E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτσας: «Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα ελληνοτουρκικά και την αναζήτηση του Χρήστου Παππά μίλησε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δημοσίευση 24/10/2020 | 13:48

Πέτσας: «Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, τα ελληνοτουρκικά και την αναζήτηση του Χρήστου Παππά μίλησε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, τόνισε ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 22/10 ήταν 882 κρούσματα, στην Γαλλία την ίδια μέρα ήταν πάνω από 41.000, στο Βέλγιο πάνω από 13.000, στην Ολλανδία πάνω από 11.000, στην Πορτογαλία πάνω από 3.000.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς οι Έλληνες ακούν τους ειδικούς και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζουν τα μέτρα» είπε.

Για την αύξηση κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος σημείωσε ότι δεν δικαιολογείται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. «Ας τηρούμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι για να μην πάμε σε σκληρότερα» τόνισε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πέτσας, βάσει των προγνωστικών μοντέλων των ειδικών, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. «Με τα μέτρα που λάβαμε, όπως πάντα νωρίτερα και πιο αποφασιστικά από ό,τι άλλες χώρες, επιδιώκουμε να μην υπάρξει αυτή η εκθετική αύξηση, αλλά να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων περίπου στα σημερινά επίπεδα και ει δυνατόν να αποφύγουμε τα τετραψήφια νούμερα».

Αν μείνουμε εδώ που είμαστε σήμερα από άποψη κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα αντέξει την αυξημένη πίεση που θα υπάρξει, σημείωσε.

Διευκρινίζοντας εξάλλου, τι περιλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης όταν γίνεται λόγος για «σκληρότερα μέτρα», ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες, δεν είναι επιλογή του».

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διασπορά του κορωνοϊού στις χαμηλότερες ηλικίες κάτι στο οποίο στοχεύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις συναθροίσεις μετά τις 00.30.

Αναφέρθηκε στο πώς θα γίνονται οι έλεγχοι και τόνισε πως θα έχουν παιδευτικό χαρακτήρα αλλά και κατασταλτικό για τους «λίγους πονηρούς». Σε περιπτώσεις οργανωμένων παραβιάσεων μέτρων – όπως στα καταστήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν μετά τις 12 το βράδυ, ή όταν δεν τηρούν τις αποστάσεις- θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα.

«Φυσικά θα υπάρχει συμβουλή για τους πολίτες που κυκλοφορούν έξω σήμερα πρώτη ημέρα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η χρήση της μάσκας βοηθά τους ίδιους και τους άλλους, αλλά δεν θα εξαντλήσουμε εκεί την αυστηρότητα μας» είπε.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόθεση για απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών νωρίτερα από τις 00.30, αλλά ούτε και απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Για την επόμενη μέρα στην οικονομία, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η οικονομία και η υγεία πάνε μαζί. «Ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα για την υγεία θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε όσους πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία» είπε. Μέτρα που «δούλεψαν» συνεχίζονται και επεκτείνονται, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα προγράμματα για 100.000 θέσεις για ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

Ελληνοτουρκικά

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, σημείωσε πως οι τελευταίες τουρκικές NAVTEX είναι σε περιοχές πιο μακριά από τις αποστάσεις αντίστοιχων NAVTEX του προηγούμενου διαστήματος. Ενώ αναφερόμενος στη στρατηγική της Ελλάδας είπε πως η χώρα έχει ενισχύσει την διπλωματική της παρουσία και έχουν απομονωθεί όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η αναζήτηση του Χρήστου Παππά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και το θέμα του Χρήστου Παππά που παραμένει εξαφανισμένος. Σημείωσε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει προληπτικές συλλήψεις για κανέναν πολίτη. Η υποχρέωση του Χρ. Παππά να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα ήταν για κάθε 1η μέρα του μήνα αλλά μετά δεν υπήρχε κάποια διαδικασία που να προβλέπει τι γίνεται στο μεσοδιάστημα.

Στις 7 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, συνέχισε ο κ. Πέτσας. Ηταν άγνωστη η διαμονή του διότι δεν είχε εμφανιστεί μετά την 1η Οκτωβρίου. «Αυτό που κάνει τώρα η Αστυνομία είναι να κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται τώρα ώστε αυτό που αποφάσισε η δικαιοσύνη να εκτλεστεί» κατέληξε.

Τέλος αναφέρθηκε και στην γραφειοκρατική διαδικασία στην Ευρωβουλή για την άρση ασυλίας για τον Γιάννη Λαγό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΦΗ: Νύφη σταμάτησε με κόρνα το γαμήλιο γλέντι για να πανηγυρίσει τo Κύπελλο ‑ BINTEO

E-Daily 3.Left 26.04.2026
Η νύφη ξεσήκωσε τους καλεσμένους και τον γαμπρό

Τρομακτικό ατύχημα στο MotoGP – Κόπηκε στα δύο η μηχανή του Μάρκεθ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Στην πίστα της Χερέθ ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μαρκ Μάρκεθ, έπεσε από τη μηχανή και σύρθηκε για αρκετά μέτρα

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν την προτομή του Λυγγερίδη, του αστυνομικού που δολοφονήθηκε στου Ρέντη

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
«Χθες το βράδυ κάποια αρρωστημένα μυαλά προχώρησαν σε αυτή την εμετική πράξη. Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί»

Τραγωδία στο Παρθένι Αρκαδίας: Νεκρός άνδρας, τον καταπλάκωσε τρακτέρ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Λόφος Φιλοπάππου: Συναγερμός μετά από επεισόδιο μεταξύ δύο ανδρών ‑ Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι κοντά στην είσοδο του Λόφου

Επίθεση με βαριοπούλα και μπογιές στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνων

Ελλάδα 26.04.2026
Οι δράστες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στην κεντρική είσοδο του κτιρίου

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Παράταση για 300.000 vouchers ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Η προθεσμία παρατείνεται για όλους τους ΑΦΜ έως τη Δευτέρα 27 Απριλίου και ώρα 23:59

Ρodcast βοήθησε την αστυνομία να συλλάβει τους δολοφόνους μίας 16χρονης 44 χρόνια μετά

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Η αστυνομία της Λουιζιάνα δεν είχε επαρκή στοιχεία για το έγκλημα που είχε διαπραχθεί πριν από δεκαετίες

Απίστευτη «προφητεία» Λέβιτ πριν από την επίθεση ‑ «Σήμερα θα ακουστούν πυροβολισμοί!»

E-Daily 3.Left 26.04.2026
Η χρονική σύμπτωση που προκάλεσε αντιδράσεις, μετά το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου

Τρόμος σε λούνα παρκ: Έσπασε το καλώδιο του Steel Max ‑ Εκτοξεύτηκαν στον αέρα οι επιβάτες

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά - Έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος

Περίμενε 5 ώρες έξω από εκλογικό τμήμα τη σύζυγό του που «κλέφτηκε» με άλλον πριν από 2 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Απίστευτες σκηνές έξω από εκλογικό τμήμα όπου έστησε καρτέρι, ο απατημένος και εγκαταλελειμμένος σύζυγος

Επίθεση σε δείπνο παρουσία Τραμπ: Βουλευτής «προστάτευσε ηρωικά» την κόρη του Κένεντι

Κόσμος 26.04.2026
«Ένας δυνατός κρότος από πυροβολισμούς, και μετά «Πέστε κάτω, πέστε κάτω, πέστε κάτω»», έγραψε στο X