E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Δημοσίευση 30/10/2020 | 11:39

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται πως εξαπλώνεται στην Ευρώπη, μετά την ανίχνευσή του σε Ισπανούς αγρότες τον Ιούνιο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρουσμάτων έχει προκύψει από αυτό το νέο στέλεχος, ενώ στοιχεία των Financial Times, δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα αυτού. Ασαφή παραμένουν ωστόσο, ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτής της... μετάλλαξης, όπως τα αν είναι πιο επικίνδυνη η μορφή του ή όχι.

Το νεό αυτό στέλεχος ονομάζεται 20A.EU1 και έχει μελετηθεί από ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τουρίστες στην Ισπανία κόλλησαν κορωνοϊό από αυτό το νέο στέλεχος, με αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν στις χώρες τους και έτσι εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση ποικιλομορφιών αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σπεύδουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του «ισπανικού» στελέχους για να διαπιστώσουν αν ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο θανατηφόρος ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη, ενώ διαφέρει σε έξι σημεία του γονιδιώματος που έχουν υποστεί μεταλλάξεις.

Η Χόντκροφτ τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν έχει ξαναδεί παρόμοιο στέλεχος του ιού: «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων- βοήθησε στην εξάπλωση του νέου στελέχους.

Η έρευνα έδειξε πως το εν λόγω στέλεχος αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες μελέτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Κόσμος Χτες
Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Ελλάδα Χτες
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Κόσμος Χτες
H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Χριστούγεννα 2025: Τα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Tech + Science Χτες
Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Κόσμος Χτες
Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ελλάδα Χτες
«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»

Πάτρα: Παιδιά είπαν τα κάλαντα και πληρώθηκαν με IRIS

Ελλάδα Χτες
Παρά τις καιρικές συνθήκες

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Ελλάδα Χτες
Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ελλάδα Χτες
Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Ελλάδα Χτες
Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Ιερέας προτείνει… «κοινωνική κάθαρση» για τον Βινίσιους μετά την επίμαχη χειρονομία

Αθλητικά Νέα Χτες
O Πατέρας Ανχελ, μιλώντας στο ραδιόφωνο στην εκπομπή «El Larguero», αναφέρθηκε στην επίμαχη χειρονομία του Βραζιλιάνου προς τον Αλόνσο και στην αντικατάστασή του