεις για σταδιακή άρση της καραντίνας

Δημοσίευση 8/11/2020 | 13:02

To πλάνο: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την επόμενη μέρα
Pexels

Δεύτερο 24ωρο της γενικευμένης καραντίνας και πολλοί σκέπτονται ήδη πότε θα μπει τέλος σε αυτό το «μαρτύριο» του εγκλεισμού και πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των πολιτών είναι αν τελικά το δεύτερο lockdown θα κρατήσει 3 εβδομάδες ή θα τραβήξει χρονικά πολύ περισσότερο.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεξεργάζονται καθημερινά τα νέα δεδομένα σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους και σε ορίζοντα 10 ημερών, θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της διασποράς, δεδομένου ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Δηλαδή είναι πολύ πιθανό σε δύο εβδομάδες να βλέπουμε ακόμη αυξητική τάση στα κρούσματα που θα αντανακλά την κατάσταση προ 10-15 ημερών.

Θα εκτιμήσουν δηλαδή κατά πόσο τα νέα σκληρά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και εάν έχει αρχίσει στους δείκτες να αποτυπώνεται θετικά η επίπτωση του lockdown. Όπως και να έχει οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι η άρση των μέτρων σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Ουσιαστικά, ουδείς μπορεί επί της ουσίας να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός και γι’ αυτό οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν ότι ο κορονοϊός έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αφήνοντας ανοικτή ακόμη και την παράταση του lockdown.

Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να μπαίνει στο τραπέζι η σταδιακή άρση των μέτρων;

Όλα θα κριθούν από το τρίπτυχο νέα κρούσματα- θάνατοι και εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Θα σταθμιστούν τα εξής:

· Αριθμός των διασωληνωμένων – νοσηλευομένων. Καίριο είναι το ισοζύγιο εισαγωγών στα νοσοκομεία και αριθμού των εξιτηρίων. Εκτιμάται, ότι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώνει αυτόματα τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες.

· Τα ημερήσια κρούσματα θα πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από 1000.

· Ο δείκτης μεταδοτικότητας RT πρέπει να πέσει κάτω από 1.

Η τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και η απότομη έξαρση του κορονοϊού αποτυπώθηκαν και στον χθεσινό δραματικό νέο απολογισμό, όπου καταγράφηκαν 2.556 νέες μολύνσεις στη χώρα, 207 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε και αρνητικό ρεκόρ με 34 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Ο πρωθυπουργός κάνει έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και όπως τονίζει «οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι τρεις εβδομάδες δύσκολες αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει θα τα τηρήσουν οι συμπολίτες μας, θα περιορίσουμε αυτή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά με έξυπνο τρόπο το Δεκέμβριο θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας όμως όλοι πάρει πια το μήνυμα, ότι αυτός ο ιός συνέχεια καραδοκεί, είναι συνέχεια επικίνδυνος και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με αμεριμνησία ή με εφησυχασμό, όπως ενδεχομένως όλοι να κάναμε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και ήδη επεξεργάζονται με τη συμβολή της ομάδας των λοιμωξιολόγων ένα πρώτο σχέδιο για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Όταν συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και όταν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς για επανεκκίνηση θα πρέπει όλα να γίνουν πολύ προσεκτικά και στην κατάλληλη «χειρουργική» δοσολογία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πρώτα άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή τέλος στην τηλεκπαίδευση και επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Στη συνέχεια θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με αυστηρούς κανόνες χρήσης μάσκας και αποστάσεων (συγκεκριμένο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος), για να τονωθεί η αγορά και να αλλάξει η ψυχολογία ενόψει εορτών και στο τέλος θα ανοίξει η εστίαση, καθώς εκεί υπάρχει ανησυχία για τον μέγιστο συγχρωτισμό και την χαλαρότητα λόγω ανάγκης για διασκέδαση, παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρίνιο: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεφωνικών απατεώνων

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Παρέσυραν γυναίκα να πετάξει από το μπαλκόνι χρυσαφικά και χρήματα

Αυστραλία: Κατσαρίδες 200.000 δολαρίων – Έφοδος αποκάλυψε πάνω από 100.000 έντομα‑γίγαντες

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Οι περισσότερες από τις κατασχεθείσες κατσαρίδες πρόκειται να θανατωθούν

Καιρός Σάββατο: Αίθριος με άνοδο θερμοκρασίας έως 33 βαθμούς ‑ πού αναμένονται καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και ορεινά κατά τις μεσημβρινές ώρες

Βόλος: Τετραετής φυλάκιση για 53χρονο που επιχείρησε να βγάλει τα μάτια του αδερφού του

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο ξυπόλυτος, φορώντας μόνο ένα πουκάμισο και το εσώρουχό του

Σομαλία: Η Τουρκία έβαλε στο μάτι τα «χρυσά» αποθέματα ουρανίου

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Η Αγκυρα επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική

Νέοι οδηγοί και επικίνδυνες συμπεριφορές: Τι αποκαλύπτει νέα ευρωπαϊκή έρευνα για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Στοιχεία που προβληματίζουν: οι νέοι Έλληνες οδηγοί ξεχωρίζουν αρνητικά σε κινητό, ζώνη ασφαλείας και αλκοόλ

Η Ουκρανία ζητάει συγγνώμη για το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
«Ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών που προκάλεσε η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας»

Καλαμάτα: Στον ανακριτή ο 41χρονος – Μίλησαν στα παιδιά για ατύχημα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Ενώπιον των δικαστικών αρχών αναμένεται να οδηγηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης της άγριας δολοφονίας της 39χρονης Βασιλικής

Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν αφού περπάτησαν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μέχρι να βρουν πηγή νερού και ειδοποίησουν τις αρχές

Τραγικό τέλος στις έρευνες για την 11χρονη Λιανά στη Γαλλία: Αναγνωρίστηκε η σορός της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ίχνη της είχαν χαθεί από την περασμένη Παρασκευή - Έρευνα για απαγωγή, παράνομη κράτηση και δολοφονία ανήλικης

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη


LIVE Πολιτική Χτες
Μεγάλο ερώτημα εάν θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα