LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκίνησε το πλήρες lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Δημοσίευση 3/11/2020 | 08:35

Ξεκίνησε το πλήρες lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μέρες Μαρτίου ζουν από σήμερα στις έξι το πρωί Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς τίθεται τελικά σε ισχύ ολικό lockdown διάρκειας 14 ημερών.

Μολονότι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην συμπρωτεύουσα προμήνυε την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, η απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να «στεγανοποιηθούν» τάχιστα οι δύο παραπάνω περιφερειακές ενότητες έγινε γνωστή χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ανατρέποντας άρδην τον αρχικό σχεδιασμό.

Υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων και κυρίως του καλπάζοντα αριθμού των νέων κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν χθες τα 262 στη Θεσσαλονίκη και τα 1.152 συνολικά στη χώρα, η αποκλιμάκωση των νοσοκομειακών μονάδων και ιδίως των ΜΕΘ συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για την ευρύτερη περιοχή, μετά και από σχετική αυτοψία χθες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στα νοσοκομεία «Γ.Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ». Η ενημέρωση, άλλωστε, αναφορικά με τις αντοχές των υγειονομικών υποδομών, την οποία παροχέτευσε προς το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κικίλιας σε συνδυασμό με την έκκληση του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα για περαιτέρω απαγορεύσεις στη βραδινή κυκλοφορία είχαν ως αποτέλεσμα την υπαγωγή της Θεσσαλονίκης και των Σερρών σε καθεστώς καραντίνας.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Σε αντίθεση με την εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας, ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του 14ημερου καθολικού περιορισμού θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη:

· χονδρεμπόριο,

· βιομηχανία,

· ξενοδοχεία,

· καθώς και τα σχολεία.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα Λύκεια, στα οποία είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση, οπότε και οι κτιριακές τους υποδομές θα παραμείνουν κλειστές.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό campus στη χώρα, στην καρδιά μάλιστα του ιστορικού κέντρου της, με ετήσιο αριθμό φοιτητών περίπου 80.000, ο συνωστισμός και τα πάρτι των οποίων εκτιμάται πως συνέβαλαν σε ένα σημαντικό βαθμό στην ταχεία εξάπλωση του ιού από τα τέλη του καλοκαιριού και εξής.

Πέρα από το «πάγωμα» κάθε εμπορικής δραστηριότητας, για το οποίο αμφότεροι οι κ. Ζέρβας και Τζιτζικώστας ζητούν από τώρα ένα πρόσθετο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της αγοράς, παραλληλίζοντάς το με το «Σχέδιο Μάρσαλ», το πλέον «σκληρό» μέτρο παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις τις βραδινές ώρες και βέβαια με την αποστολή του γνωστού sms στο 13033.

Φρένο στην κυκλοφορία

Με τις διευκρινήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να καταφθάνουν ακόμη και λίγο πριν την έναρξη του lockdown, Θεσσαλονίκη και Σέρρες υποχρεούνται από σήμερα σε 24ωρο περιορισμό στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00). Η αποστολή sms δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητη σε περίπτωση μετακίνησης από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, αφού αυτή γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη.

Αναλυτικά, μετακινήσεις το χρονικό διάστημα 00-21.00 επιτρέπονται ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

· Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

· Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

· Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

· Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

· Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

· Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να επεκτείνεται και τις βραδινές -εκτός από τις μεταμεσονύκτιες- ώρες, για το χρονικό 21:00-05:00 το πρωί, επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ανοιχτά προσώρας παραμένουν:

· Νηπιαγωγεία

· Δημοτικά Σχολεία και

· Γυμνάσια,

οπότε η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Μπλόκο στα δρομολόγια

Παρά το γεγονός ότι εστία υπερμετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτέλεσε και ο συνωστισμός στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, το μοναδικό δηλαδή μέσο μαζικής μεταφοράς που υπάρχει στην πόλη επί πολλά χρόνια, δεν κρίθηκε μέχρι τώρα αναγκαία η αναστολή δρομολογίων του ΟΑΣΘ ούτε και η έκδοση ειδικών οδηγιών, παρά την επικινδυνότητα και την ταχύτητα μετάδοσης της πανδημίας. Στον αντίποδα, από τις 6 σήμερα το πρωί απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Επιπλέον, αναστέλλονται οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες.

Ως προς τις αεροπορικές συνδέσεις, έχουν ήδη ακυρωθεί για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» όλες οι πτήσεις επιβατών διεθνών και εσωτερικών δρομολογίων (αφίξεις και αναχωρήσεις) έως τις 17 Νοεμβρίου, εκτός από τις ουσιώδεις πτήσεις (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα, έχει διακοπεί με πρωτοβουλία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σερρών, ενώ έπεται σήμερα η προσαρμογή στις νέες συνθήκες των δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, καθώς και στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας – Θεσσαλονίκης.

