E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Δημοσίευση 30/10/2020 | 11:39

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται πως εξαπλώνεται στην Ευρώπη, μετά την ανίχνευσή του σε Ισπανούς αγρότες τον Ιούνιο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρουσμάτων έχει προκύψει από αυτό το νέο στέλεχος, ενώ στοιχεία των Financial Times, δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα αυτού. Ασαφή παραμένουν ωστόσο, ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτής της... μετάλλαξης, όπως τα αν είναι πιο επικίνδυνη η μορφή του ή όχι.

Το νεό αυτό στέλεχος ονομάζεται 20A.EU1 και έχει μελετηθεί από ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τουρίστες στην Ισπανία κόλλησαν κορωνοϊό από αυτό το νέο στέλεχος, με αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν στις χώρες τους και έτσι εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση ποικιλομορφιών αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σπεύδουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του «ισπανικού» στελέχους για να διαπιστώσουν αν ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο θανατηφόρος ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη, ενώ διαφέρει σε έξι σημεία του γονιδιώματος που έχουν υποστεί μεταλλάξεις.

Η Χόντκροφτ τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν έχει ξαναδεί παρόμοιο στέλεχος του ιού: «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων- βοήθησε στην εξάπλωση του νέου στελέχους.

Η έρευνα έδειξε πως το εν λόγω στέλεχος αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες μελέτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά τώρα σε επιχείρηση αλουμινίου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 18.02.2026
Δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται στην περιοχή

Καθαρά Δευτέρα 2026: Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα

Ελλάδα 18.02.2026
Αναλυτικός οδηγός για το ωράριο λειτουργίας την Καθαρά Δευτέρα 2026

Συγγρού: Ανοιξε τρύπα στη μεσαία λωρίδα στο ρεύμα προς παραλία – Νερά πετάγονται από τον δρόμο

Ελλάδα 18.02.2026
Η καθίζηση έγινε λίγο μετά το ύψος του Νέου Κόσμου

Συγκλονίζει η σύζυγος του Λάνθιμου, Αριάν Λαμπέτ: «Έχω υποστεί δύο βιασμούς στην εφηβεία μου»

Κόσμος 18.02.2026
Η βραβευμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις μίλησε ανοιχτά για τους βιασμούς και τις σeξουαλικές παρενοχλήσεις που έχει υποστεί

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός ασθενοφόρου που οδηγούσε μεθυσμένος

Ελλάδα 18.02.2026
Πρόκειται για 41χρονο, ο οποίος οδηγούσε ασθενοφόρο ιδιωτικής εταιρείας

Δημογραφικό: Οι 4 περιοχές της Ελλάδας που «σβήνουν»

Ελλάδα 18.02.2026
Στα όρια της επιβίωσης 4 περιοχές της χώρας που είδαν δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού τους - 1,26 παιδιά ανά γυναίκα στην Ελλάδα, που έχει την 7η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ

Τόμι Λι Τζόουνς: Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου της κόρης του που είχε βρεθεί νεκρή σε πολυτελές ξενοδοχείο

Κόσμος 18.02.2026
Η Βικτόρια Τζόουνς είχε εντοπιστεί νεκρή τον Ιανουάριο στο Σαν Φρανσίσκο

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρή 38χρονη μητέρα τριών παιδιών ‑ Είχε γεννήσει πριν 20 ημέρες

Ελλάδα 18.02.2026
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η Κωνσταντίνα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Έναν μήνα κάτω από τα νερά η Πάτμος: Σε παύση το έργο διευθέτησης ομβρίων, δείτε εικόνες

Ελλάδα 18.02.2026
Κενό στη μελέτη ως προς τη στάθμη της θάλασσας και την υψομετρική διαφορά -Σε απόγνωση οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες για την κατάσταση στο νησί

Αστυπάλαια: Ψαράς πάλεψε με τα κύματα και τα 10 μποφόρ για να σώσει το καΐκι του

Ελλάδα 18.02.2026
Ο 37χρονος ψαράς πάλεψε για να αποτρέψει την βύθιση του καϊκιού του το οποίο ανήκει στην οικογένειά του εδώ και τρεις γενιές