E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Δυσάρεστα νέα για την ανοσία

Εξαφανίζονται γρήγορα τα αντισώματα όσων νόσησαν

Δημοσίευση 27/10/2020 | 10:52

Κορωνοϊός: Δυσάρεστα νέα για την ανοσία

Τα αντισώματα που προκαλεί ο κορονοϊός στους οργανισμούς που προσβάλλει δεν κρατούν και πάρα πολύ, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, το ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού με αντισώματα στον οργανισμό κατά του κορονοϊού, μειώθηκε από 6% στο τέλος Ιουνίου, στο 4,4% το Σεπτέμβριο, δηλαδή σε αυτό το διάστημα χάθηκαν πάνω από το ένα τέταρτο των αντισωμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.

Αυτό, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, εγείρει την ανησυχία για σχετικά ταχεία εξασθένηση της φυσικής ανοσίας και συνεπώς πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα αρχικά αποτελέσματα, μέσω τεστ αντισωμάτων το καλοκαίρι σε περίπου 100.000 ανθρώπους, είχαν δείξει ότι το 6% περίπου του πληθυσμού της Αγγλίας διέθετε αντισώματα. Τα νέα πιο πρόσφατα τεστ το φθινόπωρο σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων με ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά του κορονοϊού έχει πέσει στο 4,4% του αγγλικού πληθυσμού.

Ακόμα ένας “πονοκέφαλος” στις υγειονομικές αρχές

Το γεγονός ότι τα αντισώματα κατά του νέου ιού φαίνονται να μειώθηκαν σχετικά γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι, αποτελεί πιθανώς ένδειξη πως η προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19 μπορεί να μην έχει διάρκεια, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τις υγειονομικές αρχές, ιδίως όσο δεν υπάρχει ακόμη κάποιο αποτελεσματικό και ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο.

Οι επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιολογίας Γουέντι Μπάρκλεϊ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων, που έκαναν τη μελέτη React-2 και τη σχετική επιστημονική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέφεραν πως η γρήγορη εξαφάνιση των αντισωμάτων δεν θα έχει κατ’ ανάγκη επιπτώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Ένα καλό εμβόλιο μπορεί κάλλιστα να είναι καλύτερο από τη φυσική ανοσία», ανέφερε η Μπάρκλεϊ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν».

Νέο “χτύπημα” στις ελπίδες για ανοσία

«Βλέπουμε τα αντισώματα να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι αυτά από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα στοιχεία και με βάση όσα γνωρίζουμε για τους άλλους κορονοϊούς, θα έλεγα ότι φαίνεται η ανοσία να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό που μειώνονται τα αντισώματα και αυτό είναι μια ένδειξη για εξασθενημένη ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού», πρόσθεσε.

Πιο έντονη ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε όσους ήταν ασυμπτωματικοί και δεν είχαν αντιληφθεί την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό, κάτι που έχουν δείξει και άλλες μελέτες.

Είναι γνωστό ότι τα αντισώματα μειώνονται σταδιακά, όμως πόσο γρήγορα αυτό συμβαίνει και πόσο πολύ πέφτουν τα επίπεδα των αντισωμάτων, αυτό διαφέρει από ιό σε ιό. Στην περίπτωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 τα πράγματα παραμένουν ακόμη ασαφή.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την Μπάρκλεϊ, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο είναι το αναγκαίο επίπεδο αντισωμάτων για να προστατευθεί κάποιος από λοίμωξη ή επαναλοίμωξη Covid-19. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να είναι ένα επίπεδο παρόμοιο με το «κατώφλι» ανίχνευσης των αντισωμάτων στα σχετικά τεστ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται ξανά και ξανά με τους τέσσερις εποχικούς κορονοϊούς του κρυολογήματος και θεωρούν πιθανό ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το νέο κορονοϊό, δηλαδή η φυσική ανοσία και προστασία που παρέχουν τα αντισώματα δεν θα είναι μακρόχρονη. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν επιβεβαιωθεί ελάχιστες περιπτώσεις επαναλοίμωξης από Covid-19 στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, όποιος Ιρανός επιτεθεί θα καταστραφεί στην κόλαση

Κόσμος 12.04.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν έδωσε την εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Κορινθία: Ακρωτηριάστηκε 19χρονος και 24χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από το έθιμο της «σαΐτας»

Ελλάδα 12.04.2026
Δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την αναβίωση του εθίμου της «σαΐτας» στο Βέλο Κορινθίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα 12.04.2026
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.04.2026
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα 12.04.2026
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός 12.04.2026
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα 12.04.2026
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Ελλάδα 12.04.2026
Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Τροχαίο δυστύχημα στην Καβάλα: Χωρίς δίπλωμα οδηγούσε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού που έχασε τη ζωη του

Ελλάδα 12.04.2026
Το ανήλικο έχασε τη ζωή του μετά από μετωπική σύγκρουση με άλλο ΙΧ - Καθόταν στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Ελλάδα Χτες
Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Πάσχα Χτες
Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.