E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπουδαία ανακάλυψη από την NASA: Βρέθηκε νερό στη Σελήνη

Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι

Δημοσίευση 26/10/2020 | 20:20

Σπουδαία ανακάλυψη από την NASA: Βρέθηκε νερό στη Σελήνη

Νερό στη φωτεινή (ορατή) πλευρά της Σελήνης ανίχνευσαν πέραν κάθε αμφιβολίας, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι στη Σελήνη υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες και μόνιμες «παγίδες νερού», δηλαδή περιοχές όπου το νερό μπορεί να παγιδευτεί σταθερά, και οι οποίες καλύπτουν μια συνολική έκταση έως 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy» και σε σχετική συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η NASA.

Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι. Η NASA έχει ως στόχο την επιστροφή των αστροναυτών της στη Σελήνη το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «'Αρτεμις», διαδόχου του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» των δεκαετιών 1960 και 1970.

Προηγούμενη έρευνα είχε ανιχνεύσει πιθανή παρουσία νερού στη σεληνιακή επιφάνεια, ιδίως πέριξ του νότιου πόλου. Όμως εκείνη η ανίχνευση είχε βασιστεί σε μια χημική «υπογραφή» στο φάσμα των τριών μικρομέτρων, η οποία δεν μπορούσε να διακρίνει με σιγουριά αν επρόκειτο για νερό (Η2Ο) ή για υδροξύλιο (ΟΗ) δεσμευμένο σε σεληνιακά ορυκτά.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κέισι Χόνιμπαλ του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Πλανητολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που ανέλυσαν στοιχεία από το Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο Υπέρυθρης Αστρονομίας (SOFIA), ένα αερομεταφερόμενο τηλεσκόπιο πάνω σε ένα τροποποιημένο αεροπλάνο Boeing 747 που παρατηρεί τη Σελήνη στο μήκος κύματος των έξι μικρομέτρων, ανίχνευσαν πλέον σαφώς την ισχυρή χημική «υπογραφή» του μορίου του νερού.

Βρήκαν ότι το νερό είναι παρόν στα νότια γεωγραφικά πλάτη της Σελήνης σε αναλογία περίπου 100 έως 400 μικρογραμμαρίων (μg g^1 H2O). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νερό είναι πιθανώς αποθηκευμένο μέσα σε υάλους ή στα κενά ανάμεσα στους κόκκους της σεληνιακής επιφάνειας, που το προστατεύουν από το αφιλόξενο περιβάλλον του φεγγαριού και επιτρέπουν έτσι στο νερό να παραμένει στη σεληνιακή επιφάνεια.

Στη δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ατμοσφαιρικής και διαστημικής φυσικής Πολ Χέιν του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στη Σελήνη υπάρχουν πολύ περισσότερες -από όσες υποπτεύονταν έως τώρα- κρυφές μόνιμες σκιασμένες περιοχές (λεγόμενες «ψυχρές παγίδες»), όπου το νερό μπορεί να παραμείνει μόνιμα. Εκτιμούν ότι υπάρχουν εκατοντάδες έως χιλιάδες περισσότερες μικροπαγίδες (διαμέτρου έως ενός εκατοστού) σε σχέση με τις μεγαλύτερες παγίδες νερού (διαμέτρου έως ενός χιλιομέτρου), οι οποίες μπορούν να εντοπισθούν και στους δύο πόλους.

Οι ερευνητές εκτιμούν, με βάση στοιχεία από το σκάφος LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) της NASA σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ότι περίπου 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (από τα περίπου 38 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι συνολικά η σεληνιακή επιφάνεια) έχουν τη δυνατότητα να παγιδεύσουν νερό σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, εκ των οποίων το 60% στο νότιο ημισφαίριο, σε γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο των 80 μοιρών. Το 10% έως 20% της συνολικής έκτασης των μόνιμων παγίδων νερού εκτιμάται ότι είναι μικροσκοπικές.

