E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Αγωνία σε 6 περιοχές για νέα μέτρα

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τον χάρτη

Δημοσίευση 21/10/2020 | 14:51

Κορωνοϊός: Αγωνία σε 6 περιοχές για νέα μέτρα

Κρίσιμος ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες 48 ώρες - Πέτσας: Τηλεργασία και ρυθμίσεις για το ωράριο τα πρώτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη - Τζιτζικώστας: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα η πόλη θα γίνει «κόκκινη» - Πάρτι-βόμβες σε... υπόγεια και ταράτσες στη «Νύφη του Θερμαϊκού»

Σύσκεψη προκειμένου να... χρωματιστεί ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας θα έχουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργειου Υγείας με πέντε περιοχές να περιμένουν στο... ακουστικό τους για να δουν τι θα ισχύσει εφεξής για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

Όπως λένε οι ειδικοί κριτήριο για τα επόμενα βήματα θα είναι και η περίπτωση της Κοζάνης καθώς περιμένουν να δουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εχουν ήδη εφαρμοστεί εκεί με το ορόσημο να τίθεται για την Παρασκευή ημέρα κατά την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τις τριμερείς με Κύπρο και Αίγυπτο/Ισραήλ.

Κατά πληροφορίες πρώτες στη λίστα των περιοχών που θα μεταβούν στην επομενη κατηγορία (κόκκινη από πορτοκαλί) είναι τα Ιωάννινα και η Καστοριά.
Αρνητική αναβάθμιση - από κίτρινο σε πορτοκαλί - αναμένεται ακόμα και σήμερα για τη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να προθέτει ότι «αν δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown».

Στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος εξήγησε στο cnn.gr ότι «σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».

Οι επικίνδυνες περιοχές

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ένα σκαλί πριν το επόμενο επίπεδο βρίσκονται επίσης οι Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο), η Κόρινθος (από κίτρινο σε πορτοκαλί) ενώ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η Βοιωτία, μια περιοχή στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 30 κρούσματα, 22 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι "επειδή. είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη".

Εκτός των τοπικών μέτρων εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο εφαρμογής του «μάσκα παντού», ακόμα δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους που δεν έχουν συνωστισμό, αλλά και αυτό της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως γίνεται στο Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί δεν... κινείται τίποτα, εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θ' «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 άτομα με ενεργή λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα - αριθμός ρεκόρ οκταμήνου.

Παράλληλά την Τρίτη ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ήταν 780, αριθμός πολύ υψηλός για τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο "βαρύ" μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα, καθώς μέχρι στιγμής εχουν χάσει τη ζωή τους 139 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Οι νέοι «επικεφαλής» της επιδημίας

Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά την ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.

«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι. Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

«Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν με σχετικά χαμηλά επίπεδα στα κρούσματα, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρέ καρέ η καταδίωξη των δραστών στα Πατήσια – Οδήγησαν στο πεζοδρόμιο για να ξεφύγουν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Έχουν συλληφθεί οι τρεις από τους συνολικά τέσσερις εμπλεκόμενους

Βίντεο σοκ από την επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό στην Ελβετία: Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ»

Κόσμος 28.05.2026
Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο

Θερμότερο το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα: Τι δείχνουν οι χάρτες για τους Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η «ανάγνωση» του καιρού για το καλοκαίρι από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Τραγωδία στο Πήλιο: Βρέθηκε νεκρό 9χρονο αγοράκι στη Ζαγορά

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του

Μη ασφαλείς φορτιστές και παιδικά παιχνίδια με χημικά πουλάει η Temu: Τεράστιο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Πολλά από τα προϊόντα αποτυγχάνουν στους ελέγχους ασφαλείας

Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στην κινεζική Temu για παράνομα προϊόντα επέβαλε η Κομισιόν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Temu επειδή προσφέρει στην πλατφόρμα της παράνομα προϊόντα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιστροφή εισφορών ύψους 433.000 ευρώ σε επαγγελματίες ‑ Ποιοι θα πάρουν χρήματα πίσω

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Στην 9η διαδοχική καταβολή επιστροφών αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς προχωρά η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

YouTube: Η νέα καινοτομία που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Το YouTube επιδιώκει να διευκολύνει τους χρήστες να ξεχωρίζουν αν ένα βίντεο έχει δημιουργηθεί με τη χρήση εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI)

Ελβετία: Ανδρας επιτέθηκε σε περαστικούς σε σιδηροδρομικό σταθμό – Φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ»

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σύμφωνα με την εφημερίδα 20 Minuten, την ώρα της επίθεσης ομάδα μαθητών περνούσε από τον σταθμό

Κωνσταντινούπολη: Ταύρος έσπασε βιτρίνα και μπήκε σε κομμωτήριο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Βίντεο κατέγραψε τις στιγμές αναστάτωσης μέσα στην επιχείρηση

Ο Τραμπ κατέθεσε εκ νέου αγωγή δυσφήμισης ύψους 10 δισ. δολ. κατά της WSJ για την υπόθεση Επστάιν

Κόσμος 28.05.2026
Προηγούμενη εκδοχή της προσφυγής είχε απορριφθεί από δικαστήριο λόγω νομικών κενών και ελλείψεων