E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Ο κόμπος στο χτένι

Δημοσίευση 27/10/2020 | 17:39

Σοκ στην Ισπανία: Οι γιατροί απεργούν μεσούσης της πανδημίας

Εξαντλημένοι από τη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για παραπάνω από 6 μήνες, οι περισσότεροι Ισπανοί γιατροί του δημοσίου συμμετείχε σήμερα στην πανεθνική απεργία, την πρώτη εδώ και 25 χρόνια, για να ζητήσουν την αναγνώριση του έργου τους.

Λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υποχρέωσης να παράσχουν το ελάχιστο των υπηρεσιών τους, ο αριθμός των διαδηλωτών στη Μαδρίτη, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, ήταν περίπου 50, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Γιατρών (CESM).

Απηύδησαν οι γιατροί!

Όμως, σύμφωνα με τη CESM, έπειτα από επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου το 85% των 267.000 Ισπανών γιατρών συμμετείχε στην απεργία, οι περισσότεροι εξ αυτών με συμβολικό τρόπο, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους.

Η κινητοποίηση αυτή σε πανεθνικό επίπεδο, σε μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία Covid-19 χώρες παγκοσμίως, αποτελεί μια πρώτη εδώ και 25 χρόνια, καθώς οι κινητοποιήσεις των γιατρών πραγματοποιούνται συνήθως σε περιφερειακό επίπεδο στην Ισπανία, δεδομένου ότι οι περιφέρειες είναι επιφορτισμένες με το ζήτημα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Κασαμπόνα, έναν γαστρεντερολόγο που διαδήλωσε μπροστά από το κοινοβούλιο, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη μάχη εναντίον της Covid-19 ήταν ένα διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και το οποίο επιτρέπει την ανάθεση στους γιατρούς, όποια κι αν είναι η ειδικότητά τους, κι άλλων νοσοκομειακών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες.

Για τη συνομοσπονδία CESM, το εν λόγω μέτρο είναι «η μεγαλύτερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας της Ισπανίας»

Κρατώντας μεταξύ τους αποστάσεις αρκετών μέτρων, οι διαδηλωτές, φορώντας τις λευκές ρόμπες τους και μάσκες, κρατούσαν ένα πανό όπου διακρινόταν μια ομάδα ασθενών με τον γιατρό τους λίγο προτού συνθλιβούν από μια στρατιωτική μπότα, με το σύνθημα «Πανεθνική απεργία, ας σώσουμε την Υγεία».

Για τον χειρουργό Πάμπλο Θερεθέδα, πρόκειται για ένα «πρόχειρο διάταγμα που αποκαλύπτει την ανικανότητα (των αρχών) να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ο προϋπολογισμός που προορίζεται για τη δημόσια υγεία θα αυξηθεί κατά 151%, προβλέποντας επιπλέον κονδύλια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 2,4 δισεκατομμύρια θα προέρχονται από το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης και θα κατευθυνθούν στην αγορά εμβολίων και την ενίσχυση του δικτύου των γενικών ιατρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στη συνέντευξη του Μπραχίμ Ντίαθ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Μπραχίμ Ντίαθ, ενόψει του αγώνα Γαλλία - Μαρόκο στα προημιτελικά του Μουντιάλ, δύο δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση.

Μαίνεται η φωτιά σε βιοτεχνία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Λίγο μετά τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής

Μυστήριο με την εξαφάνιση 48χρονης μητέρας στον Αλιμο: Αφαντο και το όχημά της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Μια 48χρονη μητέρα αγνοείται εδώ και τέσσερις μέρες σύμφωνα με τις αρχές. Αφαντο παραμένει και το αυτοκίνητό της.

Μακάβριο λάθος στις Σέρρες: Πήγαν να παραλάβουν τον νεκρό πατέρα τους και τους παρέδωσαν άλλη σορό

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο δικηγόρος της οικογένειας θα ζητήσει από τον εισαγγελέα άδεια εκταφής νεκρού που κηδεύτηκε στην Ξάνθη, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, για τον οποίο η οικογένεια έχει βάσιμες υποψίες ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος

Θρίλερ σε βενζινάδικο στη Βρετανία: Αστυνομικός όρμησε σε άντρα που απειλούσε να αυτοπυρποληθεί

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Έπεσε πάνω σε άνδρα που κρατούσε αναπτήρα μέσα σε βενζινάδικο  -  Προτάθηκε για τα Εθνικά Βραβεία Ανδρείας

Γερμανία: Σε 10 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Έλληνας που χτύπησε θανάσιμα ελεγκτή τρένου

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο 26χρονος γρονθοκόπησε επανειλημμένα τον ελεγκτή προκαλώντας του εγκεφαλική αιμορραγία

Σούπερ μάρκετ: Ποια 23 προϊόντα θα έχουν μειωμένη τιμή από τον Σεπτέμβριο

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Η Κοινωνική Συμφωνία κυβέρνησης, βιομηχανίας τροφίμων και σούπερ μάρκετ προβλέπει μειώσεις τουλάχιστον 5% σε βασικά προϊόντα για διάστημα έως τεσσάρων μηνών.

Εξαφάνιση Κινέζας μεταφράστριας: Τι είπε ο σύζυγός της που «πάγωσε» τη Μαρία Αναστασοπούλου on air

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Ο Βασίλης Καραβασίλης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα δύο σενάρια που εξετάζει για την τύχη της Γιου Τινγκ, η οποία αγνοείται εδώ και 50 ημέρες.

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση MRB: Ποιος πρωτεύει και ποιο κόμμα χάνει τρεις μονάδες

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Η ΝΔ παραμένει πρώτη δύναμη, η ΕΛΑΣ του Τσίπρα μπαίνει δυναμικά στη μέτρηση και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει αισθητή πτώση, σύμφωνα με τις τάσεις Ιουλίου της MRB.

Η στιγμή της έκρηξης στην επιχείρηση που τυλίχθηκε στις φλόγες στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Έντεκα τραυματίες από την πυρκαγιά σε επιχείρηση ανταλλακτικών στον Ασπρόπυργο, με τρεις εξ αυτών να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση.

Καρέ‑καρέ η επίθεση ουκρανικού drone σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο – Η στιγμή που πλήττει τον στόχο του

Κόσμος 09.07.2026
«Κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του πληρώματος ενός από τα πλοία»