«Αν φανταστεί κανείς ότι στέκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού κοντά σε ένα από τους πόλους του, θα δει σκιές ολόγυρα. Πολλές από αυτές τις μικροσκοπικές σκιές μπορεί να είναι γεμάτες πάγο», δήλωσε ο Χέιν. «Αν έχουμε δίκιο, το νερό πρόκειται να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο ως πόσιμο, ως πυραυλικό καύσιμο ή για οτιδήποτε άλλο η NASA χρειάζεται νερό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, μερικές σεληνιακές «ψυχρές παγίδες» υπάρχουν σε ένα καθεστώς αιώνιου σκοταδιού, καθώς μπορεί να μην έχουν δει ούτε μία ακτίνα του Ήλιου εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι το νερό έχει παραχθεί ή καταλήξει στη Σελήνη μέσω διαφόρων διαδικασιών (π.χ. από κατά καιρούς πτώσεις μικρομετεωριτών ή μεγαλύτερων αστεροειδών και κομητών) και είναι πολύ πιθανό ότι έχει αποθηκευθεί σε μικρές και μεγάλες παγίδες και στις δύο πολικές περιοχές. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως αυτές οι «παγίδες» κρύβουν νερό, παρά μόνο αν πάει εκεί ένα ρομποτικό ρόβερ ή ένας αστροναύτης και σκάψει. Οι μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη θα δώσουν την οριστική απάντηση.

Στη συνέντευξη της NASA την παρουσίαση των ευρημάτων έκαναν οι Νασίμ Ρανγκουάλα (επιστήμονας του παρατηρητηρίου SOFIA στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA), Πολ Χερτς (επικεφαλής του τμήματος αστροφυσικής της NASA), Τζέικομπ Μπλίτσερ (επικεφαλής επιστήμονας στη διεύθυνση ανθρώπινης εξερεύνησης και αποστολών επιχειρήσεων της NASA) και Κέισι Χόνιμπαλ (επικεφαλής ερευνήτρια της δεύτερης μελέτης για τις «ψυχρές παγίδες»).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Ελλάδα 15.02.2026
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Ελλάδα 15.02.2026
Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα

Ηράκλειο: Δέντρα καταπλάκωσαν πέντε αυτοκίνητα στον Μασταμπά λόγω θυελλωδών ανέμων

Ελλάδα 15.02.2026
Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα οχήματα ενώ από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός

Περιστατικό κακοποίησης παιδιού με εγκεφαλική παράλυση από φυσικοθεραπεύτρια καταγράφηκε σε βίντεο

Ελλάδα 15.02.2026
Το καταγγελλόμενο περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται κι από σχετικό βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό, φέρεται να έγινε πριν από έξι χρόνια

Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρινάκου στον Ημιμαραθώνιο

Αθλητικά Νέα 15.02.2026
Η Αναστασία Μαρινάκου με χρόνο 1.11.37 στον αγώνα της Βαρκελώνης πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ

ΠΑΟΚ: Πένθος στον μπασκετικό «δικέφαλο» για τον Αλέκο Παρασκευά

Αθλητικά Νέα 15.02.2026
Σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή και να τον κοιτάξει κατάματα

Κόσμος 15.02.2026
Να κοιτάξει στα μάτια τον πρώην σύζυγο και κακοποιητή της και να μάθει αν κακοποιούσε την κόρη τους, σχεδιάζει η Ζιζέλ Πελικό

Ήχησε το «112» στη Χίο: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ελλάδα 15.02.2026
Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν την μετακίνηση τους στις παράκτιες περιοχές

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθη 40χρονη με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Ελλάδα 15.02.2026
Με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα στη βαλίτσα της πιάστηκε μια 40χρονη Ουκρανή

Πέθανε η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ελλάδα 15.02.2026
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Ελλάδα 15.02.2026
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα 15.02.2026
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα