E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτσας: «Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα ελληνοτουρκικά και την αναζήτηση του Χρήστου Παππά μίλησε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δημοσίευση 24/10/2020 | 13:48

Πέτσας: «Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, τα ελληνοτουρκικά και την αναζήτηση του Χρήστου Παππά μίλησε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, τόνισε ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 22/10 ήταν 882 κρούσματα, στην Γαλλία την ίδια μέρα ήταν πάνω από 41.000, στο Βέλγιο πάνω από 13.000, στην Ολλανδία πάνω από 11.000, στην Πορτογαλία πάνω από 3.000.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς οι Έλληνες ακούν τους ειδικούς και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζουν τα μέτρα» είπε.

Για την αύξηση κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος σημείωσε ότι δεν δικαιολογείται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. «Ας τηρούμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι για να μην πάμε σε σκληρότερα» τόνισε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πέτσας, βάσει των προγνωστικών μοντέλων των ειδικών, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. «Με τα μέτρα που λάβαμε, όπως πάντα νωρίτερα και πιο αποφασιστικά από ό,τι άλλες χώρες, επιδιώκουμε να μην υπάρξει αυτή η εκθετική αύξηση, αλλά να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων περίπου στα σημερινά επίπεδα και ει δυνατόν να αποφύγουμε τα τετραψήφια νούμερα».

Αν μείνουμε εδώ που είμαστε σήμερα από άποψη κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα αντέξει την αυξημένη πίεση που θα υπάρξει, σημείωσε.

Διευκρινίζοντας εξάλλου, τι περιλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης όταν γίνεται λόγος για «σκληρότερα μέτρα», ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες, δεν είναι επιλογή του».

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διασπορά του κορωνοϊού στις χαμηλότερες ηλικίες κάτι στο οποίο στοχεύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις συναθροίσεις μετά τις 00.30.

Αναφέρθηκε στο πώς θα γίνονται οι έλεγχοι και τόνισε πως θα έχουν παιδευτικό χαρακτήρα αλλά και κατασταλτικό για τους «λίγους πονηρούς». Σε περιπτώσεις οργανωμένων παραβιάσεων μέτρων – όπως στα καταστήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν μετά τις 12 το βράδυ, ή όταν δεν τηρούν τις αποστάσεις- θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα.

«Φυσικά θα υπάρχει συμβουλή για τους πολίτες που κυκλοφορούν έξω σήμερα πρώτη ημέρα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η χρήση της μάσκας βοηθά τους ίδιους και τους άλλους, αλλά δεν θα εξαντλήσουμε εκεί την αυστηρότητα μας» είπε.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόθεση για απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών νωρίτερα από τις 00.30, αλλά ούτε και απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Για την επόμενη μέρα στην οικονομία, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η οικονομία και η υγεία πάνε μαζί. «Ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα για την υγεία θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε όσους πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία» είπε. Μέτρα που «δούλεψαν» συνεχίζονται και επεκτείνονται, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα προγράμματα για 100.000 θέσεις για ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

Ελληνοτουρκικά

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, σημείωσε πως οι τελευταίες τουρκικές NAVTEX είναι σε περιοχές πιο μακριά από τις αποστάσεις αντίστοιχων NAVTEX του προηγούμενου διαστήματος. Ενώ αναφερόμενος στη στρατηγική της Ελλάδας είπε πως η χώρα έχει ενισχύσει την διπλωματική της παρουσία και έχουν απομονωθεί όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η αναζήτηση του Χρήστου Παππά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και το θέμα του Χρήστου Παππά που παραμένει εξαφανισμένος. Σημείωσε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει προληπτικές συλλήψεις για κανέναν πολίτη. Η υποχρέωση του Χρ. Παππά να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα ήταν για κάθε 1η μέρα του μήνα αλλά μετά δεν υπήρχε κάποια διαδικασία που να προβλέπει τι γίνεται στο μεσοδιάστημα.

Στις 7 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, συνέχισε ο κ. Πέτσας. Ηταν άγνωστη η διαμονή του διότι δεν είχε εμφανιστεί μετά την 1η Οκτωβρίου. «Αυτό που κάνει τώρα η Αστυνομία είναι να κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται τώρα ώστε αυτό που αποφάσισε η δικαιοσύνη να εκτλεστεί» κατέληξε.

Τέλος αναφέρθηκε και στην γραφειοκρατική διαδικασία στην Ευρωβουλή για την άρση ασυλίας για τον Γιάννη Λαγό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη, 3 χρόνια μετά ‑ Γεμάτη κόσμο η πλατεία Συντάγματος ‑ Συλλαλητήρια σε πολλές πολεις

Ελλάδα 28.02.2026
Περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις εντός Ελλάδος και 25 στο εξωτερικό

Ισραήλ: Ενεργοποιήθηκε ξανά η «Σφεντόνα του Δαβίδ» ‑ Ποιο είναι το υπερόπλο της Ιερουσαλήμ

Κόσμος 28.02.2026
Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα υπερσύγχρονα όπλα τους έχουν ενεργοποιήσει οι Ισραηλινοί απέναντι στη Χαμάς

Ένας νεκρός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση ‑ «Είναι δειλή πράξη»

Ελλάδα 28.02.2026
Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ένας Ασιάτης υπήκοος σκοτώθηκε αφού τα συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή του Αμπου Ντάμπι

Η στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι χτυπούν την βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

Κόσμος 28.02.2026
Το Ιράν εξαπέλυσε βαλλιστική επίθεση κατά της έδρας του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ως αντίποινα για την κοινή στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ–Ισραήλ

«Θα το μετανιώσετε»: Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας

Η σκληρή απάντηση Ρωσίας για την επίθεση ΗΠΑ‑ Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
«Ο ειρηνοποιός Τραμπ έδειξε ξανά το αληθινό του πρόσωπο»

Τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ελλάδα 28.02.2026
Ακινητοποιημένα τα τρένα, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, στάση στο Μετρό

Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος 67χρονης

Ελλάδα 28.02.2026
Διερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης – Η Ένωση «Υπερίων» ζητά απαντήσεις για τις υποδομές και τη λογοδοσία

Ανδρας στην Θεσσαλονίκη ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 ανήλικα ανίψια του

Ελλάδα 28.02.2026
Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ όπως φαίνεται είχε ποινικό παρελθόν

Τραμπ σε 8λεπτο διάγγελμα: «Θα ισοπεδώσουμε τη βιομηχανία πυραύλων του Ιράν»

Κόσμος 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, καλώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταθέσουν τα όπλα.

Τραμπ διατάσσει διακοπή συνεργασίας με Anthropic – Απειλές για ποινικές συνέπειες και εξάμηνη κατάργηση συμβολαίων

Tech + Science 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στην άρνηση της εταιρίας να παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στα εργαλεία της στο Πεντάγωνο.