LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολύ κοντά στο ολικό lockdown η Θεσσαλονίκη μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Ανακοινώσεις ίσως και μέσα στη μέρα

Δημοσίευση 2/11/2020 | 08:48

Πολύ κοντά στο ολικό lockdown η Θεσσαλονίκη μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Παρά τα νέα μέτρα, τα βλέμματα στρέφονται προς την Θεσσαλονίκη. Σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ανακοινώσεις ίσως και μέσα στη μέρα από το Βασίλη Κικίλια που θα βρεθεί στην πόλη.

Παρά τα νέα μέτρα που τίθενται από αύριο σε ισχύ και ανακοίνωσε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα βλέμματα ήδη στρέφονται στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από το ολικό lockdown και αυτό θ’ απασχολήσει τη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα μέλη της επιτροπής των επιστημόνων.

Το ιδιαιτέρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης επιβεβαιώνεται διαρκώς στη λίστα των ημερήσιων κρουσμάτων, όμως τα τελευταία 24ωρα χτυπά καμπανάκι κινδύνου η πληρότητα του συστήματος υγείας, η οποία σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ φτάνει το απόλυτο (100%).

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τίθεται σε ισχύ σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε ενεργοποιηθεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και προβλέπει την ενίσχυση των κρεβατιών ΜΕΘ για κορονοϊό στα νοσοκομεία της πόλης ή ακόμη και τις διακομιδές ασθενών σε άλλους νομούς.

Ανακοινώσεις μέσα στη μέρα

Για το σκοπό αυτό θα βρεθεί στην πόλη σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα ή ακόμη και ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός νομού, καθώς από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι η «εξαγωγή» του ιού από τη Θεσσαλονίκη έφερε τη διασπορά του ιού στις γειτονικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού και ουσιαστικά βρίσκεται σε καθεστώς τοπικού lockdown. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα μέτρα αυστηροποιηθούν τις επόμενες ώρες στη Θεσσαλονίκη, τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να μην διατηρηθεί η χαλάρωση που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Καθοριστική η νέα “δέσμη” μέτρων

Από τις 6 το πρωί της Τρίτης, ούτως ή άλλως, με την ενεργοποίηση της νέας δέσμης μέτρων καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, όπως επίσης ισχύει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (12 με 5).

Η νέα δέσμη μέτρων θεωρείται καθοριστική για την προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του ιού, καθώς ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι πως ο δείκτης θετικότητας χθες ξεπέρασε το 10% (1.678 κρούσματα σε σύνολο 16.106 τεστ). Στην «κόκκινη ζώνη» βρίσκεται εκτός από τη Θεσσαλονίκη σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, νησιά των Κυκλάδων, αλλά και η Αττική και Βοιωτία, όπου από αύριο το πρωί θα κλείσουν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι παιδότοποι, οι χώροι ομαδικής άθλησης κτλ.

Απαντώντας, εξάλλου, στην κριτική που ασκείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Υγείας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (π.χ. μείωση προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων) είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, αναφέρεται ότι έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν, ενώ οι διαθέσιμες ΜΕΘ από 557 το 2019 έχουν φτάσει σε 974 σήμερα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες