E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Δημοσίευση 30/10/2020 | 11:39

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται πως εξαπλώνεται στην Ευρώπη, μετά την ανίχνευσή του σε Ισπανούς αγρότες τον Ιούνιο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρουσμάτων έχει προκύψει από αυτό το νέο στέλεχος, ενώ στοιχεία των Financial Times, δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα αυτού. Ασαφή παραμένουν ωστόσο, ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτής της... μετάλλαξης, όπως τα αν είναι πιο επικίνδυνη η μορφή του ή όχι.

Το νεό αυτό στέλεχος ονομάζεται 20A.EU1 και έχει μελετηθεί από ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τουρίστες στην Ισπανία κόλλησαν κορωνοϊό από αυτό το νέο στέλεχος, με αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν στις χώρες τους και έτσι εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση ποικιλομορφιών αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σπεύδουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του «ισπανικού» στελέχους για να διαπιστώσουν αν ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο θανατηφόρος ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη, ενώ διαφέρει σε έξι σημεία του γονιδιώματος που έχουν υποστεί μεταλλάξεις.

Η Χόντκροφτ τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν έχει ξαναδεί παρόμοιο στέλεχος του ιού: «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων- βοήθησε στην εξάπλωση του νέου στελέχους.

Η έρευνα έδειξε πως το εν λόγω στέλεχος αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες μελέτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα 17.01.2026
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία 17.01.2026
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος 17.01.2026
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα 17.01.2026
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία 17.01.2026
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό

«Να μάθουμε τι συνέβη» – Πέντε οικογένειες μηνύουν το TikTok για τους θανάτους των παιδιών τους

Κόσμος 17.01.2026
Βρετανοί γονείς οδηγούν το TikTok σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια υπόθεση-ορόσημο για την ευθύνη των social media

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη

Τρεις Ιεράρχες 2026: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ελλάδα 17.01.2026
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος στον εκκλησιασμό.