Έκτακτα μέτρα έθεσε από χθες ήδη σε εφαρμογή το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» αναστέλλοντας όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά ιατρεία, αλλά και τα ραντεβού σε εργαστήριά του, την ώρα που τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία μειώνονται κατά 80% μέχρι τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, προτάσσοντας τα επείγοντα.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Ανεβάζοντας στην Αθήνα ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και με στόχο τη ραγδαία μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ το επόμενο δεκαπενθήμερο, για το ολικό lockdown της Θεσσαλονίκης προβλέπονται ακόμη μια σειρά παράλληλων μέτρων, με αποκορύφωμα την αναστολή λειτουργίας των Εκκλησιών παρουσία κοινού. Ειδικότερα:

· Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

· Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

· Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

· Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

· Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Με τον οδικό χάρτη της συμπρωτεύουσας να έχει ξεδιπλωθεί για το επόμενο δεκαπενθήμερο, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ήδη προς το κυβερνητικό επιτελείο εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης αλλά και τοπικοί βουλευτές, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό επαπειλούμενων λουκέτων. «Η Πολιτεία κάνει το καθήκον της διαθέτοντας επιπλέον 2,3 δις ευρώ για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Και βεβαίως, υπάρχει πάντα η ευελιξία -εφόσον χρειασθεί-, να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση σε συγκεκριμένους κλάδους. Το λιανικό εμπόριο και η εστίαση είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην πόλη» εξήγησε σχετικά στο Θέμα 104, 6 ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, για να καταλήξει πως «όπου υπάρχει ανάγκη η Κυβέρνηση θα στέρξει να την καλύψει στο μέτρο του δυνατού».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για την κατάληψη «Mundo Nuevo» στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα
Ολοκληρώθηκε επιχείρηση, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης, που τελούσε υπό κατάληψη ( Mundo Nuevo ) από το 2015 στην οδό Σιατίστης στο κέντρο της πόλης.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο

Σήμερα
Σε εξέλιξη βρίσκεται, αυτή την ώρα, η ιδιωτική συνάντηση του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο κάστρο του Γουίνδσορ, όπου ο μονάρχης υποδέχεται prive αρκετούς καλεσμένους του.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κατέρρευσε μέρος της σκηνής – Τραυματίστηκαν μαθητές

Σήμερα
Μέρος της σκηνής στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μαθητές.

Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Σήμερα
Σε εξέλιξη βρίσκεται έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια αποκαλύψεων στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

5 γκολ στο Γκάνα ‑ Νότια Κορέα

Σήμερα
Ένα ματς για γερά νεύρα με ομάδες που είχαν από ένα ημίχρονο, αλλά στο τέλος το σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους παίκτες της Γκάνας να πανηγυρίζουν.

Κρήτη: Τι έδειξε η χημική ανάλυση για το καυστικό υγρό που πέταξε η 38χρονη στον πρώην σύζυγό της

Σήμερα
Βιτριόλι φαίνεται ότι πέταξε η 38χρονη από το Ηράκλειο Κρήτης στον 36χρονο πρώην σύζυγό της και όχι υγρό καθαριστικό, όπως ισχυριζόταν.

Φιλοξενούμενος της «Κιβωτού»: «Οι αστυνομικοί είναι οι καλύτεροι Μασόνοι»

Σήμερα
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε στο πλατό της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», ανάμεσα στους φιλοξενούμενους της Κιβωτού του Κόσμου και τον Γιώργο Καλλιακμάνη.

«Ζεμάτισαν το παιδί μου για να το συνετίσουν»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη δομή ΑμεΑ

Σήμερα
Σε χιονοστιβάδα εξελίσσονται οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τους βασανισμούς τροφίμων στο ίδρυμα ΑμεΑ «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

Μουντιάλ 2022: Το καλύτερο παιχνίδι του Μουντιάλ στο Κατάρ ήταν το Καμερούν ‑ Σερβία

Σήμερα
Έχοντας ηττηθεί αμφότερες στα πρώτα τους παιχνίδια, τόσο το Καμερούν όσο και η Σερβία ήθελαν μόνο τη νίκη στη μεταξύ τους αναμέτρηση και το έδειξαν, αλλά τελικά καμία εκ των δύο δεν κατάφερε να την πάρει σε αυτό το χορταστικό 3-3, το οποίο δεν βοηθάει πάντως καμία εκ των δύο ομάδων στην προσπάθεια που κάνουν για πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ 2022.

Στη φυλακή ο 26χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα
Τα επόμενα 24ωρα η κηδεία της 21χρονης Κρητικιάς φοιτήτριας

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο οδηγός για τον θάνατο της 21χρονης, ελεύθερη η συνοδηγός

Σήμερα
Μετά την απολογία του, ο 26χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε και εγκατέλειψε την 21χρονη φοιτήτρια, πρωινές ώρες της Τρίτης, στην Εγνατία οδό, στη Θεσσαλονίκη, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 19χρονη συνοδηγός του οχήματος που κατηγορείται για συνέργεια. Της επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η Europol διέλυσε «σούπερ καρτέλ» που έλεγχε το 1/3 του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη

Σήμερα
Η αστυνομία διέλυσε ένα «σούπερ καρτέλ» της κοκαΐνης και συνέλαβε 49 υπόπτους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων έξι «στόχους μεγάλης αξίας» στο Ντουμπάι, ανακοίνωσε σήμερα η Europol.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.