E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Ο κόμπος στο χτένι

Δημοσίευση 27/10/2020 | 17:39

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Εξαντλημένοι από τη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για παραπάνω από 6 μήνες, οι περισσότεροι Ισπανοί γιατροί του δημοσίου συμμετείχε σήμερα στην πανεθνική απεργία, την πρώτη εδώ και 25 χρόνια, για να ζητήσουν την αναγνώριση του έργου τους.

Λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υποχρέωσης να παράσχουν το ελάχιστο των υπηρεσιών τους, ο αριθμός των διαδηλωτών στη Μαδρίτη, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, ήταν περίπου 50, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Γιατρών (CESM).

Απηύδησαν οι γιατροί!

Όμως, σύμφωνα με τη CESM, έπειτα από επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου το 85% των 267.000 Ισπανών γιατρών συμμετείχε στην απεργία, οι περισσότεροι εξ αυτών με συμβολικό τρόπο, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους.

Η κινητοποίηση αυτή σε πανεθνικό επίπεδο, σε μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία Covid-19 χώρες παγκοσμίως, αποτελεί μια πρώτη εδώ και 25 χρόνια, καθώς οι κινητοποιήσεις των γιατρών πραγματοποιούνται συνήθως σε περιφερειακό επίπεδο στην Ισπανία, δεδομένου ότι οι περιφέρειες είναι επιφορτισμένες με το ζήτημα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Κασαμπόνα, έναν γαστρεντερολόγο που διαδήλωσε μπροστά από το κοινοβούλιο, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη μάχη εναντίον της Covid-19 ήταν ένα διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και το οποίο επιτρέπει την ανάθεση στους γιατρούς, όποια κι αν είναι η ειδικότητά τους, κι άλλων νοσοκομειακών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες.

Για τη συνομοσπονδία CESM, το εν λόγω μέτρο είναι «η μεγαλύτερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας της Ισπανίας»

Κρατώντας μεταξύ τους αποστάσεις αρκετών μέτρων, οι διαδηλωτές, φορώντας τις λευκές ρόμπες τους και μάσκες, κρατούσαν ένα πανό όπου διακρινόταν μια ομάδα ασθενών με τον γιατρό τους λίγο προτού συνθλιβούν από μια στρατιωτική μπότα, με το σύνθημα «Πανεθνική απεργία, ας σώσουμε την Υγεία».

Για τον χειρουργό Πάμπλο Θερεθέδα, πρόκειται για ένα «πρόχειρο διάταγμα που αποκαλύπτει την ανικανότητα (των αρχών) να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ο προϋπολογισμός που προορίζεται για τη δημόσια υγεία θα αυξηθεί κατά 151%, προβλέποντας επιπλέον κονδύλια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 2,4 δισεκατομμύρια θα προέρχονται από το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης και θα κατευθυνθούν στην αγορά εμβολίων και την ενίσχυση του δικτύου των γενικών ιατρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν την ανιψιά και την εγγονή του Κασέμ Σουλεϊμανί

Κόσμος 04.04.2026
Συνελήφθησαν αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε το καθεστώς μόνιμης διαμονής τους

Συγκλονίζει ο Μιρτσέα Λουτσέσκου: Ζήτησε από τον γιο του, Ραζβάν, εισιτήρια για τον τελικό Κυπέλλου του ΠΑΟΚ

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
«Κόκαλο» έμεινε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, όταν άκουσε τον πατέρα του στο τηλέφωνο, να του ζητάει δύο εισιτήρια και την κατάκτηση του Κυπέλλου, μετά τα πέντε στεντ και τον απινιδωτή, που του τοποθετήθηκαν την Παρασκευή

Κασίμπασα: Το γκολ της χρονιάς, από τον τερματοφύλακα Ανδρέα Γιαννιώτη, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
Γκολ ποίημα από τον 33χρονο Έλληνα τερματοφύλακα, σε έναν αγώνα επιβίωσης για την παραμονή της ομάδας του, στην κατηγορία

Πάτρα: Ημίγυμνος άνδρας απειλούσε περαστικούς με αντικείμενο

Ελλάδα 04.04.2026
Συνελήφθη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έσπευσαν στο σημείο

Τραμπ: Τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν – «Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως»

Κόσμος 04.04.2026
Απέφυγε να αναφερθεί στον δεύτερο αγνοούμενο πιλότο

Εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ‑ Πώς θα λειτουργήσουν

Ελλάδα 04.04.2026
Μάλιστα αύριο Κυριακή των Βαίων θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

«Τσουχτερές» οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι ‑ Αυξήσεις ακόμα και 40%

Οικονομία 04.04.2026
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Πώς κινούνται οι τιμές.

Κυριακή Γρίβα: «Η δολοφονία του παιδιού μου ανέδειξε ότι δεν υπάρχει προστασία από την αστυνομία» λέει η μητέρα της

Ελλάδα 04.04.2026
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τη νύχτα που η Κυριακή Γρίβα άφησε την τελευταία της πνοή

Αφέθηκε ελεύθερη η Ιωάννα Τούνη

Ελλάδα 04.04.2026
Είχε συλληφθεί έπειτα από μήνυση για βίντεο που ανέβασε με καταδικασθέντα για το revenge ρorn

Τραγωδία στην Κόρινθο: Κατέρρευσε μπαλκόνι και σκότωσε γυναίκα – Τραυματίστηκαν τα παιδιά της

Ελλάδα 04.04.2026
Η γυναίκα φέρεται να εγκλωβίστηκε κάτω από τον όγκο των δομικών υλικών και του τσιμέντου.