E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Ο κόμπος στο χτένι

Δημοσίευση 27/10/2020 | 17:39

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Εξαντλημένοι από τη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για παραπάνω από 6 μήνες, οι περισσότεροι Ισπανοί γιατροί του δημοσίου συμμετείχε σήμερα στην πανεθνική απεργία, την πρώτη εδώ και 25 χρόνια, για να ζητήσουν την αναγνώριση του έργου τους.

Λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υποχρέωσης να παράσχουν το ελάχιστο των υπηρεσιών τους, ο αριθμός των διαδηλωτών στη Μαδρίτη, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, ήταν περίπου 50, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Γιατρών (CESM).

Απηύδησαν οι γιατροί!

Όμως, σύμφωνα με τη CESM, έπειτα από επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου το 85% των 267.000 Ισπανών γιατρών συμμετείχε στην απεργία, οι περισσότεροι εξ αυτών με συμβολικό τρόπο, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους.

Η κινητοποίηση αυτή σε πανεθνικό επίπεδο, σε μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία Covid-19 χώρες παγκοσμίως, αποτελεί μια πρώτη εδώ και 25 χρόνια, καθώς οι κινητοποιήσεις των γιατρών πραγματοποιούνται συνήθως σε περιφερειακό επίπεδο στην Ισπανία, δεδομένου ότι οι περιφέρειες είναι επιφορτισμένες με το ζήτημα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Κασαμπόνα, έναν γαστρεντερολόγο που διαδήλωσε μπροστά από το κοινοβούλιο, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη μάχη εναντίον της Covid-19 ήταν ένα διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και το οποίο επιτρέπει την ανάθεση στους γιατρούς, όποια κι αν είναι η ειδικότητά τους, κι άλλων νοσοκομειακών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες.

Για τη συνομοσπονδία CESM, το εν λόγω μέτρο είναι «η μεγαλύτερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας της Ισπανίας»

Κρατώντας μεταξύ τους αποστάσεις αρκετών μέτρων, οι διαδηλωτές, φορώντας τις λευκές ρόμπες τους και μάσκες, κρατούσαν ένα πανό όπου διακρινόταν μια ομάδα ασθενών με τον γιατρό τους λίγο προτού συνθλιβούν από μια στρατιωτική μπότα, με το σύνθημα «Πανεθνική απεργία, ας σώσουμε την Υγεία».

Για τον χειρουργό Πάμπλο Θερεθέδα, πρόκειται για ένα «πρόχειρο διάταγμα που αποκαλύπτει την ανικανότητα (των αρχών) να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ο προϋπολογισμός που προορίζεται για τη δημόσια υγεία θα αυξηθεί κατά 151%, προβλέποντας επιπλέον κονδύλια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 2,4 δισεκατομμύρια θα προέρχονται από το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης και θα κατευθυνθούν στην αγορά εμβολίων και την ενίσχυση του δικτύου των γενικών ιατρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά κτηνοτρόφος τα 450 πρόβατά του, όλα ντόπιας ιστορικής φυλής

Ελλάδα 06.12.2025
Εκατοντάδες ζώα της φυλής του Ρουμλουκίου θα θανατωθούν λόγω της ευλογιάς

Βρετανία: Διαδηλωτές πέταξαν φαγητό στο Αυτοκρατορικό Στέμμα του Κράτους‑ Tέσσερις συλλήψεις

Κόσμος 06.12.2025
Πρόκειται για το στέμμα που φόρεσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ καθώς έφευγε από την τελετή στέψης του το 2023

Οργή Μασκ μετά το πρόστιμο στο X: Καταργήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κόσμος 06.12.2025
Tι έγραψε ο δισεκατομμυριούχος

Τι ακολουθεί μετά τον Byron: Ερχεται έντονος και επίμονος αντικυκλώνας, λέει ο Θ. Κολυδάς

Καιρός 06.12.2025
Η προοπτική του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα

Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή με αυτοκίνητο που τούμπαρε στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα 06.12.2025
Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο - Το ατύχημα σημειώθηκε σε τούνελ πάνω από το Παληό Καβάλας

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Ελλάδα 06.12.2025
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς που έκλεισαν με εντολή ΕΛ.ΑΣ. χωρίς στάση

Τραγωδία στην Ζάκυνθο: Νεκρό παιδί 18 μηνών μετά από επίθεση σκύλου

Ελλάδα 06.12.2025
Το παιδί βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