E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Ο κόμπος στο χτένι

Δημοσίευση 27/10/2020 | 17:39

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Εξαντλημένοι από τη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για παραπάνω από 6 μήνες, οι περισσότεροι Ισπανοί γιατροί του δημοσίου συμμετείχε σήμερα στην πανεθνική απεργία, την πρώτη εδώ και 25 χρόνια, για να ζητήσουν την αναγνώριση του έργου τους.

Λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υποχρέωσης να παράσχουν το ελάχιστο των υπηρεσιών τους, ο αριθμός των διαδηλωτών στη Μαδρίτη, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, ήταν περίπου 50, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Γιατρών (CESM).

Απηύδησαν οι γιατροί!

Όμως, σύμφωνα με τη CESM, έπειτα από επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου το 85% των 267.000 Ισπανών γιατρών συμμετείχε στην απεργία, οι περισσότεροι εξ αυτών με συμβολικό τρόπο, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους.

Η κινητοποίηση αυτή σε πανεθνικό επίπεδο, σε μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία Covid-19 χώρες παγκοσμίως, αποτελεί μια πρώτη εδώ και 25 χρόνια, καθώς οι κινητοποιήσεις των γιατρών πραγματοποιούνται συνήθως σε περιφερειακό επίπεδο στην Ισπανία, δεδομένου ότι οι περιφέρειες είναι επιφορτισμένες με το ζήτημα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Κασαμπόνα, έναν γαστρεντερολόγο που διαδήλωσε μπροστά από το κοινοβούλιο, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη μάχη εναντίον της Covid-19 ήταν ένα διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και το οποίο επιτρέπει την ανάθεση στους γιατρούς, όποια κι αν είναι η ειδικότητά τους, κι άλλων νοσοκομειακών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες.

Για τη συνομοσπονδία CESM, το εν λόγω μέτρο είναι «η μεγαλύτερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας της Ισπανίας»

Κρατώντας μεταξύ τους αποστάσεις αρκετών μέτρων, οι διαδηλωτές, φορώντας τις λευκές ρόμπες τους και μάσκες, κρατούσαν ένα πανό όπου διακρινόταν μια ομάδα ασθενών με τον γιατρό τους λίγο προτού συνθλιβούν από μια στρατιωτική μπότα, με το σύνθημα «Πανεθνική απεργία, ας σώσουμε την Υγεία».

Για τον χειρουργό Πάμπλο Θερεθέδα, πρόκειται για ένα «πρόχειρο διάταγμα που αποκαλύπτει την ανικανότητα (των αρχών) να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ο προϋπολογισμός που προορίζεται για τη δημόσια υγεία θα αυξηθεί κατά 151%, προβλέποντας επιπλέον κονδύλια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 2,4 δισεκατομμύρια θα προέρχονται από το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης και θα κατευθυνθούν στην αγορά εμβολίων και την ενίσχυση του δικτύου των γενικών ιατρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανείπωτη τραγωδία στα Καλάβρυτα: 55χρονος πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείου και κατέληξε ο ίδιος

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Την ώρα που η σύζυγός του ανάρρωνε στο νοσοκομείο ο 55χρονος κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή στο πλευρό της

Γυναίκα επιτέθηκε σε 23χρονη Εβραία μέσα στο μετρό και της ξερίζωσε τούφα από τα μαλλιά

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η επίθεση που δέχθηκε μια 23χρονη γυναίκα εβραϊκής καταγωγής μέσα στο μετρό - Η φερόμενη ως δράστιδα συνελήφθη λίγο μετά το συμβάν

Εικόνες σαν από το «Stanger Things» στον ουρανό του Θιβέτ ‑Δείτε το σπάνιο φυσικό φαινόμενο των red sprites

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σιδηρόδρομος: Ελάχιστα 24ωρα μετά την επανασύνδεση της Φλώρινας επέστρεψαν τα... λεωφορεία

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το πρόβλημα οφείλεται στις ελλείψεις τροχαίου υλικού,

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένου επιβάτη

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο

Ζάκυνθος: Νεκρή 58χρονη τουρίστρια που ανασύρθηκε από τη θάλασσα στον Λαγανά

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ναυαγοσώστης ξενοδοχειακής μονάδας παρείχε τις πρώτες βοήθειες

Καλαμάτα: Ο 41χρονος χτυπούσε και κλωτσούσε την Βασιλική ακόμα κι όταν ήταν έγκυος

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
«Από τα 17 την έδερνε. Μέχρι τα 39 πόσα χρόνια είναι;»

Καιρός: Καλοκαιρινές βροχούλες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Πού αναμένονται καταιγίδες

Λίβανος και Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Και στο να δημιουργηθούν «πιλοτικές ζώνες» υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του λιβανικού στρατού

Ανατιμήσεις κατά 12% σε φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ κρατούν «ζωντανό» τον πληθωρισμό

Οικονομία Χτες
Σε χαμηλό επταμήνου καταγράφεται ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Ναύπακτος: Μητέρα έσωσε την τελευταία στιγμή το παιδί της από αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε κατάστημα

Ελλάδα Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος πραγματικά σοκάρει

Θερμαϊκός: Νέα έξαρση φυτοπλαγκτόν καλύπτει τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου