E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oruc Reis: Κινείται ανοιχτά της Ρόδου ‑ Νέες NAVTEX από Τουρκία για 28η Οκτωβρίου

Συνεχίζει τις «βόλτες» στο Αιγαίο το Oruc Reis

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/10/2020 | 12:20

Oruc Reis: Κινείται ανοιχτά της Ρόδου ‑ Νέες NAVTEX από Τουρκία για 28η Οκτωβρίου

Χωρίς αντίκρυσμα οι ανακοινώσεις περί «αναστολής στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας» από το ΝΑΤΟ, καθώς λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκαν νέες τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις από 27 μέχρι 29 Οκτωβρίου, ενώ το Oruc Reis βρίσκεται ανοιχτά της Ρόδου.

Οι προκλητικές κινήσεις από την Άγκυρα με τις νέες Navtex «σπάνε» το μορατόριουμ, που ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Αυτή η κίνηση της Τουρκίας να προαναγγείλει ασκήσεις ανατολικά του Καστελλόριζου μεταξύ 27 και 29 Οκτωβρίου εκθέτει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί, μόλις λίγη ώρα νωρίτερα, η δημόσια δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ περί συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές εορτές των δύο χωρών στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η πρόταση για μορατόριουμ στη λογική του παλαιότερου μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ έγινε από τον ίδιο τον ΓΓ της Συμμαχίας.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η Αγκυρα προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων Navtex γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Διήμερο διπλωματικών κινήσεων για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Αθήνα συνεχίζει τις διπλωματικές ενέργειες καθώς τη Δευτέρα φτάνει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να έχει συναντήσεις τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Νίκο Δένδια. Στην Ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Tην προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί στην Αθήνα η Τριμερής Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι αναμένεται να συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα κάνουν ανασκόπηση της τριμερούς συνεργασίας και θα συζητήσουν αναφορικά με τις προοπτικές επέκτασής της, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ενέργειας, αλλά και της συνεργασίας των τριών με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της «Συνεργασίας 3+1».

Οι τρεις νέες NAVTEX

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις ανατολικότερα του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα, οι δυο ασκήσεις αφορούν σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τις ακτές της γειτονικής χώρας, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης. Η τρίτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.

Ακολουθούν οι τρεις Navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας:

1. TURNHOS N/W : 1326/20

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 27 AND 28 OCT 20 FROM 0300Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;

36 12.70 N - 030 09.00 E

36 00.00 N - 030 09.00 E

36 00.00 N - 030 30.00 E

36 12.70 N - 030 30.00 E

CAUTION ADVISED.

CANCEL THIS MESSAGE 282000Z OCT 20.

2. TURNHOS N/W : 1325/20

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 27 AND 28 OCT 20 FROM 0300Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;

36 16.90 N - 030 21.00 E(SHORE)

36 07.77 N - 030 16.00 E

36 07.50 N - 030 30.00 E

36 12.70 N - 030 30.00 E

36 12.70 N - 030 24.10 E(SHORE)

CAUTION ADVISED.

CANCEL THIS MESSAGE 282000Z OCT 20.

3. TURNHOS N/W : 1324/20

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 28 AND 29 OCT 20 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY;

36 06.70 N - 035 55.32 E

36 10.90 N - 035 51.98 E

36 10.65 N - 035 47.05 E

36 06.75 N - 035 50.40 E

CAUTION ADVISED.

CANCEL THIS MESSAGE 291500Z OCT 20.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη ‑ Καρυστιανού / Οργή στη δίκη για τα «χαμένα» βίντεο ‑ «Ο Μπακαϊμης είναι ο πρώτος που έβαλε χέρι»

Ελλάδα 28.11.2025
«ελπίζω ότι τουλάχιστον θα κληθεί και θα καταθέσει ως μάρτυρας και θα μας εξηγήσει για ποιο λόγο ενώ πήρε τα βίντεο, στη συνέχεια όχι απλά τα έκρυψε, κάθισε να μας κοροϊδεύει με το να ζητάει σε διάφορες υπηρεσίες να του παραδοθούν ξανά τα βίντεο, μετά από κάποιους μήνες»

Εξεταστική: Στις 11 Δεκέμβρη καταθέτει ο «Φραπές» – Ποιος ο σχεδιασμός για τα πολιτικά πρόσωπα

Ελλάδα 28.11.2025
Μια μέρα αργότερα τη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στην εξεταστική θα καταθέσουν οι Χρήστος Μπουκώρος και Μανώλης Χνάρης

Ελεύθερη η πρώην επόπτρια Δυτικής Αττικής για την υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα 28.11.2025
Η κατηγορούμενη επανέλαβε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως είδε την Κυριακή μόνο όταν έφευγε

Ανησυχία στην Ισπανία: Εμφανίστηκαν έπειτα από 31 χρόνια κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κόσμος 28.11.2025
Ο ιός, που είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά φονικός για τους χοίρους, επεκτείνεται στη δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Θεσσαλονίκη: 37χρονος έδωσε τέλος στη ζωή μου με όπλο – Τον βρήκε μέσα στο ΙΧ του περαστικός

Ελλάδα 28.11.2025
Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκε πολίτης το πρωί της περασμένης Κυριακής σε περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικό σκάνδαλο στη Ρουμανία: Ο υπουργός Αμυνας παραιτήθηκε επειδή είπε ψέματα στο βιογραφικό του

Κόσμος 28.11.2025
Το βιογραφικό του Ιονούτ Μοστεάνου περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε αποφοίτησε και από ποιο πανεπιστήμιο

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα ‑ Τι αναφέρει η παραδοσιακή μέθοδος

Ελλάδα 28.11.2025
Τα Μερομήνια αποτελούν την παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης του καιρού

Αντρες δολοφόνησαν και πέταξαν σε βάλτο την έφηβη αδερφή τους, επειδή «αμαύρωσε την τιμή τους»

Κόσμος 28.11.2025
Φρικτό έγκλημα στην Ολλανδία, ακόμα ένα, το οποίο έγινε στο όνομα της «τιμής» μουσουλμανικής οικογένειας

Οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα ξορκίζουν τη μοναξιά με «εγγόνια» ρομπότ ‑ «Σε περίμενα όλη μέρα»

Κόσμος 28.11.2025
Κάθε μέρα, περίπου 10 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Νότια Κορέα αυτοκτονούν. Στην Ασία έχουν την τιμητική τους τα ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων, μία αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030

Πολίτες ύψωσαν σταυρό 10 μέτρων στο όρος Αυγό στην Ξάνθη: Κλήθηκαν σε απολογία από τη δασική υπηρεσία

Ελλάδα 28.11.2025
Η Δασική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τη διαδικασία τοποθέτησης και το εάν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες

Ολυμπιακός: Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αθήνα

Φρίκη στο Μενίδι: 14χρονη πήγε σε αστυνομικό τμήμα με νεκρό βρέφος σε σακούλα

Ελλάδα 28.11.2025
Τη χτύπησε άσχημα η μητέρα της και απέβαλε